Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Placka

Re: Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Příspěvek od Placka »

jastud píše: 14.04.2021 6:58 V rozšlápnutých botách se taky chodí líp než ve funglovkách.
To není zrovna dobrej příměr, protože boty se skutečně fyzicky změní (změknou, vytvarují), kdežto na kytaře se nic nezmění, jen tě klame vlastní ucho, který přivyká stále stejnému soundu
jastud

Příspěvek od jastud »

Na tom něco je.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
torst

Příspěvek od torst »

Kinx píše: 14.04.2021 0:53 me by zajimalo, jestli tohle "vyhravani" masivnich elektrickych kytar jde nejak zmerit, nebo jde pouze o dojmologii a zvyk. Vsadil bych se, ze to bude spis psychologicka vec :) aneb kdyz po mesici vezmu masivni elektrickou kytaru z kufru, bude hrat furt stejne jako nez jsem ji tam ulozil. 62 let aktivne hrana kytara za sebou bude mit uz nekolikatou sadu prazcu nebo treba i potaku a to vliv uz ma.
Myslím, že na vyhrávání něco je. Když jsem pořídil SGčko, bylo skoro nové a přišlo mi, že hraje tupě, netwanguje. Po pár měsících jsem najednou uslyšel zlepšení. Ale blbec jsem si nenahrál ukázky na začátku, takže samozřejmě nemůžu doložit, že to není klam.
Teď zprovozňuji LP Benton, tak toho si hned nahraju a porovnám po cca 3/4 roce.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

Též si myslím, že to je blbost. A něco nahrávat a porovnávat s úplně jinou sadou strun... pfí.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

jastud píše: 14.04.2021 6:58 Jsem přesvědčený, že vyhrávání el. kytar je naprostý nesmysl. U akustických kytar je to jen o malinko menší nesmysl (ale pořád nesmysl). Nástroj buď hraje, nebo ne. Pocit, že se nástroj zlepšuje je IMHo tím, že si na něj muzikant zvyká. V rozšlápnutých botách se taky chodí líp než ve funglovkách.
Myslím si totéž. Jen ten příměr mi přijde nedobrý. Bota rozšlápnutím ve skutečnosti změní trochu svůj tvar(případně se ošoupe), přizpůsobí se noze. Kytara(elektrická) se nijak moc hraním nezmění. Tam se přizpůsobí ruce (a mozek). :)

edit: nedočetl jsem to k dalším příspvkům, takže s Láďou po funuse. :-D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Jaký je teda potom rozdíl, mezi akustickou a elektrickou kytarou ve smyslu vyhranosti (vlivu počtu nahraných hodin na zvukové vlastnosti), resp. proč by mezi tím měl být rozdíl ? Zvuk solid body kytary snad vzejde taky ze dřeva s tím rozdílem, že ho zesiluješ zesilovačem a ne ozvučnicí jako na akustice ?
Očividně ne každý je schopný ty rozdíly vnímat a většinou jsou to ti stejní, co budou tvrdit, že největší vliv na zvuk el. kytary má snímač :lol: . Pokud ten rozdíl slyším, tak snad nepotřebuju nějaké ukázky, aby mi to dokázaly (logika ve stylu proč si připlácet za 3.0 v BMW, když to soused stejně od 1.5 nepozná). To je podobné, jako s vnímáním muziky nebo umění, kdy se to nedá měřit na metry, gramy, stupně, a emoce jsou součást vjemu.
Hrál jsem na pár 'podpostelových' CS Gibsonů a ty kytary nebyly tak rezonantní a pocitově uvolněnejší jako ty otlučenejší kusy a očividně hranější kusy(samozřejně ne každý je hovado a dotluče za rok kytaru).
torst

Příspěvek od torst »

proč se drahé Stradivárky musí udržovat v chodu? Protože by nehráním zmizel jejich kvalitní zvuk.
P.S.: Největší vliv na zvuk mají každopádně volume poty ! ! ! (viz téma Vliv kytary na zvuk potenciometrů).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Taky si myslím, že nějaký vliv to musí mít i u solid body elektriky. Pokud je tělo rezonantní, při hraní to nejen slyšíš, ale i cítíš. Ohrávané dřevo pracuje, nehrané nečinně leží. Pracují (nebo nepracují) vlákna dřeva, a někde jsem četl, že může docházet k rozdílné krystalizaci pryskyřice (a asi i lepidel). Pokud dřevo vibruje, vytvoří se jiné (menší) krystalky, než když nečinně leží. Nebo se spíš mohou rozpadat ty již vytvořené? To asi nějaký vliv na zvuk mít může.
Moon

Příspěvek od Moon »

Fořt píše: 14.04.2021 12:30 Taky si myslím, že nějaký vliv to musí mít i u solid body elektriky. Pokud je tělo rezonantní, při hraní to nejen slyšíš, ale i cítíš. Ohrávané dřevo pracuje, nehrané nečinně leží. Pracují (nebo nepracují) vlákna dřeva, a někde jsem četl, že může docházet k rozdílné krystalizaci pryskyřice (a asi i lepidel). Pokud dřevo vibruje, vytvoří se jiné (menší) krystalky, než když nečinně leží. Nebo se spíš mohou rozpadat ty již vytvořené? To asi nějaký vliv na zvuk mít může.
A to nemluvíme o tom, že hraním a rozdílnými teplotami se dřevo vymaní ze sevření mnohdy zbytečně silného krunýře polyuretanových laků. Na mých starých Fenderech byla při pozorném zkoumání vidět síťka mikroskopických prasklinek.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

chudaci majitele Ampeg Dan Armstrong, tem se ta kytara nikdy nevyhraje :( resp bude hrat porad stejne skvele.

Ja verim na "rozehrani" u akustik celomasivni konstrukce, kde se taky bavime o uplne jinem konstrukcnim pojeti nastroje a jinych mirach materialu, nez je flak dreva ala LP :)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

bubucci píše: 14.04.2021 11:58 Jaký je teda potom rozdíl, mezi akustickou a elektrickou kytarou ve smyslu vyhranosti (vlivu počtu nahraných hodin na zvukové vlastnosti), resp. proč by mezi tím měl být rozdíl ? Zvuk solid body kytary snad vzejde taky ze dřeva s tím rozdílem, že ho zesiluješ zesilovačem a ne ozvučnicí jako na akustice ?
Očividně ne každý je schopný ty rozdíly vnímat a většinou jsou to ti stejní, co budou tvrdit, že největší vliv na zvuk el. kytary má snímač :lol: . Pokud ten rozdíl slyším, tak snad nepotřebuju nějaké ukázky, aby mi to dokázaly (logika ve stylu proč si připlácet za 3.0 v BMW, když to soused stejně od 1.5 nepozná).
to uz se dostavame jen k ciste vire, ze tomu tak je. proste musis VERIT :D

u ty analogie s autama bych ti napsal ze kulha, jenze ona spis vubec nema nohy ;) kdyz to neni slyset, jak se to teda pozna? nebo to slysi jen vybrana skupina lidi nadanych na to, poznavat jemne nuance rozehranych a nerozehranych kytar? :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

torst píše: 14.04.2021 12:03 proč se drahé Stradivárky musí udržovat v chodu? Protože by nehráním zmizel jejich kvalitní zvuk.
...aby je pak v blind testu odbornici nerozeznali od moderniho shitu 👍

je to krásné téma, u elektrik můžu posloužit akorát pár transcen-dentálníma příhodama, jak se dávají přířezy dřeva poblíž repráků aby to chytilo ty správné frekvence už dopředu apod.
Dřevo je živý materiál, takže nějaké pochody se tam postupně odehrávat můžou, jenomže jaké? a které frekvence to teda podpoří? kdyz se na to hraje hodne blues v E, tak super E ale treba D uz ne? ;)
Jenomze kam s logikou na dojmologii. Je to kánon, takže prostě to tak je, a působení MOJO zádná diferenciální
rovnice nenaruší :)

U akustik je to ještě zajímavější, tam se dokonce prodávají přístroje na rozehrání. Některi kytarari to pouzivaji a pochvaluji si to na rozhrani nove kytary, referuji zmeny atd,
Ja jsem to zkusil na uz zabehle nastroje (jak je take doporucovano) a neslysel jsem zadny rozdil.
Udelal jsem pro objektivní zjištění tedy víc než 99,99% fórových znalců a mám jasno.

Ale příběhy jsou to krásné :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

jaká zase víra ? Ty si fakt myslíš, že mají všichni stejné rozlišovací schopnosti ? Znám hromadu lidí, co hrají a nepoznaly by CS Gibsona od Epiphonu. Chceš mi tu tvrdit, že v tom není rozdíl a že když dás snímače z CS na Epi, bude to stejné ? Jako jedeš tady solidní ‘Spock’ logiku o ‘nefukčnosti’ dřeva a pak se rozlpýváš nad 70tkovým LP a 2204. Nechápu... a nebo možná chápu, když bereš Dan Armstrong jako dobře hrající kytaru :) Hrající ano, ale dobře ani omylem....
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Je sice fajn ze skáčeš jako čertík z krabičky, dostatek pohybu dnes neuškodí, ale opravdu to nebylo mířeno na tebe. Nechci ti nic tvrdit ani se s tebou dohadovat, byla to jenom moje soukromá úvaha nad tématem.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

já se nečertím, nejde přece o život...
Moje logické myšlení, souhlasí se vším, blind testy a tak. Ale pak když příjde na konktrétní gear, tak je osobní zkušenost to nejdůležitejší. Osobně už se podle YT videa nerozhoduju o ničem, protože je v nich taková hromada proměnných, že ti to ve finále neřekne vůbec nic o tom, jak se daný vercajk bude chovat v tvých podmínkách.
Každopádně bych to tu nasměroval zpátky k odlehčení u Gibsonů, to je to, o co tady běží :D
grock

Příspěvek od grock »

hyenik píše: 14.04.2021 13:06
torst píše: 14.04.2021 12:03 proč se drahé Stradivárky musí udržovat v chodu? Protože by nehráním zmizel jejich kvalitní zvuk.

je to krásné téma, u elektrik můžu posloužit akorát pár transcen-dentálníma příhodama, jak se dávají přířezy dřeva poblíž repráků aby to chytilo ty správné frekvence už dopředu apod.
Dřevo je živý materiál, takže nějaké pochody se tam postupně odehrávat můžou, jenomže jaké? a které frekvence to teda podpoří? kdyz se na to hraje hodne blues v E, tak super E ale treba D uz ne? ;)
Jenomze kam s logikou na dojmologii. Je to kánon, takže prostě to tak je, a působení MOJO zádná diferenciální
rovnice nenaruší :)

U akustik je to ještě zajímavější, tam se dokonce prodávají [url=http://www.guitarparts.cz/eshop/?p=products
Udelal jsem pro objektivní zjištění tedy víc než 99,99% fórových znalců a mám jasno.

Ale příběhy jsou to krásné :)
1)Pan Godin ve svém workshopu na kytary.cz právě říká, že při rozehrání kytary v G už nebude rozehraná v F . Nemyslím, že má ve všem pravdu (třeba s vlivem řezu dřeva), ale za pouhého fórového znalce bych ho neoznačoval :-).
2) https://www.youtube.com/watch?v=HYfv8pxs3Wg
Koho to zajímá...
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Osobně musím říct, že Les Pauly s 9 hole weight reliefem mi zvukově sedí daleko víc, než modern weight relief. Komorovaný jsem asi nikdy v ruce neměl. Devítidíry mají takový plnější dřevitější zvuk. Vůči LP jsem měl docela dlouhou dobu averzi po vyzkoušení několika nových Standardů, tehdy s tím ultra modern weight reliefem. Všechno to znělo tak nějak "vykuchaně" a v tehdy jsem neměl ani tušení, že ta kytara je uvnitř jak po nájezdu termitů.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Kinx píše: 14.04.2021 0:53
Swiz píše: 13.04.2021 21:26 Ano kytary na které se hraje mají tendenci znít lépe než kytary ležící ve futrálu. Sám to vidím na svých LP jak se rozezní, když na ně hraju frekventovaněji. Takže kytara na kterou se 62 let hrálo ať je to LP nebo ne, bude asi vyhranější než 2021 produkce.
me by zajimalo, jestli tohle "vyhravani" masivnich elektrickych kytar jde nejak zmerit, nebo jde pouze o dojmologii a zvyk. Vsadil bych se, ze to bude spis psychologicka vec :) aneb kdyz po mesici vezmu masivni elektrickou kytaru z kufru, bude hrat furt stejne jako nez jsem ji tam ulozil. 62 let aktivne hrana kytara za sebou bude mit uz nekolikatou sadu prazcu nebo treba i potaku a to vliv uz ma.

EDIT: kytary vyhrane v soutezi, to uz je jina a ty jednoznacne hrajou nejlip :)
Pokud umíš anglicky tak prosím. Změřit to asi nejde ale ani si nemyslím, že je třeba. Tady máš vysvětlení.

https://youtu.be/HYfv8pxs3Wg?t=591

Je na světě jen málo borců co ví o 59 a obecně o LP víc než on.
torst

Příspěvek od torst »

hyenik píše: 14.04.2021 13:06
Možná nerozeznají, o houslích vím prd, při vší úctě, co o nich víš ty? Ta praxe, že je sběratelé a muzea půjčují virtuózům aby se nezkazily, je známý fakt.

Ještě jiný detail než jsou dutiny. Sklon krku, výška kobyly. Mám 2 kopie LP a ty rozdíly jsou výrazné. Nevím, jak to může souviset se zvukem, ten větší lom za kobylou by měl znamenat ostřejší tón. Pak je věc pohodlí, hratelnosti. Osobně mi ta vyšší kobyla celkem vyhovuje.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

torst píše: 15.04.2021 8:17 Možná nerozeznají, o houslích vím prd, při vší úctě, co o nich víš ty? Ta praxe, že je sběratelé a muzea půjčují virtuózům aby se nezkazily, je známý fakt.
Komentoval jsem napr. tyhle testy (samozrejme uz se jich delalo spousty, a jak na svinu to furt vychazi blbě :) https://www.sciencemag.org/news/2017/05 ... ound-check
jenomže to je jenom nudná věda a tak se se skutečnými pocity a vírou samozřejmě nemůže rovnat.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“