Starý zesilovač MV3 Vermona
Pravidla fóra
Re: Starý zesilovač MV3 Vermona
diky za odpoved, ja teda doufal, ze se dostanu k necemu podobne levnymu
ale Vox me zajima vic a vic. tohle ma narozdil od voxe (tak jak ho znam ja) takovy zvlastni tvrdy zkresleni, ktery je pritom ale uplne prirozeny. hodne mi to pripomelo desku Led Zeppelin 2, zvlast po vhodnem dokopnuti. fakt prijemny prekvapeni - doufam, ze se jeste dostanu pri nahravani k bedne Marshall s G12H; s V30 to sice hraje super, ale s Hckama to bude jeste lepsi oldschool narez.
Zdravím,
mám doma Vermonu MV3 a můj problém spočívá v tom, že po zapnutí se sice zesilovač normálně rozjede a nabírá hlasitost, ale ihned po dosáhnutí hlasitosti, co je nastavená na potenciometru, se zesilovač začne postupně zeslabovat, až není slyšet vůbec (jen jemně, když se zesílí na maximální hlasitost).
Chci se teda zeptat, jestli s tím někdo z vás nepřišel do styku nebo vás aspoň nenapadá co by to mohlo být.
Ještě by asi bylo vhodný říct, že týhle Vermoně pár let zpátky shořelo koncový trafo (au revoir charakteristickej zvuku MV3) a vyměnil jsem ho za obdobný. Zároveň jsem vyměnil odpor, kterej je těsně před koncovým trafem a obě koncový lampy (vyměřenej pár)
Předem díky za jakoukoli pomoc
mám doma Vermonu MV3 a můj problém spočívá v tom, že po zapnutí se sice zesilovač normálně rozjede a nabírá hlasitost, ale ihned po dosáhnutí hlasitosti, co je nastavená na potenciometru, se zesilovač začne postupně zeslabovat, až není slyšet vůbec (jen jemně, když se zesílí na maximální hlasitost).
Chci se teda zeptat, jestli s tím někdo z vás nepřišel do styku nebo vás aspoň nenapadá co by to mohlo být.
Ještě by asi bylo vhodný říct, že týhle Vermoně pár let zpátky shořelo koncový trafo (au revoir charakteristickej zvuku MV3) a vyměnil jsem ho za obdobný. Zároveň jsem vyměnil odpor, kterej je těsně před koncovým trafem a obě koncový lampy (vyměřenej pár)
Nevím proč, ale koupil jsem vermonu. Chtěl bych se optat jaké jsou rozdíly mezi 1. a 2. kanálem? Na druhém kanálu má prý lampu EF86, je to tak originálně? Trpěli tyto zesilovače na něco? Tento zesilovač byl u 4Rockers, takže předpokládám, že bude relativně OK. Konektory vyměněny za jacky. Bylo by možné zde "přepínat" kanály pomocí A/B boxu? A poslední otázka, jaký reproduktor k tomuto zesilovači? Starý 6ohm alnico originál asi těžko seženu. Zatím ho budu provozovat s Creambackem 75H 8Ohm.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Ef86 je tam origo
Prepinat muzes ab boxem
Mam starej 12" Irel kbybys chtel zkusit (neni ale alnico)
Prepinat muzes ab boxem
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Pichni merak na zdroj, jestli je tam za usmernenim trvale ss napetiRendas píše: 12.01.2015 22:13 Zdravím,
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Ten irel bude asi 8ohm ne? Já bych rád sehnal rád origo starej, kterej měl 6ohm.Trevor píše: 12.07.2021 20:15 Ef86 je tam origo
Prepinat muzes ab boxem
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Myslim ze osm, mrknu, možná kolega by mel neco 6 ohm, poptam se
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Tak dnes jsem poprvé vyzkoušel Vermonu a musím říct, že jsem fakt překvapen. Lehce brumí, jako každej starej zesilovač. Potenciometry ok. Pokud jsem pochopil správně, tak 1. kanál je více zkreslený a 2. čistší. Je to tak? A možná originál reproduktor 6ohmu ani potřebovat nebudu. S 8 ohmovým to řve dost.
Případně bych ocenil tipy, co k tomu koupit. Alnico Blue, Gold? Nebo něco jiného? A má smysl, tam dodělávat standby pozici?
Za ty prachy můžeš mit 4 jiný, cts, weber, goodmans, dynacord atd ale v tomhle se těžko radí
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
No kouknu a něco zkusim, každopádně teď jsem tak 15 minut hrál a při vypnutí zesilovače se ozvalo poměrně silné lupnutí do reproboxu. Je to normální jev?Trevor píše: 14.07.2021 18:19 Za ty prachy můžeš mit 4 jiný, cts, weber, goodmans, dynacord atd ale v tomhle se těžko radí
EDIT: Při nakouknutí do vnitř, je vidět poměrně dost změn, snad všechny kondezátory měněny, Svitky jsou orange drop a žluté SOZO, místo jednoho velkého elitu, se tam nachází novější elity. Každopádně až ted jsem si všiml, že ve předu není pojistka, pravděpodobně jí dal někdo dovnitř, předpokládám, že firma 4rockers ví co dělá.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jestli potřebuješ vermomocí nový současný reproduktor, tak si pořiď Eminence Alessandro - https://www.thomann.de/cz/eminence_ga_sc64.htm
Ten umí aspoň trochu slušně hrát, na rozdíl od těch vtipů Cel. Alnico.
Dle mě by bylo nejrozumnější udělat box 2 X 10´´, např. Jensen Tornado 10 a k němu třeba
Jensen P10Q . Oboje v 16 Ohmech je k mání. To by k MV3 trochu umatlanýmu zvuku mohlo sednout
a navíc bys dostal z těch sotva 12W aspoń trochu slušný akustický tlak. Vyšlo by to na podobné peníze
jako Blue nebo Gold a výsledek by byl o dvě třídy výše. Box otevřený, hluboký max. 25 cm.
Dle mě by bylo nejrozumnější udělat box 2 X 10´´, např. Jensen Tornado 10 a k němu třeba
Jensen P10Q . Oboje v 16 Ohmech je k mání. To by k MV3 trochu umatlanýmu zvuku mohlo sednout
a navíc bys dostal z těch sotva 12W aspoń trochu slušný akustický tlak. Vyšlo by to na podobné peníze
jako Blue nebo Gold a výsledek by byl o dvě třídy výše. Box otevřený, hluboký max. 25 cm.
Děkuji za tipy, rád bych 1x12, nebo 1x10. Reproduktor nemusí být nový. Eminence a Jensen vůbec neznám, vše kolem mě je celestion. A rozhodně rád vyzkouším něco jiného, ten alnico blue jsem napsal proto, že ho znám z voxu ac30, ale je pravda že ten vox je 55 let starej, takže to bude asi úplně něco jiného než ty nové.mmjuz píše: 15.07.2021 8:58 Jestli potřebuješ vermomocí nový současný reproduktor, tak si pořiď Eminence Alessandro - https://www.thomann.de/cz/eminence_ga_sc64.htm
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ten Alessandro je na zkreslený zvuk opravdu slušnej. IREL, který Ti nabízel Trevor, jsou hodně zajímavé. Mám je rád, hrají lépe, než origo Oxfordy. Nevím, který má přesně typ, ale na Tvůj malý výkon bude stačit i některý z té řady P 30 s malým magnetem.
V 10´´ jsou slušné i Eminence Ragin Cajun, mají docela hutný zvuk, sice těch basů dají méně než Tornado 10, ale pořád to zní hodně plnotučně a v těch vyšších frekvencích jsou hlavně při zkreslení možná brilantnější než Tornado. Také možnost. A jsou to pořád levné reproduktory.
V 10´´ jsou slušné i Eminence Ragin Cajun, mají docela hutný zvuk, sice těch basů dají méně než Tornado 10, ale pořád to zní hodně plnotučně a v těch vyšších frekvencích jsou hlavně při zkreslení možná brilantnější než Tornado. Také možnost. A jsou to pořád levné reproduktory.
Rád zkusím něco jiného, ale radši bych repro na čisté zvuky, než na zkreslený zvuk.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Bojím se, že 12W zesilovačík, z kterého do 8 Ohmů ani nedostaneš plný výkon, nebude úplně skvělá volba
na čistý zvuk. A to ani nemluvím o heavy metalových úpravách Slávka. Jen ty jeho čínský kondíky, co tam nasázel, mají vysoké zkreslení, projevuje se to výrazným nárůstem II. harmonické. Míval jsem ve starým PC měření všech verzí Orange Drops a bylo to velmi tristní. Asi bych to dokázal sehnat, ale není to důležité. Všechny aparáty s tímhle oranžovým drekem, které jsem potkal, včetně Victoria, hrály nezajímavě, tvrdě, moderně, když to řeknu slušně. Na metal to určitě nevadí. Každopádně bych volil verzi 2 X 10´´ Jenseny, jak jsem psal výše. To je na čistý zvuk výborné a klidně to dá i zkreslený, pokud to nemá být megadeth.
Poslyš, co jsem napsal o výkonu, zní možná divně, když já sám dělám běžně 15W aparáty na čistý zvuk a funguje to i v kapele.
https://www.youtube.com/watch?v=7VIJJXFyVwQ , nebo https://www.youtube.com/watch?v=W8yG574N41E
Ale to je úplně jiný svět, než Tvá Vermonka. Navíc v obou kombech v ukázkách je luxusní repro RCF L12P11, tedy jakási verze JBL D120F vyraběná pod dohledem Harveye Gersta v 70. letech v Itálii pro evropský trh. Ten je samozřejmě na čisté zvuky dokonalý, jako USA originál, ale musíš ho koupit na Ebay a v původní dobré formě.
Na současném trhu pak se dá najít na čistý zvuk skvělý Beyma Liberty 8 - https://usspeaker.com/beyma%20liberty-1.htm Ovšem je to 10 kg buldozer s příkonem do 300W. To asi není nic pro MV3, ta by si s tím moc neporadila.
Pro Tebe bude opravdu ideál 2 X 10´´. Mimochodem, ten italský IREL je rovněž výborný na čisté zvukuy, ale
co jsem měl v ruce, tak měly cívky na hliníku, aby snesly vyšší výkon a ta citlivost nebyla až tak úplně nejlepší. Řeším to tak, že je vozím do servisu - https://opravyreproduktorulibor.business.site/ a nechávám si tam dávat lehčí cívky. Pomáhá to.
na čistý zvuk. A to ani nemluvím o heavy metalových úpravách Slávka. Jen ty jeho čínský kondíky, co tam nasázel, mají vysoké zkreslení, projevuje se to výrazným nárůstem II. harmonické. Míval jsem ve starým PC měření všech verzí Orange Drops a bylo to velmi tristní. Asi bych to dokázal sehnat, ale není to důležité. Všechny aparáty s tímhle oranžovým drekem, které jsem potkal, včetně Victoria, hrály nezajímavě, tvrdě, moderně, když to řeknu slušně. Na metal to určitě nevadí. Každopádně bych volil verzi 2 X 10´´ Jenseny, jak jsem psal výše. To je na čistý zvuk výborné a klidně to dá i zkreslený, pokud to nemá být megadeth.
Poslyš, co jsem napsal o výkonu, zní možná divně, když já sám dělám běžně 15W aparáty na čistý zvuk a funguje to i v kapele.
https://www.youtube.com/watch?v=7VIJJXFyVwQ , nebo https://www.youtube.com/watch?v=W8yG574N41E
Ale to je úplně jiný svět, než Tvá Vermonka. Navíc v obou kombech v ukázkách je luxusní repro RCF L12P11, tedy jakási verze JBL D120F vyraběná pod dohledem Harveye Gersta v 70. letech v Itálii pro evropský trh. Ten je samozřejmě na čisté zvuky dokonalý, jako USA originál, ale musíš ho koupit na Ebay a v původní dobré formě.
Na současném trhu pak se dá najít na čistý zvuk skvělý Beyma Liberty 8 - https://usspeaker.com/beyma%20liberty-1.htm Ovšem je to 10 kg buldozer s příkonem do 300W. To asi není nic pro MV3, ta by si s tím moc neporadila.
Pro Tebe bude opravdu ideál 2 X 10´´. Mimochodem, ten italský IREL je rovněž výborný na čisté zvukuy, ale
co jsem měl v ruce, tak měly cívky na hliníku, aby snesly vyšší výkon a ta citlivost nebyla až tak úplně nejlepší. Řeším to tak, že je vozím do servisu - https://opravyreproduktorulibor.business.site/ a nechávám si tam dávat lehčí cívky. Pomáhá to.
Aha děkuji, za info. Asi jsi mě teda přesvědčil pro 2x10mmjuz píše: 16.07.2021 7:33 Bojím se, že 12W zesilovačík, z kterého do 8 Ohmů ani nedostaneš plný výkon, nebude úplně skvělá volba
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Neexistuje na světě kondenzátor, který by vůbec nijak zvuk neovlivnil, ale jsou takové, které zvuk degradují minimálně, např. často verze s polypropylénovým dielektrikem, některé staré verze s polystyrenovým dielektrikem můžou být velmi dobré, někdy jsou označovány jako "styroflexové", o dost horší bývají polyestery, ale i mezi nimi lze najít zajímavé typy, které se některým výrobcům podařilo dobře zvládnout, ještě problemtičtější bývá slída, ovšem také jsou vyjímky, třeba typy s napařenými stříbrnými destičkami ( např. Tesla TC 210 a pod. ) jsou naopak na audiopoužití velmi vhodné a bastlíři hodně ceněné. Takže není nic černobílé. Snad úplná katastrofa naprosto nepoužitelná v žádné oblasti audio jsou keramické kondenzátory. Ty mají obrovské zkreslení. No a to je právě ono, když si nejseš jist, nemůžeš spoléhat na reklamu, ale musíš si holt někde zajistit měření a podle výsledků se rozhodnout, co použít, který kond bude nejmenší zlo. Prostě v zesilovači na kytaru mají zvuk zkreslovat úplně jiné komponenty, než bižuterie. Existuje spousta dalších různých konstrukcí dielektrika, než jsem uvedl. Vrchol luxusu byly v minulosti Siemens speciály se směsným dielektrikem určené do osciloscopů a přesných průmyslových měřících přístrojů. Kopírovala je s určitým úspěchem Tesla i TGL v bývalém východním Německu. Nebo jsou hodně oblíbené ruské K40Y a pod. Zde byl na dielektrikum použit papír máčený v parafínu ( dnes se to prodává jako "paper in oil" ) a navíc byly vlisovány do ocelových trubiček a konce zality sklem. https://reverb.com/item/1585286-022uf-0 ... r-tone-amp Tam se rozhodně žádná atmosferická vlhkost nedostane ani po sto letech používání. A tady je opět paralela k těm ornžovým polštářkům Orange Drops. Kondík je zalit pryskyřicí a nožičky má vodorovně instalované pro použití v DPS. Ve chvíli, kdy nadšený kutil ohýbá vývody, aby je nacpal do oček, či do otvorů v DPS, které na rozteč nebyly původně plánovány, tak dochází k popraskání té pryskyřice a i neviditelné mikroskopické prasklinky stačí na to, aby se dovnitř dostala vzdušná vlhkost a životnost takovéhoto koníku pak už nebývá nijak velká. Jen pro úplnost, peklo bývají také některé kondenzátory slušné konstrukce, které výrobce doplní ocelovými vývody, opět si tím bastlíř zajistí vysoké THD v signálu. Ocel ani u kondíků, ani u odporů do signálu nesmí přijít. Snad jen u high gainu by to nemuselo vadit.
Jednoduše, když nevíš, vsaď na jistotu. Tedy současné ES Ostrava polypropylény https://www.es-ostrava.cz/index.php?pag ... 15&lang=cz jsou přijatelná možnost. Jejich větší tolerance u kytarových aparátů nevadí a zkreslení mají minimální. Používá je třeba Tomáš Matoušek, nebo Petr Faireisl. Určitě to je výrazně lepší cesta, než oranžová hovínka z Číny, nebo Mexika.
Jinak původní MV3 se v historii českého bigbítu na kytaru moc nepoužívaly, nikomu se ten zvuk nelíbil, výrazně lepší byly MV2. MV3 se tedy uplatňovaly jako baskytarový zesilovač. Dnes poněkud úsměvné vzhledem k výkonu. Leč ten čistý zvuk i u kytary z toho nebyl nijak špatný, takový mírně zastřený, jazzový. Mně osobně se to docela líbilo, zkreslení už tedy moc ne. Taky to šlo úspěšně použít s foukací harmonikou. Kdysi jsem jednu repasovanou T. Matouškem s klukem vyměnil za kytarový box 2 X 12´´. On byl rád, že se toho zbavil, já chtěl zjistit, co je pravdy na legendách právě při použií s foukačkou. Zesilovačík byl velice precizně uveden do původního stavu, vůbec nebruměl a hrál prostě jako MV3. Po čase jsem zjistil, že i na tu foukací harmoniku umím udělat lepší stroje, tak to tu leželo dobrých deset let, než jsem to daroval jednomu nadšenci. Nicméně, věřím, že s citlivou bedýnkou si s tím užiješ více radosti, než s kdejakým supermarketovým krámem. Zase Slávek je určitě šikovný člověk, tak to bude dostatečně spolehlivé a použitelné. Nechci Tě nijak děsit, MV3 je příjemná hračka.
Jednoduše, když nevíš, vsaď na jistotu. Tedy současné ES Ostrava polypropylény https://www.es-ostrava.cz/index.php?pag ... 15&lang=cz jsou přijatelná možnost. Jejich větší tolerance u kytarových aparátů nevadí a zkreslení mají minimální. Používá je třeba Tomáš Matoušek, nebo Petr Faireisl. Určitě to je výrazně lepší cesta, než oranžová hovínka z Číny, nebo Mexika.
Jinak původní MV3 se v historii českého bigbítu na kytaru moc nepoužívaly, nikomu se ten zvuk nelíbil, výrazně lepší byly MV2. MV3 se tedy uplatňovaly jako baskytarový zesilovač. Dnes poněkud úsměvné vzhledem k výkonu. Leč ten čistý zvuk i u kytary z toho nebyl nijak špatný, takový mírně zastřený, jazzový. Mně osobně se to docela líbilo, zkreslení už tedy moc ne. Taky to šlo úspěšně použít s foukací harmonikou. Kdysi jsem jednu repasovanou T. Matouškem s klukem vyměnil za kytarový box 2 X 12´´. On byl rád, že se toho zbavil, já chtěl zjistit, co je pravdy na legendách právě při použií s foukačkou. Zesilovačík byl velice precizně uveden do původního stavu, vůbec nebruměl a hrál prostě jako MV3. Po čase jsem zjistil, že i na tu foukací harmoniku umím udělat lepší stroje, tak to tu leželo dobrých deset let, než jsem to daroval jednomu nadšenci. Nicméně, věřím, že s citlivou bedýnkou si s tím užiješ více radosti, než s kdejakým supermarketovým krámem. Zase Slávek je určitě šikovný člověk, tak to bude dostatečně spolehlivé a použitelné. Nechci Tě nijak děsit, MV3 je příjemná hračka.
Ano beru to jako hračku, prostě jsem viděl na bazaru divnou plechovou svačinou krabici, tak jsem jí koupil. Mockrát děkuji za vyčerpávající informace.