Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Jakub5P

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od Jakub5P »

hyenik píše: 25.03.2021 8:48 Ted neví nikdo nic urcite, protože začínají problémy s dodávkama, nemocnýma lidma, vypadavaji cele směny atd.
viz napr. nedavno probehly jakési čipy v automotive, když nejsou, tak nejsou ani auta.
Prostě vydrž prťka, stejně jak já... momentálně to bude trvat několik měsíců.

Dřív to obvykle byly 3, uvodni informaci jsem ted dostal 4, potvrzena objednavka od vyrobce 4-5
Kolik to bude nakonec? Uvidime.

No ja se na svou kajtru tešil v kvetnu a ted mi bylo receno, ze nejdriv srpen :D no co se da delat, hrat na co mam, ale kurna stve me to no :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

...i cesta může být cíl ;)

a na Blue SA jsem taky cílil, akorát jsem to prováhal, protože když jsem vyslal technicky dotaz na zebrano, tak jsem odpoved nedostal, akorat zebrano z nabidky zmizelo (coz je vlastne taky odpoved :))
Je super, ze se nekomu podari najit zivotni nastroj i bez buvolu a žiraf 👍
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Děkuji Ti, Hyeniku, za hezkou reakci.
Koukal jsem, že Zebrawood kytary mají u Furchů zařazeny v archivu (březen 2021). O příčinách lze pouze spekulovat. Nicméně nějaké kusy ještě na trhu jsou, krom Déčka i menší modely. Jenže vyzkoušet je osobně je samozřejmě v této „uzavřené společnosti“ problematické.
Subjektivně, hodně podobný zvuk Zebrana mají Furchy v kombinaci Sitka/palisandr… zdůrazňuji subjektivně… jen ten zvuk není ve výsledku tak vřelý, měkký. Ale zrovna Tobě to asi nemusím při Tvých možnostech a zkušenostech psát.
Ještě jednou díky za vřelou reakci
PS: přesně, nejlepší kytara je taková, která nepotřebuje žádnou úpravu.
A že může být cesta k takovému nástroji dlouhá… já si vzpomínám na svou první novou kytaru, kterou jsem kupoval v roce 1987. Tehdy se uplácel prodavač, aby vůbec sdělil termín, kdy nějaké kytary přijdou do prodejny, pak se stála fronta od půlnoci do otevíračky a v podstatě nebyla možnost si ani vybrat… vezmi, co právě je, a doma si to pak seřiď sám. A dnes? Tisíce a tisíce nástrojů k dispozici, možnost vyzkoušet a vrátit, servis, rozmanitost… nádhera. Ano, to se mi to jináč „cestovalo“
A když už jsem tak ukecanej… paradox… hledal jsem po celém světě, abych poklad nalezl za humny…
A tak je to se vším…
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

píšu to pravidelně - Tohle je ráj

Na (dlouhé) cestě je ořech místo zebrana...
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

hyenik píše: 29.03.2021 12:12 píšu to pravidelně - Tohle je ráj

Na (dlouhé) cestě je ořech místo zebrana...
Někdy se vyplatí počkat. Věřím, že se pak podělíš o své dojmy z nového nástroje. Přeji ti, abys byl spokojený a nadšený a nezažíval pochybností.
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Tak musím opravit svou zkušenost s custom přístupem lidí od FURCHa (strana 45 toho threadu). Nedalo mně to a napsal jsem druhý mail, ve kterém jsem si krapet postěžoval na přístup k zákazníkovi (jednalo se o kolíčky na kobylku - viz str.45). Do pár hodin odpověď, že se omlouvají, ale mail asi někde zapad. Paní/slečna R.Doležalová z Customer support mně nabídla, že pošle celou sadu ebenových a ještě jsem si mohl vybrat, jestli s perleťovou tečkou nebo bez. A to vše GRÁTIS :o
Prostě klasa, opravuji svůj unáhlený závěr na naši českou značku výborných kytar a zdravím sl. Doležalovou do Němčic :wink:
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
himself

Příspěvek od himself »

Luxus :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Co říkáte těm 6 kolíkovým kobylkám u 9 a 12 strunných Furchů?
Řeším novou 12 strunku, a nějak k tomu hledám cestu, a nemůžu najít ...

Obrázek
Obrázek
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Lachim píše: 2.04.2021 0:03 kolíčky
Super. 8)

Čavli píše: 7.04.2021 12:44 Co říkáte těm 6 kolíkovým kobylkám u 9 a 12 strunných Furchů?
Ještě bych tam dal místo kolíčků Power Pins a bylo by to dokonalé. 8)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Power Pins je pěkná ohyzdnost.
A v případě 12 strunky by se tam rovnou mohly dát ty tupláky. Ale je to hnus.

56664722_1042570189275241_5620812069503762432_n.jpg
56584192_1042573429274917_3926449468391555072_n.png
56573602_1042572249275035_4874270930106318848_n.png
56563243_1042571712608422_2284185490594725888_n.png
57056222_1042571069275153_8687587717220925440_n.png
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Já mám progresi rád a podle mě to v reálu vypadá dobře - a co hlavně - je to i velmi dobře vymyšlené a vyrobené, akukytaru to zase posunuje o kousek víc do 21. století. 8)
Objektivně vzato - možností, jak si bez zásahu vylepšit akukytaru není hodně a zrovna PowerPins nestojí tolik, aby je kdokoli nemohl zkusit a udělat si názor.
Ale samozřejmě ať si každej válčí jak potřebuje.

Nevím, zda to Furch řešení kobylky je jejich patent, ale pokud funguje dobře (a pochybuju, že by jim něco nefungovalo :) ), připadá mi to jako cesta správným směrem. Klidně by rovnou mohli nabízet za příplatek montáž PowerPins :), stejně jako nabízejí elektroniku a věřím, že by po tom někdy lidi rádi sáhli.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Né každá změna je progrese.
Není náhoda, že třeba housle se nikam moc neposunuly ani za několik století. Asi nebude příliš kam.
A s akukytarou je to podobně. Všechny ty pokusy o posunutí jsou spíše pouhou snahou se odlišit. Jediný pokrok za celá léta je dvojzvratný truss-rod.
Podle mně Power Pins vypadají strašně, a je to obrovská váha, které může třeba prodloužit sustain, ale zase změní reakci na atak apod. Kdyby ta váha byla obecně žádoucí, dávala by se tam už 100 let.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

No nevím. Mně těch inovací přijde fakt dost a některé mají podstatný vliv (power pins nemám odzkoušené):
Uzavřené ladicí mechaniky - mnohem přesnější a pozvolnější ladění.
Double top - teď už se bez toho prakticky snad ani klasiky nedělají.
V class bracing - ve srovnání s X žebrováním hlasitější projev, vyrovnanější tóny.
To nemluvím o různých tvarech těl - panebože nedej, abych musel hrát na dreadnought ;-)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No... ze všech bývalých dvanáctek jsem nakonec vždy udělal šestky, z jedné i přílož na oheň.. Po funkční stránce ale nepochybuji, že by to neměli u Furchů pečlivě spočítané = spolehlivé.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Inovace jo, ale co se převzalo jako obecný standard?
Ano, třeba ty uzavřené mechaniky jsou nejběžnější, ale pořád se dělají otevřené či okénkové hlavy, a to zejména na dražších nástrojích.
A žebrování? Každá významná firma zkouší svoje, ale to je ta snaha se odlišit. A zkoušet se pořád bude, to ale ukáže čas.
Největší progres budou syntetické materiály, až dojde dřevo. Standardem bude kytara z jednoho kusu kompozitu (a bez truss rodu), to bude změna!
Asi i housle jednou dopadnou tak, do té doby ale zůstanou tak jak je známe dnes.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Ano, každá změna není progrese, např. po Klausovi přišel ještě Zeman a čertví, co bude dál. :roll:
Ale u kytar progrese existuje a naštěstí si každý může vybrat, co je mu po chuti.
Kytary z umělých materiálů existujou a Taylor si pěstujou stromy, které jim dorostou za 50 let.

K těm PowerPinům:
Bezvýhradně akceptuju důvody jako "líbí/nelíbí" nebo "zkusil jsem, ale sejří mě to", ale ostatní nepodložené teoretizování o vlivu na zvuk, na odezvu a na kdesicosi co koho napadne musí mít zákonitě stejně jalový výsledek, jako jiné podobné debaty.
Obecně žádoucí je cena a jistota konzervatismu, takže kolíčky samozřejmě vítězí.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Komu smrdí Dreadnought...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

někdy si stačí aspon si něco o kytarových inovacích načíst
např. https://www.amazon.com/Antonio-Torres-G ... 0933224931
aby potom člověk třeba totálně v šoku nezíral, co všechno se zkoušelo už v 19.století...

jinak je to nekonecna diskuze, odmítačů a vítačů.
akorát mě dycky dojímá, ten všeobecný blud, že dřív to ti naši mýtičtí předkové všechno uměli a věděli líp
Super je že už si dnes každý může vybrat podle svého vkusu, citu, potřeby a není omezený pouze na ultrakonzervativní (v mnoha případech přežité) věci.

Za všechny např. typická 3+3 hlava akustické kytary se strunami vedenými ve fyzikálně nesmyslných úhlech (jenom protože se to tak dělalo a lidi jsou zvyklí že to tak vypadá)
OK, jestliže se na kytaru jenom klasicky drnká, tak je to v pohodě, ale v okamžiku, kdy se začne přelaďovat (a na koncertě třeba často), tak se z toho stává docela problém a rovné vedení strun je jednoznačně konstrukčně lepší varianta.
Aháááá, a proč se vlastně přelaďuje, co je to za pitomé novoty, proč s tím nachrujou.....a nesmyslná přestřelka eskaluje....
Cherreda ukazal co mu funguje a měl k tomu jasné logické důvody
podobně jako třeba já na nekterych kytarach mam string butler

Obrázek
.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Já jsem docela konzerva a u kytár pro mě nad D-18 a D-28 není, ale našly by se výjimky. Třeba dobra se vyráběla asi 60 let +- stejně. Pak přišel Tim Scheerhorn a veškeré poznatky o konstrukci defakto smetl ze stolu a posledních 30 let se kopíruje to s čím přišel začátkem devadesátek on. Hype kolem jeho nástrojů je takový, že nové nestaví (pokud ho vyloženě nějaká hvězda neukecá) a bazarové jsou na 10k $.
Vemte si jak lidi vyšilovali z Ovationů. A dneska? Pomalu ani násadou od smetáku. Občas se něco z novinek ujme trvale, občas na dekádu, občas vůbec.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Že to někomu vyhovuje, nebo se to líbí, je málo. Ani to, že něco funguje a má to logické důvody nestačí.
Všechno to o čem se tu hovoří výrobci nepoužívají, a většinou ani nenabízí v konfigurátorech.
Natož aby se to stalo obecně přijmutým standardem.

Naši předkové nevěděli všechno líp, to je blbost jestli to někdo tvrdí. Jen se prostě určité věci dlouho vyvíjely, a nakonec vyvinuly až do stádia, kdy už není kam dám pokračovat. Jedině myslet zcela out of the box, vrátit se někam zpátky, a vydat se jiným směrem. A to tahle kytarová bižuterie fakt nedělá.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“