BIAS

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
innerself

Re: BIAS

Příspěvek od innerself »

Jo tak cajk. No hele naměřil jsem samou hrůzu. Největší extrém asi mezi lampou číslo 2 a 1.
Lampa č. 2: 533v a 25mA (druhej pokus 499v a 25,7 mA) .
Lampa č. 1: 503v a 10,5mA
Lampa č. 3: 495v a 19,5mA
Lampa č. 4: 513v a 12,7mA

U všech byla sonda na měření anodovýho napětí pod lampou číslo 1. Výjimkou bylo samozřejmě když jsem měřil u jedničky proud, tak pro napětí jsem sondu nasadil pod lampu číslo 4.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

No to jo, máš spíš dva samostatné "skoropáry" no : )

a to jsou ted nově koupené nabo už mají nějaké hodiny odehrané?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Dva roky starý. Hraný 2x tejdně tak hodinu a půl. Takže už něco odehráno maj :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

tak to se mohli rozejít časem, jestli je při tom jejich párování měří jen narychlo, původně mohli být hodnotou mnohem blíže k sobě..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
cid

Příspěvek od cid »

Mohu se optat, jak dlouho zhruba trvá, než se tzv. zahoří elektronka? Mění se při zahoření elektronek jejich vlastnosti, třeba zesílení? Je možné, že by levnější výrobce fázi zahoření vynechal a nebo hodně zkrátili, už jste se s tím setkali? Mně se na tom mém prckovi citelně změnil průběh gainu k lepšímu, kdy ze začátku mělo smysl jej používat jenom krátce na začátku dráhy potenciometru, proto jsem uvažoval o výměně elektronek a na Blackstaru HT5 tam mění někteří EEC83 slabší ECC81 právě z tohoto důvodu, nebo ECC83 jiného výrobce, teď už je to řekl bych skoro v normálu. Nemá moc naběháno a doma trénuju nejčastěji bez zesilovače. Nedovedu si to vysvětlit a nic jiného mě nenapadá. Snažil jsem se něco o zahoření zjistit a našel jsem, že dají elektronce při výrobě nejdříve asi 1,5 hod pořádně zabrat a potom několik hodin zahořují. Nechci bedýnku zatím rozdělávat a měly by tam být elektronky Electro Harmonix, vyráběné v Rusku, nebo by to mohlo dělat i něco jiného? Já jsem se divil, že by tu změnu za ECC81 neuděl rovnou výrobce, ale už to možná začíná dávat smysl Dík za stručnou odpověď.
Naposledy upravil(a) cid dne 25.09.2019 23:27, celkem upraveno 1 x.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, je to tak, elektronka má-li správně fungovat, musí mít v baňce tvrdé vakuum, pak se nemohou uplatnit pro vedení proudu ionty. Vývěvou se sice vzduch z baňky odstraní, ale zůstávají tam plyny vázané v kovu elektrod a nosných částí. Pro odstranění těchto zbytků plynu slouží getr umístěný v nějakém kovovém "pouzdru" tak, aby jej bylo možné indukčním ohřevem ohřát na teplotu, při které je schopen chemicky vázat volné plyny a zdokonalit tak vakuum v baňce. Jak dlouho se elektronky zahořují konkrétně nevím, jistě je to závislé na typu a kvalitativní třídě. Ty dlouho zahořované jsou (bývaly) pak označeny jako průmyslové typy a hlavně byly dražší. Zahořování trvá cca 10h. V současné době si dovoluji tipnout, že je podstatně zkráceno, ne-li zcela vypuštěno. Taková el-ka se pak chová dle Tvého popisu.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
cid

Příspěvek od cid »

Tube Guru, jak Ti poděkovat? Mám radost a vztek zároveň.:wink: My už máme v kapele každý za sebou stovky zábav a hrajeme jenom příležitostně kratší akce, už žádná noční otročina, bavíme se. Na začátku prázdnin jsme měli dvě akce, kde se prcek konečně pořádně ohřál a potom pauza. Předevčírem jsem něco zkoušel a nestačil jsem se divit průběhu gainu na OD kanále, evidentně se musí lampy na pár hodin pořádně "rozsvítit", tiché šmrdlání na zkouškách jim nestačí.
Prolezl jsem spousty fór, baví mě to, TV z hygienických důvod nesleduji :mrgreen: a všude mimo jiné dokola:"Vyměnil jsem ECC83, nebo dal ECC81 a rozdíl je veliký". Nikdo nenapsal, pořádně pár hodin prožeňte zesilovač, lampy se zahoří, závesy reproduktoru uvolní a bude vám to slušně hrát a přitom lidi si to kupují hlavně domů a v paneláku vočudit lampu 5W s reproduktorem s citlivostí 100dB, to by mně zvonili u bytu sousedi se sekerou v ruce. :mrgreen: Proč se někdo z těch chytrých chlapů, co to navrhují a čtou i oficiální fora nepřihlásí pod nějakým nickem a nevysvětlí to lidem!? Nemusí psát, splácíme úvěr a musíme šetřit. Kdo má svůj barak, zalezl si do sklepa a dal kombíčku "za uši", ten to ani nepoznal. No nic, pachatel byl dopaden a jsem rád , že jsi mně technicky vysvětlil, co se stalo a stačilo pár hodin. :?
Edit - a přitom ty Electro Harmonix lampy made in Russia nemusí být špatné, mohou být lepší než co jiného, jenom potřebují dostat to, co jim patří ... a už dost. :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

cide, však zahořování je běžné, to že je třeba někdo nedělá, nebo je dělá jinak, je jiná věc..
určitě se během toho změní některé vlastnosti elektronky a nebo taky ne, když si je páruju, tak nejdřív přeměřím jako nové a poznačím, pak zahořím určitým způsobem a proměřím znovu, některé páry se rozejdou, některé si více sednou, to je různé..
pokud jde o sovětské elektronky, tak třeba jejich el84 jsou špička, aspoň dle mne, jejich varianta osmdesáttrojek je mi taky hodně blízká a něco vydrží, ale to máš i se starou rft, to jsou už holt věci z jiného časoprostoru...
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Chystám se přelampovat známýmu jeho engl blackmore. Jak jsem několikrát psal, tak mam na to sondy, takže tohle mam zmáknutý. Přání majitele je ale to, že by to chtěl mít nastavený tak, jak to opouští továrnu. Neví někdo, na co to teda nastavit? Ve schématu píšou o biasu jenom tohle:
BIAS ADJUSTMENT:
DC - VOLTAGE BETWEEN
A AND C: 3.1V - 3.7V
B AND C: 3.1V - 3.7V

To má bejt co prosim pěkně? :D Vim, že většinou když mesa nebo peavey udávaj něco ve voltech (oba pro 6l6gc sna 55 vdc) tak to o nastavení biasu moc lidem neřekne. Ve schéma u powerballu jsou dokonce i nějaký čísla, který podle výpočtu by měly sedět na 41 až 49%.

Jako aby fungovalo to nastavení, aniž by se něco odpálilo, pro mě neni problém. To mám zmáknutý, ale tovární nastavení v tomhle směru je docela záhadou. Ve výsledku si můžu vymyslet, že třeba na těch 45% tak má bejt, ale samotnýho mě to tovární nastavení jistym způsobem zajímá :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jsou to ubytky napeti na daném rezistoru
Dyztak pridej detail obrazku
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

No vidíš mas to tam i s popisem kde merit ;)
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Až na to, že to z toho schématu vyčíst neumim :D Proto jsem se mimojiný díval i na video, kde vůbec ten blázinec na kroucení biasu fyzicky najdu :D Jinym způsobem, než sondama to měřit neumim a pouštět se do jiný techniky radši nechci :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jj merit primo na primaru vystupaku neni elektricky uplne pohodlné, ale muzes si to zkusmo spocitat z odporu vinutí
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No to už je mimo dosah moje schopnosti :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pane innerselfe, je třeba problémy řešit a ne je hledat tam, kde nejsou. :wink: Proč by mělo být obyčejné změření napětí na polovině primáru výstupáku nad Tvoje možnosti? Je to snadné a navíc nepotřebuješ žádné bias sondy. Jednoduše připojíš DMM mezi body A a C a trimrem 25kΩ nastavíš napětí mezi 3,1V a 3,7V. Následně zkontroluješ napětí mezi body B a C, je-li uvnitř intervalu 3,1 až 3,7V, máš "nabiasováno", je-li mimo interval dostavíš to tím neoznačeným trimrem 25kΩ. Doporučení z praxe: nepoužívej dlouhé přívody k DMM a veď je co nejdál od řídící mřížky a gridstopperů, při tomto způsobu nastavování biasu má někdy koncový stupeň tendenci kmitat vlivem pozitivní zpětné vazby.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pane innerselfe, je třeba problémy řešit a ne je hledat tam, kde nejsou. :wink: Proč by mělo být obyčejné změření napětí na polovině primáru výstupáku nad Tvoje možnosti? Je to snadné a navíc nepotřebuješ žádné bias sondy. Jednoduše připojíš DMM mezi body A a C a trimrem 25kΩ nastavíš napětí mezi 3,1V a 3,7V. Následně zkontroluješ napětí mezi body B a C, je-li uvnitř intervalu 3,1 až 3,7V, máš "nabiasováno", je-li mimo interval dostavíš to tím neoznačeným trimrem 25kΩ. Doporučení z praxe: nepoužívej dlouhé přívody k DMM a veď je co nejdál od řídící mřížky a gridstopperů, při tomto způsobu nastavování biasu má někdy koncový stupeň tendenci kmitat vlivem pozitivní zpětné vazby.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nedoporučuji amatérům aby se s čímkoli motali kolem anodového napětí, už jen kvůli tomu zbytečnému marnému životu, který je už beztak dost krátký,navíc kmitající konec nemusí poznat a kdo ví co naměří..
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No pouštět se do toho nebudu, proto jsem se naučil bias nastavovat sondama, kde je to vlastně dost jednoduchý a je k tomu i dost videí, z kterejch jsem vycházel. Takhle ani nevim co kam přiložit, takže bude bias nastavenej prostě podle návodu pro powerball :D 41 až 49% pro high gainy je zvukově akorát.
innerself

Příspěvek od innerself »

A ještě teda jedna otázka. Nebo spíš takovej závan z minulosti. Dřív jsem měl populární 5150 a druhej kytarista zcela novou 6505, takže vlastně dva totožný zesilovače. Mohlo bejt anodový napětí pro každej zesilovač jiný, i když jsme zkoušeli oba zesilovače s totožnejma lampama a biasem napevno z výroby? Samozřejmě test byl s těma továrníma v jeho nový 6505. Na netu jsem totiž nedávno našel informace, že napětí 5150 je 450 - 470v. My když měřili pozdějš 6505 tak vim, že bylo přes 530v. A na 470v bych se určitě nedostal ani kdybych to nahulil na těch 70%.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“