Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Příspěvek od Prejdák »

Ahoj, po dlouhých letech hraní jen klasické hudby na klavír jsem se vrátil ke kytaře a na fórum, potřebuji poradit. Jelikož již pracuji a přestěhoval jsem se z Jeseníků do Prahy - mám dostatek peněz na leccos, nicméně skvělé velké lampové aparáty se v bytové jednotce neslučují se sousedskými vztahy. Akustické pianino jim stačí :lol:

Chci si pořídit nový aparát, který by splňoval následující požadavky:
  • 1. Do 50 000 Kč
    2. Je mi jedno, jestli kombo nebo hlava + bedna (chci však minimálně 10" reproduktory, spíše 12")
    3. Schopnost utáhnout kapelu
    4. Schopnost hrát doma na bytě (cihlové stěny) -> nepříliš velký nejvyšší výkon a atenuátor.

5. Pokud lampový zesilovač
    - efektová smyčka
    - vícekanál

- pěkný čistý zvuk, nepotřebuji tolik gainu jako má Fireball od ENGLu, mám nabídku v popové kapele
    (hraji poměrně široký rozsah od blues přes funk a jazzovou fúzi po metal a la druhé album DT)
    - atenuátor! se slušným rozsahem rozsahu výkonů
    - časem bych si chtěl přikoupit multiefektový procesor ala TC Electronic anebo krabičky
    (Rád bych se zeptal na procesor z dneška, který hraje pěkně a nekazí to zvuk jen tím, že je zapojen)
    (Využívám převážně chorus, delaye, reverb - ten může být pružinkový od zesáku, občas phaser)

6. Altenativou jsou čisté procesory - Axe FX II, Kemper. Mají i nějakou jinou konkurenci? Dá se to někde v ČR vyzkoušet? Dají se použít samotné s PA systémem, nebo je lepší je píchnout do koncového elektronkového zesilovače a kytarové bedny?
Mohli byste mi poradit nějaké kombinace případně kde se dá ozkoušet a pořídit Axe Fx (II)? Mám v Muzikeru objednaný na vyzkoušení podlahový Kemper, ale přiznám se, že jsem skeptický. Zkoušel jsem tam Line 6 Helix a nepřesvědčil mne, nebyl v ničem lepší než např. Guitar Rig. A pak je to jako s mobily, lampáky budou znít pořád dobře a nebude jim klesat hodnota tak moc jako procesorům v případě prodeje dále.

Zároveň dodám, pokud máte nabídku vlastní výbavy - PM.

Děkuji moc,
Tomáš

Edit: Poprosím o to, ať se nevyjadřují ti, kteří nemají zkušenost s tím, co jsem zde psal anebo chtějí radit VST atp.. Různé zvuky jdou sestavit na domácí hraní i ze VST pluginů zdarma aparátů a impulzních odezev reproduktorů... Za sebe doporučím kouknout na LePou :) Ale já si chci udělat radost.
Naposledy upravil(a) Prejdák dne 18.07.2021 13:26, celkem upraveno 2 x.
Placka

Re: Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Příspěvek od Placka »

Jen opravím v závěru zmíněný omyl - naopak "lampákům" klesá cena poměrně rychle a hodně. Hlavně velké a těžké aparáty, silné hlavy a dvourepráková komba se dnes prodávají za zlomky původní ceny. Naopak velký Helix se na bazaru téměř neobjevuje a když už, tak s poměrně malou slevou.
Fractal FM3 se na bazaru obchoduje za normální prodejní cenu s nulovou slevou.
Naopak velké luxusní lampové hlavy se na bazaru prodávají běžně za třetinu nebo čtvrtinu své původní prodejní ceny. Já koupil Mesu Mark V25 za polovinu ceny nové.

Jinak s takovým rozpočtem si můžeš už docela vyskakovat a myslím, že ti lépe poradí zkušenější. Já mám aktuálně MB Mark V25 a moc se mi líbí. Hraní potichu doma řeším tak, že z Mesy používám preamp, který mám ve smyčce Line6 HX effects, simulaci repra řeším impulsem (IR - impulse response) a pak to jde buď do sluchátek (Sennheiser HD598) nebo monitorů (Presonus Eris 4.5)

Na bazaru se mi líbí třeba tenhle aparátek: https://hudebnibazar.cz/blackstar-jjn-2 ... /ID364862/
Jen ta cena je mimo, za tolik se to prodávalo nové. Že cena není realistická je znát i z toho, že to na bazaru visí dost dlouho...
torst

Příspěvek od torst »

Nevím, pokud máš takhle solidní rozpočet, asi bych se neomezoval na jeden univerzální aparát na doma i do kapely. Tedy koupit do kapely něco poctivého dospělého a na doma extra něco pokojového, klidně modeling. combo. Aparát můžeš nechat ve zkušebně, odpadne stěhování, teda nehrozí-li vykradení.
Z lamp. apců, už to není můj obor, ale asi bych se zaměřil na ty nové "poučené" modely Egnater, Victory, Blackstar a pod.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Placka píše: 18.07.2021 9:31 Jen opravím v závěru zmíněný omyl - naopak "lampákům" klesá cena poměrně rychle a hodně.
Teď jsem se díval a máš pravdu :shock: , u těch velkých je to skutečně markantní. Před pár lety, kdy jsem se tady pohyboval tak ještě nebylo. Teď jsem tam viděl 100W kombo od ENGLu za zlomeček toho, co muselo stát. Malé lampáky anebo pokrok modelingu musel asi ceny hodně srazit.
Ten aparátek od BlackStar vypadá moc pěkně.
torst píše: 18.07.2021 10:28 Nevím, pokud máš takhle solidní rozpočet, asi bych se neomezoval na jeden univerzální aparát na doma i do kapely. Tedy koupit do kapely něco poctivého dospělého a na doma extra něco pokojového, klidně modeling. combo. Aparát můžeš nechat ve zkušebně, odpadne stěhování, teda nehrozí-li vykradení.
Z lamp. apců, už to není můj obor, ale asi bych se zaměřil na ty nové "poučené" modely Egnater, Victory, Blackstar a pod.
Pokud potřebuji výkon, mám ENGL Screamer 50 W, jenže leč hraje předzesilovačem, takže pěkně i celkem potichu, pořád je velmi hlasitý. Proto chci něco, co se dá více krotit :) Victory mi nic neříká, kouknu na to.

Edit: Victory Amplifiers jsou pro mé účely příliš silné, ať už 50W v 6L6 tak 30 W v EL84.
Naposledy upravil(a) Prejdák dne 18.07.2021 11:46, celkem upraveno 1 x.
volfi

Příspěvek od volfi »

Prejdák píše: 18.07.2021 10:30
Placka píše: 18.07.2021 9:31 Jen opravím v závěru zmíněný omyl - naopak "lampákům" klesá cena poměrně rychle a hodně.
Teď jsem se díval a máš pravdu :shock: , u těch velkých je to skutečně markantní. Před pár lety, kdy jsem se tady pohyboval tak ještě nebylo. Teď jsem tam viděl 100W kombo od ENGLu za zlomeček toho, co muselo stát. Malé lampáky anebo pokrok modelingu musel asi ceny hodně srazit.
Ten aparátek od BlackStar vypadá moc pěkně.
torst píše: 18.07.2021 10:28 Nevím, pokud máš takhle solidní rozpočet, asi bych se neomezoval na jeden univerzální aparát na doma i do kapely. Tedy koupit do kapely něco poctivého dospělého a na doma extra něco pokojového, klidně modeling. combo. Aparát můžeš nechat ve zkušebně, odpadne stěhování, teda nehrozí-li vykradení.
Pokud potřebuji výkon, mám ENGL Screamer 50 W, jenže leč hraje předzesilovačem, takže pěkně i celkem potichu, pořád je velmi hlasitý. Proto chci něco, co se dá více krotit :) Victory mi nic neříká, kouknu na to.
Victory nezkrotíš o nic víc než Engla, do bytu se sousedama jedině slabý tranzistor, nebo nějaký modeling do beden. Osobně na doma nejvíc používám BIAS FX2 do iPhonu + AKG sluchátka, hodíš do kapsy, chodíš po bytě a hraješ. Dále mám na doma fender mustang, ale skoro ho nepoužívám, ale hraje dostatečně potichu se slušným zvukem.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Na doma ti staci positive grid Spark "aparat"
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

s jakymkoli lampákem bych nechtěl být tvůj soused
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pořiď si nejvyšší model (Artist) Boss Katana nebo Nextone, a nemusíš imho víc řešit. Zvlášť pokud chceš něco univerzálního, na stage i do bytu, a pokud jsi spíš kytarista "akademik" než rocker. Z hlediska tvého rozpočtu je to asi low-end, tak si za ušetřený zbytek radši pořiď super kytaru...
Miraantikrist

Příspěvek od Miraantikrist »

Já bych zkusit zesilovač bluguitar amp1 Mercury nebo amp1 iridium a propojit to buď s line6 hx effect čtyř kabelovou metodou anebo ještě lépe propojit s hx stomp xl. Tam by šli i použít ty simulace preampu a ta univerzálnost by byla maximální.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

tak tady si nechat něco poradit, to je vyloženě nádhera.....Katana, bluamp a samozřejmně tu nechybí IR garda a finále je, že vlastně jakákoliv lampa potichu je nahovno :lol: :lol: Já se potom vůbec nedivím, tomu co člověk z těch pódií ve finále slyší...
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

hyenik píše: 18.07.2021 13:48 s jakymkoli lampákem bych nechtěl být tvůj soused
Pokud nemáš co říci k tématu, tak se nevyjadřuj, rádče.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Ale já jsem se k tématu mám co říct a to jsem vyjádřil!
Nade mnou bydlí blázen co uvažuje jako ty, tak natvrdo říkám, že žádný lampáč není na provozování v bytě.
Buď jsou nasraní sousedi že je to rachot, nebo kytarista že to hraje potichu blbě.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Hromada lampáčů je použitelná v bytě, akorát zaleží na dalších faktorech (repro, brzda, atd.).
A to že hraje blbě potichu ? To je jenom papouškování z doby, kdy bylo na trhu pár aparátů. Samozřejmě, že hraje líp nahlas, ale pořád hraje i na tv volume líp než Katany, bluampy a helixe...nedejbože do monitorů místo kytarového repra.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

bubucci píše: 19.07.2021 6:04 tak tady si nechat něco poradit, to je vyloženě nádhera.....Katana, bluamp a samozřejmně tu nechybí IR garda a finále je, že vlastně jakákoliv lampa potichu je nahovno :lol: :lol: Já se potom vůbec nedivím, tomu co člověk z těch pódií ve finále slyší...
Tak prosím nahoď něco svého, ať slyšíme, jak to hraje z pódia tobě. Já se snažil na YT najít něco od tvého Schelinger revivalu, a že bych si z toho zvuku sednul na p***l... Není to zlé, ale ničím, absolutně ničím to nevyniká nad zvukem, který jsem slyšel z pódia třeba z "blbýho" modelingovýho Rolanda Cube. Stejně to většinou podělá zvukař ...
Pokud chce utratit 50k, samozřejmě najde lampáč, který umí hrát potichu, ale bude stejně hrát víceméně stejně jako hraje potichu nějaký modeling. S psychoakustikou nic neuděláš ...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

bubucci píše: 19.07.2021 8:03 Hromada lampáčů je použitelná v bytě, akorát zaleží na dalších faktorech (repro, brzda, atd.).
A to že hraje blbě potichu ? To je jenom papouškování z doby, kdy bylo na trhu pár aparátů. Samozřejmě, že hraje líp nahlas, ale pořád hraje i na tv volume líp než Katany, bluampy a helixe...nedejbože do monitorů místo kytarového repra.
že zrovna do mě se pustíš že papouškuju, tos překvapil :)
jako bys nevěděl že právě hraní a nahrávání potichu se (z donucení) věnuju už víc než dekádu...
TV volume pro kytaristu je diametrálně odlišné od TV volume vnímané sousedem.

ale OK, dej návrhy co by podle tebe fungovalo...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

[quote=Prejdák post_id=796048 time=1626593475 user_id=4675]

5. Pokud lampový zesilovač
[b] - efektová smyčka
- vícekanál[/b]
- pěkný čistý zvuk, nepotřebuji tolik gainu jako má Fireball od ENGLu, mám nabídku v popové kapele
(hraji poměrně široký rozsah od blues přes funk a jazzovou fúzi po metal a la druhé album DT)
-[b] atenuátor! se slušným rozsahem rozsahu výkonů[/b]
- časem bych si chtěl přikoupit multiefektový procesor ala TC Electronic anebo krabičky
(Rád bych se zeptal na procesor z dneška, který hraje pěkně a nekazí to zvuk jen tím, že je zapojen)
(Využívám převážně chorus, delaye, reverb - ten může být pružinkový od zesáku, občas phaser)

[/quote]

Zkus si vlastně ujasnit, co přesně budeš v té kapele hrát. Pokud to je nějaká tancovačka, která hraje od všeho něco tři na tři, tak si klidně vystačíš s tím Englem a vůbec nemusíš nic řešit. Soustřeď se na nějaké šudlátko na domácí trénování, to koupíš levně a zbytek peněz klidně pošli na Hodonínsko.
Pakliže zmíněná nabídka je od kapely ambiciózních ártrockerů, kteří vypadli z konzervatoře a míří na Slavíka,
tak to s tím blues ani metalem nebude nijak horké a chtělo by to spíš nějakou univerzální klasiku případně doplnit modulátorem, dozvukem. Kolem 50 litrů by se nějaký slušný Fender dal koupit, myslím, že by stačil i ten nejdostupnější Deluxe 65 Reverb, jen bych mu vyměnil repro. C12K je strašný výkal. Poctivá celolampa Ti při hraní dá úplně jiné pocity, než nějaký digitál. Mnohem lépe si to užiješ a je úplně jedno, jestli to přiopilý divák někde před pódiem pozná. Tebe to musí prvně bavit, abys byl schopen podat nějaký výkon, který teprve někoho bude mít šanci zaujmout. Krom zavilých technokratů si drtivá většina muzikantů více užívá skutečnou lampu. Pro Blackstar to ovšem neplatí.

Jestli Ti mohu radit, vykašli se na představu, že na jeden aparát budeš hrát v kapele a zároveň v obýváku.

Požaduješ vlastní zkušenost... No, moje zkušenost je taková, že jsem v životě postavil ke stovce malých aparátů, 100% lampových, na které lidi hrají doma jak na statku u lesa, tak v sídlištním paneláku, v jednom případě je 5W v prestižní brněnské kytarové škole, učebna v běžné zástavbě, nijak zvlášť nevytlumená, hraje sa na to pět dní v týdnu odpoledne a večer a problémy nejsou. Další škola pak kdesi v Praze na Žižkově má ode mne 15W dvoukanál s 1 X 8´´ ( Weber Classic Alnico ) někdy od r. 2018 a také si na nic nestěžovali. Ovšem nevím, jak mají učebny konstruované. Na skutečný lampový stroj malého výkonu a rozumné konstrukce může inteligentní člověk doma klidně hrát a upravdu si v plné míře užije vlastnosti skutečné lampy. Nicméně v supermarketech podobnáých aparátů plné regály nemívají a krom toho jsou mezi kytaristama spousty kreténů a věřím, že Hyenika vytáčí, že večer nemůže usnout. Ovšem zmíněné aparáty jsou těžce jednoúčelové, v kapele prostě moc nefungují, jsou především určeny na domácí hraní! Adresy zmíněných kytarových škol bych asi mohl zveřejnit, pokud bys měl chuť si to tam v září osobně vyzkoušet.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ta citace se mi zase nějak nepovedla, to mám za ten svůj despekt k digitální technice. Dobře mi tak.
innerself

Příspěvek od innerself »

Já měl kolikrát v paneláku i 4x12 se 120 wattovou high gain hlavou a použít se to dalo vždycky. Je tam totiž mimo gainů minimálně ještě jedno volume. Nepřijde mi, že potichu to hraje hůř, než nějakej levnej modeling. Ten hraje za mě hůř při malý i větší hlasitosti. Asi ta 120ti wattová lampa neni úplně ono když jí škrtíš, ale vlastně to neni doma nikdy nic a pořád nejlepší zvuk leze když člověk přijde do zkušebny. Za mě osobně hrajou aparáty nejlíp, když nejsou ani nahlas a ani potichu. Tzn. trošku ohulenější než pokojová hlasitost, ale zase málo na hraní s bubeníkem. Jestli dotyčnýmu nevadí tahat těžký krávy sem a tam, tak klidně domu jde brát i 200 wattovou lampu, co má master volume. Na tuhle za mě univerzálnost bych asi klidně doporučil Marshall JVM410. To umí snad miliardu zvuků.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Fořt píše: 19.07.2021 8:40
bubucci píše: 19.07.2021 6:04 tak tady si nechat něco poradit, to je vyloženě nádhera.....Katana, bluamp a samozřejmně tu nechybí IR garda a finále je, že vlastně jakákoliv lampa potichu je nahovno :lol: :lol: Já se potom vůbec nedivím, tomu co člověk z těch pódií ve finále slyší...
Tak prosím nahoď něco svého, ať slyšíme, jak to hraje z pódia tobě. Já se snažil na YT najít něco od tvého Schelinger revivalu, a že bych si z toho zvuku sednul na p***l... Není to zlé, ale ničím, absolutně ničím to nevyniká nad zvukem, který jsem slyšel z pódia třeba z "blbýho" modelingovýho Rolanda Cube. Stejně to většinou podělá zvukař ...
Pokud chce utratit 50k, samozřejmě najde lampáč, který umí hrát potichu, ale bude stejně hrát víceméně stejně jako hraje potichu nějaký modeling. S psychoakustikou nic neuděláš ...
ok, jestli ti to příjde jako Roland Cube, tak Tě přesvědčovat nebudu. Podle podobné logiky se dá soudit každý koncert. Např. slavná modla TGP 'znalců', koncert Allman Brothers z Fillmore, mi nepříjde ničím výjimečný a přesto se z toho můžou tamní důchodci posrat.
Navíc kdo se tady baví o nějakém podióvém hraní, ty psychoakustiko... že to nepoznáš Katanu od Bognera, neznamená, že to nepozná někdo jiný.
že zrovna do mě se pustíš že papouškuju, tos překvapil :)
jako bys nevěděl že právě hraní a nahrávání potichu se (z donucení) věnuju už víc než dekádu...
TV volume pro kytaristu je diametrálně odlišné od TV volume vnímané sousedem.

ale OK, dej návrhy co by podle tebe fungovalo...
nemyslel jsem to nijak útočně, spíš mi to znělo, jako pozůstatky z rétoriky z instrumenta :)

K vysvětlení 'mého tv volume' (někdy si musím změřit dB), to je hlasitost, kdy tím neobtěžuješ někoho v místnosti vedle a jelikož hraju hodně po 22h a mám v baráku děcka i tchýni, tak jsem velice opatrný s notnou dávkou sebereflexe, co se volume týká :)
Aparáty s výborným master volume jsou např. Soldano SLO 30, Bogner Helios 100W, Naylor, HOT amps, některé Engly. Pak jsou aparáty jako Soldano Hotrod, popř. Mesa Mark , kde se ten prvotní skok na master volume dá eliminovat nějakým attenuatorem, ale pořád hrají dobře. No a pro zbytek je tu Fryette Powerstation (verze 2, která má dvě citlivosti inputu).
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

domácí osazenstvo to kouše většinou smířlivěji, "cizi" sousedi to vnimaji obvykle jinak, ale to je fuk
ciste zvuky atd, furt dokola, to jde hrat (snesitelne) na soustu veci, i potichu, jakztakz to proleza i z tech ruznych digishitu.
problem (jako vzdy) nastava u higainu, aby to nebyl ubzuceny chemohnus nebo prokopla krabice (klasicky projev maleho repraku) takze z uvodniho zadani by vlastne slo osetrit skoro vsechno, krome toho DT metalu.

Omlouvám se všem ze jsem tou nemoznosti vypichl tim padem jenom jeden styl.
Sypu si popel na hlavu a jdu si zase zapreludovat dždždž (samozřejmě na sluchátka).
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“