Digitální piano 15-25tisíc

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Petr13

Re: Digitální piano 15-25tisíc

Příspěvek od Petr13 »

Asanoth píše: 6.12.2020 17:07 Dneska jsem zkoušel FP-30 znova a musím říct, že hlavně u basových strun mi ten zvuk lezl trochu na nervy. Možná by s jinými sluchátky sedl líp, ale Korg D1 mi zněl s týmiž mnohem líp. Ale má oproti Rolandu hroznou mechaniku.
Korg D1 má ve skutečnosti výbornou mechaniku, používá špičkovou mechaniký RH3 od Korgu, vyráběnou v Japonsku, kterou Korg dává do svých nejlepších a nejdražších modelů, včetně své vlajkové lodi Kronos, na který hrají špičkoví hudebníci.

Z recenze https://www.musicradar.com/news/korg-d1 ... ano-review :

The biggest selling point of Korg’s D1 is its top-of-the-line RH3 keybed. The action simply feels great. The keys are even and balanced; not too stiff, not too light. The D1 is a great fit for pianists who want the expressiveness of a fully weighted action, without shelling out big bucks for a piano or high-end workstation.

Verdict

Strengths
Fantastic keybed and action. Ideal for home practice and piano-centric performance. Solid, minimal, smart design in a compact frame.

Limitations
No USB connection. Piano and Wurlitzer samples lack the fidelity of higher-priced units.

Nebo zde https://www.pianodreamers.com/korg-d1-review/ :

Most importantly, how does the keyboard feel? I’d say it feels amazing.

While some might say the keys are a tad bit too hard, I’d say they feel great and are closest to the feel of a real piano than are most other keyboards in this price range.

As someone who owned a Yamaha Clavinova series digital piano (costing up to 5 times as much as the Korg D1) with its GH3 action, these are comparable.

At this price range, these are debatably the best feeling keys you can get.

Skrz svou animozitu ke Korgu lidem radíš nevhodné nástroje pro jejich potřeby. Objektivně je FP-30 je vybavenější, má reproduktory nebo usb a další funkce, je vhodnější pro ty, kdo chtějí doma tvořit, ale má horší zvuk i mechaniku. D1 je vhodný zvláště pro ty, kdo chtějí nástroj s těžší klavírní mechanikou, aby na tom mohli doma cvičit klavírní skladby.
reign

Příspěvek od reign »

Dnes jsem mluvil s prodejcem jednoho e-shopu a Korg D1 pohanil, prý s tou polyfonií 120 je to malý podvod od Korgu, že prý to je ve skutečnosti 2x60 (jakože stereo). Nevím, nerozumím. Prý se jim více osvědčilo stage piano Medeli SP4200, výbavou lepší a se srovnatelnou klaviaturou. Tak nevím, těžko o té značce něco najít.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Polyfonie může být fuk, samo o sobě to není vypovídající parametr. Dokud k tomu není řečeno, jak je udělaný tónový generátor, tak je polyfonie i 60 úplně v pohodě. Stejně nezahraješ naráz víc jak 10 tónů, s přesahem 20. Zbývá 40 (do polyfonie 60). Takže vidíš, že to nic neříká.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
jbiker

Příspěvek od jbiker »

https://www.u-labor.de/6-reasons-why-yo ... heap-brand

About maximum polyphony
If the number of notes being played simultaneously ex- ceeds the maximum polyphony, some notes will be lost since the D1 is equipped with a mechanism that stops the first note being played to give priority to notes played with keys pressed later. Some D1 sounds, although they may be a single sound, are generated by two or more os- cillators (one note of a sound-generating circuit). Sounds using just one oscillator, such as those in banks 1 and 2 of VIBES/GUITAR, have a maximum polyphony of 120 notes. Sounds using two oscillators, such as those in banks 3 of PIANO1 and in banks 1 and 2 of E.PIANO2, have a maxi- mum polyphony of 60 notes.
120 ÷ Number of sound oscillators = Maximum polyphony
Keep the maximum polyphony in mind and carefully choose sounds when using Layer mode to play two sounds simultaneously or when using the damper pedal.

Co to je za prodejce, proboha?! Na tyhle levnější klumpry (Medeli mezi nimi) lze dohledat (třeba), že po roce intenzivnějšího hraní začínají vynechávat klávesy.
himself

Příspěvek od himself »

Ach jo, at si zastanci sedesatihlase polyfonie zahrajou treba Debussyho nebo Skrjabina...
Michal_18

Příspěvek od Michal_18 »

U Korgu G1 je "reálná" polyfonie 30 a ani tak to neznamená problém. Spousta lidí neví, co to polyfonie vlastně je a předpokládá, že když koupí nástroj s vyšší hodnotou, tak bude znít líp, což neni pravda.

Za 22 tisíc se teď dá sehnat Korg C1, kterej nabídne jednu z nejlepších klaviatur ve svý třídě a výraznej a bohatej zvuk.

A jen pro informaci, Kawai KDP110 brzo nahradí model KDP120 https://www.thomann.de/cz/kawai_kdp_120_b.htm, ale lišit se bude pravděpodobně jen jinou barvou přední části vysouvacího krytu kláves. A cena bude zhruba o 3 tisíce vyšší než nedávná cena KDP110, ale tohle zdražovaní je teď bohužel celkem běžný. :?
reign

Příspěvek od reign »

Koukal jsem do recenzí na Heurece a několik lidí si tam libuje, jak jim místo digi piana, které už žel nebylo skladem, ochotný prodejce nabídl s úžasnou slevou mnohem lepší model jiného výrobce. Žeby náhoda?
augustinus.cz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2himself: jsem venku, nechci moc googlit. Jestli to jsou skladby pro klavír, tak s tím nemusí být problém; jen je otázkou na jakém nástroji. Myslím, že jsem to vysvětlil dostatečně jasně. Kdybych to měl zkonkretizovat, tak ROMpler s jednoelementovým zvukem se bude chovat přesně tak, jak jsem popsal. Polyfonie sama o sobě je fakt jen nicneříkající číslo (ve smyslu neříká nic moc důležitého o kvalitě a schopnostech nástroje).

P.

EDIT: aby prostě nedošlo k mýlce: do polyfonie mluví prostě víc věcí (včetně Sustain pedálu například), takže jen jsem chtěl zdůraznit, že to není tak černobílé. Nástroj s vyšší polyfonií může být ve výsledku technicky stejně "zdatný" jako jiný s menší polyfonií. Z toho důvodu nemusí být kvalitativně i ekonomicky smysluplné platit víc. No flame😎
Naposledy upravil(a) pavlii dne 10.04.2021 15:06, celkem upraveno 1 x.

Placka

Příspěvek od Placka »

reign píše: 9.04.2021 19:29 Dnes jsem mluvil s prodejcem jednoho e-shopu a Korg D1 pohanil, prý s tou polyfonií 120 je to malý podvod od Korgu, že prý to je ve skutečnosti 2x60 (jakože stereo). Nevím, nerozumím. Prý se jim více osvědčilo stage piano Medeli SP4200, výbavou lepší a se srovnatelnou klaviaturou. Tak nevím, těžko o té značce něco najít.
A to medeli ti navíc tenhle šikovnej prodejce prodá skoro za 17000 a přitom zcela identický výrobek se pod značkou Thoman prodává ani ne za 10000.
https://m.thomann.de/cz/thomann_sp_5600 ... 1618075632
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Polyfonie 2x60 se mi zdá dostatečná, ale na druhou stranu to není nedůležitej parametr. Dva zvuky v layeru jsou standard a projet kilo s pedálem odspoda nahoru přes celou klaviaturu je taky normální věc.
himself

Příspěvek od himself »

Pavlii, ok, ja tomu technicky tolik nerozumim, jen jsem se bal dogmatu "mas deset prstu, staci polyfonie deset tonu" :)
reign

Příspěvek od reign »

Dost se divím, že Medeli nenabízí i kvalitativně vyšší řadu, materiálové úspory mizerného provedení se přece nemůžou vyplatit - jestli toto dokáží už i s marží prodejce stlačit na 10k, tak solidní verze by stála max 15 a mizela by jak horké housky.
Zaráží mě ale postup toho e-shopu, že se jim to neekluje - podezírám je z cíleného klamání, stačí nabídnout populární model za nejlepší cenu a zájemce automaticky přesměrovat na předražený "lepší" kousek. Když se podíváte na ty recenze, tak se to tak táhne měsíce, skoro si myslím, že ten Korg ani nikdy skladem neměli - po včerejším hovoru s info, že ho teď dlouho skladem mít nebudou mají pořád na stránkách skladem, dodání do 7 dní.
Naposledy upravil(a) reign dne 11.04.2021 5:53, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2himself: já to až příliš zjednodušil - ale v kontextu toho častého "dogmatu" polyfonie jsem cítil jakési právo to takhle napsat. Možná o fous lepší je stručnost od vasekh (byť bych se akademicky přel o tom "standardu" - asi bych se bál to takhle generalizovat, ale to není podstatné). Zmínka o pedálu (co jsem raději taky pak dopsal i k sobě) a to projetí klaviatury je fajn.

Nechtěl jsem svým postem navodit dojem, že polyfonie 60 stačí a ani že polyfonie je sama o sobě nesmysl. Snad to tak ani nevyznělo 8-) ale opakuji, že je potřeba zjistit si o nástroji víc věcí, aby pak ten údaj o polyfonii něco znamenal. ;-)

Takže bych byl rád, aby to dogma bylo někde mezi :-D

P.

reign

Příspěvek od reign »

Ještě si dovolím k předpokládané ne/kvalitě Medeli / Thomann. Sice mně osobně to taky táhne ke značkové jistotě, ale i tady se projevuje běžný jev, že značka je jen vývoj, výroba probíhá v zemích co nejlevnější pracovní síly. A ejhle, Medeli vyrábí Kurzweil. Hned na první pohled jsou si i jejich modely více než podobné, liší se max jiným designem tlačítek a potenciometrů. Asi jako když se před lety turecká montovna super předražených praček AEG rozhodla vstoupit na trh s vlastní značkou Beko.
Teď je situace s výběrem ještě ztížená nedostupností populárních modelů, prý nastal nějaký tragický výpadek dodávek mikročipů, takže Korg D1 už není (nebo je, ale sakra předražený) a podobně je na tom myslím i Roland FP-30.
Placka

Příspěvek od Placka »

otázka pro zkušené - mám doma Korg Krome 88, ale hledám něco menšího, jednoduššího, pač na kapelní hraní ho už nepoužíváme a na doma na hraní Karkulky a Šípkový růženky bych ocenil něco s věstavěným reprem a manželka něco co vypadá víc jako piano než jako synťák:-))

u kamaráda sem viděl Korg c1 a docela se mě zalíbil, nicméně teď mám nabídku na Kawai ES110. Neměl jste někdo pod rukama oba tyto modely a nemáte tak srovnání? Na Kawai jsem v životě nehrál...

Já jsem uplnej amatér, na piáno hraju jen akordy a beglajty jako doprovod ke zpěvu, ale mám dvě malý dcery, který už na podzim snad začnou navštěvovat nějakou ZUŠku...
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Požadavek na repráčky chápu, ale v čem jsou ty alternativy menší než Krome?
Placka

Příspěvek od Placka »

Z hlediska funkčních vlastností asi v ničem. Akorát že nepotřebuju stovky zvuků, dotykovej displej, všechny možný vrstvený zvuky, arpegiatory atd. Prostě na domácí hraní dětských písniček a první kroky s hudbou potřebuju něco jednoduchého, co nestartuje dvě minuty, zvuk si nastaví i 4-letý dítě a (to potřebuje spíš manželka) bude v obýváku vypadat spíš jako kus nábytku než pódiová aparatura.
Krome je zbytečně velkej, vypadá jako synth, dlouho startuje, nemá vlastní repro a samozřejmě možností a komplikovanýho ovládání je prostě příliš...pro hraní v kapele skvělej nástroj (klávesák má mimo jiné Krome 61), ale na doma trochu kanon na vrabce. Navíc výměna ze Kawai je finančně dost výhodná. Ne že bych ti peníze potřeboval, ale pokud na domácí hraní poslouží podobně, tak proč ne? Můžu je hned utratit za jiný muzikantský krámy:-)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jj chápu, jen mi přišlo dobrý vyjasnit to slovo "menší", protože pokud to bude mít 88 kláves, tak je velikost víceméně daná.
Placka

Příspěvek od Placka »

Právě že ve velikosti jsou překvapivě velký rozdíly. Třeba zmíněnej Korg C1 je hodně kompaktní. Po stranách má jen tenké bočnice a je mělký (za klaviaturou je jen minimální potřebná "hloubka"). Oproti tomu Krome má vedle klaviatury ještě joystick a je dost hluboký (nad klaviaturou je docela velký displej a nad ním ještě pruh plastu). Možná se to zdá jako pár centimetrů, ale z hlediska dojmu mohutnosti je to fakt velký rozdíl. Jen si Vem, jak v autě pocítíš 3-5 cm navíc pro koleno mezi volantem a středovým tunelem :)

A manželka říkala, že 5 cm rozdíl je fakt docela znát :-D
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Tak názor manželky je rozhodující, čili hlavně dej pozor na výběr barvy :-)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“