Jak vylepšit nahrávky z telefonu

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vylepšit nahrávky z telefonu

Příspěvek od pavlii »

Tohle je - za mě - výborná finální poznámka. De-facto studiový (například) zvukař nemá samozřejmě patent na rozum, ale je to přesně o té efektivitě. Takže samozřejmě, směle do toho. Jen je prostě potřeba počítat s tím, že technické vybavení a zkušenosti ssebou nesou právě tu efektivitu práce (tj. není potřeba dělat tolik křížových kontrol poslechu například). Má zažité základní postupy, zná svoje pracovní prostředí (tj. není potřeba "za pochodu" nic zjišťovat). Ale hlavně: pokud na to člověk nemá i fyziologické předpoklady (=uši), tak tenhle koníček pro něj nemá smysl :-D

A ano - je to prostě jiný svět, to bez debaty.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
johny_r

Příspěvek od johny_r »

No, je to tak. Pokud se člověk něco učí, tak to jde ze začátku pomalu. Za hodně vděčím tutoriálům na YT a všemožným webům, kde jsem pochopil, základní postupy, abych nemusel příliš bloudit slepými uličkami. S lepším vybavením se samozřejmě taky pracuje líp. Proto důrazně doporučuju nahrávat na cokoli, co je k nahrávání aspoň trochu určený. I jedoduchej rekordér od Zoomu nebo Tascamu udělá lepší práci než telefon, protože nemá ořezaný frekvence kvůli srozumitelnosti hovoru apod. Na druhou stranu, ta největší piplačka nebyly ani tak samotný úpravy zvuku v Cakewalku (to člověk pochytí celkem rychle a dostane se do toho), jako spíš spasování jednotlivých nahrávek slabiku po slabice, což byla nutnost vzhledem k tomu, že se nahrávalo individuálně na click. To je celkem peklo i s profesionálním vybavením (Melodyne). Zeména v momentě, kdy jste rádi, že si těch 30 lidí vůbec našlo čas to doma nazpívat (což je mnohdy stálo fakt hodně pokusů) a nemáte to srdce je s tím poslat někam a říct jim, že maj blbě 58. takt a maj to předělat :-D.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Béda Ladič

Příspěvek od Béda Ladič »

No to mi taky bylo záhadou to spasování 30 hlasů. Dejme tomu 4 hlasy i to je kus práce. Ale umim si představit, že každý zpěvák začne slabiku trochu pozdě, nebo brzy, jinak vyslovuje, podle přízvuku té které země. Mně to přijde jako učiněný zázrak, že to zní vše v jednom taktu. Teď jsem tam na tom Antifona našel v seznamu
Can You Feel to Night od Eltona Johna a zní to taky nádherně. Připomělo mi to Pentatonix. Takže klobouk dolů za takovou práci. Pentatonix maj tuhle písničku samozřejmě vymakanou až na samou hranici technických a pěveckých možností. Ale i ta verze od johny_r zní pěkně. Tedy aspoň pro mne opakovatelně poslouchatelně 8)
Jo a křížovou kontrolu poslechu to znám. Kdykoliv zpívám, tak se manželka křižuje.... :mrgreen:
johny_r

Příspěvek od johny_r »

:-). Díky. Ty nahrávky na webu jsou (kromě těch dvou vánočních nahoře) jen víceméně pracovní nahrávky z koncertů (z dob, kdy koncert nebylo sprostý slovo). S těma jsem nedělal nic a často jsou i blbě nahraný (místy přebuzený apod.). Bylo to jen na rekordér na stativu bez dalších úprav.
Jinak v tom pasování těch 30 hlasů není žádný kouzlo, ale jen hodiny práce. První pokus jsem dělal úplně ručně ještě v Audacity (vč. zvukovejch úprav). Prostě jsem vystřihoval/vkládal úseky ticha, abych posunul slabiku apod. Výsledek je tady (https://youtu.be/9cebYwtxNwI), ale ve srovnání s těmi věcmi výš, na to nejsem příliš hrdej. Spousta věcí se tam prostě jen schovala díky tomu počtu lidí. Taky se to nahrávalo tak, ti lidi na tom videu skutečně zpívaj. To už bych nikdy nedělal, protože se tím ztratí sebemenší možnost ovlivnit nějak akustiku prostoru (protože to musí nějak vypadat) a je to pro ně dvojitej stres. Jedinej funkční postup je nahrávat jen zvuk a video pak dělat na playback.

Ve všech ostatních nahrávkách odkazovaných výše jsem pasování dělal v Melodyne, což je takovej malej zázrak. Jestli to neznáš, tak si k tomu něco najdi. Ten sw. analyzuje nahrávku, rozkreslí Ti jí do jednotlivejch tónů a ty s nima můžeš hýbat. Jak pokud jde o ladění (což se občas taky hodí, když se někdo někde přesně netrefí), tak v čase. Můžeš tón natáhnout, zkrátit, posunout o kus dál apod. a pořád to díky tomu algoritmu zní přirozeně. Takže si tam nasypeš všechny ty hlasy vč. třeba referenční midi nahrávky, a rovnáš je tak, aby všichni vyslovili totéž v jeden moment, čímž kompenzuješ to, co na živo funguje tak nějak samo. Dá se toho zachránit fakt hodně, ale je to ruční práce. Automatický algoritmy, který tam jsou taky, se ukázaly jako nepoužitelný, protože ta analýza se někdy úplně netrefí a dva blízký tóny považuje za jeden s nějakým vibratem apod. Dá se to pak dořešit ručně, ale automatika je na to krátká.
V tý nahrávce When I'm gone jsem dokonce opravil špatnej text v jednom místě. Jedna z holek v jednom místě (asi 2 takty) zazpívala správnou melodii, ale špatnej text (z jiný sloky), takže jsem vzal správnej text, kterej tam někde byl, jenže s úplně jinou melodií, a v Melodyne jsem přeskládal tu melodii. Výsledek nepoznáš. Ještě před rokem jsem netušil, že technologie už je takhle daleko.
Takže cesty jsou. Jedinej problém je, že zrovna tahle cesta není (narozdíl od Cakewalku) zadarmo. Pro vícehlasou práci tohoto typu potřebuješ nejvyšší verzi Melodyne, která stojí nějakejch 18 000 Kč, takže jsme na to použili peníze, který jsme v lockdownu ušetřili za nájmy sálů a zkušebny :-D. Za tu šanci spolu něco dělat i na dálku to rozhodně stálo.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Prda!! Klobouk dolů. Já bych osobně spíš bazíroval na přezpívávání (čímž bych tu prudící část přesunul ze mě na zpěváky :-D) ale možná by to ve finále dopadlo kompromisně (někdo by to na "po X-tý" dal, zbytek by byl holt na editaci). Nicméně zatím mám spíš pocit, že bych se do toho radši nepouštěl. Výzvy mám rád, ale tady bych si vůbec nebyl jistý v kramflecích.......ale možná si to taky zkusím, rýsuje se mi drobná příležitost, kde by se to dalo zkusit (byť doufám, že budeme ale už natáčet normálně, takže tohle by bylo jen tak "ze srandy" kdyby byla chuť a čas).

Díky za celkem detailní popisy!!

P.

johny_r

Příspěvek od johny_r »

Není zač. Kdybys k tomu chtěl ještě něco, tak se ptej, ale se zvukem máš rozhodně víc zkušeností než já.
Ono to přezpívávání samozřejmě probíhalo v rámci autocenzury. Někdy to byly možná i desítky pokusů než vylezlo něco, co se mi odvážili poslat :-). Jediný moment, kdy jsem někoho nechal něco přezpívat byl, když to nahrál na tak strašlivé zařízení, že to nešlo použít. To se stalo hlavně v nahrávce Parting glass, kde je to osmihlas v osmi lidech a tím pádem se tam nikdo neschoval.
Problém je v tom, že ty úpravy v první řadě kompenzovaly to, co při živém zpěvu vůbec nenastane - tedy např. mírně jiné cítění rytmu u jednotlivých zpěváků apod. To se nedá opravit, ani při milióntém pokusu. Někdo má tendenci jít malinko před dobou, někdo po. Jsou to zlomky sekundy, které na samostatné nahrávce nejsou v podstatě slyšet, ale když se k sobě slepí třeba 5 lidí, co zpívají totéž, tak to vyleze. Opravy vyslovených chyb byly zcela výjimečné (tam zabrala ta autocenzura) a většinou bylo nejjednodušší dotyčného v daném místě na půl taktu umlčet než se to snažit opravit.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojo, rozumím, pravda. No uvidíme - zkušenosti jako jsou, ale některé věci se nedají úplně generalizovat, protože jsou dost spjaté s principem třeba záznamu. A přesně jak píšeš - hodně se do toho promítá i charakter lidí a ten se může lišit podle situace (sborový zpěv vs sólový zpěv - ale do sboru). Já si třeba pamatuju, když jsem měl do jedné countryovky dohrát dobro, autor sehnal dobristu. Fajn chlapík, hodně v letech, ale prostě uměl dobře. Ale nebyl schopen hrát do kliku, což by nevadilo, ale on nebyl schopen ani začít hrát na dobu. A pamatuju se, že bylo úplně jedno, jestli to bylo na "ťuk", na mávání rukou...všechno jedno. Prostě "teď!" - a půl doby pauza.....finta "mávneme o půl doby dřív" se neosvědčila - to začínal úplně náhodně. Prostě hrál jen podle svého pocitu a záměr autora ho trochu míjel (co se týče toho začátku). Celý part byl tak jako tak perfektní....až na ten nástup. Nakonec jsme ho nepoužili, autor si to rozmyslel.

Tak pardon za off-topic :-D

P.

Béda Ladič

Příspěvek od Béda Ladič »

Tak teď jsem se nasmál...:-D...Mávneme o půl doby dřív..Jasně, všechno je domluvený...Až takhle mávnu...dynamit, rána, kulisy v povětří ...a Čepek honí režiséra po place....:lol:
No tedy, že se dají překopat i slova, to už je neskutečný co všechno je možné. Čímžto potažmo také děkuji za velmi podrobné vysvětlení jak se zmíněné sbory lepily dohromady. "Každá dostatečně pokročilá technologie je nerozpoznatelná od magie" A.C. Clarke
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Po delší době další pokus. Tentokrát asi 33 víceméně telefonních nahrávek. Veselé vánoce všem...

https://youtu.be/a0U5KvwvO2I
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Je to úplně v pohodě, jen takové drobnosti bych měl. Za prvé je to všechno jakoby po stranách, střed sterea zní prázdně. Druhá věc je možná daná aranží nebo záměrem, ale zapadá hlavní melodie. Jestli to tak mělo být, tak OK. Celkový dojem je ale velmi příjemný (i díky zpěvákům samozřejmě).
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Díky za poznámky. To stereo vychází z reálného rozestavení sboru (soprán a alt po stranách, tenor a bas uprostřed). V první třetině skladby zpívá jenom SAT, přičemž tenoru je reálně o dost míň, takže prostředek asi je prázdnější. To by asi chtělo nějak pořešit. Když se přidá bas a zpívá celek, tak už to podle mě takový problém není. Ale díky za poznámku, na nahrávce je potřeba se ke stereu chovat jinak než by nutně odpovídalo realitě, to je asi fakt.
Pokud jde o tu hlavní melodii, tak to je věc úpravy. V téhle úpravě ta hlavní melodie není dominantní a není ani všude přítomná.
Díky
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm - já bych k té poznámce o stereu zase tak striktní nebyl - spíš mi přijde malinko nesprávná. Zde se jedná o separátní nahrávky, takže se provádí mix => výsledkem je to finální stereo. Jde tedy o to správně to vyvážit, ale to by tak mělo i odpovídat realitě (tj. sbor by měl být secvičen ohledně provedení). Jinými slovy osobně bych nepředpokládal rozdíl mezi přístupem pro záznamem do stereo stopy a smícháváním více stop do stereo záznamu. Za předpokladu, že - vezměme tenhle konkrétní příklad - by při úvodu neměl být tenor "utopený", tak jde o to to i takto vymíchat. Není v tom žádný jiný postup chování, nebo aspoň já necítím, že by tak měl být. Pokud by i v reálném provedení byl (a měl být) tenor více "utopený", je to buď věc aranže nebo prostě toho způsobu provedení.

Je jasné, co jsem chtěl říct? :-) já jen, zdali jsem to moc nezamotal......

Jinak super, tohle musí prostě být docela makačka!

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“