Jaké používáte trsátko???

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
defeldrick

Re: Jaké používáte trsátko???

Příspěvek od defeldrick »

Já si objednal tenhle balíček, abych zjistil, co mi sedí a hraju jen s Jazz III Stiffo Sharp 1.38 mm, který mi sedí velikostí k palci a i tloušťkou, jelikož hraju na silnější struny.
https://www.jimdunlop.com/shred-pick-variety-pack/
Kytary: ESP LTD SC-607 2-Tone Burst 2004 (SD Blackouts AHB-1B 7), Schecter Blackjack ATX C-1 VRS (SD Blackouts AHB-1)
Příslušenství: Spark guitar amp by Positive Grid, AKG K-240 Studio, Dunlop Jazz III Stiffo Sharp Black 1.38 mm
volfi

Příspěvek od volfi »

S trsátkama mám odjakživa problém. Teď jsem se poslední rok nadchnul pro dunlop Flow 1mm, ale vzal jsem do ruky své oblíbené Ultex sharp, Tortex III a Jim Root a tenhle tvar trsátka je pro mě naprosto dokonalej. Mám jedinej problém a to že kloužou. Fakt škoda, že nedělají nějakou "maxgrip" verzi.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
himself

Příspěvek od himself »

Pouzivam uz dlouho Jazz III, ale delaji ted min zdrsneny povrch, coz me mrzi. Navic jsem zjistil, ze potrebuju kulatejsi spicku a cele trsatko trochu tlustsi.
Nakonec jsem si vyrobil z habru :) Je i trochu vetsi a ma 2mm tloustku. Vyhovuje mi, ale resim asi jeste nejake vybrani a zvrasneni.
20211126_195943.jpg
Naposledy upravil(a) himself dne 14.02.2023 8:32, celkem upraveno 2 x.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Na akustiku syntetickou želvu (https://www.leddingtonguitars.com/synthshell), na elektriku nejradši modrý nylonový od pana Janíčka (asi 1.5). Palcový prstýnek plastový Golden Gate a mosazné ProPik se dvěma páry pásků.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ten Jim Root, je to nylon - Je to stejný pocit jako jiné nylonové trsátka, že je to takové poměrně měkké a "nebouchá" o struny? Ubývá rychle? Jo a jak je velké?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
volfi

Příspěvek od volfi »

Demilich píše: 1.12.2021 9:22 Ten Jim Root, je to nylon - Je to stejný pocit jako jiné nylonové trsátka, že je to takové poměrně měkké a "nebouchá" o struny? Ubývá rychle? Jo a jak je velké?
Ano je poměrně měkké na vryp, ale při téhle tloušťce je stejně tvrdé jako třeba tortex 1mm. Opotřebovává se pomaleji než ultex. Velikost je stejná jako klasické trsátko od dunlopu jen má ostřejší špičku, stejný tvar jako ultex sharp nebo tortex III. Nevím co myslíš tím "bouchá o struny"
Aktuálně mám nejradši Dgrip Jazz C, je poměrně velké a neklouže, kdyby bylo ze stejného materiálu jako ultex, tak mám konečně dokonalý trsátko.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Já na ten D grip C 1.40 hraju už cca 2-3 roky a v podstatě nemám co vytknout, dokonalý Jazz. Fakt neklouže a má perfektní tvar špičky a ideální tloušťku.
volfi

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 1.12.2021 19:08 Já na ten D grip C 1.40 hraju už cca 2-3 roky a v podstatě nemám co vytknout, dokonalý Jazz. Fakt neklouže a má perfektní tvar špičky a ideální tloušťku.
Ano přesně tohle používám taky, je fakt super. Co jsem zaslechl, tak by možná mohli být i jiné materiály.. Tak jsem zvědav.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Znovu jsem se trsatku trochu pověnoval a znovu se ujistil, ze pro hrani musim mit prunik tloustky, tvaru, pruznosti, kluznosti, materialu i ceny.
Studiove samozrejme reaguju podle konkretniho partu a mam jich na vyber hodne, ale pro bezne hrani mi vadi kdyz se moc prohyba (nylon), nebo je prilis drsne (janicek "šmirgl" grip).
Porad mi sedí staré Brainy (u Thomanna jdou furt koupit), docela fajn jsou Dunlop Max Grip, nebo Flow, úplně super jsou Primetone Jazz III XL.
0.88 na ropovody, které se pocitově vyrovná nylonu 1,14 a díky menší tloušťce má víc výšek
(na sóla 1,4 - doporucuje Plini :)) ten jazz III XL tvar mi sedí úplně nejvíc (btw D-grip jazz C je skoro stejný), akorát se docela rychle obrušují a jsou dost drahé, tak si je nechávám na recording.

Vylučovací metodou jsem aktuálně dospěl k pro mě uspokojivému kompromisu - Delrin 500 Prime Grip 0.96

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Orfeus

Příspěvek od Orfeus »

Sice jsem toho zdaleka nenahrál tolik co ty, ale s celou první větou se zcela ztotožňuji.
Na takové to jemnější hraní nejraději používám Dunlop Delrin 500 Primetone 0,71. A na
vybrnkávání mě docela sedí D-Grip Jazz 0,88. Naopak D-Grip standard 0,88, které je na
e-shopu super hodnocené, mě prostě zvukově nesedí. Za sebe mám ze zvuku takový pocit,
jako bych hrál školní gumou. To už mi více vyhovuje DUNLOP 50th Anniversary Nylon
Standard 0.88. Drží se také velice dobře.
volfi

Příspěvek od volfi »

Ten Janičkův šmirgl mě donutil, hrát s trsátkem trochu jinak. Jeho trsátka držím hodně slabým úchopem, což mi pomohlo trochu do rychlosti. Doufám, že udělá někdy ty trsátka z ultemu, ale jelikož do teď nejsou, tak asi z projektu sešlo.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

D-grip je super, když drzis trsatko jednim zpusobem, opravdu neklouže.
Ale ja ho neustale přechytavam do různých poloh a tam se to ukazalo spis jako nevýhoda.
Potrebuju takový střední grip (jako má starý Brain nebo ty co jsem jmenoval), hladke mi moc kloužou.

Měl jsem jich ted na vyzkouseni asi 20 v tlouštce okolo 1mm,
tenčí používám jenom na nahrávání, samozřejmě na šmidlání akordů na akustice jsou zvukově lepší, ale když potřebuju nějakou vyhrávku tak už se moc ohýbají a nemám v tom jistotu. Tlustší mají míň výšek, ale na koncert nebo cvičení to nevadí. Hodně tlusté (od 1,4) jsou zas super na sola, ale u doprovodu mi to drhne.
Takže stejně jako u tlouštky strun to nejvíc závisí na stylu hry konkrétního umňelca.
Já ho mám pestrý (až moc :)) takže potřebuju nějaký kompromis.
A taky proto se vyrábí tolik druhů, aby si každý našel to svoje 👍
trsatka.jpg
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
volfi

Příspěvek od volfi »

Pánové jak je na tom velikostně Jazz III XL oproti D-gripu jazz A?
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

je to větší 'plachta', nic moc pohodlného. D-grip je mezi XL a klasickým Jazz3. Jinak doporučuju si zkusit starý Jazz III oproti Janíčkovi a když přehlédnu grip a pohodlnost, tak D-grip má o dost lepší attack, Jazz je tupý jak pantok.
volfi

Příspěvek od volfi »

Mě právě D grip jazz A vyhovuje tvarem asi zatím nejvíc. Každopádně jako materiál mám nejradši ultex, tak jsem si říkal, že bych zkusil Jazz III XL ultex. Ale pokud je ještě větší tak mi sedět nebude.

Edit: pardon kecal jsem, používám Jazz C, takže mě zajímá ve srovnání s Cčkem.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Zkoušel jste někdo BlueChip? Trochu dražší, a zvuk nepřekonatelný.
I mě ale přijde $50 za jedno trsátko dost.

https://bluechippick.net/
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Ano, "trochu" dražší. :D

Víme, že u aku kytary má matroš trsátka vcelku vliv na zvuk, to nelze rozporovat.
Lze pochopit, že hru či tón virtuozního hráče tohle "nejlepší" trsátko o trochu posune.
Ale u běžné kytarové populace?
Samozřejmě si to nějací lidi koupí a budou adorovat, stejně jako třeba zirkoniové piny do kobylky, ale osobně to vidím tak, že dát za jedno trsátko 35-75 $, to bych se sám musel profackovat, abych se probral. :)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Od roku 1990 hraju Dunlop Nylon 0.73... jestli mě paměť nešálí, tak až do roku 2019 stálo furt 12,-Kčs/Kč... Od roku 2019 jsem nekupoval, postupně doma ztrácím a nalézám při úklidu všechna již zakoupená... má to výhodu - všechna jsou ohraná +- stejně. Jednoho Dunlopa ale schovávám v šuplíku jako vzácnost, kterou nelze vyvážit zlatem... protože ho před dvaceti lety sežral můj psí kámoš a operace na znovunalezení stála tehdejších 25k...
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

himself píše: 26.11.2021 20:04 Pouzivam uz dlouho Jazz III, ale delaji ted min zdrsneny povrch, coz me mrzi. Navic jsem zjistil, ze potrebuju kulatejsi spicku a cele trsatko trochu tlustsi.
Nakonec jsem si vyrobil z habru :) Je i trochu vetsi a ma 2mm tloustku. Vyhovuje mi, ale resim asi jeste nejake vybrani a zvrasneni.

20211126_195943.jpg
včil jsem si všiml toho špalku, kterým hraješ... hustý
himself

Příspěvek od himself »

Je zajímavý, jak to všem přijde divný :) Měkká trsátka uhýbají a když jsou nějaká tenká tvrdá (třeba kov), tak mi to je prostě nepříjemné. A všichni zpravidla řeknou, že dřevo přeci musí mít hnusný zvuk.
BTW hra trsátkem mi vyloženě nejde, netrefuji se a mám nesynchronizované ruce. Ale to je nějaký fyziologicko-metodický problém, než problém trsátka.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“