Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Paris
Rádce

Re: Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Příspěvek od Paris »

Hendrek píše:v jiném tématu jsou tyto hodně chváleny, proč tady naráží na odpor?
u me narazi na odpor hlavne to, kolik toho (a cim, a jak kvalitnim) posbiras a posles do dvou ubohejch bedynek. me porad pri predstave vetsi seslosti ty odposlechy vychazeji aspon 3 a k tomu 2 bedny smerem k obecenstvu. takze bych tam pritlacil (aspon na ty 3-4 boxy) a ubral jinde.

nebo tim druhym zpusobem - poridit akorat nejakou dalsi bedynku (box, kombo) klavesam a kytaram, a mikrofony pres malickej mixacek poslat do necoho, co bude jakoze mensi PA. tim by to haslo a naklady by byly odhadem 10-15t. (jestli to teda neni tak, ze mas tech 25t a chces je utratit).

kdybys nebyl tak daleko, klidne bych s tebou vymenil velkej A&H (asi A&H, ted si to nedokazu vybavit) za nejakej malinkej v jeho +- odhadnuty cene. ale z karlovarska na ostravsko je tak daleko, ze by i jen cesta byla drazsi (a ted zrovna nevim, v jakym je stavu edit: a ani si nevybavuju, kolik ma mikrofonnich vstupu. pousti se pres nej jen cedecka, obcas se na tom provozuje karaoke. mimochodem, taky to je nevyvazena sestava ;) jako PA tam mam 4 stary petipalcovy aktivni studiovy monitory v kazdym rohu).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Paris píše:
Hendrek píše:...(jestli to teda neni tak, ze mas tech 25t a chces je utratit)...
Asi tak. Pořízení těch věcí beru jako protislužbu za něco, čeho si cením na 25tis. O pár příspěvků výše (nebo stránek dříve) jsem zmiňoval, že to nekupuji pro sebe, vlastníkem bude provozovatel toho hudebního kroužku...

Pokud vidíš jen problém v těch monitorech, tak se to dá v případě nutnosti v budoucnu pořešit něčím jiným (lepším).
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Hendreku, dělej jak chceš, jsou to samozřejmě tvoje peníze. Zdá se mi, že už to máš od začátku stejně nalajnované a vymyšlené a že názory těch, co se ti snaží přispět radou, stejně nevezmeš v potaz (tvoje plné právo a nárok).
Nad některými věcmi, co tu zazněly, ale trochu zůstává rozum stát.
Kupovat mix podle toho, že se mi někam vejde nebo nevejde a né podle vybavení a počtu vstupů...
Tvoje přesvědčení, že se dá hrát i bez odposlechů... A tak dále...
To vše svědčí o tom, že se zvučením a muzikou teprve začínáš(neber to prosím osobně).
Vyhledej nějakého zvukaře ve tvém okolí, ať vám poradí, ať si vás poslechne, případně půjčí nějaký aparátek.
Budete mít něco, od čeho se odrazíte. A tím bude to, že budete přesně vědět, co potřebujete a co je pro vás nejlepší.

Zatím se mi tedy nejlépe jeví ta Parisova myšlenka, každý nástroj sám (komba) a do lidí pouze zpěv. Komba jsou každého věc, tedy ať si ho pořídí každý sám. No a za těch 25K to už nějak poslátat...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ano, přiznávám, řešení jsem měl již víceméně nalajnované, spíš jsem potřeboval poradit s konkrétními typy vybavení. V tom jste mi víceméně pomohli a tudíž vám za to patří i velký dík.
Teď už bohužel to řešení nebudu moct z nedostatku času překopat, protože odlétám na služebku a nebudu se tomu moct věnovat.

Můžu sem akorát pak napsat, jak to moje řešení funguje či nefunguje. Pokud to teda bude někoho ještě zajímat.

Ještě jednou díky všem za pomoc.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Nebudu zakládat nové téma a šoupnu to sem.

Potřebujeme s kapelou trošku upgradovat ozvučení. Potřebujeme něco do zkušebny (7x6m, vyvajíčkovaná) a zároveň na menší akce max. 100-150 lidí, venku i uvnitř.
Momentálně máme:

mix: Behringer xenyx 1202FX, ale na první šavli nefunguje Gain
Bedny: 1x The box MA120 MKII, 1x půjčenej nějakej aktiv 80W
3x mikrák (AKG, Shure)

A hrajem nějakej poprock, ale ne těch akcích nejspíš budeme zvučit kdeco.

Nějak jsem si vysumíroval jak by nám to vyhovovalo -

1) mix - cca 8-10 šavlí , 2-4 stereo vstupy, (na šavli :3pásmo EQ, gain, PAN, 2-3x AUX, FX), tape in+out, FX jednotku, 2x XLR výstup + 2x 1/4" TRS výstup na hlavní bedny. 2x out na monitory (máme hlavní zpěv, vedlejší zpěv (dvojhlasy) a vokál, a každej by rád z bedny slyšel ostatní ale nejvíc sebe, což je dost urputná záležitost. Proto by bylo asi nejjednodušší píchnout odposlechy (aktivní) do AUX výstupů a pak už by to mělo jít hladce (doufám?) ((např. u amckie není k zahození, že mají rovnou XLR výstup na SUB)

2) bedny - aspoň 2x 300W RMS 15" /12" + možná SUB

3) odposlechy - ten the box není k zahození, takže k němu další 2, buď stejné (ale zas takový terno to podle mě není) nebo něco jiného cca 150-200W 12"/15" repro

Věci bych rád vzal z bazaru. Budeme to kupovat postupně, cenově to vidím asi takto: Mix 10-15k,bedny 15-17k/kus + možná sub 17-20k, odposlechy 5-7k/kus víc si dovolit nemůžem.

Díky za odpovědi.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ještě než začneme vypočítávat věci, které potřebujete, tak se zeptám.
Není lepší si slušně vybavyt zkušebnu a na akce si volat zvukaře, který má vybavení? Pořízení aparátu (aby to hrálo slušně) není levná záležitost... Vyplatí se vám to?

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Ať nad tím přemýšlím jak chci, máš pravdu. Objem peněz které bysme mohli investovat není na profi vybavení a 1) na části akcí zvukař bývá, 2) na tu druhou část se nám nejspíš pořád vyplatí někoho pozvat. 3) aparát si můžu přinejhorším půjčit.

Tudíž uvažujme o slušném vybavebí zkušebny - 3 odposlechy (2 z rohů na kytary, jeden na bubeníka) a mix - co třeba Mackie ProFX 12 - můžu ho mít za 5ku ještě rok a půl v záruce, má 2x main out + 1x aux, tzn. 2 bedny z rohů do main out a do auxu bednu pro bubeníka.

a k tomu třeba Mackie TH 15 - z audioteku pár za 14,5. Nebo nějaký ARTka ? Na bubeníka by šel ten TheBox, vyhazovat se mi ho nechce.

A zvukař se snad vždy najde.

Dík. J.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

To je jiná! :)
Ten mix je gut (škoda jen jednoho auxu), ale řekni at ti majitel ještě sleví. Aktuálně je za nějakých 6,5K. Na Hudebnímbazaru se obdobné prodávají za cca 4,5K. Ale volba je to do zkušebny dobrá.
Ty TheBoxy (aktiv a k tomu pasiv?) budou pro bubeníka do zkušebny také stačit. Máme je tam také, můžu potvrdit.
Co se týče aktivek, osobně bych 6K pošetřil a koupil bych 2x RCF ART310, nebo 2x dBTechnologies Opera 410D. Dostaneš se o level výš. To už jsou aktivky, které pak můžeš tahat i ven, kdyby náhodou mělo dojít k nějaké live produkci někde v hospodě, nebo klubovně. Tam bys s TH15 už nepochodil.
Umístění ve zkušebně... dal bych bedny někde na stojan, nebo pověsil pod strop. Chce to vychytat místo, odkud to všichni dobře uslyšíte. Pouštěl bych tam jenom zpěvy, zbytek stačí z komb. Ono obecně to chce ve zkušebně najít rozestavení, kde se dobře slyšíte navzájem a kde to minimálně hrozí zpětnou vazbou.

A stím aparátem.. Nikoho neodrazuju od toho, aby se do toho pustil. Jen je to nutno promyslet ekonomicky (což jsi udělal, takže OK 8) . Problémy nastávají, když do toho jde tlupa lidí společně. Skládají peníze na hromádku, kupuje se postupně aparát, pak dojde k nějakému problému, někdo odejde a je průser. Hádky a tahanice jak to dělit...

a spousta No name...
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Díky za odpověď.
Vystihls to, co mě na mixu zaráží - v Mackie dokážou udělat super mix za super peníze a nedají tam ctrl room outy (což bych přežil) a pouze jeden aux (což je vážně škoda, protože na koncert už to není, když nemůžeš udělat aspoň 2 odposlechové cesty)

Ten TheBox máme jenom aktivku (jednu) pomůže tomu ten pasiv hodně? A je to potřeba? Náš bubeník hraje s rozumem, a zatím se vždycky slyšel, i když bedna nebyla natočená přímo na něj (zpívá vokály)

OK, ARTy jsou tady doporučované, s operou mám zase zkušenosti (ale byly to 15" - celkem dobré ). Nejsou ty 10" málo? Ty 12" verze už se o tak moc neliší, není lepší jít do nich ? Jak by ses mezi nimi rozhodl ty? Jsou tady nějaká kritéria spolehlivosti nebo zvuku? Případný servis bude asi dobře zajištěn u obou.

Bedny na stojanech máme už půl roku a nemůžem si to vynachválit :) a taháme z nich pouze zpěvy, aparáty máme v pohodě a klávesy zatím nemáme (ale uvažujeme o nich).
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Tak on je ten mix určen pro jistou cílovou skupinu, které ten jeden aux bude stačit. Proto také ta cena.

Jestli jsou 10" málo, to si musíš napřed říct, jestli s tím fakt náhodou nepolezete ven, nebo to bude jen odposlech, nebo jen do zkušebny. To víš, že 12" a pak 15" zabasuje mnohem víc. To je jediný rozdíl. Jinak zesilovače jsou tam stejné, liší se to pouze velikostí reproduktoru (a tudíž i hmotností). Takže tohle + cena jsou ta kritéria, podle kterých bys měl rozhodnout.
I když... zrovna ART310 zabasuje až překvapivě dobře.
Co se týše TheBoxu, napřed to zkuste bez pasivu. Když to bude stačit, tak proč pořizovat něco víc? Nám to teda nestačí :wink: .

a spousta No name...
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Tak jo, díky za odpovědi, rady a pomoc. Dost si mi pomohl :)

Půjdu tedy do toho mackie ProFX12 a nejspíš 2xART312 nebo 310.

a co tohle ? http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=711194 - mackie cfx12 - očividně předchůdce- má 2x aux i celkově lepší parametry (je to tak?)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

8K je podle mě moc. Nedávno jsem viděl na bazaru Soundcraft MFXi12 za 8,5K... Jestli na to nespěcháš tak vydrž, něco se objeví...

Např. tohle by mohlo do zkušebny stačit :wink: : http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... =25&order=

a spousta No name...
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Zkoušel jsem ho stáhnout z ceny ale pod 7,5 prý nejde, což mi nepřijde adekvátní. To DFX sem viděl, ale má to jenom 2pásmo EQ, což mě na něm zarazilo, a jelikož na to vyloženě nespěchám, počkám si na něco dobrýho z bazaru, otázkou je, jestli to dobré poznám :mrgreen:

EDIT: díval jsem se na ten Soundcraft MFXi12 a líbí se mi, má vlastně všechno co potřebuji, i něco navíc, což určitě neuškodí. Nový se dá sehnat cca. od 12t, takže na bazaru by se měl pohybovat kolem 8-9t., jak píšeš. Objevuje se na bazaru pravidelně ? Jak je na tom s kvalitou? Máš nějakou osobní zkušenost ?

Díky mnohokrát za odpovědi :)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Osobní zkušenost mám. Máme ho, zvučíme s ním. Je to přehledný mix s dobrou vybaveností, která je adekvátní ceně. Navíc s dobrou ef. jednotkou. Takže můžu jenom doporučit. Na bazaru se občas objeví. Předpokládám proto, že někdo přechází na větší mix nebo na digitál. Né pro to, že by byl špatný. Co se týče kvality, tak Soundcraft, společně s mixy od Allen & Heath patří k tomu nejlepšímu... Za nimi jsou Mackie a Yamahy. Alespoň v analogových mixech této třídy.

a spousta No name...
Ivan

Příspěvek od Ivan »

ahojte, potrebujeme tiez poradit s velmi ekonomickym ozvucenim skusobne. klavesakovi odisiel amp, takze rozmyslame ci by nebolo rozumnejsie rovno kupit mix a zosik pre celu kapelu namiesto klavesoveho komba. sledujeme tym riesenie tychto problemov, na ktore by som od vas potreboval reakcie:

1. stale vlacime do skusobne komba. ja hram cez mensi pedalboard, ktory ma vystup. mam za to, ze by zapojenim pedalu do mixu a zosika odpadla ta drina s tym kombom, ale fakt neviem ci mozem ocakavat od zapojenia pedalu do mixu a zosika aspon ako tak prijatelny zvuk...

2. mame 2 bedne 150W, na trhu momentalne registrujem iba zosiky s podstatne vyssim vykonom - otazka je ci je bezpecne zapojit 150w bedne na zosilovac, ktory ma vacsi vykon. ak by sme museli kupovat nove bedne, ktore budu "stihat" so zosilovacom, boli by to naklady navyse a asi by potom vyhralo to klavesove kombo

3. mame vyhliadnuty nejaky mix a zosik od Behringeru, lepsie si nemozme dovolit. je Behringer ako tak "pouzitelny"?

vdaka
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Potreboval by som počuť názor. Výhľadovo by sme potrebovali pár krát do roka ozvučiť kapelu, kde jej členovia viacmenej zatiaľ spolupracujú virtuálne. Bicie a gitary sú poriešené, problém je spev a basa. Z dôvodu veľmi sporadických skúšok uvažujem s čo najnižším rozpočtom a s čo najväčšou mobilitou a jednoduchosťou setupu. Padla mi do obzoru novinka od Behringeru - aktivka PK115A (https://www.behringer.com/product.html?modelCode=P0E3W), cena prijateľná... Zámer je pichnúť do nej basový preamp do jedného vstupu a do druhého spev, bez nutnosti použiť mixpult. Myslíte, že sa to v tej bedni nebude frekvenčne biť a bude to dosť čitateľné? Aké máte skúsenosti s aktivnými PA od Behringeru?

P.S. dúfam, že to neostane opäť bez odozvy ako predošlý dotaz z 2012 :lol:
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Třeba ti někdo poradí, kdo zkoušel takové kompromisní zvučení s nějakou podobnou bednou a v podobné situaci. Já nikdy nezvučil kapelu s bicíma, takže IMO na můj účel by to stačilo v pohodě.
Viz výše, mé řešení ozvučení pro mou situaci se tu místním uživatelům moc nezdálo, ale ve výsledku mi to funguje a slouží dobře již několik let. Tvou situaci a hlavně požadavky, nakolik jsi schopen slevit z kvality na úkor efektivity a budgetu posoudíš nejlépe jen ty sám.
BTW, můžeš koupit, vyzkoušet a když to nedopadne, vrátit bez udání důvodů zpět, na některých shopech až do 30 dnů.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

To je jasné, rozumiem. Len som to sem podsunul v očakávaní odpovede typu: BEHRINGER v žiadnom prípade nebrať! :lol: Nemám vôbec poňatie o spoľahlivosti tejto značky v segmente PA.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já se domnívám, že ta pověst výrobce levného braku je dávno minulost. Jsou to standardní produkty z kategorie cenově dostupných. Na poli mixpultů mám osobní kladnou zkušenost.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Je to velice subjektivní. Já jsem například roky hrál na Thomann box a přišlo mi to úplně v pohodě. Pak jsme upgradovali na Electrovoice a HK Audio a když si ten T-box poslechnu dnes tak nemůžu uvěřit, jak jsem přes to mohl hrát. Takže asi tak...
Další zkušenost je, že v dnešní konkurenci v podstatě není možný, že na základě nějakýho "tajnýho tipu" koupíš za levno něco super (v tomhle segmentu).
Každopádně pokud ta bedna bude hrát slušně, bude rozumět obojímu, v tom bych problém neviděl.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“