Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: Homemade kytara

Příspěvek od kmensik »

Druhý výstup je stejný jako první. Piezo tam není. Na minulé kytaře to byl direct bridge zapínaný jedním z miniswitchů. Teď to má jako záložní výstup (často láme jacky i samice) a variantu pro komfort hraní vestoje nebo vsedě.
Jasan je domácí z vysočiny, jádrový, hutný. Dělá se s ním trochu hůř, mezi kamenně tvrdými letokruhy je ta porézní výplň měkčí a škrabka nebo šmirgl se do toho vždy boří, je těžké udržet plochu a hranu bez hmatatelných vlnek.
Myslím, že zvuku pomáhá ten měkčí mahagonový pruh, celojasan by byl malinko jedovatější. Malinko, možná neznatelně, kdo ví.
Placka

Příspěvek od Placka »

Parádní kytara, moc pěknej kousek. Moc se mi líbí ten podíl ruční práce, že to není komplet CNC, byť je to neracionální:-)
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Párada, velká paráda. Gratuluju je to fakt nádhera.
Alwerg
Nový uživatel

Příspěvek od Alwerg »

Ahoj vážení,
chci se na něco zeptati. Chtěl bych v nádsledujících měsících začít stavět svojí první akustickou kytaru. Jako cca "3 letý" kytarista, který už nechce hrát na kytaru za 3 tisíce, a kterého baví ruční práce, by chtěl už rovnou přesedlat na kytaru ruční práce :D . Jelikož jsem pouze student gymnázia a nemám peníze na zbyt, tak bych chtěl materiál relativně levný se slušným zvukem. Mé představy jsou o smrkovém vrchu, hmatníku a kobylce z palisandru a krk z javoru, o lubech a zadní desce nemám ani ponětí (vlastně ani nevím z čeho udělat žebrování) :/ . Nejsem si vůbec jistý výběrem materiálu a cenou.
*Jednalo by se o Grand Auditorium při nejlepším s elektronikou (uvědomuji si cenu elektoniky) :D. Mimochodem plány asi koupím z této stránky:
http://ultimate-guitar-online.ultimate- ... ucts_id=22

Jako odborníci mne prosím zasvěťte.

Děkuji a moc se omlouvám za tento spletitý dotaz.
Váš drahý Alwerg. :D
Naposledy upravil(a) Alwerg dne 31.05.2020 17:34, celkem upraveno 1 x.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Koukám, že se odpovědi nehrnou. Vykašli se na to, pokud jsi chudý student a se stavbou nemáš zkušenosti, bude tě to stát spoustu času a peněz, s nejistým výsledkem, nejspíš neušetříš vůbec nic. Kup si nějakou elektroakustiku Harley Benton od německého Thomanna kolem 5k Kč a budeš mít vystaráno. Ušetřený čas můžeš strávit hraním, nebo si jít někam přivydělat.
Placka

Příspěvek od Placka »

Je to nesmysl. Postavit akustickou kytaru bez zkušenosti a dlouhého učení je nemožné. Potřebuješ k tomu ne úplně levné nástroje a přípravky, lepidla a spoustu dalšího materiálu. Nemluvě o know how.
Ručně se to nestaví, abys ušetřil.
Jak říká Fořt, kup si nějakou dobrou kytaru kolem pětky a raději to množství času investuje do cvičení a budeš mít mnohem lepší zvuk, než kdybys rok vyráběl kytaru :) :)
himself

Příspěvek od himself »

Já souhlasím/nesouhlasím jen napůl. Pokud má být cílem hry ušetřit a mít skvělou kytaru, tak bych to opravdu nedělal. Pokud tě to zajímá a chceš to prostě zkusit, jdi do toho.
Já bych si to časem chtěl vyzkoušet na nějaké předkousané stavebnici.
https://www.aliexpress.com/item/4000944 ... 711fm0eItL
carver

Příspěvek od carver »

stavba akustickej gitary je pomerne narocny, ale krasny proces, mna osobne to bavi ovela viac ako stavba elektrickej gitary. Chce to ale davku zrucnosti, trpezlivosti, vedomosti ale aj naradia.
Ak si zaciatocnik, ktory o tom nema ani sajnu, tak stavebnica z himselovho odkazu je pre teba idealna.
Jednak ten material nikde lacnejsie nezozenies a zaroven ti to usetri vela pracovnych ukonov, ako napr. ohybanie lubov, tvarovanie rebier, krku, hmatnika, kobylky, drazkovanie hmatnika atd. a tym padom sa mozes vyhnut aj viacerym zaciatocnickym nepodarkom, ktore by sa ti mohli prihodit.
Drzim palce ;)
Alwerg
Nový uživatel

Příspěvek od Alwerg »

Máte pravdu, byl jsem naivní, když jsem si myslel, že na ni ušetřím :? . Nicméně vyzkoušet si to chci, takže raději tu stavebnici. Máte s ní zkušenosti?
Díky
MarcusX
Nový uživatel

Příspěvek od MarcusX »

A proč si pro začátek nezkusíš zrestaurovat něco staršího, na čem bys vyzkoušel postupy atd... Na netu je spousta slušných rozborů, postupů, videí...
volfi

Příspěvek od volfi »

Zdravím pánové, už to tu bylo, ale spoustu odkazů je nefunkčních. Sháním výkres s rozměry nebo CAD model těla stratocasteru. Nevíte o něčem?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
José

Příspěvek od José »

Koucourův odkaz furt běhá ne? https://gitarrebassbau.de/viewtopic.php?f=10&t=6
Máš tam výkresy pdf, vše a běhaj.
Navíc je tu vlákno Technické výkresy..
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

volfi píše: 1.02.2021 19:28 Zdravím pánové, už to tu bylo, ale spoustu odkazů je nefunkčních. Sháním výkres s rozměry nebo CAD model těla stratocasteru. Nevíte o něčem?
Výkres Stratocasteru (a 20 dalších kytar) s rozměry celku a detailů pro ruční kreslení nebo 2D CAD
Strat-body-headCPs.jpg
je v knize https://tredition.de/autoren/jan-jirask ... k-104920/
na straně 98-99 a 151.
nebo mnohem levnější e-book:
https://tredition.de/autoren/jan-jirask ... ok-104922/
Zdravím
kocour :wink:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
volfi

Příspěvek od volfi »

Mockrát děkuji za odpovědi, nevíte jestli se ta kniha dá koupit i v angličtině?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

volfi píše: 6.02.2021 16:28 Mockrát děkuji za odpovědi, nevíte jestli se ta kniha dá koupit i v angličtině?
:idea:
Na překladu do angličtiny už se pracuje, ale jde to pomalu protože se musí brát i ohled na americký měřící systém (inch = palec 2,54 mm a jeho zlomky ½, ¼, ¾ atd.). Zatím zbývá dokončit ještě 40 stránek textu a přizpůsobit textové a číselné údaje ve většině výkresů. To bych mohl stihnout dát do tisku asi do poloviny 2021.
Před dvěma lety jsem zde ve fóru (Re: Design strunných nástrojů) lehkomyslně slíbil :
Pro českou verzi tedy nestačí nakrmit Google Translator a hotovo. Musím dbát na to, abych se nedal ovlivnit německou gramatikou a slovními obraty. Tím, že má kniha víc výkresů než textu, musím samozřejmě i všechny vysvětlivky ve výkresech "počeštit" a přizpůsobit graficky. To znamená, české vydání bude někdy na podzim 2019. Ale bude :?:
Pro útěchu se budu snažit na Facebooku komentovat i česky.

Z toho slibu zatím občas něco dávám na Facebook: https://www.facebook.com/Gitarren-Navig ... 1462259851
Český překlad knihy, jak jsem zjistil, se jeví zbytečným, s ohledem na ovládání angličtiny u lidí, kteří mají o dané téma zájem. Bezpochyby bude stačit česká část na website Navigator, kde budou také část anglická a německá. To právě dokončuji a dělám korekce, hotovo by mělo být koncem března 2021.
:wink: J.J.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
volfi

Příspěvek od volfi »

Moc děkuji za info, ještě bych měl otázku k osazení vintage tremola. Menzurová linie probíhá před vrutama?
New-Chrome-Wilkinson-WVC-Electric-Guitar-Vintage-Tremolo-System-Zinc-Block.jpg_q50.jpg
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Dvanáctý pražec je přesně uprostřed menzury.
Menzurová linie probíhá tedy mezi kameny kobylky a řadou vrutů.
(Obrázek je z knihy "Navigátor ....." na stránce 57)
Null Strat Trem schema.jpg
:?: :!:
kcr
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Zdravím Vás po opravdu dlouhé době. Jsem před dokončením své druhé kytary a jak už to tak bývá
malý problém se vždy najde. Začínal jsem vloni na jaře a vše bylo v pohodě. Jenže pak přišlo léto
a najednou bylo málo času. Stavbu jsem musel dát stranou v vratil se k ní zkraje podzimu. Když jsem ale vložil
krk do kapsy zjistil jsem že má asi 0,2 mm vůli. Přitom když jsem kapsu frézoval krk jsem tam nedostal,
ještě jsem si říkal že ho budu muset lehce dobrušovat. Každopadně si myslím že dřevo se trochu seschlo.
Chtěl bych se zeptat jak byste problem vyřesili. Krk by měl byt lepený. Děkuji
himself

Příspěvek od himself »

Aniz bych mel reseni, jaky byl puvod krku, ze se seschl?
d.r.07

Příspěvek od d.r.07 »

Dřevo na krk jsem kupoval přes net. Lepil jsem ho ze tří kusů.
A je to mahagon stejně jako tělo.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“