. Díky. Ty nahrávky na webu jsou (kromě těch dvou vánočních nahoře) jen víceméně pracovní nahrávky z koncertů (z dob, kdy koncert nebylo sprostý slovo). S těma jsem nedělal nic a často jsou i blbě nahraný (místy přebuzený apod.). Bylo to jen na rekordér na stativu bez dalších úprav.
Jinak v tom pasování těch 30 hlasů není žádný kouzlo, ale jen hodiny práce. První pokus jsem dělal úplně ručně ještě v Audacity (vč. zvukovejch úprav). Prostě jsem vystřihoval/vkládal úseky ticha, abych posunul slabiku apod. Výsledek je tady (
https://youtu.be/9cebYwtxNwI), ale ve srovnání s těmi věcmi výš, na to nejsem příliš hrdej. Spousta věcí se tam prostě jen schovala díky tomu počtu lidí. Taky se to nahrávalo tak, ti lidi na tom videu skutečně zpívaj. To už bych nikdy nedělal, protože se tím ztratí sebemenší možnost ovlivnit nějak akustiku prostoru (protože to musí nějak vypadat) a je to pro ně dvojitej stres. Jedinej funkční postup je nahrávat jen zvuk a video pak dělat na playback.
Ve všech ostatních nahrávkách odkazovaných výše jsem pasování dělal v Melodyne, což je takovej malej zázrak. Jestli to neznáš, tak si k tomu něco najdi. Ten sw. analyzuje nahrávku, rozkreslí Ti jí do jednotlivejch tónů a ty s nima můžeš hýbat. Jak pokud jde o ladění (což se občas taky hodí, když se někdo někde přesně netrefí), tak v čase. Můžeš tón natáhnout, zkrátit, posunout o kus dál apod. a pořád to díky tomu algoritmu zní přirozeně. Takže si tam nasypeš všechny ty hlasy vč. třeba referenční midi nahrávky, a rovnáš je tak, aby všichni vyslovili totéž v jeden moment, čímž kompenzuješ to, co na živo funguje tak nějak samo. Dá se toho zachránit fakt hodně, ale je to ruční práce. Automatický algoritmy, který tam jsou taky, se ukázaly jako nepoužitelný, protože ta analýza se někdy úplně netrefí a dva blízký tóny považuje za jeden s nějakým vibratem apod. Dá se to pak dořešit ručně, ale automatika je na to krátká.
V tý nahrávce When I'm gone jsem dokonce opravil špatnej text v jednom místě. Jedna z holek v jednom místě (asi 2 takty) zazpívala správnou melodii, ale špatnej text (z jiný sloky), takže jsem vzal správnej text, kterej tam někde byl, jenže s úplně jinou melodií, a v Melodyne jsem přeskládal tu melodii. Výsledek nepoznáš. Ještě před rokem jsem netušil, že technologie už je takhle daleko.
Takže cesty jsou. Jedinej problém je, že zrovna tahle cesta není (narozdíl od Cakewalku) zadarmo. Pro vícehlasou práci tohoto typu potřebuješ nejvyšší verzi Melodyne, která stojí nějakejch 18 000 Kč, takže jsme na to použili peníze, který jsme v lockdownu ušetřili za nájmy sálů a zkušebny

. Za tu šanci spolu něco dělat i na dálku to rozhodně stálo.