Prasklá patka krku kytary oprava.

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Rebels

Prasklá patka krku kytary oprava.

Příspěvek od Rebels »

Ahoj ve spolek,

Prosím o radu: jak by jste řešili opravu prasklé patky kytary, koupil jsem ji jako druhou kytaru k ohni (táboráku), abych si nečil svého miláčka. Nákup byl ekonomický z aliexpress, tomu trošku odpovídá důslednost při výrobě. Nejspíše nepředvrtali otvor pro šroub, který drží úchyt pro popruh a po týdnu hraní se objevila prasklina patky krku.
Ihned jsem otevřel spor a dostal cca. 50% nákupní ceny zpět, takže stále nákupu nelituji, jelikož jinak zpracování a zvuk jsou velmi dobré (za ty peníze). Šroub jsem již vyndal, aby se defekt nezvětšoval, nyní přemýšlím, že bych přes otvor po šroubu zkusil natlačit injekční stříkačkou lepidlo titebond a utáhnout svorkou. Jen nevím jestli bude takto dostačující, zda raději ještě do místa (viz. první obrázek bod č. 2 ) nedat šroub, aby byla jistota, že to znovu nepovolí.
Předem díky za názory...
ts0055a.jpg
20210516_195155.jpg
20210516_194910.jpg
20210516_194851.jpg
20210516_195011.jpg
Naposledy upravil(a) Rebels dne 20.05.2021 19:36, celkem upraveno 1 x.
Čavli

Re: Prasklá patka krku kytary oprava.

Příspěvek od Čavli »

Návod z internetu:
Pádlo nechte důkladně vysušit na sluníčku či u ohně.
Odstraňte zbytky starého laku a lepidla.
Prasklinu a její okolí natřete epoxidovou pryskyřicí a pádlo poté svažte a stáhněte provazem, gumou apod. Lepidlo nechte důkladně zaschnout. Poté už je postup stejný jako v případě opravy laminátové lodě.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
torst

Příspěvek od torst »

V akustikách se moc nevyznám. Jestli máš zkušenost s lepením mikro spár, tak to zkus, určitě nic nezkazíš. Prý se to má lepit co nejdřív, dokud je dřevo čerstvé. Stažení svorkami ano, ale ještě bych doplnil provaz od zadní rolny přes záda k hlavě a kroucením našponovat. Rozumně. Je to taková torstovina. Tak možná ne ... Ona ta prasklina nevnikla tahem strun, ale tím šroubem, že? Nová poloha rolny by se mi líbila nejvíc 3, ale zkontrolovat, jesli je uvnitř proti ještě špalek, abys nevrtal jen do tenkého lubu.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Řešil jsem takovou závadu na staré španělce takto: žádné odstraňování laku či lepidla pokud je to prasklé tak je lom naprosto čistý, navrtat dírku cca 2mm dovnitř lomu jakoby v ose praskliny a pokud možno vyfoukat tlakovým vzduchem piliny, do dírky nasadit stříkačku a natlačit dovnitř lepidlo (použil jsem Duvilax LS 50) musí to být tvrdé lepidlo, některé epoxidy mohou být měkčí ač se to nezdá, lepidlo musí vytékat pokud možno po celém obvodu praskliny aby byla jistota že zateklo všude, poté krk fest sesvorkovat stolařskou svěrkou přes pražce dát destičku aby nedošlo k deformaci, rozhodně ne jenom nějakou gumu atd. musí být jistota že se krk narovná. Setřít přebytečné lepidlo a nechat lepidlo vyschnout, raději déle. Na krku nebude nic poznat, tu dírku něčím zadělej. Někdo to zkouší stáhnout vrutem, myslím, že je to ztráta času. Dalo by se to stáhnout šroubem skrz celou patku, ale pozor nepoužívat kónusovou hlavu šroubu, krk by to mohlo roztrhnout.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Rebels

Příspěvek od Rebels »

Díky Vám všem, nejvíce se ztotožňuji s metodou kterou popsal Stenly67.
Jen nevím, jestli je nutné vrtat dírku dovnitř lomu, když už tam dírka je po té rolně viz.foto=>nešlo by tam tedy natlačit lepidlo tudy? Předpokládám, když prasklina vznikla kvůli šroubu který rolnu držel, tak by mohlo tímto vstupem lepidlo natlačením proniknout do celé trhliny? Jinak šroub přes celou patku by byla asi jistota, nicméně není reálný, jelikož v krku akustiky je táhlo na seřízení průhybu krku a určo bych ho trefil :-).
Myslel jsem jen nějakým speciálním vrutem ale ten tedy nedoporučuješ....
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Ten vrut přes patku samozřejmě odspod, ne přes hmatník. Natlač tam to lepidlo, myslím že to bude držet.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Určitě využij dírku po tom vrutu, nečetl jsem tvůj popis celý. Co se týče výztuhy, jo ta to komplikuje, já jsem tehdy řešil španělku do kterých se výztuhy nedávaly. Lepený spoj musí stačit.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Rebels

Příspěvek od Rebels »

Ještě jednou díky moc chlapy, takto to budu realizovat, snad to bude držet :-)
Čím by jste doporučili pak zamaskovat pak tu díru po vrutu který dříve držel rolnu?
Dále pokud bych zalepil a ještě to chtěl pojistit vrutem, jaký průměr vrutu by jste zvolili, aby patka nepraskala?
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Ten vrut bych raději nedával. Když už, tak nejde o průměr vrutu ale hlavně o poměr mezi průměrem vrutu a navrtaným otvorem. Myslím, že to byl i prvotní problém proč vlastně praskla ta patka, materiál krku je tvrdý a vrut ho dokáže roztrhnout. V každém případě si dobře proměř patku ať vrut nenarazí na výztuhu, hlava vrutu by měla být válcová (tj. rovná dosedací plocha) anebo na kónusovou hlavu nasadit podložku a stejně musí být i tvar osazení díry, nevrtat vrtákem na kov ale na dřevo. Ty plochy musí mít rovnou dosedací plochu, pokud půjde kužel do kuželové díry, tak to praskne. Otvor od hlavy vrutu po samotný lom by měl být většího průměru, vrut by měl "zabírat" až od lomu směrem k hmatníku.
Rebels

Příspěvek od Rebels »

Stenly ty jsi hlava, zkusím asi nejdříve jen slepit a budu doufat, že to bude držet :-)
Pokud bych byl nucen ještě v budoucnu pojistit vrutem, budu postupovat tak jak uvádíš, má to logiku.
Ještě jednou díky :-)
potkanX

Příspěvek od potkanX »

pokial by to nestacilo zlepit tak by som tam urcite nedaval srob. navrtal by som odspodu patku krku dieru 4mm a natlkol tam dlhy kolik. zatmelil, zamaloval cernotou ako je aj teraz a nic by nebolo poznat.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Rebels píše: 25.05.2021 10:08 Stenly ty jsi hlava, zkusím asi nejdříve jen slepit a budu doufat, že to bude držet :-)
Pokud bych byl nucen ještě v budoucnu pojistit vrutem, budu postupovat tak jak uvádíš, má to logiku.
Ještě jednou díky :-)
Tak teď nevím, asi jsem natvrdlý, jestli to myslíš sarkasticky. Můj názor je a tak jsem to i psal, že bude stačit lepení, ale pokud trváš na vrutu, tak bych ho použil jak jsem psal výše. Samozřejmě že bych to udělal po slepení, ne až to prdne.
potkanX píše: 25.05.2021 19:14 pokial by to nestacilo zlepit tak by som tam urcite nedaval srob. navrtal by som odspodu patku krku dieru 4mm a natlkol tam dlhy kolik. zatmelil, zamaloval cernotou ako je aj teraz a nic by nebolo poznat.

Nejsem přesvědčený jestli je kolík pevnější spoj než vrut.
bromden

Příspěvek od bromden »

Podle mne tutovka bude slepit, stáhnout svorkou, nechat vytvrdnout, navrtat, vlepit tam třeba 4ku závitovou tyč, nechat ji o 10mm delší a na to si udělat rolnu na popruh. To pak musí vydržet všechno.

Použití týče má výhody:
- nebude to roztahovat jako vrut
- bude to pevnější než kolík
- a navíc to vyřeší tu rolnu na popruh.

Pro rejpaly - ne, drahou kytaru bych dal k profikovi, ale to co je na fotce klidně takhle.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Není svorka jako svěrka.
Ten kolík je takové nejčistší řešení, ale dělal bych to najednou s lepením toho rozlepeného spoje (to není prasklina).
Rolna do dna patky je nesmysl, sundaval jsem to už z pár kytar.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
bromden

Příspěvek od bromden »

Tak je pravda, že pevnost dřevěného kolíku v tahu (jinak to namáhané nebude) bude asi pár desítek kilo minimálně, to máte nepochybně pravdu.

S tou rolnou ve spodku patky - jo, je to blbé místo, ale pokud nejde dát do boku patky, pak zbývá lub a tam bych moc nevěděl jak to chytit (pokud tam už nebude ten dřevěnej špalek vevnitř), leda snad proti podložce zevnitř? Jako samořezka jen do překližky lubu je pitomost, myslím. Leda dovnitř vlepit maly špalíček a do něj to chytit.

Btw. na jedné kytaře jsem rolnu zespodu patky měl, a krom toho, že popruh měl tendenci se vyvlekat, to ničemu nevadilo (nečekám že tuhle kytaru bude někdo nosit v tvrdém kufru). A to vyvlékání vyřešil místo drahého zámku gumový kroužek za pár korun (dělá to fender v balení po 4 asi za 150, ale úplně stejně funguje i vhodně velký O-kroužek v ceně koruna padesát).
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Řemen na dně patky způsobuje přepadávání kytary na díru. Není to příjemný.

Tvrdé kufry s tou rolnou běžně počítají. I Hiscox, co jsem dostal k Furchovi, je na to připravenej.
A když ne, je tam pěna, která se vymáčkne (nosil jsem to v Schusterovi). Naopak už mi vadila rolna z boku patky, ale jak říkám, pěna povolí.

Proč by nešla dát rolna do boku patky? To, že je tohle blbě slepený, a že to dali přesně do spoje, je věc druhá. Ale co brání tomu dát to 5mm vedle? Když se to dobře předvrtá, nebude problém.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
ekvb

Příspěvek od ekvb »

Čavli píše: 26.05.2021 9:18 s lepením toho rozlepeného spoje (to není prasklina).
Nemyslím si, že je to rozlepený spoj, aj keď to tak na prvý pohľad vyzerá. Keď si všimneš kresbu dreva patky, tak je to skôr naozaj prasklina.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Na prasklinu je to moc rovný a paralelní s tím druhým spojem.
Těžko říct co je kresba dřeva, co je povrchová úprava a co je odlesk, musel by to člověk mít v ruce a vidět.
Podle mne je to spoj.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
potkanX

Příspěvek od potkanX »

stenly67 píše: 26.05.2021 8:05

Nejsem přesvědčený jestli je kolík pevnější spoj než vrut.
bude. spoj drevo-kov nie je nikdy uplne stabilny, kor v pripade ze to drevo je urcene ku tomu aby cely zivot rezonovalo.
ono tam nepotrebujes pevnost jako v predpatom nosniku zeleznicneho mosta.
opravoval som taketo patky uz asi na troch gitarach v zivote a vzdy som to riesil takto - zalepit, stiahnut, az zaschne prevrtat dierou na kolik, kolik zatlct do lepidla, zrezat koniec, zacistit. ale vzdy som to robil z opacnej strany, na tych gitarach sa toho robilo viac a vzdy isiel hmatnik dolu. nikdy nijaky z tych spojov nepovolil, aspon pokial viem. zosrobovanych patiek som uz bohuzial videl tiez niekolko a ten spoj casom proste povoli, drevo okolo toho srobu sa vydroli.
Rebels

Příspěvek od Rebels »

stenly67 píše: 26.05.2021 8:05Tak teď nevím, asi jsem natvrdlý, jestli to myslíš sarkasticky. Můj názor je a tak jsem to i psal, že bude stačit lepení, ale pokud trváš na vrutu, tak bych ho použil jak jsem psal výše. Samozřejmě že bych to udělal po slepení, ne až to prdne.

Stenly nemyslel jsem to sarkasticky ale v dobrém :-)

Jinak už jsem to slepil, natlačil jsem pře otvor po vrutu který držel rolnu pod tlakem lepidlo.
Nicméně efekt nebyl až takový jaký jsem čekal, lepidlo se celou trhlinou neprolilo :-(
Utáhl jsem svorkou a nyní to drží, ale neměl jsem zatím odvahu napnout struny.
Nemyslím, že by to byl špatně slepený spoj, spíše opravdu praskla patka.
Tak nevím jestli to tak nechat a snad to vydrží, nebo rovnou přistoupit k nějakému dalšímu opatření (vrut,závitová tyč, nebo kolík).
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 4.06.2021 16:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Opraven tag Quote.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“