Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte struny?
Levný struny hraju týden, dražší tak měsíc. Vyjde +- na stejno. Uvažovat jestli se struny "vyplatí" je blbost. Je to spotřebák, mají hlavně hrát a dělat radost, není to životní investice.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Subjektivně:
Elixir nejspíš vítězí na všech frontách. A to je v pořádku, jejich síla spočívá ve stabilitě ladění, odolávají asi nejlépe různě drsným trsátkům a při fingerpickingu je nevyvede z míry ani hra polštářky ani prstýnky. Jejich kvalitu ocení především ti, co mají na kytarách jemnější ladící mechaniky, protože Elixíry na velmi jemné ladění reagují opravdu jako struny pro profíky. Já mám však výhradu k jejich bzučení, které mi neskutečně leze na nervy prvních zhruba dvacet hodin hraní. Fakt je nasazuji jen kvůli výše zmíněným vlastnostem a zvuk se mi jeví jako dobrý až po odeznění toho kyselého bzučení. Po zhruba dvaceti hodinách je tón vřelý a jasný a ten vydrží cca 100 – 150 hodin hraní – když si myjete ruce a nedlabete během hraní pomeranče a mandarinky a nepoužíváte trsátka z plechu.
Potahovaná Addaria… jsou skvělé struny, subjektivně proti elixírům mají malilinko tvrdší vinutí, ale jejich vlastnosti jsou srovnatelné s Elixírem. Avšak někdy mi přijde, že se ne úplně snadno dolaďují. Přesto je občas rád namotám, hlavně když potřebuji na chvíli změnit zvuk. Addaria mi přijdou více efektivní na nízkých tónech.
Toliko ke strunám s cenou 400 +.
Ale protože hudební fórum navštěvují i mladí lidé, kteří prozatím žijí z kapesného a dát čtyři kila za struny pro ně může být problém (tím spíše v době, kdy je problém sehnat brigádu kvůli tzv Covidu), z těch levnějších sad dle osobní zkušenosti mohu doporučit D'ADDARIO EJ26, MARTIN Authentic Marquis 80/ 20 Bronze Custom Light. U těch Martinek ale pozor, potřebují fakt dobře seřízený nástroj. Není třeba se ani obávat D'ADDARIO NB1253 (či 1152), přičemž NB znamená nikl/bronz.
A jaké byly moje první struny, na které jsem první roky musel hrát – páč nic jiného nebylo? Sirius… ach, kdepak jsou ta léta radosti z prvních tří akordů… to byla panečku hoblovačka.
Ať vám to hraje lidi…
Prskyn
Elixir nejspíš vítězí na všech frontách. A to je v pořádku, jejich síla spočívá ve stabilitě ladění, odolávají asi nejlépe různě drsným trsátkům a při fingerpickingu je nevyvede z míry ani hra polštářky ani prstýnky. Jejich kvalitu ocení především ti, co mají na kytarách jemnější ladící mechaniky, protože Elixíry na velmi jemné ladění reagují opravdu jako struny pro profíky. Já mám však výhradu k jejich bzučení, které mi neskutečně leze na nervy prvních zhruba dvacet hodin hraní. Fakt je nasazuji jen kvůli výše zmíněným vlastnostem a zvuk se mi jeví jako dobrý až po odeznění toho kyselého bzučení. Po zhruba dvaceti hodinách je tón vřelý a jasný a ten vydrží cca 100 – 150 hodin hraní – když si myjete ruce a nedlabete během hraní pomeranče a mandarinky a nepoužíváte trsátka z plechu.
Potahovaná Addaria… jsou skvělé struny, subjektivně proti elixírům mají malilinko tvrdší vinutí, ale jejich vlastnosti jsou srovnatelné s Elixírem. Avšak někdy mi přijde, že se ne úplně snadno dolaďují. Přesto je občas rád namotám, hlavně když potřebuji na chvíli změnit zvuk. Addaria mi přijdou více efektivní na nízkých tónech.
Toliko ke strunám s cenou 400 +.
Ale protože hudební fórum navštěvují i mladí lidé, kteří prozatím žijí z kapesného a dát čtyři kila za struny pro ně může být problém (tím spíše v době, kdy je problém sehnat brigádu kvůli tzv Covidu), z těch levnějších sad dle osobní zkušenosti mohu doporučit D'ADDARIO EJ26, MARTIN Authentic Marquis 80/ 20 Bronze Custom Light. U těch Martinek ale pozor, potřebují fakt dobře seřízený nástroj. Není třeba se ani obávat D'ADDARIO NB1253 (či 1152), přičemž NB znamená nikl/bronz.
A jaké byly moje první struny, na které jsem první roky musel hrát – páč nic jiného nebylo? Sirius… ach, kdepak jsou ta léta radosti z prvních tří akordů… to byla panečku hoblovačka.
Ať vám to hraje lidi…
Prskyn
Jen postřeh: Roky jsem na akustiku natahoval ta longlife D'Addarka EXP a v zásadě spokojenost - ale před rokem jsem zkusmo natáhl Elixiry (phosp-bronze nanoweb) a jsem sám překvapený, o jaký nesmysl déle drží v dobrém stavu oproti EXP. Takže k EXP už se nevrátím a vzhledem k podobné ceně se v tomhle případě Elixiry opravdu vyplatí.
(...a potvrzuju, že Elixiry ve stejných rozmětrech jsou o trochu měkčí než EXP)
(...a potvrzuju, že Elixiry ve stejných rozmětrech jsou o trochu měkčí než EXP)
Naposledy upravil(a) cherreda dne 12.04.2021 12:03, celkem upraveno 1 x.
| Cruel YT | Cruel sptf
Mě hlavně překvapuje, že ta struna už je úplně roztřepená, různobarevná a pořád hraje parádně.
Už si to uvědomili i u Daddariacherreda píše: 12.04.2021 11:54 jsem sám překvapený, o jaký nesmysl déle drží v dobrém stavu oproti EXP.
Takže k EXP už se nevrátím a vzhledem k podobné ceně se v tomhle případě Elixiry opravdu vyplatí.
obecne EXP zacinaji mizet, napr. na barytonku uz sezenes jenom tezko
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Ty Elixíry zkrátka drží... ale kdybyste měli někdo typ na "Nebzučící Elixíry", tak sem s tím... protože mám vždycky po výměně strun z toho bzučení psotník tak tři dny...
Zkoušel jsem už D'ADDARIO XTABR1152 (v černém obalu). Přišly mi teda trochu tuhé, ale docela hratelné... a šest kil za bílé? No tak já se obětuju a jdu je objednat... třeba, slovy Čavlího, nebudu pionýrem slepých uliček...
Prskyn
Zkoušel jsem už D'ADDARIO XTABR1152 (v černém obalu). Přišly mi teda trochu tuhé, ale docela hratelné... a šest kil za bílé? No tak já se obětuju a jdu je objednat... třeba, slovy Čavlího, nebudu pionýrem slepých uliček...
Prskyn
Naposledy upravil(a) Prskyn dne 13.04.2021 6:51, celkem upraveno 4 x.
To řekl podle mě někdo jiný 
Tak já vím, že prapůvodně jsou to slova velkého předvynálezce všeho, vůbec bych se nedivil, kdyby se přišlo na to, že vymyslel pátou strunu na housle pro selektivní hraní šesti čárkovaného C, ale Čavlí mi tu přišel názorově trochu osamocen... tak jsem si rejpnul. 
D'addario si věří. 600 za XSka, wow. Už vidím ty zástupy lačných zvedavců....
600,- je cena na východní straně Šumavy, takže je otázka KDO si tak věří.bromden píše: 14.04.2021 11:12 D'addario si věří. 600 za XSka, wow. Už vidím ty zástupy lačných zvedavců....
Jinak je také vyzkouším i za to šestikilo.
https://www.musicstore.com/en_OT/EUR/D- ... 056545-000
Na Elixirech mi vadí jejich agresivní zvuk, já chci slyšet hrát kytaru, ne struny. U horších kytar to ale asi může být plus - vydolují z ní maximum.
A druhá věc - u potažených strun obecně se prošoupe potah a prsty zadrhávají při slidech.
Na nových kytarách to samozřejmě má oblibu - hraje to, a pomalu to stárne.
Naposled jsem měl Elixiry na novém Furchu 12-53 Bronz, a bylo to asi příjemnější než PhBr (za měsíc byly KO). Ale E PhBr jsem na téhle kytaře ještě neměl, tak těžko porovnávat. Na různých kytarách se mi líbí různé struny.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
byl jsem tedy lacnym zvedavcem a uz jsou namotane... a jsem po 5 hodinach hry spokojeny jak parek v mikrovlnce... pekne rozvlneny v jemnych nuancich mikrovln. Jednoduse receno, ty struny jsou super. I za ty penize. tak jeste uvidime, co vydrzi. Rozhodne nebzuci tolik, co Elixir.
Ano, ale jedenactky. Tvoje trinactky neumacknu
konkretne XSAPB1152.
Docela mi zatim tech 600 neni lito, vezmu-li v uvahu, ze jsem je obdrzel 2 hodiny od objednani... parada
Když je dobře seřízená kytara, není velký rozdíl mezi .012 a .013.
Spíš ho poznám na pravé ruce při fingerpickingu, takže mám na Dowině také .011.
Vyzkouším je na obou kytarách, 11-52 i 13-56.
Cena půjde časem dolů, a stejně je objednám v DE.
Spíš ho poznám na pravé ruce při fingerpickingu, takže mám na Dowině také .011.
Vyzkouším je na obou kytarách, 11-52 i 13-56.
Cena půjde časem dolů, a stejně je objednám v DE.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
mne se nevyplati kupovat v DE, neb hop a skok a padede... a jsem mezi vodami... priplacim si za spokojenost.
Trinactky neumacknu... respektive mi preskakuji okraje mych drazek na prstech LH, ktere jsou jiz lety kalibrovane na 11... a to kolikrat hodne stipne
Vyzkousej, zatim mohu doporucit...
Trinactky neumacknu... respektive mi preskakuji okraje mych drazek na prstech LH, ktere jsou jiz lety kalibrovane na 11... a to kolikrat hodne stipne
Vyzkousej, zatim mohu doporucit...
Mám sice doma ještě cca deset balíků DR Sunbeam, ale já ty 13 tedy prubnu. Poslední šance dAddarkám, prisahám baťko!
Onehdá jsem si nechal v MusicData vnutit na zkoušku ty jejich černé “nikle”. Jakože, hraje na ně Žalman a strašně si chválí. Zapomněl jsem, že budějckýho barda používají jako zaklínadlo hnedle na všechno kolem akustických kytar, koupil. ...a hned zase sundal, ani ne za týden. Mně tedy nešmakovaly vůbec. Jestli jsou XS měkčí, tak je zkusím. Ale běda vám, jestli mi to nepůjde
.
Naposledy upravil(a) jbiker dne 14.04.2021 14:13, celkem upraveno 1 x.
Než došlo na DR Sunbeam, chtěl jsem napsať “A komu tím prospěješ, co?”
. Mně na jedné kytaře ve 13-56 sedí náramně a to, co o nich říká mi dává smysl. Na druhé (jiné dřevo a žebrování, 12-53) mám radši jiné. A všimli jste si, jak ta první levná dAddarka Bronze drnčí?
Můžeš to napsat znovu a pomalu? Abych to pochopil?Prskyn píše: 14.04.2021 14:05 mne se nevyplati kupovat v DE, neb hop a skok a padede... a jsem mezi vodami... priplacim si za spokojenost.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Kolega zřejmě bydlí v Modřanech. A v Modřanech, Mezi Vodami č.p. 23 je co, Kefalín?!