Harfo-kytara

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
MikeDundee

Harfo-kytara

Příspěvek od MikeDundee »

Nehrál náhodou někdo na harfo kytaru ? (v angličtině harp guitar)

Vypadá to sice hodně zvláštně, ale mně to přijde geniální v tom rozsahu tónů.
Mám rád hluboké basy, rád hraji pohodové/relaxační písničky v duchu výše uvedeného videa a ty basy člověka uklidňují. Zároveň ale chci hrát hlavní melodii v normální tónině. Zkoušel jsem podlaďovat nejnižší Éčko, ale není to úplně ono, snížím jen o pár tónů, i to pak hůře ladí... Poohlížel jsem se po barytonové kytaře, ale je tam zase jiná menzura a bude se na ni hůř hrát... A tónina se posune defacto "jen" o 1 strunu (3 tóny) dolů. Basová kytara zase pořádně nevynikne bez komba a jen basové brnkání zase nechci, chci hrát i vyšší melodie.

Takže mě ta karfo kytara zatím vážně nadchla. Koukal jsem, že by se dala koupit u Thomanna (značka Timberline Guitars).
Ale první chci zjistit nějaké reference, případně jestli nevíte, že by byla k vyzkoušení někde v hudebninách v česku (ale pochybuji, je to spíš taková rarita)...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Harfo-kytara

Příspěvek od hyenik »

zacinas brazdit v cim dal obskurnejsich trznich segmentech :)
Harp guitar jsem v CZ nikde nezachytil ani v obchodech ani na podiu, dokonce ani na internetu.
Je s tim spojena cela rada specifickych komplikaci od ergonomie pres dostupnost adekvatnich strun az po nazvuceni. Vsechno nasledne zene naklady do slusnych cisel.
ale at je to konstruktivni...
Tohle je nejobsaznejsi stranka o harfokytarach na webu https://www.harpguitars.net/about.htm

na vyzkouseni harp guitar je mozne risknout čínský sh*t z ebay (okolo 20litru)
harp guitars delali i v ukrajinske firme Trembita, kterou k nam vozi http://hudebnisvet.cz/
tak se jich zkus zeptat. Vím že např. dělali OEM nástroje pro Jay Buckey (stranka uz ale nejede), mimojine taky harpguitars https://youtu.be/SIEJvhvnKyM

tady par tipu z AGF https://www.acousticguitarforum.com/for ... p?t=199931

PS:
ale jestli hledas jenom podpurny bass, tak je tu vyrazne jednodussi cesta
https://www.frontman.cz/boss-oc-3-zapom ... -kytaristy
na recenzi OC5 a srovnani s OC3 akorat pracuju...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
MikeDundee

JJ, čím obskurnější, tím zajímavější... :-)
Díky za info. Čínské na AGF nedoporučují, prý je to těžké dobře naladit...
Jinak se s těmito kytarami v posledních pár letech roztrhl pytel, i na AGF to zmiňují. Zatímco před 10 lety bylo problém nějakou sehnat, nyní je už několik výrobců (z těch hlavních TImberline, Tonedevil, Emerald, tebou zmiňovaná Trembita...) takže tento druh kytar asi dostává malinko na popularitě... Na youtube je spousta videí různých umělců, hlavně z rozmezí posledních 5 let...
Však koukněte - je jich tady jak much... :D https://youtu.be/6JQ6XoQpAmc?t=231

Jinak koho by zajímalo - ten panýlek s nejvyššími strunami jak má umělec na videu v 1. příspěvku se dá samostatně dokoupit a instalovat na jakoukoliv kytaru: http://brunner-guitars.com/en/the-muriel-trebles-2/

Ještě další vsuvka - na téhle harfokytaře
https://www.timberlineguitars.com/copy-of-t70hgc-detail
jsem si všiml, že používají dřevo "silkwood" (z dřeviny Albizia procera, ani to nemá český název), kterou zkusili nahradit stále vzácnější palisandr. Je tam i video s ukázkou, ten zvuk je boží... A ta cenovka taky není zas tak strašná, jak naše Furchy od střední třídy výš :-) Jen to clo by to asi ještě prodražilo...

O tom oktávovém pedálu jsem nevěděl, velmi zajímavá věcička... Počkám si na tvou recenzi na OC5, rád bych zjistil, jak na tom zní akustická kytara...
himself

Příspěvek od himself »

Mně se líbilo tohle video, i když toho chlapce někteří nemáte rádi
https://www.youtube.com/watch?v=0FF-Q4g ... MusicisWin
MikeDundee

himself píše: 12.04.2021 6:42 Mně se líbilo tohle video, i když toho chlapce někteří nemáte rádi
https://www.youtube.com/watch?v=0FF-Q4g ... MusicisWin
jj. to hraje na tu Timberline T70HGc-e, thomann je má tady:
https://www.thomann.de/cz/search_dir.ht ... f0398_5346

Co jsem projížděl různá fóra tak právě Timberline má nejlepší poměr cena/výkon.
Kurnik já jsem vážně nahlodanej... Ještě si musím zjistit jaké struny na to a jestli se to u nás dá koupit (D'Addario XTABR1152 and 054, .058, .060, .064, .072, .078 bass strings) - to XTABR1152 se dá, nevím co ty basové, jestli to prodávají v nějakém paklu...
Chtěl jsem si původně koupit dobrou Jumbo 12 strunku a že bych nakonec skončil u takové potvory... ? :D
Ale třeba mě zachrání Hyenik dobrou recenzí toho oktávového pedálu na akustice, nejlépe i s jeho živou ukázkou ;-)
Placka

Příspěvek od Placka »

ty jo, kdybych se rozhodoval, jestli koupit harfo-kytaru za 80k nebo octaver za 3500, asi bych si nejdřív koupil/vyzkoušel ten oktaver - můžeš ho koupit, pořádně vyzkoušet a buď si ho necháš nebo vrátíš do 14 dnů. Nebo prodáš s malou ztrátou na bazaru. Furt mi tohle vynaložený úsilí (a případně malej fin obnos) připadá jako dobře investovaný do "průzkumu trhu" než koupíš velmi kuriózní (a tím pádem obtížně prodatelnou) kytaru za vosumdesát tyček...
MikeDundee

Placka píše: 12.04.2021 9:50 ty jo, kdybych se rozhodoval, jestli koupit harfo-kytaru za 80k nebo octaver za 3500, asi bych si nejdřív koupil/vyzkoušel ten oktaver - můžeš ho koupit, pořádně vyzkoušet a buď si ho necháš nebo vrátíš do 14 dnů. Nebo prodáš s malou ztrátou na bazaru. Furt mi tohle vynaložený úsilí (a případně malej fin obnos) připadá jako dobře investovaný do "průzkumu trhu" než koupíš velmi kuriózní (a tím pádem obtížně prodatelnou) kytaru za vosumdesát tyček...
Ten nižší model mají za 46k
Problém je u mě s elektronikou - doposud jsem hrál jen akusticky, musel bych začít úplně od nuly - snímač do kytary, kombo, zesilovače a další udělátka, což by mě taky něco stálo...
Hele ale zatím jsem jen ve fázi snění :-)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

MikeDundee píše: 12.04.2021 9:20 Ale třeba mě zachrání Hyenik dobrou recenzí toho oktávového pedálu na akustice, nejlépe i s jeho živou ukázkou ;-)
ukázek máš na YT tuny, na mě bych nečekal ;)
MikeDundee

Může mi někdo vysvětlit k čemu slouží ty udělátka co má na hmatníku kytary ? Nejdřív jsem si myslel že to bude něco jako kapodastr, ale on občas zahraje i v těch polohách pod těma udělátkama, např. v čase 3:40 a nakonec 2 z nich sundá...

Jo a mimochodem jsem zjistil že na harp guitar hraje i Calum Graham (autor Phoenix Rising atd.). Tento song je boží...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

MikeDundee

Tak se mi trochu rozrostla má kytarová rodinka ;-)
Začínám se na to zlehka učit, mozek se musí naučit jinak používat hru palcem na basové podkreslení (hlavně je třeba palec u spodních basů víc roztáhnout od prstů).
Ale ten zvuk je ohromnej. Nejpůsobivější a dlouho znějící basy jaké jsem kdy na akustické kytaře slyšel (ale zas tak velký znalec nejsem, na basové Furchy nebo barytonky jsem zatím nehrál...) Ale ta výhoda že u toho můžete hrát hlavní melodii jako na klasické kytaře...
Jen jsem čekal, že kytara bude z výroby víc seřízená. Některé struny drnčí, bude potřeba zajet ke kytaráři pro doladění dohmatu. A co mě momentálně vadí nejvíc je, že basové D způsobí silnou rezonanci ladících kolíčků, což je dost rušivé. Zkoušel jsem dotahovat všechny šroubky, ale nepomohlo to. Uvidíme co na to kytarář a ještě napíši výrobci...
P.S. Struny se dají objednat u Thomana zhruba za 750
IMG_6521.JPG
himself

Příspěvek od himself »

No to je fofr, gratuluju!
Ta parlorka (nebo nějaká 000) uprostřed je krásná, copa to je a jak to hraje?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tak to ma vypadat,
odvážně po hlavě do neprobádáných vod 👍
MikeDundee

himself píše: 22.04.2021 7:00 No to je fofr, gratuluju!
Ta parlorka (nebo nějaká 000) uprostřed je krásná, copa to je a jak to hraje?
To je OOO, jak jsme se o ní bavili zde:
trojnulka-47195#p790877
To je má nejoblíbenější kytara - na zakázku, ale minimalistická, bez snímačů, na 12. pražci (protože jsem strašně dlouho hrál na španělku a jsem zvyklý na vybrnkávání a kratší krk), je natřená jen přírodním olejem (což by mělo mít lepší akustické vlastnosti, na doma dobrý, ale jakmile ji vezmu někam kde kolísá vlhkost nebo teplota, tak se hned rozladí), ale hlasitá a pohodlná.

Jinak na tu malinkou kytaru úplně vlevo jsem začínal jako capart hrát v ZUŠce (tenkrát ještě v Lidové škole umění) Naši ji horko těžko přes několik známých sehnali ještě v tehdejším NDR :-) Tak si ji nechávám z nostalgie i jako raritku, je posazená o strunu výš jak klasická kytara, má široký krk a zajímavě hraje...

Déčko od Furcha mám pořád naladěn do D-tuning na slide a trsátkové hraní (naposledy jsem tady do D-tuning velmi podobně převedl Mama I'm Coming Home od Hyenika na barytonce, která se mi moc líbila ;-)

Na španělku hraje dcera a syn a mandolína je manželky...
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Tak teď nevím, co ti vlastně závidím víc (v dobrém). Jestli tvou odvahu a vlastnictví výjimečného nástroje, nebo že se ti podařilo udržet ve vlastnictví tvůj úplně první nástroj. Co já bych dal za to, kdyby se mi vrátila moje první kytárka od dědy. Ale dosti nostalgie.
Tak ať s tou "harfou" užiješ hlavně radost, připojuji se ke gratulacím.
MikeDundee

Tak po 4 měsících trochu zrekapituluji hraní na harfo kytaru - tato "kytara" je hodně návyková. Úplně jsem si ji zamiloval, hýčkám ji pomalu víc jak svou ženu ;-) Pokud bych měl přibližně vyjádřit čas strávený hraním na různé druhy kytar za poslední dobu tak by to bylo: harfokytara 70%, 000 fingerstyle 24%, španělka 5%, dreagnought 1%. Basy jsou hluboké, uklidňující a pro mě opravdu návykové. Hraji spíše relaxační/pohodovou muziku a různé adaptace populárních písní (hlavní melodie s probrnkávaným mezidoprovodem). Na paření a trsání to moc není. Pěkný a hlasitý zvuk i jen tak naživo bez snímačů. Celkově vzato nelituji ani jediné koruny co jsem do tohoto nástroje vrazil :-)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“