FUZZ ?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Fořt

Re: FUZZ ?

Příspěvek od Fořt »

Tak jsem to zblbnul, už je to dlouho, co jsem ho prodal, Bias je na OD a upravuje "transparentnost" nebo "otevřenost" či "kompresi", nebo jak to nazvat, To stahování napětí na Dist se jmenuje Volts. Nemyslím, že by OD za fuzzem zvuk ztenčoval, Naopak zakulatí chlupatý fuzzový zvuk. Taky přidá většinou chybějící středyJde asi o to, jak se nastaví. Na EHX G4BMP je vlastně jen na OD poťák Tone. Záleží na vkusu. Takový Gilmour v průběhu let vzájemnou pozici BMP a OD (a COMP) několikrát měnil.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

takové krabky se sice obcas delaji, ale jsou to spis takove utajene tipy.
namátkou např.
TC Electronic Rottweiler
Way Huge Conquistador Fuzzstortion
EWS Fuzzy Drive
Catalinbread Katzenkönig
Dr. Scientist Elements
Skreddy Pedals Hybrid Fuzz Driver
Blackout Effectors Mantra
anebo ultimativni Empress Effects Multidrive
ale proc vlastne to ma byt v jednom? šetření?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
showneek

Příspěvek od showneek »

Díky za tipy, mrknu na to. Původní myšlenka byla právě něco jako Empress Multidrive, ale ten je fakt za raketu. S fuzz pedály moc zkušenost nemám a právě nevím, zda nějaký ten fuzz/distortion bude schopen i klasického "čistého" zkreslení pro lead. Overdrive řeším zvlášť.

O šetření to je, ale ne tak jako financí, ale spíše místa na pedalboardu. Pravděpodobně budu měnit distortion, tak jsem uvažoval o něčem variabilnějším, kde bych mohl mít i fuzz, samostatně ho tam asi nenacpu.
torst

Příspěvek od torst »

Fakt by ti moh sednou ten MD-2. Samozřejmě, je to moje osobní preference. Presety zde:
BOSS-MD2-Knobs-sablony.pdf
(46.47 KiB) Staženo 192 x
:-P
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

showneek

Příspěvek od showneek »

Doba je těžká a moc teď lítat po krámech a zkoušet nelze. Ale co jsem koukl na videa, které jste sem dali, znovu jsem si projel fuzzparádu (Maťo Mišík), tak jsem trochu přehodnotil...
- pravděpodobně půjdu do něčeho kultivovanějšího než je Muff a jeho klony
- trochu jsem kouzlil s pravítkem a při troše štěstí na pedalboard možná ještě jednu krabičku narvu (tím se omlouvám za rozvíření diskuze fuzz/distortion all in one, ale tak alespoň jsem si rozšířil obzory)
- ideálně něco, co je rozumně dodatelné v rámci českých eshopů nebo alespoň thomann. Netuším, jak je to třeba s dodáním od Andertons z UK, když už nejsou v EU, kde mají zase jinou sortu zajímavých pedálů, ale to už je zde asi offtopic

Když vezmu tu fuzzparádu, celkem mě zaujal Eureka od Jam pedals, což by mělo být něco zvukově blízko germániovýmu fuzzu ale napůl cesty k Muffu.

Na dilema křemík nebo germánium toho tu bylo napsáno už hodně. A asi nezbývá než si vybrat, zda trochu hezčí zvuk (např. ten Lee Hooker ve fuzzparádě se mi zvukově líbil asi nejvíc), ale nedokážu posoudit, jak moc to germánium může pracovat v různých podmínkách. Nebo s jistotou křemík s trochu méně kulatějším zvukem.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

za mě dva levnější, hodně pestré a nastavitelné univerzální tipy
(budou taky v nejake dalsi fuzzparade)
https://kytary.cz/fender-the-pelt-fuzz/HN193105
https://kytary.cz/digitech-dod-carcosa/HN170613

u fuzzu je to ale hodne individualni, ukazky jsou jenom priblizny smer,
vzdycky zalezi jak to komu funguje konkretne (gear, styl atd)
torst

Příspěvek od torst »

Něco málo jsem se dočet o nové sérii fuzzboxů JHS :
https://www.jhspedals.info/current-pedals
Jsou to ty 1. čtyři černé šikmé v sekci DISTORTION/FUZZ. Jsou doplněny switchy, často pro posílení středů, takže univerzálnější, fuzz to tedy posune spíš k Distortionu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
showneek

Příspěvek od showneek »

Ten Pelt mi na většině ukázek přijde takový upištěný, bez basů a to mám nový Fender pedály rád (momentálně mám Pugilist), ale zkusím ještě poslechnout více ukázek. Digitech mi zní lépe. Je ale holt těžký to posuzovat v různých scénářích.

Fuzz legendy od JHS jsem taky zaregistroval, tam se bojím, že už je to trochu vyšší dívčí ohledně výběru typu a asi bude trochu problém větší velikost.

Každopádně díky za každý tip.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

docela vtipný návod jak smysluplně využít fuzz v metalu
(mě tedy ten zvuk úplně neodpáral, ale jeden metalový producent to ted zrovna vyzkoušel a prej to funguje perfetkně, je to tight a přitom ne suché, to nejlepší z metalu a hnuzzu :)

torst

Příspěvek od torst »

Tak si taky přisadím s Big Muffem, taky v reakci na vedlejší reakce na "kinxův fuzzový dropout".
BM, stejně jako většina fuzzů, opravdu problematický na pódiu, protože maji ty vyřízlé středy, hraje to hezky a capella, ale v bandu je to trochu "mute box". Prostě el. kytara v kapele 1. středy a pak až to ostatní. (doporučuju kytarovou zbrojnici Lazera Vikinga).
Líbí se mi popis geneze BM od Honzy Hořínka:
http://www.electronicorange.cz/cs/kytar ... y/pig-hoof
Vlastně "Historicky první ampsimulátor", aby šlo hrát i potichu vytaveným zvukem. To beru a tím spíš mi přijde kapelní využití nešťastné. Ale spoustu kytaristů se s tím proslavilo, tak nevím.
Zaujal mě nový klon BM od JHS. Tahle jejich řada má ´mode switch´, který u BM přidá středy, tedy aby byla krabka právě v tomto ohledu použitelnější.
Zkusil jsem to na simulaci BM (digitech DF7), přidání středů samozřejmě pomohlo a ´BM´začal hrát totožně jako Danelectro Fab distortion za 4 kila. :-L
Oproti tomu Fuzz Face mi přijde naprosto použitelnej, no proto, že ani jako fuzz nezní, spíš distortion. Nemá středy tak kuchlý!
Naposledy upravil(a) torst dne 1.03.2021 17:44, celkem upraveno 1 x.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Hezké. To je sranda, jak techničtí studioví tight hráči znovuobjevují špinavost ve zvuku. Já si nemůžu pomoct, to je zkrátka legrační a svým způsobem hezké. Kruh se uzavírá. Návrat ke kořenům, nekonečná pouť za tónem a něčím čerstvým, chvíli si člověk nedává pozor, užívá si a prožívá hudbu, zvuk, frekvence, tón, hutnost a najednou sám sebe najde vztahujícího ruce v modlitbě k otaveným praskajícím zesilovačům na koncertě Sunn. :lol:
Based on a real story 8)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

fuzzovy dropout - fakt jste to v ty odkazovany tv performance slyseli? me naopak prijde, ze to pretluce v mixu cokoliv, ale to uz je jedno :) zajimavy, jak to lidi vnimaji ruzne (asi i na zaklade ruznych poslechovych zarizeni, z telefonu to holt hraje jinak nez z velkejch monitoru).

ja resim nedostatek stredu u fuzzu (zejmena Fuzz Face, ta se v mixu ztrati ve standardnim pojeti jako prd) zarazenim ekvalizeru s boostem na stredech hned za ne, tak zvyraznim frekvence co chci a jeste si to dokopnu tak, aby nebyl volume drop. Dneska je pochopitelne na trhu uz milion krabicek, ktere tohle umi v zakladu, ale me tenhle setup furt zatim zni nejlip. o nejakym ztraceni z mixu fakt nemuze byt rec :) Big Muff to ma v zakladu podobne, ale tam mi zase neprijde, ze by mu nejak elementarne chybely stredy, spis me stve ten volume drop pri zapnuti. Opet je na trhu milion krabek, ktere to maji poresene (od cinskych hracek ala Byiang FZ-10 po slusny vyrobce jako Way Huge).
torst

Příspěvek od torst »

ne, samozřejmě ´dropout´ je umělecká nadsázka, tak zlý to není. Ale prostě když budu mít fuzz, distortion a overdrive v klasickém provedení, tak budou slyšitelné v tomto pořadí. Překvapils mě tím Facem. Považoval jsem ho naopak za středovější, lepší. Ale dnes večer si ho zapnu a prozkoušim, i vedle BM.
Jí vim, že s tim furt otravuju, ale tady je ten jev popsanej od většího machra:
1:08:20
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

to poradi je nesmerodatny. ano, overdrive ma vetsinou nejvic stredu, ale hrozne zalezi do ceho se to pousti a taky co je na vstupu. Obecne cim zkreslenejsi aparat, tim vetsi nachylnost na volume drop a zarovren tam ty stredy zas tolik neubudou. Do mych lehce crunchnutych aparatu funguje dobre to reseni s EQ za fuzzem - zaroven pak mam moznost fuzz vypnout a pouzivat jen eq, to se taky hodi :)
torst

Příspěvek od torst »

Jasný. ideálně když je to rovnou v krabici. Mám třeba DS-2 ve kterém jsem udělal "tube mod". Nedávno jsem koupil ještě jeden nemodifikovaný. A ten Tube je prostě jen středovější. DS-2 má už sám o sobě dost středů a takhle je to ještě lepší.
U těch fuzzů s TB switchem by asi nebyl problém doletovat smyčku a v ní mít externí EQ.
P.S.: neznám středovější zvuk, než je Rockman. Vlastně až nepoužitelnej. Jakkoli ho mám rád, když ho teď občas zkusim do nahrávky, fakt to nejde, to už je telefon. Možná bych ho musel podpořit Yamahou DX7. :-Z
Všeho s mírou !
noc33

Příspěvek od noc33 »

Tak zrovna FuzzFace jde udělat nastředovanou až běda, záleží přeci na vstupním kondenzátoru a na hodnotě volume potu, proč se to asi tak často modifikuje.... V základu je na vstupu 2u2 a volume má 500K, tak to je jasné, že to bude zahuhlané. Analog man do svých SunFace dává 1u a 250K volume.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“