Tak jo - zahájím výkop, neb jsem si PC před pár týdny nechal postavit. Je to sice cenově na dvojnásobku, ale dám na tom základě svoje tipy a ty si to nějak překousej (navíc sem přibude určo dost materiálu od jiných).
- základovka: smysl má patice 1200, postavil bych to na Intel 10th gen s tím, že jde kdykoli upgradovat na ty nové CPU (Rocket Lake - mají stejnou patici)
- RAM: nešel bych v tomhle případě pod 16GB
- CPU: viz výše, asi bych uvažoval o i7, ale jako nestudoval jsem srovnávačky a osobně jsem o ničem jiném než i9 neuvažoval. Každopádně verzi s GPU, ušetříš za grafiku
- grafika: viz výše - neřešil bych samostatnou, na desce si pohlídat DP výstup pro 4K/60Hz rozlišení a stačí to. Pokud bys chtěl víc monitorů, bývají na desce (já aspoň mám) porty 2, jinak bys musel mít samostatnou grafiku, ale tam je dneska asi prob s čekačkama
- HDD: asi zkombinovat SSD a klasiku na 7200 ot/min. Já mám 2x SSD (systém a projekty, tj. záznam) a 2x konvenční v RAID1 (následná záloha a běžné ostatní práce a data).
- zvukovka: volil bych cokoli rozumného s maximálně 2x vstup; potřebuješ hlavně dobrý ovladač a rozumný převodník - nabízí se třeba Audient, kdybys nechtěl být úplně mainstream

jinak Steinberg (UR řada), Focusrite, Presonus, ... je toho dost na výběr.
Pokud jsem na nic nezapomněl, tak zbytek jsou jen detaily (chlazení CPU apod.). Tak si to užij

je to legrace.
Kdyžtak můžu uvádět svoje přesné komponenty, pokud by to mělo smysl, jinak moje PC bylo nějak lehce přes 40k.
P.