IR (impulse response)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
filo01

Re: IR (impulse response)

Příspěvek od filo01 »

Asi jsem nezdůraznil ten reverb. Zvuk na výstup neprojde, pokud je vypnutý cab IR a současně zapnutý reverb IR. Ten chci mít v cestě vždycky, ať už použiju jenom ho nebo v kombinaci s preampem (pro piezo). Proto jsem potřeboval ten neutrální impuls.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

torst píše: 4.02.2021 9:56SUK : stáh jsem si, ale v editoru nevidím nic. Velikost souboru 48 B (?)
torst píše: 4.02.2021 10:19 570 B. Tolik má ten můj a skoro nic v něm není.
Tvuj ma 570 bajtu proto, ze si tvuj software ktery se jmenuje Wavosaur pridava na konec wavfilu svuj nestandardni, 520 bajtu veliky chunk "SAUR", ktery obsahuje verzi tveho softwaru (1.0.9.0) a hromadu nul. Doporucuju pouzivat bud jiny software nebo tohle chovani vypnout - lecktery software to muze zmast (kdyz jsem hledal, co dela ve WAVu "SAUR", nalezl jsem tohle: https://www.wavosaur.com/forum/click-at ... -t315.html) a mozna tomu tak je i v pripade tebou vytvorenych impulzu.
Hodně budem někde...
filo01

Příspěvek od filo01 »

Dobrý Suku, takovou zradu jsem u wavu nečekal. Audacity je předpokládám z tohohle pohledu v pohodě (má vlastní projektový soubor)
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
torst

Příspěvek od torst »

SIK: taky dík za info. Pokud se pamatuju, všechny impulzy jsem krátil Wavosaurem. Ale nepozoruju problémy. Je to nějaká vážná závada? Používat jiný waveditor?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Podle mě to audacity je v pohodě.
Díky němu jsem zjistil, že tvůj IR je 1 a dvě nuly a Sukův prostě jen jednička. V audacity se při maximálním přiblížení dají ty jednotlivé vzorky přímo namalovat ručně jak chceš, takže si můžeš experimentovat s odezvami (udělat si delay s libovolným počtem, vzdáleností a sílou opakování, reverb, atd.... Zkrátka tomu víc "akademicky" porozumět)
Pro ty, co by nevěděli (což snad v tomto tématu moc lidí není), tak IR vlastně sčítá signály s tímtéž signálem posunutým a násobeným dle jednotlivých vzorků té IR - Takže třeba IR v podobě jedničky, 5000 nulami a jednou 0,5 je vlastně delay s jedním opakováním o zpoždění 5001 samplů a poloviční hlasitostí opakovaného signálu
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
torst

Příspěvek od torst »

Audacity znám, ale netušil jsem, že je o tolik lepší než můj freeee. W-Saur používám, protože je na rychlou práci bezva, umí toho hodně, vč. loadování externích VSTček, ani nevyžaduje instalaci. Kritice rozumím, beru.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

torst: jedinej problem wavosauru je ten, ze ti cpe do souboru veci, ktery treba nemusis chtit a neumoznuje ti to zmenit, takze muzes potrebovat dalsi software k tomu, aby si to o tenhle bordel zakratil. Problem to nejspis neni, pokud wav dekoder funguje spravne. Pokud je napsany spatne, muze tyhle metadata interpretovat jako zvuk - a pak by si byl v riti.
Hodně budem někde...
torst

Příspěvek od torst »

Většinou všechny wavy (teda krom IRs) stejně převádim na mp3. (Format Factory, další free). Tím se ten bordel zruší?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

Ten Red Box se jim tam přimíchal omylem, to je snad analog? Asi je zmátlo, že výrobce nabízí ke stažení IRs, ale to jsou, pokud chápu, jen impulsy, které ti v jiném IR loaderu napodobí Redbox.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jsou to obecne cab simulace, prevazne IR
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
filo01

Příspěvek od filo01 »

Začínám se více hrabat v kombinacích IR a v paklu od SeacowCabs jsem narazil na impulsy místností (room mics). Dogooglil jsem spoustu tipů jak to nasimulovat, ale ne jak použít už hotové.
Zkoušel jsem v NadIRu, že ho hodím do jednoho kanálu a namíchám s hlavním impulsem v kanálu druhém, ale mono a dual mono zní jak z prdele a stereo mi zase nedává smysl, proč mít kytaru zprava a dozvuk místnosti zleva.
Poradíte, jak ty room mic IR správně použít?
torst

Příspěvek od torst »

Jestli dobře chápu, ty Room jsou prostě hally místnosti, prostě dozvuk. A ty tím chceš ohallit kytaru, které děláš speak. simulaci taky pomocí impulsu. Tohle myslím dokážou jen dva loadery za sebou. první bude dělat reprobednu, druhej místnost. Prostě jako v reálu. Nebo by musel být loader, kterej dokáže kombinovat impulsy jak paralelně, tak i sériově. Ale divil bych se, kdyby ta sériová možnost byla.
Jinak ten ROOM loader bych dal jako Send effect a přimíchával.
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

filo01: chapu-li dobre tvuj problem, tak se jen zeptam - jsou impulzy "true stereo" IR? Tedy takovy slozeny IR - obsahuje celkem 4 kanaly, jeden je nahrany "zleva" a druhy "zprava". Nejlip to je videt asi tady na obrazku:
Obrázek

Kdyz do toho das mono (coz se hadam v DAWu rozboci do konvolutoru jako dual mono), defakto simulujes dva aparaty v mistnosti, kazdy na jedne strane a kazdy hrajici identicky signal. Pro pripad jedne kytary co ma jit "na obe strany" to pak chce spis obycejny mono->stereo impulz, tedy impulz z jednoho bodu v mistnosti slyseny z dvou mist zaroven (alias stereo).

Pokud bys chtel true stereo, tak to je na dva kytaristy. Bud dvojite nabrat kytaru nebo treba pro aranze, kde jsou dve hard-pan kytary, kazda hrajici neco jinyho (beglajt a solo) a do druhyho kanalu jenom reverb. Obcas potkavam muziku, kde to tak na par mistech je (i kdyz casto spis nez room tam byva radny hall)

Torst: paralelni pouziti nedava v tomto kontextu zrovna smysl - do mistnosti chces hrat z simulovanyho reproboxu, nikoliv do mistnosti surovej signal z preampu a k tomu primichat suchej signal reproboxu bez mistnosti. Ale samozrejme, jina moznost, nez dva konvolutory neni (respektive, jestli se nepletu, nemel by byt problem smichat oba IR jako normalni zvuk a vysledkem by mely byt "dva paralelni IR v jednom". A nejsem si jist - nechce se mi to ted rozepisovat - ale neco takovyho snad funguje i pro serii - prohnat konvoluci IR a vysledek pouzit jako dva seriove IR.
Hodně budem někde...
filo01

Příspěvek od filo01 »

Zdar, impulsy jsou zcela jistě true mono ;) Jak, bedna, tak room, jednu dvojičku přikládám v příloze. Pokud mě hlava nešálí, tak i v samotném bednovém IR slyším lehounký dozvuk.
Ten room IR jsem zkoušel jsem dát i do samostatného loaderu za kytarový, ale (nepřekvapivě) to taky hraje naprd. Varianta se sendem je asi OK, ale čekal jsem to jednodušší. Dublovat kytary zatím neplánuju, vstup je taky mono.
Přílohy
Balanced.zip
(292.16 KiB) Staženo 105 x
José

Příspěvek od José »

Hm, nahrál jsem si štěk do looperu, a šel si hrát. Nevím, jakej daw používáš, ale cakewalk hodí v klidu dva IR loadery za sebe, a když disponuješ IR loaderem, kterej vezme dva impulzy do sterea, a vlastníš nějaké párové impulzy, tak máš možnost si hrát s prostorem.
Náhral jsem teda ten štěk, ať je zřejmější o čem mluvím - nejsou tam overduby, prostor, nic, vstup je jednoduchá monostopa. Jen je to basokytara, jak říká Hyenik. Vzal jsem to teda rovnou jako demonstraci 30 palcového nástroje pro himselfa. A teda pardon, působí to malinko zvláštně, ale je to rychlá demonstrace zasazení do prostoru..
torst

Příspěvek od torst »

SUK píše: 2.03.2021 19:23 Torst: paralelni pouziti nedava v tomto kontextu zrovna smysl - do mistnosti chces hrat z simulovanyho reproboxu, nikoliv do mistnosti surovej signal z preampu a k tomu primichat suchej signal reproboxu bez mistnosti. Ale samozrejme, jina moznost, nez dva konvolutory neni (respektive, jestli se nepletu, nemel by byt problem smichat oba IR jako normalni zvuk a vysledkem by mely byt "dva paralelni IR v jednom". A nejsem si jist - nechce se mi to ted rozepisovat - ale neco takovyho snad funguje i pro serii - prohnat konvoluci IR a vysledek pouzit jako dva seriove IR.
Samozřejmě jsem myslel IR loader- 2 impulsy v sériovém modu. Což si myslím, že neexistuje.
Ale opravdu ideál je podle mně ten extra loader jako send effect. Vůbec bych o jiném řešení neuvažoval. Případně založit Group Track a prostorový IR dát tam a do té gruppy směrovat požadované kytary. Ale znova - Send effecty jsou dělané přímo na tohle. Můžeš tím stejným impulsem ohallit vše co potřebuješ, bicí, zpěv. Jednoduché, friendly.
filo01

Příspěvek od filo01 »

José píše: 2.03.2021 23:34 cakewalk hodí v klidu dva IR loadery za sebe, a když disponuješ IR loaderem, kterej vezme dva impulzy do sterea, a vlastníš nějaké párové impulzy, tak máš možnost si hrát s prostorem.
Náhral jsem teda ten štěk .... vstup je jednoduchá monostopa
Musíš na mě pomalejc, z toho popisu mi není jasné, jak jsi to vlastně nahrál. Dva NadIR loadery za sebe (oba mono) jsem zkoušel, ale výsledný zvuk nebyl dobrý. Zkoušel sem na Room IR regulovat dry-wet (Reaper umí), ale výsledek byl podobný. Ostatní balíky od Seacow, OH, Bonkers jsou "suché", dle očekávání.

PS1: Slyšíš v samotném bednovém impulsu z Balanced.zip dozvuk? Pro jistotu jsem natáhl nový projekt, ale podle mě to tam fakt přimíchali.
PS2: Ad párové impulsy - myslíš zvlášť wav pro pravý a levý kanál jako to má Ownhammer? Asi jsem už hluchý, ale na NadIRu se zapnutým režimem stereo nepoznám ani na sluchátkách rozdíl mezi stejným impulsem vpravo a vlevo a párovou dvojicí. Můžete to někdo zkusit? (příloha)
Přílohy
L_R_puls.zip
(45.15 KiB) Staženo 93 x
filo01

Příspěvek od filo01 »

torst píše: 7.02.2021 12:47 P.S.: Zkusil jsem ten Flat i Flat long v NadIRu a tam šlape bezva, bez ztráty hlasitosti. Asi to bylo tim SIRem.
Pod svícnem bývá tma, tady jeden od profíků:
https://www.strymon.net/faq/bypassing-t ... b-ir-file/
Naposledy upravil(a) filo01 dne 10.04.2021 17:17, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

Bezva, dík. Podívám se, jestli vypadá stejně jako ten můj.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“