Výběr z konkrétních modelů kytar (12 strunné) / rada

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
bromden

Re: Výběr z konkrétních modelů kytar (12 strunné) / rada

Příspěvek od bromden »

No, pravidelně tak jednou za 10 let přijde touha po 12strunce, obvykle když slyším hrát nějakýho démona s ocelovejma prackama na 12-12ky. A pak, konfrontován s realitou, že neudržím nejen 12ky, ale ani 11ky (proti 12 šestce jsou 11 na 12ce furt brutalita), a 10ky zní jako šustění, jde 12ka zase z domu. Takže 12 strunné kytary, nashledanou zase kolem roku 2030 😂
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Rozumné, já už tedy nikdy. Posledně mi dvanáctka vydržela doma ani ne rok. Záhy skončila v DADGAD ladění na 2 písničky a kdo by to s sebou tahal. Na jamování vždycky lepší šestka. Měl jsem tři dvanáctky a na všech 8, max 9 struny (první věc po nákupu, převlek do extra light). Už 11 jsou zvěrstvo a to jsem měl měkounké kytary (naposledy Art&Luthrie) a na šestce jsem zvyklý drhnout 13 x-hodin v kuse.
MikeDundee

Příspěvek od MikeDundee »

Nehrál někdo na 12strunku Guild F-1512 ? V recenzích na Thomannovi tam někdo psal že se mu na ni hrálo nejsnáze ze všech 12tek co zatím vyzkoušel... U nás se prodává ale je na objednávku, škoda že se nedá vyzkoušet...
V nějaké recenzi si taky pochvalovali Guild F-512, že hrál dlouho a ruka nebyla unavená... No ale to je taky kytara za 100.000 :-)
Ale v souvislosti s tím mě napadá, jak může být konkrétní model 12 strunky snažší na hraní než ostatní... ? (předpokládejme že mají stejnou tloušťku strun) Hlavní roli má seřízení, jak jsou struny nízko/vysoko nad hmatníkem ne ? Takže je možné že recenzenti výše měli dobře seřízené kytary s nízkým dohmatem ? Nebo to ještě může významně ovlivňovat něco jiného ? Tvar krku, šířka u nultého pražce... ?
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Seřízení se dá exaktně měřit, kdežto šířka, tvar krku atd se odrazí spíš na subjektivním pocitu.

Moje troška do pranice: Loni jsme měli s kámošema nějakou vypíjendu, jeden z nich měl 12ku Washburn, ale byl už moc "unaven" na hraní. Tak jsem si jí na celej večer půjčil a byla to moje první zkušenost s dvanáctkou (bez dvojsmyslů! :)) Hrálo se na ní moc pohodlně, seřízená byla dobře a nemůžu říct, že by prsty trpěly nějak víc než na šestce. Spíš kupodivu naopak. Z fyzikálního hlediska je to logický, tlak jednoho každého prstu je rozložen na dvě struny, čili na větší plochu...

Edit: Nevím co tam měl za struny, ale tou dobou jsem hrál na déčko s .013 Elixir, takže to bylo, jak když mačkám polštář :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Suchac cz dne 21.04.2021 10:25, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Moje zkušenost (a to jsem hrál ještě i na tu českou červenou mrchu) je, že bříška prstů nijak extra netrpí "řezáním" od strun, jak píše sucháč, ale ta síla/grif na stisk potřeba je. Takže znějící všechny struny u Fdur byly trochu utopie.
ekvb

Příspěvek od ekvb »

človek, čo na 12ke hráva občaas aj zopár hodín v kuse mi poradil gitaru podladiť o poltón a následne kapo na prvý pražec, je to potom pohodlnejšie :)
MikeDundee

Příspěvek od MikeDundee »

ekvb píše: 21.04.2021 10:34 človek, čo na 12ke hráva občaas aj zopár hodín v kuse mi poradil gitaru podladiť o poltón a následne kapo na prvý pražec, je to potom pohodlnejšie :)
S tím jsem se už taky potkal (na youtube někteří podlaďují o celý tón.). Ale pak vlastně nevyužívám celý potenciál strun, když nemají tu správnou tenzi... Jak moc je to poznat ? A jaké je to ve srovnání s tím, pokud bych použil o číslo slabší struny, ale zůstal na normálním ladění ?
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

To je lepší si seštelovat výšku přes ořech.
himself

Příspěvek od himself »

Dvanáctka zní krásně sama o sobě, podlaněné struny často zní velmi barevně, to spíš bych si bál problémů s intonací.
himself

Příspěvek od himself »

Sucháči to přeci nesouvisí s ořechem, ale s tím, že povolím struny. (A kapo proto, abych byl s někým dalším ve stejné tónině)
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Podladěné struny o půltón s kapem na prvním pražci mají uplně stejný tah jako v klasickém ladění bez kapiku - to jsou fyzikální zákony. Struny povolíš, ale kapo je zase dotáhne :)
Jediná věc, kterou to může řešit, je výška strun, a ta souvisí s ořechem zcela zásadně.
himself

Příspěvek od himself »

Kapo je dotáhne? To asi potřebuju vysvětlit?!
Edit: natolik mě to překvapilo, že jsem si to zkusil najít. Už to vysvětlit nepotřebuju, je to kravina :)
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Ladím o tón a půl níž (snad to píšu správně, teorie mi nikdy nešla) zkrátka e snížím na d atd. Je to stará bluesmanská metoda (někteří ladí ještě níž do c) na normální hraní to není, zní to jinak než normálně naladěná dvanáctka. Mám Harmony Stellu z roku 1968 celobřezový celomasív, přítlačná kobylka, struník, napojení na 12.pražci, okénková hlava, plochý hmatník takže naprosto jiný nástroj než D nebo Jumbo 12ky modernější konstrukce. To snížené ladění je hlavně kvůli menšímu tahu strun. Capo nepoužívám, nenašel jsem žádné co by na téhle kytaře fungovalo.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
jastud

Příspěvek od jastud »

Suchac cz píše: 21.04.2021 11:18 Podladěné struny o půltón s kapem na prvním pražci mají uplně stejný tah jako v klasickém ladění bez kapiku - to jsou fyzikální zákony. Struny povolíš, ale kapo je zase dotáhne :)
Nesmysl
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Suchac cz píše: 21.04.2021 11:18 Podladěné struny o půltón s kapem na prvním pražci mají uplně stejný tah jako v klasickém ladění bez kapiku - to jsou fyzikální zákony. Struny povolíš, ale kapo je zase dotáhne :)
před ultimativními tvrzeními je dobré si to nejdřív jednoduše ověřit v nějakém string tension kalkulátoru
...a překvapeně zjistit, že ladění (pod/nad) má mnohonásobně silnější vliv na tah strun než délka menzury (capo).
Což je ostatně přesně ten důvod, proč se to dělá - aby při stejném ladění byl nižší tah.
např. typický country trik - o tón podladěná dvanáctistrunná kytara s kapem na druhém pražci.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

...a no jó, chybička se vloudila. Chvilkové blouznění z hladu před obědem. Mužem to smáznout, mmmkej? :oops:
accc

Příspěvek od accc »

A máte někdo cedrovou "12"? Mám doma yamahu cpx 700/12 - překližka se smrkem a hraje moc pěkně, za pár let rozehraná. No ty dvanáctky hrají snad všechny.... A pokukuju po cedru od Furcha Yellow Gc-CR 12. ta má zas trochu jiný zvuk, je o kus větší. Ale mám doma cedrovou kytaru (Lag 100 myslím a ta kytara na nové struny hraje pěkně, ten měkej cedrovej zvuk ale žádný struny na ní nehrajou dlouho. Používám na ní dadárka za dvěstě ale zkoušel jsem vícero strun a všechny přestanou brzy hrát oproti ostatním kytarám. Tak se toho trochu bojím, přeci jen je to ranec peněz a abych pak furt tahal struny.... (u mojí je teď měním třeba po 4 měsících, tedy ne tak často). Trochu se toho bojím, ale zase ten zvuk je fajn. Je to tak i u ostatních kytar, řekněme charakteristika cedru? Zase chápu, že je to levnější kytara ale i tak... Máte někdo nějakou dlouhodobější zkušenost???
Džetro, máte březovou kytaru??? to jsem ani nevěděl, že existuje, to je neobvyklé hodně, že, nebo to jen neznám já? jak to hraje, čím je to speciální?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Džetro, máte březovou kytaru??? to jsem ani nevěděl, že existuje, to je neobvyklé hodně, že, nebo to jen neznám já? jak to hraje, čím je to speciální?
Bříza není obvyklá ale úplný exot to taky není, stačí pohledat birch guitars. Stella je americká tam je to běznější než v evropě.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
bromden

Příspěvek od bromden »

džetro píše: 21.04.2021 11:57 Capo nepoužívám, nenašel jsem žádné co by na téhle kytaře fungovalo.
Řešil jsem podobný problém než jsem na doporučení koupil totok:
https://kytary.cz/daddario-planet-waves ... rce=Search
To mi funguje na všech kytarách (krom španělky) a na 12 fungoval taky. Btw. úplně stejnej ale rovnej mám na španelku:
https://kytary.cz/daddario-planet-waves ... /HN229228/
To by mohlo na tu 12ku s plochým krkem fungovat.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ted mam na 12 tenhle https://kytary.cz/g7th-newport-12-strin ... r/HN173014
chce si to trochu pohrát s pozicí ale pak funguje dobře

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“