Vlevo je nová 5881A, uprostřed ta co jsem měl já a vpravo taky moje stará značená 6L6GCM, konstrukcí stejná, jako prostřední 5881A. Na tý vlevo je vidět jak nemá v sobě otvory, má nahoře dvě mističky (to teda moc vidět neni) a ještě má i v sobě takový křídla. Sorry neznám jména částí lampy. Jo a ještě nožky nemá nijak očíslovaný. Možná je to starší, nebo dokonce novější typ, jakej funguje úplně stejně. Každopádně se konstrukčně prostě liší, i když má natisknutej stejnej nápis, jako ta prostřední. Samozřejmě na obrázku při nákupu byla vyfocená taky ta prostřední
lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
Jenom se chci podělit o zkušenost. Kámoš objednal čínský lampy shuguang 5881A z ebaye, že na ně byla sleva a znal i můj příběh, že to jsou ty lampy, který odebírá mesa a ruby. Já mu potvrdil, že v aparátu fungujou v pohodě, tak objednal párovanou čtveřici za 1300 Kč. Včera mu přišly nepoškozený, spíš nás zarazilo, že sice nesou stejnej nápis, ale konstrukcí se trochu liší. Za mě v tom maj prostě bordel a značí si lampy prostě jak chtěj. 
Vlevo je nová 5881A, uprostřed ta co jsem měl já a vpravo taky moje stará značená 6L6GCM, konstrukcí stejná, jako prostřední 5881A. Na tý vlevo je vidět jak nemá v sobě otvory, má nahoře dvě mističky (to teda moc vidět neni) a ještě má i v sobě takový křídla. Sorry neznám jména částí lampy. Jo a ještě nožky nemá nijak očíslovaný. Možná je to starší, nebo dokonce novější typ, jakej funguje úplně stejně. Každopádně se konstrukčně prostě liší, i když má natisknutej stejnej nápis, jako ta prostřední. Samozřejmě na obrázku při nákupu byla vyfocená taky ta prostřední
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Aby to povídání mělo nějaký smysl, napiš jestli ty lampy hrály ? 
Koupil je jako náhradní a ty co tam má teď zatim drží. Ono i u těch starejch v datasheetu psali, že jsou jenom do 400v a v aparátu který jsou přes 500 fungujou bez potíží. Tady u těch už mohli mít pravdu, takže se už trochu obává
A smysl to má i tak, když je 6L6GCM to samý jako 5881A,ale 5881A neni to co 5881A 
Tak pozor. Budou to asi nějaký starý, protože to vypadá, že je odebírali i ruby. Značili je teda 6L6GC STR (bez toho Mka), takže by tam měly chodit v cajku.
https://reverb.com/item/19250008-ruby-6 ... s-tested-5
Tak dneska lampy byly vyzkoušený v kámošovo aparátu. Byly tam asi tak 15 minut včetně 15ti minutovýho chladnutí
Jedna z lamp, která měla dokonce i jako jediná jinak natištěnej nápis, nám při zapnutí probleskla a aparátu sežehla pojistku
A to jsem si pracně bias nastavil na maximální studeno. Když jsem zkoušel ještě změřit jenom dvě, tak bias byl cca na 26%. Tak je otázka jestli ta vadná lampa byla taky na 26, nebo jestli tam byl jinej problém. Znám totiž jak v Číně umí párovat lampy. 
Přemýšlels někdy nad tím, že ten tvůj studený bias nejspíš navyšuje napětí, takže tady ty kusy, které číňan prodává dál jako 5881 nejspíš kvůli tomu, že to prostě snese míň než by měla snást 6L6GC a nechce to házet na hromadu za fabrikou, na tyhle kejkle nebudou asi to pravé ořechové?
Co jsi naměřil posledně? Jsou pro ten aparát vůbec 5881 určené?
Jako doba, kdy má pomalu předbraná elektronka problém vydržet hodnoty z datasheetu, imho moc nepřeje tomu kupovat ten nejlevnější brak, aby se ušetřilo pětikilo jednou za 3 roky.
Co jsi naměřil posledně? Jsou pro ten aparát vůbec 5881 určené?
Jako doba, kdy má pomalu předbraná elektronka problém vydržet hodnoty z datasheetu, imho moc nepřeje tomu kupovat ten nejlevnější brak, aby se ušetřilo pětikilo jednou za 3 roky.
Tak byla to první lampa která odešla. Ostatní měly maximálně rozjetý hodnoty. Když je Trevor měřil, řek že snesou to co 6L6GC. Pravda teda byla, že tyhle byly nějaký starší výroby, protože se vzhledem lišily oproti těm, který známe z našich aparátů v podobě mes a ruby. A párovaná čtveřice stála 1200, takže to je víc, než 5 kil
Nicméně si furt nemyslim, že ty lampy primárně vyrábí pro ostatní výrobce, jako ruby, mesa, bugera. Obecně se psalo na netu že čínský lampy vydrží větší zatížení, než se udává. Ale chápu že tam riziko může bejt. V mym aparátu jsem to vyřešil tak, že jsem nakombinoval 2 sety a dávaj podobný hodnoty. Jednou mi podobně odešly i JJ a reklamace vyšla
To bylo ale i v době, kdy jsem věřil, že jsou spárovaný všechny 4 dokonale a bias vyladil vždycky jenom podle jedný lampy. Měl jsem sondu na jednu lampu a ne na všechny 4.
To bylo ale i v době, kdy jsem věřil, že jsou spárovaný všechny 4 dokonale a bias vyladil vždycky jenom podle jedný lampy. Měl jsem sondu na jednu lampu a ne na všechny 4.
Tak samozřejmě elektronka si může odejít kdykoli a to kterákoli, ale přijde mi, že je zbytečné se stresovat tím, že budu cpát do aparátu nějaké sběraniko, které číňan nakrade ve fabrice z toho, co je nejspíš přebrané jako druhá nebo spíš třetí jakost a ještě ti každá elka přijde jinak značená. Jako asi by mě úplně nenechávalo chladným když je jedna značená jako 6L6GC a druhá se stejnou konstrukcí jako 5881.
Vyměřená čtveřice JJ od Rototubes vyjde aj s poštou na nějakých 75€, takže jo - pětikilo to pravda není, je to osm stovek. Mám ale imho větší šanci dostat lepší zboží, navíc na to mám záruku a při případné reklamaci uhradí prodejce i poštu (oba směry).
Ale samozřejmě si experimentuj veselé dál, ono je to vlastně správné něco koumat a jít si svou cestou
Vyměřená čtveřice JJ od Rototubes vyjde aj s poštou na nějakých 75€, takže jo - pětikilo to pravda není, je to osm stovek. Mám ale imho větší šanci dostat lepší zboží, navíc na to mám záruku a při případné reklamaci uhradí prodejce i poštu (oba směry).
Ale samozřejmě si experimentuj veselé dál, ono je to vlastně správné něco koumat a jít si svou cestou
Jo je pravda, že rototubes maj dobrý ceny, ale taky se stane, že čekáš měsíc a nic ti nepřijde a pokud se nezeptáš sám, cože se to děje tak ti ani nenapíšou kdy to odeslali a jestli to vůbec na skladě je, i když udávaj že jo. Jako potřebovat lampy hned, tak stejně objednám z Česka a do dvou dnů je tu mám. A asi i věřim tomu že to co se dostane obyčejnym lidem do ruky by moh bejt ten relativní odpad a ty lepší jdou k těm ověřenym překupníkum. Tenkrát jsem i čet nějaký konspirační teorie že JJ do států posílá taky ty lepší kusy, ale to asi nikdo nemoh ověřit na sto procent, protože to asi ani ověřit moc nejde 
Potřeboval bych poradit ohledně elektronek. Koupil jsem si Victory vx Kraken, což je 50w dvoukanálová hlava. A chtěl bych trochu čistší první kanál a říkal jsem si, že bych vyměnil preampové lampy pro tento kanál. Zesilovač je osazen 4x 12ax7 a 2x 6L6, koukal jsem po googlu a občas lidi používají lampy typu 12at7, tak jsem si říkal, že bych je objednal a vrazil je tam. Je to dobrej nápad nebo je to nesmysl? A předpokládám, že každej kanál má dvě preampové lampy?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Na šéma jsi nikde nenarazil? Nekdy byva prvni systém prvni elky spolecny pro oba kanály
Radsi bych si jednu nekde pujcil a zkusil, nez vyhazovat hned za novou..
Radsi bych si jednu nekde pujcil a zkusil, nez vyhazovat hned za novou..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Schema nemám, ale teď jsem našel video, kde měnil preampovou lampu V1 a mělo to vliv na oba kanály. Tak to asi nic. Se zkresleným kanálem jsem právě docela spokojený a nerad bych mu ubíral drive. Možná nějaká slabší 12ax7 by, ale byla řešení.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Jeste jsou dvojtriody kde je jedna 83 a druha pulka 82,
Ecc 832 myslim to je, jestli jsou na spravne pozici jak potrebujes, mohlo by to vyjit
Ecc 832 myslim to je, jestli jsou na spravne pozici jak potrebujes, mohlo by to vyjit
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Aha, koukám že JJ je vyrábí jak člověk potřebuje (stage1-ecc82; stage2-ecc83 nebo stage1-ecc83; stage2-ecc82), to je dobrej nápad. Nevím jak zjistit kterou potřebuju, ale objednám obě a uvidím. Díky.
Zdar, volfi asi Tě zklamu, ale pouhou záměnou elektronek čistého zvuku nedosáhneš. Výrobce se tady: https://www.andertons.co.uk/victory-vx- ... vicvx-el34 vyloženě chlubí tím, že zesilovač čistý zvuk neposkytuje, že začíná crunchem a končí krutým prasozkreslením. Jestli-že jsi natolik znalý a troufneš si upravit si signálovou cestu "čistého" kanálu vložením atenuátoru (obyčejného odporového děliče nebo trimru) do vhodného místa, případně ještě snížíš hodnotu anodového odporu první triody nebo odporu v kolektoru tranzistoru (asi FET) čistého zvuku určitě dosáhneš. Potíž je, že výrobci butikových zesilovačů nikdy nevydávají schémata zapojení, takže Ti nezbude nic jiného než se zorientovat přímo v zesilovači. Pomoci by Ti mohl i tento obr.: http://www.ceriatone.com/ceriatone/wp-c ... t-2015.jpg Věřím, že dosáhneš vytouženého stavu, k čemuž Ti přeji hodně trpělivosti. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tak to se buď upsali, nebo se jim nepovedl záměr.
První kanál má opravdu širokej záběr od cleanu po silnej crunch a rozhodně bych za sebe netvrdil, že první kánál je higain. Ano možná kdybych dal gain na max a ještě před to vrazil overdrive, tak asi ano. Ikdyž do prvního kanálu pošlu silnej humbucker, tak se z toho dá dostat slušnej čistej zvuk. Jen by se mi líbilo, kdyby to bylo trošičku měkčí, tak jsem si říkal, že by tomu ta lampa mohla pomoct.
První kanál má opravdu širokej záběr od cleanu po silnej crunch a rozhodně bych za sebe netvrdil, že první kánál je higain. Ano možná kdybych dal gain na max a ještě před to vrazil overdrive, tak asi ano. Ikdyž do prvního kanálu pošlu silnej humbucker, tak se z toho dá dostat slušnej čistej zvuk. Jen by se mi líbilo, kdyby to bylo trošičku měkčí, tak jsem si říkal, že by tomu ta lampa mohla pomoct.
Nejde někde najít alespoň tube layout? Tam by se dalo vyčíst jestli lampy pracujou pro oba kanály a nebo odděleně. Většinou teda pro zkreslenej je v cestě minimálně jedna navíc, ale kdyby došlo k redukci čistýho, tak se to dotkne samozřejmě i zkreslenýho. Hodně lidí tohle řešilo i lampou 5751 na pozici v1, nebo jak radil Trevor ty JJčka. Blbý je, že k tomu neni moc informací no. Kdyby byly, tak už tu litá milion rad k řešení.
Ja bych to resil asi zmenou pracovniho bodu jednoho dvou systémů v tom cistem kanále, ale ne každý do toho chce "hrabat"
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Jinak tou "hybridní" lampou by to asi nepomohlo, kdyby lez signál stejnou cestou, jako ten zkreslenej ne? Nebo teda redukovalo by to i ten zkreslenej. Kdyby to bylo tak, že například v2a by byla pro čistej a v2b pro zkreslenej, tak by to fungovalo dle potřeby. Asi by to chtělo sehnat ty informace. Co jsem se teď koukal náhodně na marshall jvm, tak tam prochází signál jednou cestou, akorát třeba pro čistej použije v1a tušim, prostředek přeskočí a potom se nápojí na tu úplně poslední (určenou pro zesílení).
No informace se k tomu shání špatně, ten zesilovač se vyrábí asi od roku 2016 a na netu toho moc neni. Zkusim napsat výrobci.