Seřízení krku, dohmatu, a tak dále

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
innerself

Re: Seřízení krku, dohmatu, a tak dále

Příspěvek od innerself »

Čus. Mám dotaz a nevěděl jsem kam s nim, tak ho dodatečně může někdo hodit správně, ale na co se ptám. Dával jsem si seřídit kytaru, protože oktávy neladily a prostě taková klasika rozjetý kytary. Když jsem si kytaru vyzvedával, tak mi bylo řečeno, že basový E mám vždycky podle ladičky ladit o trochu níž, aby znělo s ostatníma strunama. Vlastně tohle ta kytara dělala už předtim a kvůli tomu jsem to chtěl mimojiný seřídit. Prej je to jak kmitá struna, ale jiný kytary to nedělaj. Zkrátka když naladim všechno podle ladičky a jdu hrát, je kytara rozladěná, takže basový Ečko musim mít trochu podladěný, aby mi prostě hrálo všechno tak jak má. Zkoušeno se třema ladičkama a už jsem měl tři typy strun, takže těma to taky neni. Setkal se už s timhle někdo?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
himself

Příspěvek od himself »

A jde jeste posunout kamen basoveho E smerem od nultaku?
torst

Příspěvek od torst »

tohle se projevuje spíš na struně G. Hlavně na španělce jí trošku "podsekávám" aby pak v akordu ladila.
U těch basových to moc nemívám, ale je to kus od kusu. Prostě se vykašli na ladičku a uprav ladění tak, aby to fungovalo správně. Já většinou naladim ladičkou na hrubo a pak ještě dokončim podle sluchu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

himself píše: 1.01.2020 15:05 A jde jeste posunout kamen basoveho E smerem od nultaku?
Už nejde je na max vzadu.
torst píše: 1.01.2020 15:59 tohle se projevuje spíš na struně G. Hlavně na španělce jí trošku "podsekávám" aby pak v akordu ladila.
U těch basových to moc nemívám, ale je to kus od kusu. Prostě se vykašli na ladičku a uprav ladění tak, aby to fungovalo správně. Já většinou naladim ladičkou na hrubo a pak ještě dokončim podle sluchu.
Jo asi bych to tolik neřešil, ale spíš mi vadí ještě jedna věc. Klasický power akordy ladí v pohodě. Ale takový ty co simulujou jakoby podladěný tóny (nevim jak se jim říká), tak tam se to od šestýho pražce rozjíždí. Pro lepší pochopení napíšu v tabech :

A - 12
E - 10
Ladí v pohodě

A - 10
E - 10
Neladí cca od šestýho pražce.
torst

Příspěvek od torst »

tomu prvnímu se říká kvinta, druhému kvarta. Ale že to neladí je fakt divný. Resp. není důvod, aby kvinta ladila a kvarta v témže místě hmatníku neladila. To spíš vypadá, že tu kvartu nějak blbě držíš, jedna struna je třeba stisklá větší silou a pod.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

On se ten akord i speciálně jmenuje. První je power akord a ten druhej mi vypad název. No to podstatný neni. Chápeme se, ale že je to divný, proto to sem píšu. Ostatní kytary mi to nedělaj, takže jako špatnou techniku na to nemam si myslim.
himself

Příspěvek od himself »

Podle mě je to jednoduché, bylo by potřeba strunu prodloužit "za roh", viz výše.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Taky si myslím...
innerself

Příspěvek od innerself »

Nojo jenže já už jí nemam kam dál posunout :D
himself

Příspěvek od himself »

Ja jsem na akustice frezoval.nove kobylkove sedlo :) A ladila pak paradne.
torst

Příspěvek od torst »

no hele změř to. Pokud máš kytar víc, a některá z nich má podobnou nebo stejnou menzuru a ladí, změř 12. pražec vs. kobyla. Mělo bu to být podobné. A hlavně - Kameny A, E mají být nejdál, ale přiměřeně vůči D. Ne extrémně.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

To nemusíš měřit podle jiné. Změř menzuru, ať víš, co tam má bejt a pak to změř od toho dvanáctýho, jak píše Torst...
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Neboj jinak: změř to od nuláku po dvanáctej a od dvanáctýho po kobylu...ten druhej rozměr musí bejt vetší, jestli není nebo je o málo, tak je to vono...
innerself

Příspěvek od innerself »

Druhej je delší. Každopádně jsem naměřil menzuru cca 65,5 cm. :D Já a měření je vždycky konec, ale prej to má bejt delší než matematická menzura (64,8 cm alias 25,5 palců). Na ty poloviny jsem naměřil: 0 až 12 pražec cca 32,5 cm a 12 až kobyla Éčka 32,9 cm. Ale dejte mi metr a ze tří pokusů naměřim pokaždý jinej výsledek :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak jsem vyměnil uvnitř kámen a zdá se to bejt už v pohodě. Buď to ladí, nebo neladí vůbec, takže jsem se pral ještě s pozicí celý struny. Než se zase domluvim s frajerem na seřízení, tak to takhle provizorně nechám a ono to nějak ladí :D. Každopádně asi to bylo nějak divně chycený a třáslo se to nejspíš tak, jak nemělo. Hlavní ale je, že je to už bez problému :D
Punkey

Příspěvek od Punkey »

Ahoj,

prosím o radu. Hledal jsem zde i na webu a prostě jsem nenašel. Jakou potřebuji velikost klíče na seřízení dohmatu? Konkrétně se mi jedná o el. kytaru Rob Chapman ghost fret. Předpokládám, že výrobci nepoužívají více jak 2 rozměry.....

Díky
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Nevíte, co se dá dělat (jestli vůbec něco) s takto prohnutým krkem? Štelování výztuhy s tím nic nesvede, už teď je to v krajní poloze. Možná to je spíše do vlákna "výměna krku". Budu rád za Vaše názory, jestli má cenu s tím něco dělat, případně za kontakt na někoho spolehlivého. Ideálně Praha/Vysočina. Ale dojel bych i jinam eventuelně. Kytara není moje, ale chtěl bych se o ni postarat. Má jinak pěkný zvuk, masivní smrkovou desku, ta je bez vyboulení. Zadek a luby javor, tam nepoznám jestli překližka nebo masiv.
Přílohy
DSC09417.jpg
DSC09416.jpg
DSC09414.jpg
DSC09413.jpg
DSC09412.jpg
himself

Příspěvek od himself »

Teda podle kresby to vypada, ze snad krk je kolmy na leta :)
Jestli je usazeni krkuu ok a je tedy prohnuty, mela by pomoct vyztuha. Jestli nepomaha, je mozna rozbita. Krk vymenit lze, ale u kytary pod 10k bych to nedelal.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

himself píše: 23.12.2020 14:49 Teda podle kresby to vypada, ze snad krk je kolmy na leta :)
Jestli je usazeni krkuu ok a je tedy prohnuty, mela by pomoct vyztuha. Jestli nepomaha, je mozna rozbita. Krk vymenit lze, ale u kytary pod 10k bych to nedelal.
To jen tak vypadá na té fotce, je to žíhaný javor. Léta jsou tam méně výrazná :-D
Výztuha právě moc nereaguje, jde točit do obou krajních poloh, ale bez vlivu na funkci. Kytara stála kdysi 10k.
Předpokládám, že bude nutné krk sejmout, hmatník odlepit a výztuhu vyměnit/opravit. Štelování výztuhy je v těle kytary.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

HoSl píše: 23.12.2020 15:22
himself píše: 23.12.2020 14:49 Teda podle kresby to vypada, ze snad krk je kolmy na leta :)
To jen tak vypadá na té fotce, je to žíhaný javor. Léta jsou tam méně výrazná :-D
Výztuha právě moc nereaguje, jde točit do obou krajních poloh, ale bez vlivu na funkci. Kytara stála kdysi 10k.
Předpokládám, že bude nutné krk sejmout, hmatník odlepit a výztuhu vyměnit/opravit. Štelování výztuhy je v těle kytary.
BUMP! :-)
Jsem rozhodnutý to někam odnést. Minimálně aspoň na konzultaci. Máte osvědčený tip na spolehlivého člověka/firmu? Praha, Vysočina, případně někam popojedu. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“