Péče o akustiku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Péče o akustiku

Příspěvek od džetro »

Přes 60% máme letos všichni (největší sucho za posledních 500 let :-) myslím že to není žádná tragédie, nepozoruju na kytarách žádné anomálie. V zimě by vlhkost měla klesnout tak uvidíš jestli se na kytaře něco změní nebo ne.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
himself

Příspěvek od himself »

Btw suchac ve vlhku nefunguje :)
prenoska

Příspěvek od prenoska »

Ahoj, teď je v akci airchecker na udržování vlhkosti v pouzdře. Koupil jsem a jsem zvědavý, jak to funguje.

https://www.guitarcentre.cz/eshop/airch ... etail-1050
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Pokud by to fungovalo, tak by to bylo supr. Pak bych se už nebál nechat si na chatě polomasiv :)

Nejde o to, že by tam bylo vlhko, nebo sucho. Jde o to, že se tam tyhle podmínky pořád střídají...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Po víkendových mrazech máme dneska doma vlhkost už jenom 34 %, takže jsem vyměkl a akustiky radši strčil do futrálů (samozřejmě i se zvlhčovadly).
K pianinu jsem postavil konvičku s vodou, snad to stačí.

PS: A to jsme v baráku, umím si představit, že v bytech to teď může být ještě o 10 % níž.
himself

Příspěvek od himself »

Starý dům taky hlásí 37, ale zatím vše visí na stěnách.
Pianino teda stojí na zemi :D
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Celomasivní už bych radši nepokoušel, nestojí to za to.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

V obýváku s ústředním topením mám vlhkost 25%, kytary ze zdi jsou dávno v koupelně, kde se drží kolem padesátky a ostatní jsou v kufrech se zvlhčovači. Nicméně v mongolském Ulaanbaataru jsem zažil až 10% a to je masakr i pro člověka, natož pro kytaru. Je to město na počet obyvatel větší než Praha, ale našel jsem tam v podstatě jen jeden samostatný obchod hudebními nástroji, kde měli asi tři překližkové kytary Yamaha...
himself

Příspěvek od himself »

To je dobrá reference pro Yamahu!
himself

Příspěvek od himself »

Cherredo, četl jsem někde, že australské dřevo je zvyklé na hodně (směrem dolů). Dohledal jsem tohle
https://maton.com.au/assets/uploads/doc ... gb4web.pdf
Na třetí straně píšou, že mezi 30-70 je to cajk.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Šimkojc píše: 15.02.2021 12:53 V obýváku s ústředním topením mám vlhkost 25%, kytary ze zdi jsou dávno v koupelně, kde se drží kolem padesátky a ostatní jsou v kufrech se zvlhčovači. Nicméně v mongolském Ulaanbaataru jsem zažil až 10% a to je masakr i pro člověka, natož pro kytaru. Je to město na počet obyvatel větší než Praha, ale našel jsem tam v podstatě jen jeden samostatný obchod hudebními nástroji, kde měli asi tři překližkové kytary Yamaha...
Zajímavé. :) Kytary v koupelně, i Ulanbatar. :)

himself píše: 15.02.2021 13:00 Cherredo, četl jsem někde, že australské dřevo je zvyklé na hodně (směrem dolů). Dohledal jsem tohle
https://maton.com.au/assets/uploads/doc ... gb4web.pdf
Na třetí straně píšou, že mezi 30-70 je to cajk.
Pěkné, ale tady australské kytary asi zas tak moc lidí nemá. :)
A pak, co si budeme povídat, koupíš masivní Matonku za X desítek tisíc a spolehneš se na to? :)

PS1: Já hlavně potřebuju uchovat v pořádku ty dvě, které už mám. :)
Mimoto - Maton myslím nedělá ani nylonky, ani sedmistrunky - ta značka není pro mě. :)

PS2: V koupelně "nalepuju" ochranná sklíčka na telefony - je tam málo prachu ve vzduchu. ;)
himself

Příspěvek od himself »

Cherredo, spoléhám na to, no :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

40-60% optimum jako pro člověka
na australské dřevo bych úplně nespoléhal
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Ono je hezký, že každý tady hází procenta. Bohužel problém je jak to měřit.
Níže je fotka mých 4 vlhkoměrů, a rozdíly jsou veliké. A to jsou 3 z nich úplně nové!
Když jsem to dal k meteostanici, která vypadá dost důvěryhodně, ukazovala něco mezi, takže se nedá říct co měří dobře. Navíc v různé části rozsahu se to rozchází jinak.

Takže čím měřit? Nebo Čím ověřit vlhkoměr?

Obrázek
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
himself

Příspěvek od himself »

Naprostý souhlas! Jednou jsem se pokoušel dokonce reklamovat, protože stanice se lišily asi o 15%, ale jen se mi vysmáli.
Nový ručkový vlhkoměr jsem se pokusil kalibrovat, ale velkou důvěru v něj stejně nemám...
Jestli vidím dobře, máš tam rozmezí 25-41?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Na ověření vlhkosti stačí selský rozum a zkušenost s místem, kde žiješ. Přesně dle pravidla, které napsal Hyenik - co je příjemné člověku, to je příjemné kytaře. Připadá mi přirozené, že když mám lepší masivní kytary, tak tohle trochu sleduju.
Když týden v kuse mrzne a začínám mít často vysušený nos, tak je mi to nepříjemné a předpokládám, že by to mohlo být nepříjemné i kytarám, takže je radši šoupnu s humidátorem do pouzder. Když vytrvale prší, prádlo už pomalu schne a mám menší alergii :), tak je schovám do pouzder taky.
Jinak máme doma 2 vlhkoměry a liší se o 1 %, dneska ukazujou 42 a 43 %, pocitově mi sedí to, co ukazujou, takže neřeším a klidně "hodím procenta". ;)

Na Frontmanu je zrovna čerstvý článek:
https://www.frontman.cz/pece-o-kytaru-2 ... k-je-resit
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

To mi trochu připomíná ekonomickou meteostanici v podobě kousku provazu pověšeného někde venku :

Je-li provaz suchý - je krásné počasí
Je-li provaz mokrý - prší
Je-li provaz vychýlený - fouká vítr
Je-li provaz tvrdý - mrzne
Visí-li provaz bez hnutí - je bezvětří
Je-li provaz vodorovně - je vichřice
Není-li provaz vidět - je mlha
Kýve-li se provaz - je zemětřesení

Taky už jsem vyzkoušel spoustu vlhkoměrů a asi se vyplatí nešetřit a pořídit nějaký vlasový vlhkoměr s možností kalibrace. Dosud jsem vždycky přes zimu bojoval se suchem, tahal kanystry destilky do ultrazvukového zvlhčovače, ale letos už jsem rezignoval a většinu kytar mám uloženou v kufrech se zvhčovačem a jednou týdně doplňuji vodu. Nemůžu se sice kochat pohledem, ale myslím že do cca měsíce bude líp a kytary budou zase zdobit na zdi.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jj, aneb pěkně po česky fotonovým hyperkanónem na komara 😜
ty hobby vlhkoměry ukazují od cca 22 do necelých 30%, což je na takový šunt nádherný výsledek!!!
Vlhkost se totiž neměří moc jednoduše (strávil jsem dlouhá technologická léta "v sušárně", tak malinko aspoň tuším, o čem na internetu blouzním ;)
5% rozdíl je na doma úplně v pohodě, jestli je 30 nebo 35 na to vám zvysoka se*re pes, stejně jako 75 nebo 85.
Navíc se to hodně dynamicky v průběhu dne mění.
Takže proti mexické poušti a indonézskému deštnému pralesu tady u Kolína máme samozřejmě kur*evské klíma a není nutné být zpovykaná zagorka.
V tomto případě je paradoxně výhodou selský rozum a vysoká škola života :)

Jestliže máte v bytě dlouhodobě pod 30% nebo nad 60-70%, škodíte daleko víc sobě než nějakým kytarám.
A to jde přibližně vycítit (suchý nos, kašel, prádlo neschne, nadměrné rosení oken nebo nedejbože plíseň) i bez superpřesného certifikovaně zkalibrovaného vlhkoměru.
A zase paradoxně u nás bývá daleko častější problém s vyšší vlhkostí (lidi chtějí hrozně šetřit teplo, ať to stojí co to stojí) než se suchem.

PS: zrovna dnes jsem na aliex koupil dve hydrominimr*dky za dvacku,
jasně že to nebude přesně, ale na tu hrubou orientaci to stačí. Je nutné zachytit extrémy a ne jednotky %.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Placka

Příspěvek od Placka »

himself píše: 15.02.2021 13:00 Cherredo, četl jsem někde, že australské dřevo je zvyklé na hodně (směrem dolů)
Na australské dřevo bych taky radši moc nespolehal. Po tom co jsme viděl v dílně u Ondřeje Vlka hromadu Matonek na opravu... Ale nevím, kolik se jich ve střední Evropě (kterou má Ondra na servis) prodá, třeba to je ve výsledku mizivý procento.
grock

Příspěvek od grock »

Placka píše: 19.02.2021 16:47
himself píše: 15.02.2021 13:00 Cherredo, četl jsem někde, že australské dřevo je zvyklé na hodně (směrem dolů)
Na australské dřevo bych taky radši moc nespolehal. Po tom co jsme viděl v dílně u Ondřeje Vlka hromadu Matonek na opravu... Ale nevím, kolik se jich ve střední Evropě (kterou má Ondra na servis) prodá, třeba to je ve výsledku mizivý procento.
Tady si nerozumíte. Je-li australské dřevo zvyklé na hodně směrem dolů, může to právě být příčina - většinu roku tady bude vystaveno větší vlhkosti - a je lehčí kytaru zvlhčovat než naopak .
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“