Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte struny?
Vcera jsem na Taylorku natahl zase Elixirky 12 fosforbronz a uplne jsem z toho byl nestastnej jak to neznelo, hrozne tupy nevyrazny zvuk , navic struny extremne tvrdy (predtim mne tolik tvrde neprisly ) , prislo mne jak kdyby to byly uplne jine struny nez jsem byk zvykly, hral jsem asi 2-3 hodiny a dneska jsem to chtel sundat a dat zpatky Martinky Bronz, ale rano jsem jeste hral a nejak se to rozehralo a ted docela dobry....ale jelikoz hravam 3-6 hodin denne ,vyjmecne i vice tak to zase bude zalezitost na par dni.
Tak mám další záhadu. Na parlorku jsem nandal Martinky. Zalovil jsem v krabici, vidím 11ky, bronz 80/20. Něco se mi nezdálo, ale.. No, každopádně, ten zvuk je mnohem lepší než si pamatuju. Krásně čitelné, čisté výšky, a hlavně basů až nad hlavu. Z parlora. Navíc basy bez toho otravného elixírového bzučeni. Fakt mi to připadá jiný a lepší. Nakonec mi došlo, že to co bylo divný byl ten obal, měl fialovej kruh, ne modrej. A zaboha ty struny nemůžu nikde najít (a obal samozřejmě v koši).
Update. Tak zázrak se nekoná. Po 12 hodinách je kouzlo pryč. Hraje to sice furt, ale už zas jen tak obyčejně.
Update. Tak zázrak se nekoná. Po 12 hodinách je kouzlo pryč. Hraje to sice furt, ale už zas jen tak obyčejně.
Prechod z elixirek 12ek na13ky (kytara taylor 314ce) bude to velky rozdil pocitove? Vim , ze si to musim vyzkouset, ale zase bych to nerad hned menil zpatky tak jen tak sonduju zkusennosti ostatnich
Já šel naopak, z fabrickejch 13 na 12. Je to hratelnější, malinko míň znělý... Hlavní důvod pro změnu byl ten, že jsem nemohl umačknout Fko 
Takže jsem natáhl dvanáctky, maličko snížil ořech a paráda. A pokud hraješ přes snimac, tak to vůbec neřeším a dám rovnou 11.
Takže jsem natáhl dvanáctky, maličko snížil ořech a paráda. A pokud hraješ přes snimac, tak to vůbec neřeším a dám rovnou 11.
Tak ještě jeden dotaz. Dostala se mi do rukou mahagonová Cortka, nová, nehraná. Podle popisu výrobce má mít d'addario exp16, potahované.
Zvukově jsou v pohodě, není to úplně můj šálek kávy, ale v zásadě cajk. Nicméně - a to je mi záhadou - nejde to naladit, tón kolísá nahoru a dolů, během 10s sustainu i plus mínus 5c. Což mi už párkrát dělaly struny v klinické smrti, ale ty už ani nezněly.
Takže klíčová otázka zní, můžou bejt na nový nehraný kytaře struny (slušně znějící) takhle v prdeli, nebo je to blbost a na prd je samotná kytara?
Struny úplně hned měnit nechci, aby nebyly případně problém s vrácením...
Zvukově jsou v pohodě, není to úplně můj šálek kávy, ale v zásadě cajk. Nicméně - a to je mi záhadou - nejde to naladit, tón kolísá nahoru a dolů, během 10s sustainu i plus mínus 5c. Což mi už párkrát dělaly struny v klinické smrti, ale ty už ani nezněly.
Takže klíčová otázka zní, můžou bejt na nový nehraný kytaře struny (slušně znějící) takhle v prdeli, nebo je to blbost a na prd je samotná kytara?
Struny úplně hned měnit nechci, aby nebyly případně problém s vrácením...
Nejlíp to právě zjistíš když struny vyměníš, když to bude dělat i na jiných, vrať tam původní, ty nové (odzkoušené) použij na jinou kytaru a Cortku vrať. Oni sice výrobci udávají a dávají tam začkové struny ale mají to zřejmě navinuté po stovkách na nějakých cívkách a ty struny sice bývají vzledově fajn ale někdy to dělá neplechu. Když jsem měnil spousty strun na Sigmách byly ty struny po povolení ohnuté někde uprostřed asi z toho skladování, v napnutém stavu to není vidět.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Nevi nekdo nabodou, jaky jsou origo struny na Seagull S6 ? Dal jsem tam Elixirky i Martinky 11ky ale nemuzu si pomoct, ty puvodni mi tam znely nejlip i presto ze hrozne brzo zcernaly
Píšou Godin phosphor bronze
Nikde jsem to nemohl najit. Diky
Godin Strings bývaly rebrandované d’Addario, teď by to už pár let měly být rebrandované Cleartone. Prubnul bych asi i tyhle: https://kytary.cz/cleartone-phosphor-br ... gLWs_D_BwE
Proti gustu ... já se téhle značce vyhýbám.
Proti gustu ... já se téhle značce vyhýbám.
Tak to dělala kytara. Bůh ví jak a proč. A přitom jinak (s jinejma strunama) krásnej, mahagonovej zvuk, teplej jak červencovej vítr. Škoda.džetro píše: 28.03.2021 13:28 Nejlíp to právě zjistíš když struny vyměníš, když to bude dělat i na jiných, vrať tam původní, ty nové (odzkoušené) použij na jinou kytaru a Cortku vrať. Oni sice výrobci udávají a dávají tam začkové struny ale mají to zřejmě navinuté po stovkách na nějakých cívkách a ty struny sice bývají vzledově fajn ale někdy to dělá neplechu. Když jsem měnil spousty strun na Sigmách byly ty struny po povolení ohnuté někde uprostřed asi z toho skladování, v napnutém stavu to není vidět.
Co nepochopím už vůbec je to, jak je možné, že v době cnc obrábění a elektronických ladiček někdo vyrobí kytaru, kde na dvou strunach nesedí oktáva.
Mimochodem, d'addario exp16, to je teda věc. Tvrdý jak svině (takhle tvrdý a neohebný dvanáctky jsem teda nezažil), prsty to žere jak piraňa, a zvuk možná tak na bluegrassový Dčko, uřvanej, přestředovanej... Ačkoli chápu, proč se snaží výrobci natahovat potahované struny (počítám že proto, aby neměla kytara hned na krámě místo strun nějakou zvukově zdechlou černotu), tak tohle nepobírám. Tyhle struny jsou pro mne po dlouhé době první "never more"
Tak jiný kus nebo jiného výrobce. Nevím jestli jsi měl děčko nebo 000 velikost, měl jsem kdysi Cort Luce celomahagon 000 a byla fajn (teď ji má kamarád) potom Sigmu 000 a parlor a teď mám mahagonovou Harley Benton a spokojenost, mám prostě ten mahagon rád.
já teď vyzkoušel dAddario EJ16 na Martinu a přijdou mi docela v pohodě....
Mne vyhovovaly (hratelnosti i zvukem), ale presel jsem na Elixiry, protoze pomer cena/vydrz je proste lepsi.
000, pro mě je ideální velikost, podle moje ucho na mahagon ideal. Ty větší kytary s magagonovou deskou, alespoň co jsem zkoušel, prostě nezněly tak jak potřebujudžetro píše: 1.04.2021 14:15 Tak jiný kus nebo jiného výrobce. Nevím jestli jsi měl děčko nebo 000 velikost, měl jsem kdysi Cort Luce celomahagon 000 a byla fajn (teď ji má kamarád) potom Sigmu 000 a parlor a teď mám mahagonovou Harley Benton a spokojenost, mám prostě ten mahagon rád.
jinou mahagonovku mám v planu, neb to je poslední věc která mi chybí k pocitu, že mám všechny kytary co potřebuju
Ale na výběr metodou pokus omyl už nemám nervy, takže si počkám na konec kriminálu.
tak jsem zase po dlouhé době natáhl elixíry 11ky bronze a ještě jsem na kobylce použil ebenové kolíčky a zvuk parádní na sucho a přes kombo super, jen ta cena...
Ověřil jsem si s Martinkama, že nejsem tak bohatej, abych si mohl kupovat levné struny. Elixiry se i za tu cenu vyplatěj
Jj, bude to tak. Mám s Elixíry zatím jen jedinou špatnou zkušenost a to kdy v nové sadě byla úplně hluchá struna A. Důvod těžko říct, nebylo na ní nic vidět, takže jsem to vzal jako výjimku potvrzující pravidlo a jinak vše OK.
Kytary.cz mají (asi nejprodávanější 012 Phospohor Bronze) vyprodané, ale proti tomu Music City je má v akci, takže stojí 420 Kč (v Kytary.cz tuším 489 Kč) a s VIP slevou jen 395 Kč.
Kytary.cz mají (asi nejprodávanější 012 Phospohor Bronze) vyprodané, ale proti tomu Music City je má v akci, takže stojí 420 Kč (v Kytary.cz tuším 489 Kč) a s VIP slevou jen 395 Kč.