Kytary Martin

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Kytary Martin

Příspěvek od džetro »

Prohnutí krku dohmat částečně řeší ale jen tak u prvních čtyřech pražců.
U nás v Ostravě si můžete zahrát na cokoli, Martinky, Furchy ale má to druhou stranu mince, pak přijde zákazník a z drahé a hodně zkoušené kytary chce několik tisíc slevu za každý "neviditelný" škrábaneček (někdy to bývají neskuteční puntičkáři) ze stejného důvodu neseřizuju tyhle kytary předem (ale nemáme tam nic co bylo vyloženě nehratelné) protože někdo to chce výš, puntičkáři přijdou s tabulkou staženou z netu jak vysoko má která struna nad kterým pražcem být :-) Co se ubrousí už nejde vrátit a originál Martin a Furch sedlový pražec se neshání úplně nejlíp. Tak takový drobný postřeh z druhé strany "barikády" Nejsem prodejce jen serviman.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
accc

Příspěvek od accc »

Angusss - Neomlouvej se... v poho, tisíc lidí, tisíc pohledů... píšu, že pokud je krk prohlej moc, není nic jednoduššího, nuž zkusit luk srovnat. oproti tomu pouštět se do kobylky a nuláku nemusí každej zvládnout. A oproti tomu argument (o diskutované výšce strun) že kobylka a nulák jsou tak vysoko, aby si každej mohl odbrousit kolik chce je u několika desítek tisícových kytar docela divnej, no... A poznámka o výběru kytary s upřednostněním dohmatu před zvukem je tak spíše zcestná. naopak si myslím, že většina kytaristů bude hledat kytaru po všech stránkách vyhovující (což nemusí platit, když se chceš na kytaru naučit) a výjimky jsou spíše lidé kteří upřednostňují nápis Martin, Furch nebe Taylor..... na kytaře. Ale zase, proč ne, proč si nesplnit sen, třeba...

Džetro - Asi chápu, co píšeš. z obou stran. Ale tak servisuješ a jsme u Martinů. tak připiš svůj pohled. je to stejný s ostatními značkami? jsou také tak vysoké? nebo je to fakt úmysl kvůli bluegrasu, nebo je to jen můj pocit oproti ostatním značkám srovnatelné ceny? Člověk si prostě něco oblíbí, něco naopak, nějak nastaví vlastní standart. Ale moje zkušenost je jen z krámu. A nemám pocit, že je to jen u levnějších Martinů.
himself

Příspěvek od himself »

Související postřeh: v kytary.cz jsem hrál na parádní parlorku Cort (myslím P8). Výborná kytara, neuvěřitelný zvuk. Vysoký dohmat. Borec to odnesl, že to zkusí poštelovat. Trochu srovnal krk, ale víc že by se muselo kobylkou. No a jak si to mám koupit, když to chce jednak další investici a jednak nevím, jak to dopadne?
Angusss

Příspěvek od Angusss »

accc píše: 14.10.2020 8:28 Angusss - Neomlouvej se... v poho, tisíc lidí, tisíc pohledů... píšu, že pokud je krk prohlej moc, není nic jednoduššího, nuž zkusit luk srovnat. oproti tomu pouštět se do kobylky a nuláku nemusí každej zvládnout. A oproti tomu argument (o diskutované výšce strun) že kobylka a nulák jsou tak vysoko, aby si každej mohl odbrousit kolik chce je u několika desítek tisícových kytar docela divnej, no... A poznámka o výběru kytary s upřednostněním dohmatu před zvukem je tak spíše zcestná. naopak si myslím, že většina kytaristů bude hledat kytaru po všech stránkách vyhovující (což nemusí platit, když se chceš na kytaru naučit) a výjimky jsou spíše lidé kteří upřednostňují nápis Martin, Furch nebe Taylor..... na kytaře. Ale zase, proč ne, proč si nesplnit sen, třeba...

Džetro - Asi chápu, co píšeš. z obou stran. Ale tak servisuješ a jsme u Martinů. tak připiš svůj pohled. je to stejný s ostatními značkami? jsou také tak vysoké? nebo je to fakt úmysl kvůli bluegrasu, nebo je to jen můj pocit oproti ostatním značkám srovnatelné ceny? Člověk si prostě něco oblíbí, něco naopak, nějak nastaví vlastní standart. Ale moje zkušenost je jen z krámu. A nemám pocit, že je to jen u levnějších Martinů.
Chtělo by to lépe číst, co píšu... já jsem nepsal, že nulák bývá vysoko. Naopak, ten bývá v ideální výšce. Prohnutí krku bývá také z 90% super a nastavené na sílu použitých strun. Jediné, co většinou určuje výšku strun je sedlo kobylky - defaultně bývá vysoké - to jsem psal.

Když si přinesu domů kytaru tak udělám - pokud změním sílu strun (u mě z 12 na 11) pak je nutné malinko poladit krk, aby se dostal do správného prohnutí. Dále změřím výšku nuláku přes druhý pražec (a modlím se, aby byl ok :) ) a jako poslední měřím dohmat na 12. pražci a ubírám na kobylce. Jsem amatér, ale věřím, že takto to dělá každý kytarář (alespon od nich jsem čerpal informace a zkušenosti).
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

accc píše: 14.10.2020 8:28 Džetro - Asi chápu, co píšeš. z obou stran. Ale tak servisuješ a jsme u Martinů. tak připiš svůj pohled. je to stejný s ostatními značkami? jsou také tak vysoké? nebo je to fakt úmysl kvůli bluegrasu, nebo je to jen můj pocit oproti ostatním značkám srovnatelné ceny? Člověk si prostě něco oblíbí, něco naopak, nějak nastaví vlastní standart. Ale moje zkušenost je jen z krámu. A nemám pocit, že je to jen u levnějších Martinů.
Neměl jsem v ruce všechny Martiny co máme v obchodě (vpodstatě mě dreadnoght nenapadne vzít do ruky) hrál jsem propagační koncert na nějakou "levnou" OM s hpl zády a luby a moc se mi líbila, seřízená z fabriky ok. Model Eric Clapton (prodejní cena 110 000,-) taky ok co se týká seřízení jen bych za ni ty peníze nedal. Kdyby tam bylo něco co by fakt bylo přes čáru, kluci z obchodu by mi to donesli do dílny.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Na dohmaty jsem pes a je málo kytar, které nejdou seřídit. Čerstvou špatnou zkušenost mám s Cort Earth 50, kterou jsem vybíral pro dceru kamaráda. Měl jsem v ruce dva kusy a oba měly vysoko struny na hranici seřiditelnosti a tlusté struny D zoufale neladily v oktávách. Výšku strun, která již nešla seřídit snížením sedlového pražce, jsem už několikrát úspěšně řešil snížením kobylky, ale dělat to na novém nástroji by byla zhůvěřilost. Btw snížení kobylky o cca 2 mm, pokud to dovolí její původní tloušťka a hloubka drážky pro sedlový pražec, je celkem jednoduchá a účinná operace, kdy 2 mm na kobylce udělají cca 1 mm na 12. pražci a to může často rozhodnout o možnosti správného seřízení, tedy nastavení mezery mezi vrcholem 12. pražce a spodkem struny E6 v rozsahu 2,0 - 2,5 mm u akustické kytary (ostatní struny by měly být postupně cca o 0,1 mm níže až ke struně E1, kde by měla být mezera 1,5 - 2 mm). U jednoho Martina jsem snižoval kobylku o 3 mm, ale ten měl původní tloušťku 11 mm, jinak je standardní tloušťka kobylek cca 9 - 10 mm a nedoporučuji jít při broušení pod 6 mm. Důležité je, aby sedlový pražec vystupoval z kobylky minimálně o 2 mm, ideálně 3 - 4 mm, protože jinak není zaručený správný přítlak strun, co má vliv na výsledný zvuk kytary.
Co se týká dohmatu na 0. pražci, tady bych uvedl Martin jako příklad, jak se to dělat má. Zaprvé u Martina nastavují optimální vzdálenost mezi strunami E1 a E6 a tou je 37 mm (pro 0. pražec 43 mm a cca 39 mm pro poslední dobou stále více používaný 0. pražec 44,5 mm) a za druhé vzdálenosti mezi strunami jsou progresivní, tedy stejné vzdálenosti nejsou mezi osami strun, ale mezi jejich boky (na tuhle maličkost většina výrobců peče). Výška strun nad prvním pražcem by (celkem logicky) měla být stejná, jako výška nad druhým pražcem s kapodastrem na prvním poli, ale někdo upřednostňuje cítit větší odpor strun při mačkání, takže tento dohmat může být i trochu vyšší než výše uvedený.
Průhyb krku má být co nejmenší, pokud jsou pražce v dokonalé rovině a průhybem se jen nekompenzují jejich nerovnosti, stačí - 0,1 - 0,2 mm. vyšší průhyb pak dělá kytaru tvrdou i při správně nastaveném dohmatu na 0. pražci. Jo, pes...
obul63
Nový uživatel

Martin D10E

Příspěvek od obul63 »

Kúpil som cez net Martin D10E. Nie je to top model ale to čo dávajú na vrchnú dosku sa nevidí ani na lacných šuntoch. Zvuk to má pekný. Čo na to hovoríte.
IMG_20201128_211329.jpg
starypard

Příspěvek od starypard »

Nu, je to mírně svalovaté a rostlo to trošínku nerovnoměrně. Hraje to? Pokud ano, tak je to fuk, ne?
grock

Příspěvek od grock »

Martin vyrábí v Mexiku ?
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
jastud

Příspěvek od jastud »

grock píše: 30.11.2020 10:09 Martin vyrábí v Mexiku ?
Jistě. https://www.mo-mex.com/content.php?artid=23

Jinak ta horní deska je skutečně ostudná. Může to klidně hrát dobře, ale je to jedním slovem hnusný. A to je prosím kytara za třicet litrů.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Nevím jestli je to na reklamaci ale minimálně slevu bych se dojednat pokusil.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Vím, že tady jsme u Martinů, ale nedá mi to nereagovat. Můj Taylor 114 na tom z tohoto hlediska je jen o trošku líp, ale prostě se mi zvukově líbil a pořád líbí. Taky Mexiko :-)
Btw. vzpomínám, jak jsem viděl v Music city Fender strat se sukem v krku. Byl až dole mezi hmatníkem a pickguardem, pěkně směrem k hráči.
Obrázek
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Nedá mi to abych po více než půl roce neoživil tohle již poněkud zaprášené vlákno. Pokusím se být optimista a myslet si, že kytary Martin jsou natolik skvělé, že jejich majitelé s nimi žádné problémy nemají a tím nemají ani potřebu komunikovat na fóru, ale stejně si myslím, že tahle skvělá a ikonická značka, která byla založena v době, kdy ještě náš zvěčnělý císař František Josef I. chodil na nočník, zasloužila častější diskusi než jednou za půl roku.

Ceny všeho jdou pomalu (někdy i rychle) nahoru, ale Martin, aspoň co se týká cen uvedených na jejich oficiálním webu www.martinguitar.com, naopak mírně zlevnil. Předpokládám, že naše Kytary.cz jako dvorní prodejce odebírají nástroje od německého (vlastně evropského) dovozce AMI Musical Instruments, ale ceny stejně poněkud připomínají drahotu. Např. legendární D18 (btw tento model se vyrábí bez přerušení již 100 let) v základním akustickém provedení se nabízí za 78 000 Kč, ale Martin má u ní cenovku 2 500 USD a to představuje vč. cla a DPH cca 67 000 Kč. Obdobně je na tom i druhá legenda D28 (i tento model se vyrábí bez přerušení 100 let), za kterou Kytary.cz chtějí 88 000 Kč, ale cenovka 2 900 USD dává cca necelých 78 000 Kč. Navíc tzv. "street price" by měla být v USA ještě nižší, než oficiální ceny (záměrně nezapočítávám dopravu, protože při velkém množství nástrojů bývá doprava na jeden kus celkem nevýznamná položka, jinak individuální doprava jednoho nástroje stojí cca kolem 150 USD). Všechny své Martiny jsem pořídil na eBay.com a při troše trpělivosti se tam opravdu dá sehnat nástroj za slušnou cenu. Nicméně zázraky se nedějí ani tam a vzhledem ke skutečnosti, že Martin není jen kytara, ale i investice, ceny použitých nástrojů bývají srovnatelné s cenou nových a sehnat např. uvedenou D18 v jakémkoli stavu za méně než 80% ceny nového nástroje se rovná malému zázraku.

Ale stojí to za to, jsou sice lepší kytary, ale C.F.Martin je jen jeden

Jako fanda této značky, jehož rukama již prošly desítky kusů těchto kytar rád poradím při výběru a koupi, orientaci v modelech, sériích, materiálech apod. Mám zkušenosti s dopravou, celními podmínkami, poplatky apod. a rád se o ně podělím.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Na US ceny nemůžeš koukat. Doporučená v Evropě je (podle všeho) 3399 EUR pro D-28 a 2999 EUR pro D18. CF Martin to dost hlídá, podlézat s cenami je smluvně zakázáno. Kvůli tomu se rozešli třeba s Thomannem. eBay je v podstatě šedý dovoz. Nic proti …
Naposledy upravil(a) jbiker dne 17.06.2021 13:48, celkem upraveno 2 x.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Tak mi tedy pověz Šimkojci, zda má smysl otravovat kluky v kytarách, aby mi vyskladnili DC-13E. A jestli má vůbec smysl v rámci nákupu této značky kupovat mexičana a jak moc špatně se následně prodává Martin s výřezem.
bromden

Příspěvek od bromden »

Jo, Martinovy trojnulky, mahagonová a 28ka, to jsou moc krásný nástroje. Akorát mi vždy přijde, že na takové věci by měl hrát někdo kdo to fakt umí. Používat tohle na marný snahy o zvládnutí základních věcí by mi přišlo jako svatokrádež😂
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Prdlajs 😀. Když musíš... Za komančů jsem slintal nad zažloutlými obrázky s matkou všech western kytar, a když jsem si jí pak konečně mohl dovolit, tak jsem si jí prostě koupil. Jo, jeden závistivec měl kecy, tak jsem ho upozornil, že podobných nástrojů prokouřil a prochlastal nejmíň 10, a byl klid. Navíc tě to nutí víc cvičit, abys nebyl za pitomce. Ale stejně se mi čas od času snaží někdo tvrdit, že kupovat takový nástroj je zbytečné a že jeho (Cort, Yamaha, Ibaňéz, …) hraje skoro stejně dobře. Takový místní kolorit. Spousta lidí ti neřekne, jé to je pěkná kytara (ani o to nestojím, bo vím 😀), ale raději flusne, ťafne …
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Určitě bych je otravoval, aspoň si uděláš obrázek a porovnáš s dalšími srovnatelnými značkami (Furch, Taylor).
Na mexických kytarách není v zásadě nic špatného, v Mexiku je celkově výrazně levněji než v USA a 5x nižší průměrná mzda při výrobě kytary, kde představuje podíl práce +/- 80% její ceny, dokáže vygenerovat slušné úspory. Nakonec dělá to tak Taylor, Fender a spousta dalších výrobců čehokoli. Kvalita výroby je srovnatelná s americkou produkcí, ale na výběr jsou jen "levnější" modely. DC-13E je „Road Series“, což jsou takové základní celomasivy, nejsou špatné a ani cena 40k za celomasivního elektroakustického Martina vůbec není špatná, takže v zásadě půjde o to, jestli je primární to, že chceš Martina a jsi ochotný mu i něco odpustit, nebo jestli ti na značce až zas tolik nezáleží a chceš za svoje peníze tu nejlepší kytaru. Pak asi najdeš i něco lepšího.
Podle mého názoru první velký americký Martin s velkým „M“ je D15 za zhruba stejnou cenu, ale tahle kytara ve své absolutní strohosti se nemusí zdaleka každému líbit. Martin je takový Harley Davidson mezi kytarami, jsou i lepší značky, ale ta chuť to prostě není.
Co se týká prodejnosti kytary s výkrojem, záleží na momentálním rozpoložení obecenstva, někdy je po vykrojených kytarách poptávka, jindy zase není, nemá to žádnou poznatelnou závislost. Použité nástroje se u nás prodávají celkem špatně a výkrojem se to výrazně nevylepší, ani nezhorší.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Díky za reakci a obsáhlou odpověď. Právě že s mexickou produkcí u Taylorů úplně dobrou zkušenost nemám, proto jsem trochu odtažitý. Ale zase soudit z jednoho nepovedeného kusu je v pravdě iracionální.
No, kluci v kytarách budou mít radost... naposledy jsem je nechal vytáhat ty hybridní Fendery... :)
Při nejhorším si jako odpustek koupím alespoň to červený tričko... už mám těch triček ale docela dost :)
Ještě jednou díky.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Já jen upozorňuji, že jestli se rozhodneš pro Mexičana, stejně nebude dlouho trvat a začneš se dívat po Made in USA, takže jestli do toho nejít rovnou. Kytary.cz čekají 9.7.2021 dodávku D15M a docela bych doporučil si na to ještě počkat. Mám Martina Custom D, který má stejné žebrování jako D15 (A frame X) a hraje opravdu neskutečně krásně.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“