Komunikace Focusrite 2 I 2 a OBS

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
vojta ž.

Komunikace Focusrite 2 I 2 a OBS

Příspěvek od vojta ž. »

Ahoj ve spolek,
mám trošku specifický dotaz. Už opravdu nevím kudy se vydat.
Používám zvukovku Focusrite solo 2 gen a nebo Focusrite 2 I 2 3 gen a mimo nahrávání sem tam vysílám nějaký koncert. Při nahrávání v Reaperu je vše ok. To ale není to o čem chci psát a na co se zeptat.
Na streamování používám program OBS. V něm lze zvolit dva možné zdroje zvuku. Buď vstup zvukovky a nebo výstup.
Pokud nastavím jako zdroj onen výstup, program OBS zvukovku uvidí a jako zdroj zvuku nabídne "Reproduktory focusrite USB audio. Po sem se mi to zdá pořád v pohodě. Jenže program obs nereaguje na signál lezoucí od mikrofonu. Zaregistruje jen tzv. zvuk plochy. Prostě ten zvuk který vydává PC.
Myslel jsem, že to může být konkrétní zvukovkou, ale stejně se to chová s oběmi zvukovkami, které jsem zmínil.
OS mám Win 10, ale stejný stav byl i s Win 7. Ovladače mám aktuální a soft ke zvukovce také. Zároveň v k reaperu mám nainstalován Asio driver, bez kterého by to pochopitelně nešlo, že ano... :-D
Díky za názory a odpovědi.
Vojta.
vojta ž.

Re: Komunikace Focusrite 2 I 2 a OBS

Příspěvek od vojta ž. »

Tak už mám i malý ale nefunkční poznatek. Když ve win, v nastavení zařízení (zvukovky), zaškrtnu "Poslouchat toto zařízení", tak se konečně projeví i ve výstupu zvukovky v obs. Nicméně je tam s latencí jako hrom.
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Nejprve bych se podíval do ovladače zvukovky a hledal loopback. Strana 24 https://fael-downloads-prod.focusrite.c ... e_EN_0.pdf
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Na tyhle loopbackova reseni bych se vyprdl, to je hrozna prasecina :)

Pokud OBS nereaguje nijak na vstup zvukovky, neco je mozna spatne mimo OBS. Zrovna par dnu zpatky jsem se snazil resit uplne identicky problem (respektive misto koncertu to mely byt DJ mixy a pouzival zvukovku od NI) a nevyresil jsem - a podle toho cloveka jsem pry nebyl zdaleka prvni, co se to snazil resit. Bohuzel, Windows jsou asi nejhorsi OS ever na praci se zvukem a OBS tomu nasazuje korunu tim, ze neumi ASIO, takze cloveku nezbyva, nez se spolehnout WDM a to, jak vidno, moc nefunguje.

Kazdopadne, jeste, nez prejdu k sekci me odpovedi "potencialni reseni", pojdme se venovat diagnostice - ukazujou windows neco na vstupech te zvukovky? Dokaze pres WDM (tedy bez ASIO driveru) nahravat ze zvukovky jiny software?

Potencialni reseni:

Pokud to nepujde s OBS, muzes zkusit vMix. Jeho problem je, ze pro fullHD neni uplne levny (60 USD) a muze byt slozitejsi na ovladani (je to vyrazne profesionalnejsi software).

Dalsi moznosti je pouzit jiny OS, pokud se aspon trosku dokazes kamaradit s nejakym Ubuntu nebo jinym tucnakem, tam tohle bude fungovat nejspis na prvni dobrou.

Poslednim resenim muze byt i "Virtual Cable", coz je software pro routovani a umi pripadne i routovat mezi ASIO a WDM.

PS: Doufam, ze to fakt nestreamujes z mikrofonu, ale mas signal od zvukare :)
Hodně budem někde...
vojta ž.

Příspěvek od vojta ž. »

Ahoj, nějak jsem zapomněl se mrknout jestli někdo píše :-D
Každopádně upřesním nejasnosti.
V prvé řadě jde o výstup a ne vstup zvukovky. Vstup zvukovky OBS chápe normálně a tudy zvuk leze. Co už neleze, tak zvuk (signál) z výstupu zvukovky. Výstup karty potřebuji pro prohnání onoho signálu DAW softwarem pro jeho úpravu. Jak už jsem psal výše, tak ve win se mi povedlo zaškrtnutím položky "poslouchat toto zařízení" signál z výstupu zvukovky do OBS dostat, ale jen s brutální latencí.
Faktem je, že od té doby jsem to ještě nezapnul a sbírám odvahu :-D
PS: Zvuk samozřejmě do zvukovky beru z mixu a jiné varianty se mi moc řešit nechce, jelikož nejsem zas takový počítačový mág a o polovině dalších možných řešení které jsi zmínil moc nevím co znamenají :-D
SUK píše: 12.02.2021 4:58 Na tyhle loopbackova reseni bych se vyprdl, to je hrozna prasecina :)

Pokud OBS nereaguje nijak na vstup zvukovky, neco je mozna spatne mimo OBS. Zrovna par dnu zpatky jsem se snazil resit uplne identicky problem (respektive misto koncertu to mely byt DJ mixy a pouzival zvukovku od NI) a nevyresil jsem - a podle toho cloveka jsem pry nebyl zdaleka prvni, co se to snazil resit. Bohuzel, Windows jsou asi nejhorsi OS ever na praci se zvukem a OBS tomu nasazuje korunu tim, ze neumi ASIO, takze cloveku nezbyva, nez se spolehnout WDM a to, jak vidno, moc nefunguje.

Kazdopadne, jeste, nez prejdu k sekci me odpovedi "potencialni reseni", pojdme se venovat diagnostice - ukazujou windows neco na vstupech te zvukovky? Dokaze pres WDM (tedy bez ASIO driveru) nahravat ze zvukovky jiny software?

Potencialni reseni:

Pokud to nepujde s OBS, muzes zkusit vMix. Jeho problem je, ze pro fullHD neni uplne levny (60 USD) a muze byt slozitejsi na ovladani (je to vyrazne profesionalnejsi software).

Dalsi moznosti je pouzit jiny OS, pokud se aspon trosku dokazes kamaradit s nejakym Ubuntu nebo jinym tucnakem, tam tohle bude fungovat nejspis na prvni dobrou.

Poslednim resenim muze byt i "Virtual Cable", coz je software pro routovani a umi pripadne i routovat mezi ASIO a WDM.

PS: Doufam, ze to fakt nestreamujes z mikrofonu, ale mas signal od zvukare :)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

No, tak ta reseni, o kterych nevis (specificky Virtual Cable) doporucuju zkonzultovat s googlem, protoze by to treba mohlo byt to, co hledas.
Hodně budem někde...
vojta ž.

Příspěvek od vojta ž. »

Hmm vlastně je to ta odpověď, kterou jsem potřeboval :-) Díky.
Snad to tedy bude fachčit.
Teď už na to konečně bude víc času, takže na to vlítnu.
SUK píše: 21.02.2021 12:02 No, tak ta reseni, o kterych nevis (specificky Virtual Cable) doporucuju zkonzultovat s googlem, protoze by to treba mohlo byt to, co hledas.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“