Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
torst

Re: Gibson Les Paul standard - jaký ročník

Příspěvek od torst »

himself píše: 21.06.2021 10:10 Hraní u TV, o tom jsem už několikrát slyšel. Asi to dělá dost lidí (ne, nepotřebuju vysvětlit proč). Přijde mi to nicméně děsný.
no, je !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

No abych to vyloučil, dělám ten test na další kytaře, mám nahráno před A ted budu čekat zhruba ještě 48hodin a pak dám vědět. Ale to že tam je na sucho rozdíl, je fakt. Působí to na mě, jak kdybych dal na kytaru úplně nové struny. Ten Gibson je o hodně hlasitější než byl. A silnější úder mohl být, to nepopírám. Ale na zkresleném zvuku určitě výrazně silnější úder nebyl, to mám víc ošahaný. Trsátko bylo vždy stejný. A mám to půjčený od známého, oba slyšíme a máme nahraný nějaký rozdíly. Co se týká recenzí, tak všeobecně jsou kladný, třeba je to opravdu malej zázrak :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
himself

Příspěvek od himself »

Jakkoli jsem skepticky, realny experiment samozrejme uznavam. Zajimalo by me tedy, jak dlouho to te kytare vydrzi...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ou jé, to je nyní úplně nová premisa! Teď tak nějak víme, že se dřevo může natrénovat jako v posilovně a pak je lepší. Ale za jak dlouho dřevo zase zpátky zleniví a začne hrát nedobře, tedy rozuměj - tak jako předtím? :D
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
volfi

Příspěvek od volfi »

To nevím, ale mohu zkusit. Bohužel na Gibsonu to nevyzkouším, jelikož už jsem překroutil zvukovku a nevím jak přesně byla. Ale dle webu výrobce je ideální zhruba tři aplikace v rozmezí 72-144 hodin. Dále k udržování nástroje v kondici stačí prý 30 minut týdně. Já osobně si nemyslím, že se to vrátí o 100% zpět, ale je to jen můj názor. Ted to mám na Ibanez S a po 24h na sucho neslyším rozdíl. A říkám si, že už jsme v této sekci s Gibsonem standart dost OT.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Lokální 'brigáda zdravého rozumu' to nese trošku hůř, ale holt ne každý má rozlišovací schopnosti takové věci rozeznat nebo nedejbože pochopit :D
Jinak Volfimu palec nahoru za snahu.
Ono záleží na každé jednotlivé kytaře, protože jsou kusy, kterým by nepomohlo ani 10 let ale v podstatě, pokud má člověk pozitivní zkušenost s jednou kytarou a má Tonerite doma, není důvod, proč to nezkusit na ostatních.
Když bych si měl tipnout, tak to bude mít větší vliv na toho Gibsona s lepeným krkem a pevnou kobylkou než na tenký Ibanez s tremolem a šroubovaným krkem.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

je třeba testovat a nahravat 👍
a taky se snazit dodrzet stejné výchozí podmínky.
přikládám svůj starý tonerite test na akustikách (kde by se to mělo projevit násobně víc než na elektrice)
https://soundcloud.com/hyenik/sets/tonerite-test

PS: můj závěr je, že to může něco dělat s úplně novou akustickou kytarou (potvrzeno dojmy kytararu, čerstvá konstrukce se usazuje atd)
ovšem to udrzovani v kondici je transcen-dentální marketingová pohádka (aby byl nějaký prodejni "argument")
z podobného soudku jako že kytara se "urazí" a ztratí zvuk když se na ni nehraje
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
volfi

Příspěvek od volfi »

Celkem mám doma 14 kytar a plánuju to zkusit všude. Osobně jsem k tomu byl skeptický, ale ten Gibson opravdu hrál výrazně hlasitěji. Ted teda nechám dojet ibanez, pak to vrátím a objednám si svůj a mám v plánu udělat něco jako Timelapse mého přesného postupu.
Dále netroufám si říct, zda je to jen marketing, přece jenom materiály samy o sobě stárnou, křehnou atd. Ale opravdu si nedokážu říct, zda by to mělo ztrácet zvukové vlastnosti nebo ne. A čistě teoreticky, nebude to znát více na elektrické kytaře, která na sobě má mnohem víc dřeva, které vibracema ovlivňuji....

Když si poslechnu tvoje nahrávky pre(B) a 144(B), tak mi příjde, že tam máš víc "cinkavejch" frekvencí. Zase bych to přirovnal k tomu starý/nový struny. Za mě 144(B) je lepší. Podobnej rozdíl jako u mě. A ty dvě nahrávky pod tím mi k sobě nějak nesedí, ale jinak za mě je teda lepší na ucho ta PRE.

Jo a všiml jsem si, že tonerite sám od sebe mění frekvence vibrací. Za 40 minut asi 3 změny.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

volfi píše: 19.06.2021 22:49 Je to nahrané v Garage bandu přes Bias FX2, stejné presety, gainy, volume, kabel, trsátko, kvalita převodu, ruce. Nevím, co by mohlo být jinak. Ale hraje to opravdu jinak. Možná jsem víc řezal do strun? Nevím..Moje skladba 20.mp3
Díky za test.

Na cleanu je to rozdíl až zarážející (ale jak píšeš, trochu to vypadá, žes nějak přitlačil).

Na higainu klasika - čím víc zkreslení, tím víc je (s nadsázkou) všechno fuk. :)
Čímž myslím dojem pro posluchače - pro hráče ten rozdíl může být zřetelný, viz jak píšeš, ale holt dále nepřenositelný.

Přesně na tohle tady s náma furt naráží Bubucci se svým testováním desítek kvalitních věcí - to to neslyšíte vy pitomci hluchý? :) On to měl pod pařáty, tak tu nuanci pak zpětně dokáže identifikovat i ve zvuku. Což bez vlastní zkušenosti lze těžko.
Sám to znám z těch pár dražších kytar, které jsem zkusil a nebo chválabohu mám - ten rozdíl mezi průměrnou a vlastně "stejnou", ale drahou kytarou se tak blbě vysvětluje, že jsem to takřka vzdal a když se o tom s někým bavím, tak mu řeknu, že si to musí sám zkusit. Mimoto je jasné, že tyhle věci lze rozlišit až od určité úrovně zkušeností, samozřejmě obvykle spojenými s instrumentálními schopnostmi.

PS: Když jsme u toho - neumím si ani krapítek představit, jak funguje v tomto ohledu mozek ikonických virtuozů ála Vai, Petrucci, Lukather, Josef Kemr (pardon myslím Paula Gilberta ;) ) a pod. lidí. :) Není to žádné ezo, ale řečeno ezo větou - nejspíš mají vyšší stupeň poznání. 8)
Což se objektivně týká všeho lidského konání, že rozlišovací schopnosti zkušeného mistra jsou sakra jinde a všemožné pokusy o předávání zkušeností jsou často tristní a frustrující pro poskytovatele i příjemce. :lol:
volfi

Příspěvek od volfi »

No když to vemu za sebe, tak prostě mám rád zkreslenej zvuk kytary. Je to jedna z mála věcí, co mi způsobí husí kůži a celou dobu hledám ten dokonalý zkreslený zvuk. Když se vrátim k mojí nahrávkce a srovnám ty zkreslený pasáže, tak je tam pro mě zásadní rozdíl. Je z toho slyšet že ten zvuk je takovej víc středovej/ostrej a možná je i horší než před použitím Tonerite, ale pro mě to znamená, že si jen upravim EQ na zesilovači. Ale ten posun je v tom, že když hobluju nějaký powerakordy a zahraju nějaký flažolety přes 3 struny atd. Prostě takový ty kraviny co mám rád, tak jsou víc slyšet. To samé je při hraní nějakých složitějších akordů při high gainu. A abych podotkl, celé to poslouchám a nahrávám se sluchátky AKG K271 MkII. Z mobilu slyšet rozdíl skoro není. A není posluchač jako posluchač, já sám poslouchám spoustu kapel jen kvuli zvuku kytary. Ale souhlasím s tím, že na hraní v kapele mi bohatě stačí kytara za 10K, moer GE200 a RCF odposlech. :lol:

Edit: Dnes jsem vzal Ibanez do ruky a už mi to přišlo jiné. První vlaštovka po cca. 40 hodinách. Nahráno mikrofonem do telefonu, nemožnost ovlivnění gainů atd. Trsátko stejné, místnost stejná, vzdálenost a výška od mikrofonu stejná. Údery zase mohly být lehce jiné, to nemůžu nikdy říct, že to bude 100% stejné.
A.mp3
(113.62 KiB) Staženo 177 x
B.mp3
(127.19 KiB) Staženo 171 x
torst

Příspěvek od torst »

rozdíl je úplně jasnej, i takhle na sucho telefonem (!!). To je šleha, teda. B je lepší, předpokládám po aplikaci, pevnější zvuk.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

torst píše: 23.06.2021 8:44 rozdíl je úplně jasnej, i takhle na sucho telefonem (!!). To je šleha, teda. B je lepší, předpokládám po aplikaci, pevnější zvuk.
Nevím co si mám představit pod pevnějším zvukem :D
torst

Příspěvek od torst »

že zmizela ta pinkavost a zvedl se normální pevný tón.
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak za mě Tonerite opravdu funguje. Test na Ibanez má stejné výsledky jako u Gibsona. Příjde mi že na Gibsonu to zafunguvalo trochu víc. Zase vše stejné, presety, nastavení, trsátko, kabel atd. Docela bych i vyloučil, že jsem hrál silněji nebo slaběji, ale 100% to nikdy nebude. U ibanez je opravdu slyšet, že na sucho je hlasitější jelikož je to opravdu tichá kytara. Zvuk má více výšek a středů, celkově je hlasitější a trochu to na mě působí, jak kdybych dal úplně nové struny. Ladění E std. Navíc jsem udělal 3 nahrávky mikrofonem ze stejné vzdálenosti. Mikrofon zapojen do telefonu - tedy nemožnost nějakých úprav hlasitostí.
Mic 0h.mp3
(113.62 KiB) Staženo 155 x
Mic 40h.mp3
(127.19 KiB) Staženo 158 x
Mic 72h.mp3
(120.51 KiB) Staženo 154 x
IBZ.mp3
(2.76 MiB) Staženo 158 x
torst

Příspěvek od torst »

Na těch suchejch ukázkách je to úplně jasný, už jsem psal. Ukázku IBZ moc nechápu, resp. jestli jsou to zvuky před/potom, tak tam rozdíl neslyšim.
volfi

Příspěvek od volfi »

torst píše: 25.06.2021 7:56 Na těch suchejch ukázkách je to úplně jasný, už jsem psal. Ukázku IBZ moc nechápu, resp. jestli jsou to zvuky před/potom, tak tam rozdíl neslyšim.
Ano IBZ je před a po a já tam teda rozdíl slyším, čistej zvuk víc "cinká". A na zkresleném jsou výraznější takové ty "drhnoucí" středy.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jo, ten zvuk je pak takový vykřáplejší a drzejší, takže lépe projde :D Nice!
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Mě se teda ta ibanezka líbí víc ta první :D Nicméně u zkreslenýho to zase až takovej rozdíl neni. Jinak já když takhle nahraju v rozmezí 2 dnů stejnej riff a s ničim nehnu, tak mi to stejně zní jinak. Nevim proč, ale mám to vyzkoušený, když jsem testoval nějaký snímače. Tim nechci řikat, že tonerite nemá vliv, ale bylo by dobrý si vyzkoušet, jestli se to taky neděje, protože by to mohlo ovlivnit test :D.

Stejně u kytary má vliv na zvuk prostě dost faktorů, až by jsme se z toho kolikrát posrali. Existujou ale způsoby, jak jinou jde přiblížit zvuku tý, která se nám líbí, pokud to samozřejmě neni úplný prkno. Mimo dřeva má vliv teda dohmat, seřízení krku, struny, typ kobylky, případně struny skrz, hodnota poťáků, druh snímače, kryt snímače a určitě jsem ještě na něco zapomněl. I když z posledních testů snímačů, musim dát trošku za pravdu torstovi, kterej tvrdí, že je to skoro všechno na jedno brdo. Jediný, co dělá u nich výraznej rozdíl, je za mě, jestli je to pasiv nebo aktiv a jakej druh magnetu používaj. Tzn., že největší rozdíl asi uslyšim, když vyměnim kermaickej aktiv za alnico pasiv. Jedinej kermaickej pasiv, kterej mi jako keramickej nehrál byl f10 od r.m. pickup. A abych se vrátil k tématu, tak dřevo zkrátka pracuje. To vímě všichni. Vliv určitě má stejně jako ostatní věci, psaný vejš. Blbý je, že se to nedá snadno změnit, jak už napsal volfi. Když osadíte ale kytaru snímačem AHB-2, tak vám určitě budou hrát hodně podobně. To je fakt tak specifickej snímač, že to hraje snad všude stejně.

Jinak ještě k tomu tonerite. Je nějakej bod, kdy se to dřevo rozezní tak, že už se zvuk měnit nebude? Nebo to bude pracovat pořád a pořád nějakym směrem?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
himself

Příspěvek od himself »

Však v recenzích na YT se objevuje názor, že je to před a po jiné, ne nutně lepší.
Navíc jestli jde o nějakých (a teď nevím, třeba 70) hodin, tak to člověk prostě nahraje normálně rukama, ne? Nehledě na to, že 70 hodin asi dost odvaří struny... takže já vlastně nevím a nebažím po tom.
volfi

Příspěvek od volfi »

innerself píše: 28.06.2021 8:40 Mě se teda ta ibanezka líbí víc ta první :D Nicméně u zkreslenýho to zase až takovej rozdíl neni. Jinak já když takhle nahraju v rozmezí 2 dnů stejnej riff a s ničim nehnu, tak mi to stejně zní jinak. Nevim proč, ale mám to vyzkoušený, když jsem testoval nějaký snímače. Tim nechci řikat, že tonerite nemá vliv, ale bylo by dobrý si vyzkoušet, jestli se to taky neděje, protože by to mohlo ovlivnit test :D.

Stejně u kytary má vliv na zvuk prostě dost faktorů, až by jsme se z toho kolikrát posrali. Existujou ale způsoby, jak jinou jde přiblížit zvuku tý, která se nám líbí, pokud to samozřejmě neni úplný prkno. Mimo dřeva má vliv teda dohmat, seřízení krku, struny, typ kobylky, případně struny skrz, hodnota poťáků, druh snímače, kryt snímače a určitě jsem ještě na něco zapomněl. I když z posledních testů snímačů, musim dát trošku za pravdu torstovi, kterej tvrdí, že je to skoro všechno na jedno brdo. Jediný, co dělá u nich výraznej rozdíl, je za mě, jestli je to pasiv nebo aktiv a jakej druh magnetu používaj. Tzn., že největší rozdíl asi uslyšim, když vyměnim kermaickej aktiv za alnico pasiv. Jedinej kermaickej pasiv, kterej mi jako keramickej nehrál byl f10 od r.m. pickup. A abych se vrátil k tématu, tak dřevo zkrátka pracuje. To vímě všichni. Vliv určitě má stejně jako ostatní věci, psaný vejš. Blbý je, že se to nedá snadno změnit, jak už napsal volfi. Když osadíte ale kytaru snímačem AHB-2, tak vám určitě budou hrát hodně podobně. To je fakt tak specifickej snímač, že to hraje snad všude stejně.

Jinak ještě k tomu tonerite. Je nějakej bod, kdy se to dřevo rozezní tak, že už se zvuk měnit nebude? Nebo to bude pracovat pořád a pořád nějakym směrem?
Určitě je spoustu další věcí co zlepší zvuk, sám jsem takovej tuner kytar, protože mě to baví. Testuju si nultý pražce a materiály pro kameny atd. Vše má vliv. Ale ten tonerite mě zaskočil. Z pohledu "metloše" je to pro mě super, jelikož jsou víc slyšet flažolety a píčovinky, který tak rád hraju. Na zesilovači jsem po použití tonerite ubral lehce středy a výšky, protože jsem je měl vytažený a jsem z toho nadšen. A nevím kdy se přestane měnit zvuk, dle jejich webu ho máš použít 3x144 hodin a pak jednou za týden na půl hodiny.

Jinak v tom Gibsonu jsou alnico EMG 57/66 a v Ibanez SH13/SH1, to jsou hodně silné snímače, které by teoreticky měli hrát všude stejně. Mám tady do Gibsona novou sadu SH2 a SH16, která by teoreticky měla na dřevo reagovat víc.
himself píše: 28.06.2021 8:45 Však v recenzích na YT se objevuje názor, že je to před a po jiné, ne nutně lepší.
Navíc jestli jde o nějakých (a teď nevím, třeba 70) hodin, tak to člověk prostě nahraje normálně rukama, ne? Nehledě na to, že 70 hodin asi dost odvaří struny... takže já vlastně nevím a nebažím po tom.
70 hodin rukama nahraješ, ale tohle jsou jiný vibrace než vytvoříš rukou. Celá kytara se dost silně třese, ta frekvence je dle ucha dost hluboká. Pravděpodobně 70 hodin Toneritu bude něco jako xxx hodin hraní na kytaru. Struny jsou dobrý poznatek, na všech kytarách byli starý elixíry. Pro budoucí test teda obětuji dvě sady strun a nahraji to akusticky na pořádný mikrofony.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“