FRFR systém vs lampový aparát
Pravidla fóra
-
David Červinka
FRFR systém vs lampový aparát
Zdravím, chtěl jsem se zeptat Vás, co některý z digitálních procesorů používáte (MOOER, Hotone, Line 6, apod). Přes co hrajete? FRFR system vs klasický lampový setup? Přemýšlím nad Hotonone ampero (nemá fx loop), jen nevím zdali k tomu objednat FRFR systém (napadl mě headrush frfr ), nebo lampové kombo (např. Marshall Origin 5).
Hraní: Doma a zkušebna
Předem mockrát děkuji za odpověď.
David
Hraní: Doma a zkušebna
Předem mockrát děkuji za odpověď.
David
Re: FRFR systém vs lampový aparát
To je velmi široká otázka, která obsahuje spoustu podotázek 
Digitál + FRFR má spoustu výhod, ale myslím si, že pocitově v rámci kapely to prostě nefunguje tak dobře, jako klasickej lampáč, co valí do dřevěné bedny. Zvlášť u tvrdší muziky, kde není jednoduchý se dobře vedle bicích slyšet. U měkčího obsazení už si to dokážu představit líp.
Další věc je, že vedle kvalitního procesoru je potřeba mít taky FRFR bednu na úrovni. Přes plasťák to tlak mít prostě nebude i kdyby ten procesor byl kdovíjakej. Takže pokud to má hrát, je potřeba si nachystat slušný prachy i na ten odposlech. Ten headrush neznám, ale je to levnej plasťák a zázraky určitě dělat nebude. Dobrej odposlech stojí tak 15 tisíc. Takže ve finále je potřeba si uvědomit, že digitální řešení nebude významně levnější, pokud se nechceš trápit.
Já osobně bych šel do digitálu jenom v případech, že potřebuju krotit hlasitost. Což může být docela silnej důvod. Nebo třeba pokud se jede komplet na in-eary (např. u zábavovek). Pokud jde o to, že se chceš vyřádit generováním hluku někde ve zkušebně, tak bych šel spíš do komba.
Digitál + FRFR má spoustu výhod, ale myslím si, že pocitově v rámci kapely to prostě nefunguje tak dobře, jako klasickej lampáč, co valí do dřevěné bedny. Zvlášť u tvrdší muziky, kde není jednoduchý se dobře vedle bicích slyšet. U měkčího obsazení už si to dokážu představit líp.
Další věc je, že vedle kvalitního procesoru je potřeba mít taky FRFR bednu na úrovni. Přes plasťák to tlak mít prostě nebude i kdyby ten procesor byl kdovíjakej. Takže pokud to má hrát, je potřeba si nachystat slušný prachy i na ten odposlech. Ten headrush neznám, ale je to levnej plasťák a zázraky určitě dělat nebude. Dobrej odposlech stojí tak 15 tisíc. Takže ve finále je potřeba si uvědomit, že digitální řešení nebude významně levnější, pokud se nechceš trápit.
Já osobně bych šel do digitálu jenom v případech, že potřebuju krotit hlasitost. Což může být docela silnej důvod. Nebo třeba pokud se jede komplet na in-eary (např. u zábavovek). Pokud jde o to, že se chceš vyřádit generováním hluku někde ve zkušebně, tak bych šel spíš do komba.
dobrý digitál je drahý (Ampero je v tomto segmentu prinejlepsim jenom prumer)
odposlech ale nemusi byt tak drahy, slusne RCF se daji sehnat okolo 10.
zalezi na stylu a ucelu, (jako vzdy).... na svatebni holeni s mnoha zvuky bych urcite volil digital, stejne tak kdyz se hodne cestuje po svete
Na druhou stranu, male levne kombo, byt lampove, to zas zvukove tolik nevytrhne.
Univerzalni reseni vlastne neexistuje, protoze nezname presne tvoje zadani, potreby a osobni feeling (nekomu hrat na digital nevadi, nekoho to neskutecne irituje)
Tech veci v tom figuruje tolik, ze rict kup si tohle, není zas tak jednoduche.
zalezi na stylu a ucelu, (jako vzdy).... na svatebni holeni s mnoha zvuky bych urcite volil digital, stejne tak kdyz se hodne cestuje po svete
Na druhou stranu, male levne kombo, byt lampove, to zas zvukove tolik nevytrhne.
Univerzalni reseni vlastne neexistuje, protoze nezname presne tvoje zadani, potreby a osobni feeling (nekomu hrat na digital nevadi, nekoho to neskutecne irituje)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Mám Headrush Pedalboard + Headrush FRFR 108. Na doma dokonalé, do zkušebny bych si pořídil FRFR 112 (nebo raději RCF 312). Skvělé je to hlavně v tom, že to dobře hraje potichu, nahlas i do sluchátek. Navíc odpadl pedalboard s věčným drátováním, šumem, brumem a neustálým laborováním. Jakkoliv mám doma bezva lampové kombo, tak už ho zapínám jen sporadicky.
Čili za mě jasná volba: dobrý procesor se slušnou aktivkou a hotovo. Lampáč je boží když ho můžeš pořádně okouřit, jinak zápory výrazně převyšují nad klady.
Čili za mě jasná volba: dobrý procesor se slušnou aktivkou a hotovo. Lampáč je boží když ho můžeš pořádně okouřit, jinak zápory výrazně převyšují nad klady.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
-
David Červinka
A zkoušel jsi Headrush zapojit do svého lampáča? Tohlo by mě zajímalo, to srovnání 4 cable method vs frfr system. Btw nechybí ti u toho frfr ten akustický tlak, vytvářející např 1×12 cabinet? Je mi jasny ze s 4x12 se to srovnat nedá. Diky za odpověďjastud píše: 31.03.2021 11:12 Mám Headrush Pedalboard + Headrush FRFR 108. Na doma dokonalé, do zkušebny bych si pořídil FRFR 112 (nebo raději RCF 312). Skvělé je to hlavně v tom, že to dobře hraje potichu, nahlas i do sluchátek. Navíc odpadl pedalboard s věčným drátováním, šumem, brumem a neustálým laborováním. Jakkoliv mám doma bezva lampové kombo, tak už ho zapínám jen sporadicky.
-
David Červinka
Doporučil by jsi něco jiného než Ampero v podobný cenovve? Line6 pod go? Boss gt-100?hyenik píše: 31.03.2021 10:10 dobrý digitál je drahý (Ampero je v tomto segmentu prinejlepsim jenom prumer)
Jj, však se tu na tohle téma už dost naplkalo.vasekh píše: 31.03.2021 9:08 To je velmi široká otázka, která obsahuje spoustu podotázek
Nevím co hraješ, ale my jsme v kapele (styl viz podpis) přešli na digitál+FRFR z hodně kvalitního lampového vybavení a hned na prvním koncertu se nám potvrdilo to, co jsme intuitivně tušili a proč jsme takový "hřích" udělali - totiž že je tohle řešení pro nás nejlepší, jaké jsme mohli udělat. Výhody jednoznačně převažujou nad tou v podstatě jedinou doblba omílanou "nevýhodou", t.j. že kytarista nepinká na svůj milovaný lampáč. K čemuž můžu říct, že svůj roky vymazlovanej aparát jsem miloval taky a nechal jsem si ho 1,5 roku ve zkušebně, než jsem definitivně a nerad akceptoval, že jsem 1,5 roku nic lampového nezapnul a vážně už lampáč s bednou na koncert nikdy nepovezu.
Jestli vypadám, že přehnaně adoruju digitál, tak to trochu napravím - obzvlášť na nahrávání rozhodně preferuju lampové preampy. Ovšem ve spojení s IR.
Co se týká FRFR beden - moje konkrétní zkušenost:
V hlasitější "metalové" kapele oba kytaristi hrajeme s RCF 710, v tišší "rockové" kapele hraju s RCF 708.
Je to úplně v pohodě, obě bedny mají slušně kvalitní čitelný zvuk, dostatek středů (což je pro kytaru nejdůležitější). Basů mají až překvapivě dost, o hlasitosti nemluvě - člověk na to kouká a skoro nechce věřit, co z tak malých beden leze za bengál, v tom dobrém slova smyslu.
Podle mě kytaristi tíhnou ke 12" intuitivně, protože jsou zvyklí z kytarových repráků, ale aktivka 12" (RCF) se nám v kapele ukázala jako zcela zbytečně velká a těžká, není žádný logický důvod se na ten rozměr fixovat, když jde o odposlech hotového zvuku.
| Cruel YT | Cruel sptf
Cherreda +1, já v naší "na podiu ne moc tiché protože stojím hned vedle bubeníka řezníka" rockové kapele používám taky plastovku jen s 8" repro (ALto TS 308) a taky to stačí. Digitál momentálně Moer, zvuk nastavený podle toho, jak to leze ven z PA.
Spousta věcí je tady subjektivní a závislá na stylu a dalších věcech. Ale netvrďte mi prosím, že plastovky hrnou, to fakt ne... Spíš převažujou výhody, to už je jiná.
Nejde o to, že bych tíhnul ke 12" repru (ve svých kombech jsem měl/mám 5"/8"/10"/11"/12"). Jde o to, že při větších hlasitostech ta moje 108 už tak úplně nestíhá. Takže bych to řešil RCF 310/312.cherreda píše: 31.03.2021 13:50Podle mě kytaristi tíhnou ke 12" intuitivně, protože jsou zvyklí z kytarových repráků, ale aktivka 12" (RCF) se nám v kapele ukázala jako zcela zbytečně velká a těžká, není žádný logický důvod se na ten rozměr fixovat, když jde o odposlech hotového zvuku.
Popravdě nechápu, s jakou přesně pomyslnou nedostatečností lidi furt mají problém, pokud se berou v potaz moderní značkové aktivky.
I relativně rozměrově malé aktivy mají dneska výkony, kmitočtové rozsahy a akustické tlaky jak hovada.
Tak ještě pustím nějaké svoje nasbírané knowhow, třeba to někomu k něčemu bude.
Za základní etalon slušné kvality a ceny považuju RCF, přičemž řada Art 3 je jejich lowcost. Art 7 hraje líp a na přednesu kytary je to poznat, měl jsem 310 a 710 přímo vedle sebe (což je odpověď pro Jastuda).
NX10-SMA hraje ještě líp, ne 2x líp, ale 2x vyšší cena znát je, stejně tak dB Tech. DVX D10.
RCF 712 byla pro kytaru zvukem skoro stejná jako 710, leda tak měla sklon zbytečně dunět, shodli jsme se, že ji nechceme.
Alto 8" (Headrush je rebrand pokud vím) jsem zkusil na podzim u kamaráda a - bez jakékoli dehonestace - na doma ok, ale po porovnání s RCF 708 bylo okamžitě jasné která bije.
Aktivy Mackie a Dynacord v cenovkách pod 20 tis. se mi pro kytaru zvukem nelíbily, každá je jiná, ale obě měly divný přednes - ale toto je subjektivní a musí se buď dát na nějaké doporučení a nebo hledat a zkoušet osobně.
Samozřejmě jsme s kolegou tehdy hodně řešili, jak si FRFR povede vedle našich aparátů a vůbec v kapele. Osobně jsem si vyzkoušel, že RCF 710 s přehledem obstojí vedle Mesy 2x12" vertical a Crate 2x12". ESH 1x12" spíš vygumovala z prostoru. Vedle Rivery 4x12" rozhodně nezanikla ani co se "džadžování" ve spodkách týká.
Je mi jasné, jak teď někdo vyletí jak čertík, protože obzvlášť u tohodle je snadné tíhnout k tomu, že kdákám nesmysly, ale s tím nic nenadělám, však je to ve finále každého osobní boj.
Ještě takový postřeh - všimnul jsem si jedné věci - lidi mají sklon na FRFR aktivce šetřit, přitom za samotný kytarový box třeba předtím neváhali vydat mnohem vyšší částku.
Výsledek je samozřejmě stejný jako se vším jiným gearem.
Zajímavá disciplína je D-class zesik ve spojení s repráky typu Kemper Kone v kytarových boxech.
Tady jsem zkusil jen Kone 1x12" + Kemper rack a tam je interakce vyřešená. Hraje to dobře.
Ovšem lidi dneska klidně osadí Celestion F12 do klasické kytarové bedny - netuším jak jim to funguje, ale nechce se mi úplně věřit, že se ta bedna chová jako monitor.
Tohle řešení se mi nelíbí, je to velké, těžké, hraje to do kolen... to si člověk klidně může nechat lampáč a normální box.
vasekh: Jak dojde na metafory jako "hrnout", nikdo neví, co tím ten druhý myslí.
I relativně rozměrově malé aktivy mají dneska výkony, kmitočtové rozsahy a akustické tlaky jak hovada.
Tak ještě pustím nějaké svoje nasbírané knowhow, třeba to někomu k něčemu bude.
Za základní etalon slušné kvality a ceny považuju RCF, přičemž řada Art 3 je jejich lowcost. Art 7 hraje líp a na přednesu kytary je to poznat, měl jsem 310 a 710 přímo vedle sebe (což je odpověď pro Jastuda).
NX10-SMA hraje ještě líp, ne 2x líp, ale 2x vyšší cena znát je, stejně tak dB Tech. DVX D10.
RCF 712 byla pro kytaru zvukem skoro stejná jako 710, leda tak měla sklon zbytečně dunět, shodli jsme se, že ji nechceme.
Alto 8" (Headrush je rebrand pokud vím) jsem zkusil na podzim u kamaráda a - bez jakékoli dehonestace - na doma ok, ale po porovnání s RCF 708 bylo okamžitě jasné která bije.
Aktivy Mackie a Dynacord v cenovkách pod 20 tis. se mi pro kytaru zvukem nelíbily, každá je jiná, ale obě měly divný přednes - ale toto je subjektivní a musí se buď dát na nějaké doporučení a nebo hledat a zkoušet osobně.
Samozřejmě jsme s kolegou tehdy hodně řešili, jak si FRFR povede vedle našich aparátů a vůbec v kapele. Osobně jsem si vyzkoušel, že RCF 710 s přehledem obstojí vedle Mesy 2x12" vertical a Crate 2x12". ESH 1x12" spíš vygumovala z prostoru. Vedle Rivery 4x12" rozhodně nezanikla ani co se "džadžování" ve spodkách týká.
Je mi jasné, jak teď někdo vyletí jak čertík, protože obzvlášť u tohodle je snadné tíhnout k tomu, že kdákám nesmysly, ale s tím nic nenadělám, však je to ve finále každého osobní boj.
Ještě takový postřeh - všimnul jsem si jedné věci - lidi mají sklon na FRFR aktivce šetřit, přitom za samotný kytarový box třeba předtím neváhali vydat mnohem vyšší částku.
Zajímavá disciplína je D-class zesik ve spojení s repráky typu Kemper Kone v kytarových boxech.
Tady jsem zkusil jen Kone 1x12" + Kemper rack a tam je interakce vyřešená. Hraje to dobře.
Ovšem lidi dneska klidně osadí Celestion F12 do klasické kytarové bedny - netuším jak jim to funguje, ale nechce se mi úplně věřit, že se ta bedna chová jako monitor.
Tohle řešení se mi nelíbí, je to velké, těžké, hraje to do kolen... to si člověk klidně může nechat lampáč a normální box.
vasekh: Jak dojde na metafory jako "hrnout", nikdo neví, co tím ten druhý myslí.
| Cruel YT | Cruel sptf
sereda: pekne shrnuti.
Jen k tomu Alto/Headrush 108. Myslel jsem to presne jak pises, na doma je HR108 naprosto v pohode (s velikou rezervou), na vaznejsi produkci bych sel do necoho s festovnejsiho hlavne kvuli tomu ze pri velkych hlasitostech (na doma nesmyslnych) uz zacina nestihat na hlubsich tonech.
Jen k tomu Alto/Headrush 108. Myslel jsem to presne jak pises, na doma je HR108 naprosto v pohode (s velikou rezervou), na vaznejsi produkci bych sel do necoho s festovnejsiho hlavne kvuli tomu ze pri velkych hlasitostech (na doma nesmyslnych) uz zacina nestihat na hlubsich tonech.
cherreda: sorry za ezoterický výraz, ale o tom to ve finále je, ne o kmitočtech 
Jinak se dá říct, že souhlasím, ale zrovna RCF7 neznám. Je prostě potřeba zdůraznit, že i deklarovaná FRFR bedna vtiskává zvuku svůj charakter a u laciných je to docela výrazné. Takže taková ta romantická představa, že si vyberu dobrej IR a pak ho pojedu "přes odposlech" a všechno bude super, je mírně naivní - pokud se do toho nenarve pořádně peněz.
Jinak se dá říct, že souhlasím, ale zrovna RCF7 neznám. Je prostě potřeba zdůraznit, že i deklarovaná FRFR bedna vtiskává zvuku svůj charakter a u laciných je to docela výrazné. Takže taková ta romantická představa, že si vyberu dobrej IR a pak ho pojedu "přes odposlech" a všechno bude super, je mírně naivní - pokud se do toho nenarve pořádně peněz.
no ja bych rekl ze vybrat dobry IR je naprosto kruciální, především na tu "hrnbu" 
a k tomu jeste sebekriticky vědět jak kytarový zvuk nastavit dobře
(tj. ne tak jak se to líbí kytaristovi, ale co skutečně v kapele funguje, to je často bohužel úplně jiná písnička)
ale jak uz jsem psal výš, záleží co hraješ, vasekh co sem zachytil vyvesoval takove light covery a cherreda (elektricky) vyluzuje pomerne težkotonážní metlu (takže opravdu aspon ramcove tuší co je to dždž a co je to hrnba
Ja tedy tak radikalni jako cherreda nejsem, ale uz hrnbu live nehraju, takze asi neoverim jestli je monitor lepsi nez EMI (sorry 4x12), nicmene jsem si udelal testik pro tzv. veletrzni sadu, kdy jsem hledal prusecik kvalitniho zvuku ktery by me ne*sral, zkresleni ktere nevymaze pridana basa (clean uspokojive fungoval vlastne z čehokoli, i z hyperlevného Zooma), jednoduchosti kvuli prenaseni a chystani a samozrejme velikosti (tedy malosti). Kombinoval jsem vsechno mozne vcetne monitoru, akustickych komb, multiefektu, krabicek, impulsu, lampovych modulu a kvalitniho boxu 1x12, vysledku jsem se zatim sice nedobral (ale uz jsem blizko, samozrejme budu referovat
, ale jednu zkusenost jsem si odnesl.
Ve vsech variantach ta klasicka cesta 1x12 kytarovy box byla až směšně nejhorší
V podstatě měla jedinou výhodu - hlasitost.
Takže zavěrem mého dopisu soudruha Sedláčka, bych doporučil se nebránit, poslouchat příběhy, ale hlavně zkoušet, protože máme naprosto jiné uši ale i nároky.
(tj. ne tak jak se to líbí kytaristovi, ale co skutečně v kapele funguje, to je často bohužel úplně jiná písnička)
ale jak uz jsem psal výš, záleží co hraješ, vasekh co sem zachytil vyvesoval takove light covery a cherreda (elektricky) vyluzuje pomerne težkotonážní metlu (takže opravdu aspon ramcove tuší co je to dždž a co je to hrnba
Ve vsech variantach ta klasicka cesta 1x12 kytarovy box byla až směšně nejhorší
V podstatě měla jedinou výhodu - hlasitost.
Takže zavěrem mého dopisu soudruha Sedláčka, bych doporučil se nebránit, poslouchat příběhy, ale hlavně zkoušet, protože máme naprosto jiné uši ale i nároky.
FRFR není můj obor, ale k IR se snad vyjádřit mohu. Mohu?hyenik píše: 1.04.2021 8:02 no ja bych rekl ze vybrat dobry IR je naprosto kruciální, především na tu "hrnbu"
Souhlas s Hyenou! On ten impuls udělá ve zvuku vlastně nejvíc. A tvrdím, že největší problém všech PODařů, Kemperistů, impulsistů a dalších je to "obývákové okouzlení". Doma si vymazlíš dokonalej "vyhrnutej" sound, pak s tím přijdeš do kapely a vedle ostatních "analogových neotesaných" zvuků je to najednou tenký, neživotaschopný. Tohle je potřeba strašně hlídat. Aspoň mě v mixu nejlíp fungujou takové ty "ošklivě" znějící impulsy, a ty "hezké" viz výše.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ta Alto s 8” je jako FRFR monitor v bigbítu samozřejmě výkonově na limitu, a RCF ji přehraje, a nějaké “hrnutí” jako full stack se nekoná, o tom žádná. Ale o to mi nešlo, ani o poslech krásného zvuku na pódiu - to přece vedle bicmena řezníka ani nejde ( navic hraju se špuntama).
Spíš je důležité nastavit si zvuk ne jak leze z komba/odposlechu/na podiu, ale jak leze ven z PA. Jsme malá samozvučící kapela, (PA RCF 712 nahoře a 8003 dole) a jak se do toho zvučení okrajově motám, tak jsem si tomu přizpůsobil i zvuk GTR. Kolega mi doteď furt nadával, co za s****y mi z monitoru leze, a jak digital je na houby a jak má znít vymakaný zvuk Dždždž... teď v COVID jsme postavili vrchy z PA na zkušebně a hrál jsem z digitálu přímo do mixu... spadla mu brada, jak to funguje ven z basou, a on ten jeho super zvuk z komba ven do PA přes mikrofon nikdy nedostane
Spíš je důležité nastavit si zvuk ne jak leze z komba/odposlechu/na podiu, ale jak leze ven z PA. Jsme malá samozvučící kapela, (PA RCF 712 nahoře a 8003 dole) a jak se do toho zvučení okrajově motám, tak jsem si tomu přizpůsobil i zvuk GTR. Kolega mi doteď furt nadával, co za s****y mi z monitoru leze, a jak digital je na houby a jak má znít vymakaný zvuk Dždždž... teď v COVID jsme postavili vrchy z PA na zkušebně a hrál jsem z digitálu přímo do mixu... spadla mu brada, jak to funguje ven z basou, a on ten jeho super zvuk z komba ven do PA přes mikrofon nikdy nedostane
tssssss, dyk to slyším na vlastní uši! ☝
ale uz nikdo další ...
Welcome in guitarist innerworld!

ale uz nikdo další ...
Welcome in guitarist innerworld!

Potřeboval bych odposlech pro sebe. No a proč to píšu sem, hlavní požadavek je to, aby se dobře doplňoval s IR. Potřebuju ho používat ve dvou situacích, jako kombo pro HX stomp, když nás zvučí někdo jinej. Nebo jako kompletní odposlech pro sebe když se zvučíme samy. Dle rad, co psal cherreda bych sáhnul po RCF 710, ale dost mě zaujal jak cenou, tak rozměrama ANT ASM10 máte ho někdo vyzkoušený?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ber ten ANT ASM 10. Pokud ti stačí, že se uslyšíš a neřešíš nějaké nuance ve zvuku. Doporučuje i HP42:
Přes všechnu úctu k záslužné činnosti YT testerů si myslím, že studiové prostředí není koncert a ocituju sám sebe:
RCF 710 uvádějí 129 dB (na podiu je znát každý dB), výkonová rezerva je pomalu 2x tolik a považuju to zvukem za jakousi nižší střední třídu - kdybysme víc hráli a jestli se za čas covid situace nějak stabilizuje a koncertů bude trochu víc, s nákupem lepšího monitoru v podstatě počítám.
Ale samozřejmě každý má jiné představy, klidně ANT vyzkoušej, třeba Ti to vyhoví.
ANT 10 vypadá hezky, ve spec. uvádějí 122 dB a cena je cca jak za Alto a pod., takže tak nějak nejspíš bude hrát. Tím to nechci dehonestovat, jen pochybuju, že by se někomu povedl nějaký výrazný konstrukční úlet a kvalita by výrazně převýšila cenovou hladinu, ve které se věc pohybuje.cherreda píše: 31.03.2021 23:07 Ještě takový postřeh - všimnul jsem si jedné věci - lidi mají sklon na FRFR aktivce šetřit, přitom za samotný kytarový box třeba předtím neváhali vydat mnohem vyšší částku.
RCF 710 uvádějí 129 dB (na podiu je znát každý dB), výkonová rezerva je pomalu 2x tolik a považuju to zvukem za jakousi nižší střední třídu - kdybysme víc hráli a jestli se za čas covid situace nějak stabilizuje a koncertů bude trochu víc, s nákupem lepšího monitoru v podstatě počítám.
Ale samozřejmě každý má jiné představy, klidně ANT vyzkoušej, třeba Ti to vyhoví.
| Cruel YT | Cruel sptf