Rytmy (doby) - vysvětlení

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
luka-s

Rytmy (doby) - vysvětlení

Příspěvek od luka-s »

Zdravím,
jsem úplný začátečník ve hře na kytaru a mám trochu zmatek v tom, jak se vlastně počítají doby. V některých videích se např. počítá 3 dobý rytmus pr-vá, dru-há, tře-tí a v jiném zase raz-dva-tři. Nebo 4 dobý pr-vá, dru-há, tře-tí, čtvr-tá a nebo raz, dva, tři, čtyř. Nějak nemám jasno v tom, jestli mám třeba konkrétně v tomto 4 dobém rytmu dávat 4 a nebo 8 úderů.
Zkrátka, kolik úderu ( máchnutí) pravou rukou se provádí pri 2, 3 a 4 dobách? Jsem úplný začátečník, ale s velkou chutí se zlepšovat, tak že budu rád za každou normální radu, bez posměšků :,
děkuji.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Rytmy (doby) - vysvětlení

Příspěvek od pavlii »

Nojo, chce to trochu hudební teorie :-D ale to se poddá. Pokud si aspoň něco málo ještě pamatuju z nauky, která mě teda jako kluka děsně nebavila, tak to bude myslím souviset s časovým předznamenáním a to počítání se pak odvíjí od dílčích dob. Tj. 4/4 se bude počítat "raz-dva-tři-čtyř", protože do taktu jsou 4 doby. Odpovídá to pak i klepání metronomu.

Protože jsem z LŠU už dávno vyšel, tak mě kdyžtak opravte vy znalejší :-D :-D ale já si nikdy nepočítal, já si klepal (metronom klepal).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
himself

Příspěvek od himself »

Prv-ni a obdoy se pouzivaji proto, aby sis cele.diby rozpulil a event. dale rozpadl pro slozitejsi takty kde jsou pulky, ctvrtky, osminy, pomlky, trioly,, synkopy, prodlouzene noty atd.
luka-s

Příspěvek od luka-s »

pavlii píše: 24.03.2021 17:39 Nojo, chce to trochu hudební teorie :-D ale to se poddá. Pokud si aspoň něco málo ještě pamatuju z nauky, která mě teda jako kluka děsně nebavila, tak to bude myslím souviset s časovým předznamenáním a to počítání se pak odvíjí od dílčích dob. Tj. 4/4 se bude počítat "raz-dva-tři-čtyř", protože do taktu jsou 4 doby. Odpovídá to pak i klepání metronomu.

Protože jsem z LŠU už dávno vyšel, tak mě kdyžtak opravte vy znalejší :-D :-D ale já si nikdy nepočítal, já si klepal (metronom klepal).

P.
Omlouvám se, ale termín časové předznamenání nějak nepobírám. :-) Každopádně, rytmus na 4 doby je tedy ,,raz-dva-tři-čtyř" a může být jím tedy i varianta ,,pr-vá-dru-há-tře-tí-čtvr-tá"? Pokud ano, jak tedy poznám, jakou variantu rytmu zvolit, když se kouknu na notovou osnovu nějaké písně? Zatím vím jen, že vrchní číslo ve zlomku na začátku osnovy určuje o jakou dobu se jedná, ale jaké zvolit to správné počítání doby ( pr-vá...nebo raz...) to mi nějak nedochází. :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No máš to vždy na začátku - to je právě to "časové předznamenání".

Třeba zde: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... es.svg.png

Ono se tomu koukám říká třeba i "taktové předznamenání" - no na obrázku konkrétně je "3/4", tj. "3 čtvrťové doby do taktu". Takže na čtvrtiny by člověk počítal "raz-dva-tři".

P.

Placka

Příspěvek od Placka »

já si počítám podle toho, jak potřebuju dělit doby. Když na osminy, počítám pr-vá, dru-há. Když na šestnáctiny, počítám pr-vá do-ba, dru-há do-ba. Když na trioly, počítám ta-pr-vá, ta-dru-há. a tak dále. Prostě si počítáním doby rozdělim na potřebnej počet dílů. Pak ve velmi pomalým tempu danou frázi zahraju přesně do počítání a když si tu rytmickou figuru zažiju, můžu jí zrychlit a už to tam je...

Počítání raz, dva, tři je k ničemu kromě nějakýho odpočítání na začátku
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No není - jak bys dal jinak čtvrtky? ;-)

P.

himself

Příspěvek od himself »

raz dva tři čtyř je totéž, jako pr-vá dru-há tře-tí čtvr-tá, jen to máš rozsekané jako pomoc, kdybys potřeboval osminky. Třeba písničku Prší prší buď budeš počítat raz (prší) dva (prší) nebo prv (pr) ní (ší) dru (pr) há (ší).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - no to teda fakt neberu :-) jestli to má být jako pomoc, tak by to mělo ale být jednoznačné (bych řekl). No to je ale fuk, co vám do toho budu kecat. Přijde mi ale, že to takhle ještě víc plete, pak v tom nemá mít guláš :-D

P.

Čavli

Příspěvek od Čavli »

Zkus pochopit jak se doby dělí.
3/4 takt může být první doba ze tří buď - raz-dva-tři nebo pr-vá-dru-há-tře-tí, ale také třeba (trioly) ta-pr-vá-ta-dru-há-ta-tře-tí.
Systém je stejný jako zlomky 1/4 (raz) = 2/8 (pr-vá) = 4/16 (pr-vá-do-ba).
Trioly sextoly atd. jsou mimo základní systém, s tím si hlavu zatím nelámej.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Čavli - to nebylo doufám určené mě 8-)

P.

Čavli

Příspěvek od Čavli »

Ne, ty asi osminy spočítat umíš ... :-)
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
himself

Příspěvek od himself »

Bóže jakej guláš? Placka to píše naprosto správně. Jak by dal asi čtvrtky? No čtvrtka bude trvat raz, nebo prv-ní.
Dám tomu poslední šanci: Je-li v předznamenání například 4/4, znamená to, že jeden takt trvá čtyři čtvrtinové doby. Pokud máme hodně jednoduchou melodii, vystačíme si s raz-dva-tři-čtyř. Například u Pec nám spadla to zvládne každý a i úplný začátečník u "postaví" pochopí, že poslední "ví" trvá dvě čtvrtky.
U jen trochu složitější melodie a typicky skladby kterou neznáme a potřebujeme zafixovat, si ji počítáme podrobněji. Takže třeba úvodní fanfára Vyšehradu má v taktu tři čtvrťové doby, ale počítání raz-dva-tři nám moc nepomůže. Naproti tomu prv-ní dru-há tře-tí nám hezky ukáže, že poslední nota v taktu je právě až na "tí" (protože tře je pomlka).
Sám jsem se nedávno učil Stomping at the Savoy a ačkoli to mám hodně naposloucháno, raději jsem si pečlivě prošel, že úvodní nota (celá skladba) začíná na "tí".
vysehrad.PNG
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D kluci klid. Pokud to je rovnou s vizuálem na notový zápis, tak pak má smysl počítat na použitou nejkratší notu v taktu.

Takže to by byla konečně odpověď na druhou část původního dotazu, Placka k tomu dal myslím príma konkrétní příklad.

P.

Placka

Příspěvek od Placka »

Počítání raz - dva se nehodí téměř k ničemu, protože hrát čistý čtvrtky asi zvládneš vždycky. Navíc to vůbec nepomáhá držet stálý tempo - už pr-vá dru-há pomáhá držet tempo tím, že lépe rytmizuješ samotný počítání. Nikomu to ale neberu, jestli někdo potřebuje počítat čtvrťový noty, ať klidně počítá raz -dva. Ale musím přiznat, občas i počítání raz dva použiju: kdysi jsme cvičili Easy like sunday morning (Commodores/Faith no more):

https://youtu.be/_oD8zej7fU8?t=101
Před sólem je dvacetitaktová pauza, ve které se několikrát změní akord. Kluci to chtěli hrát "na fíling", ale furt se nebyli schopný sejít, takže nakonec jsme to napočítali, že ty změny jsou:
raz dva tři
raz dva tři čtyři pět
raz dva tři
raz dva tři čtyři raz dva tři čtyři pět
ve chvíli, kdy jsme z fílingu přešli na počítání, jsme se sešli na první dobrou a po pár přehrátích a zažití už jsme počítat nemuseli.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo, jasnačka. Takovýhle mezipauzy jsou holt vzrůšo no :-D

P.

luka-s

Příspěvek od luka-s »

Čavli píše: 24.03.2021 23:48 Zkus pochopit jak se doby dělí.
3/4 takt může být první doba ze tří buď - raz-dva-tři nebo pr-vá-dru-há-tře-tí, ale také třeba (trioly) ta-pr-vá-ta-dru-há-ta-tře-tí.
Tak že, jestli to dobře chápu, tak např. 3 doby mají více variant počítání? Abych nastínil můj stav: Kouknu se na notovou osnovu, na ten ,,zlomek" na začátku a vidím nahoře třeba 3. Řeknu si,, O.K. , bude to rytmus na 3 doby". Ale co dál? Mám zaměřit pohled na to spodní číslo zlomku, které mi ,,řekne", jestli bych měl zvolit variantu RAZ... nebo PR-VÁ...?
Noty neznám a hudební pojmy mi nic moc neříkají. Šlo by na nějakém ,,zlomkovém" příkladu nějak podrobněji ukázat (vypočítat), jak poznám z toho daného ,,zlomku", jestli např. 3 doby budu počítat RAZ... nebo PR-VÁ...? Abych viděl ten rozdíl. Asi u toho špatně uvažuji, tak se na mě musí jako na pitomce. :-) Čímž se omlouvám, jelikož si vážím každé rady. Ale opravdu bych to rád pochopil, abych mohl začít trénovat.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Placka píše: 25.03.2021 9:28 Počítání raz - dva se nehodí téměř k ničemu, protože hrát čistý čtvrtky asi zvládneš vždycky. Navíc to vůbec nepomáhá držet stálý tempo - už pr-vá dru-há pomáhá držet tempo tím, že lépe rytmizuješ samotný počítání.
Na udržení tempa se počítání nepoužívá, protože si naopak můžeš zpomalit dle potřeby. Počítání je na timing v taktu.

Raz-dva používají třeba začátečníci, protože se 1/4 střídají s 1/2, nebo třeba 1/2 s tečkou, 4/4 atd.

Raz-dva můžeš i klidně počítat, a hrát osminy. Navíc když se střídají třeba osminy s triolama, tak pr-vá-dru-há není určitě ideální.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

luka-s píše: 25.03.2021 15:31
Čavli píše: 24.03.2021 23:48 Zkus pochopit jak se doby dělí.
Tak že, jestli to dobře chápu, tak např. 3 doby mají více variant počítání? Abych nastínil můj stav: Kouknu se na notovou osnovu, na ten ,,zlomek" na začátku a vidím nahoře třeba 3. Řeknu si,, O.K. , bude to rytmus na 3 doby". Ale co dál? Mám zaměřit pohled na to spodní číslo zlomku, které mi ,,řekne", jestli bych měl zvolit variantu RAZ... nebo PR-VÁ...?
Noty neznám a hudební pojmy mi nic moc neříkají. Šlo by na nějakém ,,zlomkovém" příkladu nějak podrobněji ukázat (vypočítat), jak poznám z toho daného ,,zlomku", jestli např. 3 doby budu počítat RAZ... nebo PR-VÁ...? Abych viděl ten rozdíl. Asi u toho špatně uvažuji, tak se na mě musí jako na pitomce. :-) Čímž se omlouvám, jelikož si vážím každé rady. Ale opravdu bych to rád pochopil, abych mohl začít trénovat.
Ne, to nejde. Viz naše diskuse výše - i ve 3/4 taktu můžeš mít kratší notu než čtvrťovou. To se z toho zlomku nepozná. Jediné, co ten zlomek udává, je počet (čitatel) příslušných not (jmenovatel) do taktu. Takže podle toho ti klepe metronom (čili 3/4 bude vždycky 3 klepy do taktu). Musíš to vzít prostě pak už buď logicky poslechem nebo podle notového zápisu, kde je jasné (podle symbolu) délka noty; podle toho to pak slabikově rozdělit v tom počítání (nejspíš).

P.

Čavli

Příspěvek od Čavli »

Metronom může klepat různě, třeba jen jednou v taktu, a na druhou dobu. Navíc ty digitální, a aplikace, umí různé zběsilosti, a třeba i několik akcentů.
Počítání je ale o dělení dob, ani o tempu ne.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“