Merací mikrofón pre REW
Pravidla fóra
Merací mikrofón pre REW
Zdravím,
mám pred dokončením domáce nahrávacie/mixovacie štúdio v podkroví. Štúdio budem akusticky upravovať (absorpčné panely, basové pasce). Chcem urobiť aj meranie REW. Vedeli by ste mi doporučiť merací mikrofón? Čo som čítal odporúča sa klasický merací mikrofón s fantómovým napájaním, pred mikrofónmi s USB rozhraním. Mám UR44 aj mix tak napájanie mikrofónu nie je problém. Údajne Berhringer ECM 8000 nemusí byť presný. Pozeral som Superlux ECM999, alebo Dayton Audio EMM-6 ten by mal byť už aj s kalibráciou. Je dobré urobiť meranie aj pred základnou úpravou bez basových pascí, mraku a panelov? Ďakujeme za každú radu.
mám pred dokončením domáce nahrávacie/mixovacie štúdio v podkroví. Štúdio budem akusticky upravovať (absorpčné panely, basové pasce). Chcem urobiť aj meranie REW. Vedeli by ste mi doporučiť merací mikrofón? Čo som čítal odporúča sa klasický merací mikrofón s fantómovým napájaním, pred mikrofónmi s USB rozhraním. Mám UR44 aj mix tak napájanie mikrofónu nie je problém. Údajne Berhringer ECM 8000 nemusí byť presný. Pozeral som Superlux ECM999, alebo Dayton Audio EMM-6 ten by mal byť už aj s kalibráciou. Je dobré urobiť meranie aj pred základnou úpravou bez basových pascí, mraku a panelov? Ďakujeme za každú radu.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Merací mikrofón pre REW
Dobré to určitě je, protože jsou pak vidět změny. Ohledně doporučení měřícího mikrofonu nemůžu sloužit; buď poradí někdo tady nebo net (ohledně kvality apod.). Já jsem si to v hrubých domácích podmínkách sfouknul postačujícím způsobem s normálním kondenzátorovým mikrofonem se známou charakteristikou (což u měřícího potřebuješ taky, ale tam by ta charka měla být výrazně "rovnější"). Takže pokud i takto změřím například zdvih na basech, když v té oblasti mikrofon zdvih nemá, dělá to místnost.
Neshodnu se pouze s názorem, že by se měla každá bedna měřit pouze sólo (jako nezatracuji to, ale podle mého by se ve finále měly změřit stejně obě naráz - poslouchají se přeci obě naráz), ale jako dílčí ukazatel je to samozřejmě OK (zjistíš, jak se ti chová místnost separátně - jak moc je (a)symetrický výsledek, což pak mluví do stereoobrazu).
Ideální provádět měření na sweepu 20-20 a pak samostatně dobu dozvuku (https://magazin.disk.cz/cs/tipy-jak-na- ... ba-dozvuku). Oboje jsou podstatné hodnoty.
P.
Neshodnu se pouze s názorem, že by se měla každá bedna měřit pouze sólo (jako nezatracuji to, ale podle mého by se ve finále měly změřit stejně obě naráz - poslouchají se přeci obě naráz), ale jako dílčí ukazatel je to samozřejmě OK (zjistíš, jak se ti chová místnost separátně - jak moc je (a)symetrický výsledek, což pak mluví do stereoobrazu).
Ideální provádět měření na sweepu 20-20 a pak samostatně dobu dozvuku (https://magazin.disk.cz/cs/tipy-jak-na- ... ba-dozvuku). Oboje jsou podstatné hodnoty.
P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 9.04.2021 10:41, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.
Důvod: Oprava překlepu.
Niekde som čítal, že by mali byť pri meraní už aspoň basové pasce, ale tiež si myslím že je dobré vidieť akú zmenu urobia, takže je dobré si zmerať aj prázdnu miestnosť. Ľavý a pravý kanál sa meria pre porovnanie, keď nie je symetrická miestnosť, prípadne sú bočné steny z iných materiálov, vtedy môžu byť rozdiely. Musím ešte naštudovať tie MIC, kalibráciu a návody na meranie. Každú radu a skúsenosť privítam.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně. Jinak měřit v poslechovém místě, to je asi jasné.
P.
P.
Ten Superlux ECM999 mám. Kúpil som si ho v naivnej predstave, že ním vychytám nedostatky akustiky v izbe. Použil som na to wav tzv. pure tones - čisté homogénne frekvencie konkrétnych hodnôt odstupňovaných po 100 Hz. Už neviem odkiaľ som ich sťahoval. Ale nejak extra som si s tým nepomohol... Možno s tým REW by boli výsledky lepšie, ale nemal som na to potom už ani nervy ani čas.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A v čem jsi pracoval Ivane?
P.
P.
V Cubase. Princíp mal spočívať v tom, že som cez monitory zaznamenal playback všetkých frekvencií. Mikrofón som mal presne v pozícii, kde sedím. V ideálnom prostredí by mali mať všetky wav rovnakú hodnotu dB, čo som samozrejme nemal. Na základe tých hôdnot som potom všetko cez EQ na master buse vyrovnal podľa mediánu. No a vyšiel mi úplný nepoužiteľný EQ profil
. Ale s odstupom času mi to nejak nedáva zmysel, lebo napríklad keď mixujem, tak vidím, že napr. tóny pri rovnakej hlasitosti (velocity) majú rôzny peak, t.j.napr. E má peak úplne inde ako G atď. Ale je možné, že som to celé nepochopil... Neviem cez mobil nájsť tú stránku s tými pure tones, pre zaujímavosť to sem hodím, ak to nájdem.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mno - jako myšlenka asi gůt, ale díky komplexnosti téhle problematiky nejspíš nemá šanci na úspěch a jediné smysluplné je použití speciálních programů (díky bohu i free) jako je právě REW. A lepší se mi zdá sweep průběh (máš pak změřené celé spektrum a ne jen vybrané frekvence). Plus pak ten dozvuk.
P.
P.
Pavli na tomto fóre som písal príspevok ohľadom môjho projektu a rady so SBIR. Umiestnenia monitorov v podkrovnom priestore so šikmými stenami.
https://digistar.cl/Forum/viewtopic.php?f=5&t=889
Je tam celkom dobrý návod na meranie REW.
https://forum.digistar.cl/viewtopic.php?f=9&t=5
Uvádza, že iné ako meracie mikrofóny nie sú vhodné, dokonca opakované merania robiť s presnosťou pozície mikrofónu 5 mm. Preto som ani neuvažoval nad vokálnym mic, ale dal si mi inšpiráciu aspoň otestovať program s mic Rode NT-1 pozeral som že má relatívne plochú charakteristiku do 1 kHz.
https://digistar.cl/Forum/viewtopic.php?f=5&t=889
Je tam celkom dobrý návod na meranie REW.
https://forum.digistar.cl/viewtopic.php?f=9&t=5
Uvádza, že iné ako meracie mikrofóny nie sú vhodné, dokonca opakované merania robiť s presnosťou pozície mikrofónu 5 mm. Preto som ani neuvažoval nad vokálnym mic, ale dal si mi inšpiráciu aspoň otestovať program s mic Rode NT-1 pozeral som že má relatívne plochú charakteristiku do 1 kHz.
Pokud nema mikrofon svou vlastni charakteristiku dolozenou protokolem, je obecna char. Jen orientacni, hodnoty uletavaji celkem vyrazne u jednotlivich kusu stejneho modelu
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak.
P.
P.