Gibson Les Paul standard - jaký ročník
Pravidla fóra
Re: Gibson Les Paul standard - jaký ročník
Prolít jsem v rychlosti. Jo, to vypadá racionálně, uznávám. Netušil jsem, že děláš i do skřipek.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
do skřipek nedělám, jenom obecně do principů srovnávání, rozhodování zákazníka, marketingu, prodejní argumentace a dalších podobně nudných slov.
Skřipky jsem použil jenom na ilustraci pro jejich milionovější váhu (a podobné výsledky).
Skřipky jsem použil jenom na ilustraci pro jejich milionovější váhu (a podobné výsledky).
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Když se vrátim k vydlabanejm LP, tak jsem vůbec nechtěl naznačit, že by měli bejt horší než solid body. Tím "pravej lp" jsem chtěl jen říct, že předpokládám, že první LP byli solid. Když jsem omylem koupil svoje studio, tak jsem rozhodně nepoznal, že má odlehčení. Jediné čeho jsem si všiml, je to, že hraje poměrně nahlas a hodně rezonuje.
A já osobně bych se přiklonil k tomu, že vibrace od strun ovlivňují dřevo. Přece jenom jsou vibrace mechanické namáhání, které způsobují únavu materiálu. A pokud se shodneme na tom, že dřevo výrazně ovlivňuje zvuk elektrické kytary, tak i léta hraní na kytaru budou ovlivňovat výsledný zvuk. Otázka jestli k lepšímu nebo k horšímu. Je to jen teorie strojaře, kterou nedokážu prakticky potvrdit ani vyvrátit. Ale docela rád bych udělal pokus
Když se ještě zamyslím nad akustickýma kytarama a třeba houslema, tak tam by to "vyhrání" mělo být jednodušší už jen k vůli tomu, že je na nich míň dřeva.
A já osobně bych se přiklonil k tomu, že vibrace od strun ovlivňují dřevo. Přece jenom jsou vibrace mechanické namáhání, které způsobují únavu materiálu. A pokud se shodneme na tom, že dřevo výrazně ovlivňuje zvuk elektrické kytary, tak i léta hraní na kytaru budou ovlivňovat výsledný zvuk. Otázka jestli k lepšímu nebo k horšímu. Je to jen teorie strojaře, kterou nedokážu prakticky potvrdit ani vyvrátit. Ale docela rád bych udělal pokus
Když se ještě zamyslím nad akustickýma kytarama a třeba houslema, tak tam by to "vyhrání" mělo být jednodušší už jen k vůli tomu, že je na nich míň dřeva.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Tohle tu asi už bylo, ale pro připomenutí, jak dřevo ovlivňuje zvuk (prodám nádherně vyhranou, již nasucho rezonující....)
https://www.youtube.com/watch?v=LDyzABb ... edWorkshop
https://www.youtube.com/watch?v=LDyzABb ... edWorkshop
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
a jak to souvisí s tím, že dřevo časem, v nějaké míře, mění svoje zvukové vlastnosti ?
Většina materiálů nějak rezonuje a tím pádem budou snímače vytvářet zvuk...to je panečku zjištění...bravo!
Většina materiálů nějak rezonuje a tím pádem budou snímače vytvářet zvuk...to je panečku zjištění...bravo!
Jak se to rika s tim napovezenim a kopnutim? Inu souvisi to tak, ze betonova kytara hraje podobne jako drevena.
Hrát to bude i když to dáš do polystyrenu. Z YT videa toho za prvé moc nepoznáš, za druhé by mě zajímalo, na co to nahrával...
Ano, i kdyz to dam do polystyrenu. Na to jsem chtel poukazat.
Můj squier za 3000kč nehraje ať do něj dám cokoliv. Za tý letá co ho mám prošel tuningem, kterej moc nepomohl. Mechaniky, graphtech nut, tremolo + pružiny. Ano je to o trochu lepší, ale opravdu ta kytara hraje úplně na... a byli tam všemožný druhy snímačů. Tím nechci říct, že kytara z betonu hraje špatně, netuším...
Pokud bych nahrál Squiera verzus Fendera bude to hrát podobně, ale nic to nemění na tom, že Squier je opravdu špatná kytara, která nehraje. A to, že já moc neřešim na co hraju. Takže za mě je dřevo to nejdůležitější na kytaře, jelikož se nedá vyměnit jako zbytek. Třeba Beton hraje ještě lépe než, nedokážu říct.
Pokud bych nahrál Squiera verzus Fendera bude to hrát podobně, ale nic to nemění na tom, že Squier je opravdu špatná kytara, která nehraje. A to, že já moc neřešim na co hraju. Takže za mě je dřevo to nejdůležitější na kytaře, jelikož se nedá vyměnit jako zbytek. Třeba Beton hraje ještě lépe než, nedokážu říct.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Vrátím se trochu k tomu, že vyhrané dřevo hraje "lépe". Mám ted doma zhruba týden tonerite, nechal jsem ho zhruba 3 dny na HB a první pocit je ten, že ta kytara opravdu hraje lépe až nečekaně. Udělal jsem tedy test s Gibsonem, nahrál jsem ho před a po. Celkem 64 hodin na něm byl tonerite a ten rozdíl je neuvěřitelnej už na sucho. Nechci tady propagovat nějaký výrobek a sám jsem k tomu byl skeptický, ale tohle mě přesvědčilo, že si ho koupím.
Je to nahrané v Garage bandu přes Bias FX2, stejné presety, gainy, volume, kabel, trsátko, kvalita převodu, ruce. Nevím, co by mohlo být jinak. Ale hraje to opravdu jinak. Možná jsem víc řezal do strun? Nevím..
Je to nahrané v Garage bandu přes Bias FX2, stejné presety, gainy, volume, kabel, trsátko, kvalita převodu, ruce. Nevím, co by mohlo být jinak. Ale hraje to opravdu jinak. Možná jsem víc řezal do strun? Nevím..
Ty jo, fakt rozdíl a dost výraznej. Je to možný? To snad koupim, i když je to mastný. Nebo si půjčit ? Dík za tip!
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-nov ... enec~2013/
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-nov ... enec~2013/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Jako na sucho je to znát poměrně dost, ale zarazilo mě jak moc je to znát v nahrávce. Zítra je na řadě další kytara, udělám ten samý proces + jí nahraju mikrofonem.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Zásadně tady to voodoo odmítám…dřevo přece nemůže mít vliv na zvuk elektrofonické kytary !!! 
No máš pravdu, pravděpodobně ten Tonerite musel nějak převinout snímače.bubucci píše: 20.06.2021 8:18 Zásadně tady to voodoo odmítám…dřevo přece nemůže mít vliv na zvuk elektrofonické kytary !!!![]()
Rozumím. Ano, dřevo kytary opravdu nemá žádný vliv na zvuk Volume potenciometrů.bubucci píše: 20.06.2021 8:18 Zásadně tady to voodoo odmítám…dřevo přece nemůže mít vliv na zvuk elektrofonické kytary !!!![]()
To mi připomnělo jak jsem se tuhle nedávno bavil s jedním baskytaristou, který byl zcela nezkažen zdejším fórovým diskutováním a polemizováním nad vyhráváním dřeva. On byl naprosto přesvědčen, že ve vyhraném dřevu je zásadní rozdíl. Dokonce mi popisoval, jak u Sandbergu používají na dražší baskytary dřevo, které právě nechávají ve speciálních k tomu určených strojích vyrezonovat změřenýma frekvencema, aby nástroj byl "vyhraný" již při koupi. Sám takovou baskytaru měl. Sandberg 5 strunka, udělaná na zakázku dle požadavků. Nástroj za cca 100K. Prý zkoušel pak i levnější podobné a rozdíl prý zásadní.
Takže tomuhle věří i nefóroví lidé "tam venku"
Takže tomuhle věří i nefóroví lidé "tam venku"
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Sandberg tomu říká ''vibration treatment''.
Používá to i např. Yamaha pod názvem A.R.E.
Používá to i např. Yamaha pod názvem A.R.E.
From Yamaha Europe website:
A.R.E. (Acoustic Resonance Enhancement) is an original wood reforming technology developed by Yamaha. Instruments made with woods processed with this technology produce a tonal richness that is like an old instrument that has been played for years. This technology is currently applied to the tops on L Series 6 model acoustic guitars and LX Series 6 model acoustic-electric guitars.
A.R.E technology uses precision controlled humidity and temperature to manipulate the molecular properties of the wood into a more acoustically ideal condition (similar to the molecular characteristics of woods in instruments that have been played for years). The process is chemical free making it an environmentally friendly process as well.
The following alterations lead to their corresponding acoustically ideal conditions.
* Enhanced low range sustain produces rich sound and thick tone.
* Increased high range response and decay produces a sharper tone and simultaneously controls dissonance.
Já sice na vyhrávání kytary taky věřím, ale spíš jsem zachytil cosi o "srezonování" krku a těla.
ALE:
Mám už nějaký pátek to SGJ. Docela na ní hraju, ale nejsem žádnej profík - každej večer holírna a mezi tím frekvence ve studiu. Prostě rekreačně, doma u TV, zkoušky s kapelou. Mám v PC 2 roky starou nahrávku, clean direct do zvukovky. Tak jsem včera nahrál to samé a zvukový rozdíl naprosto žádný ! Tak nevím
volfi: Opravdu vylučuješ, že ta druhá, silnější ukázka nevznikla tím, že jsi to toho víc řezal? Já vím, že nezáměrně, ale prostě psychika - držím kytaru po zlepšujícím zákroku, tak se do toho tak nejak jinak opírám ...
ALE:
Mám už nějaký pátek to SGJ. Docela na ní hraju, ale nejsem žádnej profík - každej večer holírna a mezi tím frekvence ve studiu. Prostě rekreačně, doma u TV, zkoušky s kapelou. Mám v PC 2 roky starou nahrávku, clean direct do zvukovky. Tak jsem včera nahrál to samé a zvukový rozdíl naprosto žádný ! Tak nevím
volfi: Opravdu vylučuješ, že ta druhá, silnější ukázka nevznikla tím, že jsi to toho víc řezal? Já vím, že nezáměrně, ale prostě psychika - držím kytaru po zlepšujícím zákroku, tak se do toho tak nejak jinak opírám ...
Hraní u TV, o tom jsem už několikrát slyšel. Asi to dělá dost lidí (ne, nepotřebuju vysvětlit proč). Přijde mi to nicméně děsný.
A ako by si ten rozdiel vo zvuku ty subjektivne popisal? Teda okrem evidentne rozdielneho EQ, coz moze byt skutocne sposobene viacerymi faktormi, hoc aj inym trsatkom alebo uhozom. Pretoze EQ je jedna vec, ale omnoho zasadnejsia vec, a tu tazko pocut priamo v nahravke, je dynamika samotnej gitary, ci je zivsia.
Inac, jeden z najuznavanejsich albumov bol nahrany na 6-rocnej gitare (Beano).
Inac, jeden z najuznavanejsich albumov bol nahrany na 6-rocnej gitare (Beano).
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4