Standartni ladění - sedmistrunná kytara 670 mm menzura

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
casny69
Nový uživatel

Standartni ladění - sedmistrunná kytara 670 mm menzura

Příspěvek od casny69 »

Zdravím, mám čerstvě novou kytaru Schecter Hellraiser c-7. Má menzuru 670 mm čili delší než je běžné, ale nevím jestli se už dá považovat za barytonku. Na netu jsem se dočetl že však i barytonku je možné s patřičnými strunami naladit v E standart aniz by se vyskytovaly problémy a zde se chci zeptat jestli mi někdo poradil jak postupovat v případě mé kytary. Pro představu: naladil jsem si kytaru do standart E pro prvních šest strun a nejtlustší strunu jsem naladil do H (čili sedmistrunný H standart). Kytara však zřejmě přišla nastavená do mnohem hlubšího ladění. K mému vlastnímu údivu se většina strun přizpůsobila novému ladění rychle a dobře zněly,ale jedna z tenčích strun v druhé poloze velmi škaredě drnčí. Kytara je sama o sobě neskutečně skvělá a rád bych tento problém co nejrychleji vyřešil ať si ji můžu naplno vychutnat. Proto prosím o radu jak postupovat nebo jak kytaru seřídit do stavu aby akceptovala všech 7 strun ve standartu. Dikyy za jakoukoli radu!
frytol

Re: Standartni ladění - sedmistrunná kytara 670 mm menzura

Příspěvek od frytol »

Pokud máš baritonovou kytaru, lze jí ladit do standardu úplně normálně. Jediný co budeš potřebovat jsou správný struny a poštelovat výztuhu krku, doladit oktávy, upravit dohmat.
Logicky - pokud je kytara seřízená na hlubší ladění, tah strun je logicky menší, než pokud ladíš ty samý struny do standard H, je pak tah strun je větší.
Demilich

Re: Standartni ladění - sedmistrunná kytara 670 mm menzura

Příspěvek od Demilich »

Drnčení na druhém pražci se řeší blbě. Můžeš zkusit trochu povolit výztuhu krku, ale to má větší efekt až tak od 5-7. pražce, ale pomoct by to trochu mohlo. Pak zkusit jiné struny.
Obecně s laděním H-strandard na takové menzuře není problém, je to úplně vklidu. Mám taky Schecterku se stejnou menzurou a hraju na ni víc jak 10 let.
Pokud to drnčení není slyšet v zesíleném zvuku a nezpůsobuje to menší sustain struny, nebo změnu pražce (zmáčkneš 2. ale opře se i o 3. takže bude znít jako zmáčknutý 3.) tak bych to až tak ožehavě neřešil. Až budeš hrát v kapele a budeš pořádně trsat do strun, tak pak zkus takhle stejně razantně hrát i doma a uvidíš ten bzukot :D :D
Prostě když se do toho pořádně hrábne, drnčet to bude vždycky.
Kdyby ti to nedalo spát a nedalo se to vyřešit, musel by nastoupit kytarář a zabrousit.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“