Jeden mikrofon pro celou kapelu
Pravidla fóra
Jeden mikrofon pro celou kapelu
Ahoj, viděl jsem na živo tuhle kapelu v Lucerně, docela mě překvapilo že to odehráli na jediný mikrofon (pouze kontrabas měl vlastní zvučení).
https://www.youtube.com/watch?v=P23yIVuYaDI
Můžete mi prosím poradit konkrétní mikrofon se kterým by to šlo?
Mám ještě doplňující dotaz, pokud by se jednalo o pouze dva hudebníky, řekněme housle a kytara, šlo by použít nějaký mikrofon s kardiodovou a ne kulovou charakteristikou, kterou mají patrně oni?
Obecně vidím problém s dostatečně razantním símání zpěvu a také s okolními ruchy, co si o tom myslíte?
Mám ještě doplňující dotaz, pokud by se jednalo o pouze dva hudebníky, řekněme housle a kytara, šlo by použít nějaký mikrofon s kardiodovou a ne kulovou charakteristikou, kterou mají patrně oni?
Obecně vidím problém s dostatečně razantním símání zpěvu a také s okolními ruchy, co si o tom myslíte?
Re: Jeden mikrofon pro celou kapelu
Něco takovýho jsem jednou zažil a znělo to velmi dobře. Šansonová kapela a měli poměrně obyčejnej mikrofon - myslím, že Rode NT1A. Takže skoro určitě kardioda a neviděl bych v tom problém, protože stejně žádnej muzikant asi nebude stát k lidem zády. Naopak se toho může využít s tím, že hlasitější nástroje se dají víc na bok. Zpěvák bude přirozeně uprostřed a tam ho bude brát mikrofon nejvíc.
Vůbec bych se toho nebál. Pokud nejsou potřeba odposlechy, je to skvělá metoda zvučení - jak je ostatně vidět na tom youtube záznamu. Jedinej problém, co mě napadá, je, že pro muzikanty může být nepříjemná ozvěna ze sálu, kterou nepřebijou odposlechama. Ale na tom videu jsou vidět odposlechy, tak možná jim to tam trochu dávají z toho důvodu. To chce vyzkoušet.
Je jasný, že zpěvák nemůže být žádnej kuňkal...
Vůbec bych se toho nebál. Pokud nejsou potřeba odposlechy, je to skvělá metoda zvučení - jak je ostatně vidět na tom youtube záznamu. Jedinej problém, co mě napadá, je, že pro muzikanty může být nepříjemná ozvěna ze sálu, kterou nepřebijou odposlechama. Ale na tom videu jsou vidět odposlechy, tak možná jim to tam trochu dávají z toho důvodu. To chce vyzkoušet.
Je jasný, že zpěvák nemůže být žádnej kuňkal...
Taky myslím, že u takovýchto akustických projektů to jde. V jejich případě jde o nějaký velkomembránový kondenzátorový mikrofon. Výběr je obrovský, záleží hlavně na finančních možnostech. Pokud by bylo hudební těleso větší, lze použít např. stereo pár kondenzátorových mikrofonů (mohou být na 1 stojanu v XY uspořádání), zvučí se tak např. pěvecké sbory. Vzhledem k zachycení stereoobrazu je pak zvuk navíc "prostorovější".
Na ruchy je to samozřejmě citlivější, ale pokud to bude kardioida (nikoli kulová charakteristika) a na pódiu bude kromě výkonu hudebníků klid, můžou to případné ruchy vytvořené (ať chtěně či nechtěně) jen hudebníky produkci spíš oživit.
Na ruchy je to samozřejmě citlivější, ale pokud to bude kardioida (nikoli kulová charakteristika) a na pódiu bude kromě výkonu hudebníků klid, můžou to případné ruchy vytvořené (ať chtěně či nechtěně) jen hudebníky produkci spíš oživit.
Je třeba zvolit správnou výšku mikrofonu na stojanu, housle jsou hlasitější než kytara, když jej dáš níž aby bral dobře kytaru, budeš se při zpěvu instinktivně "hrbit" směrem k mikrofonu. Doporučil bych velkomembánový na zpěv a housle, zhruba do výšky ramen a malomemránový kondík v úrovni pasu na kytaru. Já jsem si nedávno koupil malomemránový Rode M3 a k němu držák na mikrofonní stojan (ať nemusím tahat další stojan https://kytary.cz/gravity-mamh-01/HN169 ... zgMg%3d%3d
Chvíli trvá než si člověk na hraní na mikrofony zvykne ale pak je to paráda a každý folkař s kytarou přes kombo mu pak přijde "strašně nahlas"
Nevýhoda je že jsou prostory kde to nazvučit nepůjde (ultramalé klubíky s holými stěnami a odrazy od nich)
Chvíli trvá než si člověk na hraní na mikrofony zvykne ale pak je to paráda a každý folkař s kytarou přes kombo mu pak přijde "strašně nahlas"
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Rád bych dal zpětnou vazbu. Odehráli jsme první venkovní vystoupení na dva lidé jeden mikrofon, jak jsem popisoval. Zkušenosti jsou skvělé, normálně to fungovalo tak jak má!
https://www.zonerama.com/StudioKokos/Ph ... /267591376
Bylo to úplně bez problémů.
mp3 or did not happen 
Bezva a nedivím se. Když vidím fotku, tak na kondík toto lze v pohodě provozovat.dizzyn píše: 28.06.2021 10:14 Rád bych dal zpětnou vazbu. Odehráli jsme první venkovní vystoupení na dva lidé jeden mikrofon, jak jsem popisoval. Zkušenosti jsou skvělé, normálně to fungovalo tak jak má!
Myslím, že také používají kardioidu, jinak by to příliš kontraproduktivně snímalo publikum.dizzyn píše: 3.02.2021 15:00 Ahoj, viděl jsem na živo tuhle kapelu v Lucerně, docela mě překvapilo že to odehráli na jediný mikrofon (pouze kontrabas měl vlastní zvučení).
Je dobré, jak se kolem mikráku hemží podle toho, kdo by zrovna měl být víc slyšet.
Jinak mají U87, takže jim třeba na další mikrofony už nezbyly peníze.
| Cruel YT | Cruel sptf
Něco málo bych snad mohl dát do placu, s jednou z kapel hraju (jako jedna z variant tam kde to jde) na prostorák (AKG C3000) nebo kombinaci prostoráku a dvou tužkových kondíků ze stran na přikrmení nástrojových sól, kontrabas nástrojákem na kobylce a dibox. Chce to mít aspoň trochu nacvičenou spartakiádu při střídání na mikrofon (hlavou nástroje pod žebra nic moc, když vám prdelí do kytary nacouvá objemnější zpěvačka taky nic moc) a vyladěný poměry hlasitostí jak daleko kdo má stát a kde má který nástroj sweet spot (nalepit se dírou kytary čtvrt metru od prostoráku není nejlepší nápad). Chce to komplet stažený odposlechy a ideálně když se to nemá jak vracet (hladký strop a zdi, betonový amfík...).
Není dobré trvat na takovém typu nazvučení za každou cenu, protože jsou situace kdy se to prostě nedá, což ale třeba Punch Brothers řešit nemusí. Když se to ovšem umí (a na to jsou v tuzemsku mnohem zkušenější borci), je to paráda a odpadá mj. frustrace z toho, že zvukař neznalý stylu pohřbí poměry hlasitostí a pečlivě nazkoušenou dynamiku, kterou si dělá každý rukama.
Není dobré trvat na takovém typu nazvučení za každou cenu, protože jsou situace kdy se to prostě nedá, což ale třeba Punch Brothers řešit nemusí. Když se to ovšem umí (a na to jsou v tuzemsku mnohem zkušenější borci), je to paráda a odpadá mj. frustrace z toho, že zvukař neznalý stylu pohřbí poměry hlasitostí a pečlivě nazkoušenou dynamiku, kterou si dělá každý rukama.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
[quote=Japhy post_id=795711 time=1625121066 user_id=18554]
je to paráda a odpadá mj. frustrace z toho, že zvukař neznalý stylu pohřbí poměry hlasitostí a pečlivě nazkoušenou dynamiku, kterou si dělá každý rukama.
[/quote]
Ovšem často nastává jiný problém. Kapela v tomto směru skvěle sehraná přijede na koncert, festival,
vytáhne svůj vlastní prověřený mikrofon i se štendrem, zvukař dostane tedy 1 X XLR a nemá žádnou práci. Avšak v polovičce produkce ho to přestane bavit, nudí se. A najednou se z beden začnou linout různé dlouhé dozvuky, ozvěny, modulace a jiné digitální vymoženosti, kterými dnes každý mistr zvuku neomezeně disponuje a rozhodně do daného vystoupení nepatří a působí hodně rušivě. Kapela, která prakticky ani nepotřebuje odposlech, to vůbec neví. Je to děs, zažil jsem to na koncertě bandy Urband. https://www.youtube.com/watch?v=lP2ImfESurM Doporučuji zvukaři před začátkem produkce spoutat ruce, domlouvání nepomáhá.
je to paráda a odpadá mj. frustrace z toho, že zvukař neznalý stylu pohřbí poměry hlasitostí a pečlivě nazkoušenou dynamiku, kterou si dělá každý rukama.
[/quote]
Ovšem často nastává jiný problém. Kapela v tomto směru skvěle sehraná přijede na koncert, festival,
vytáhne svůj vlastní prověřený mikrofon i se štendrem, zvukař dostane tedy 1 X XLR a nemá žádnou práci. Avšak v polovičce produkce ho to přestane bavit, nudí se. A najednou se z beden začnou linout různé dlouhé dozvuky, ozvěny, modulace a jiné digitální vymoženosti, kterými dnes každý mistr zvuku neomezeně disponuje a rozhodně do daného vystoupení nepatří a působí hodně rušivě. Kapela, která prakticky ani nepotřebuje odposlech, to vůbec neví. Je to děs, zažil jsem to na koncertě bandy Urband. https://www.youtube.com/watch?v=lP2ImfESurM Doporučuji zvukaři před začátkem produkce spoutat ruce, domlouvání nepomáhá.
Tak vždycky jsem mnohem klidnější, když zvukař na začátku pokroutí korekcema, potahá za šavle a zbytek setu se třeba houpe se založenýma rukama na židli.
A s efekty v mixu souhlas, občas je to jako když plzeňskou nádražní halou projíždí kombajn. S reverbama a delayema jak se šafránem.
A s efekty v mixu souhlas, občas je to jako když plzeňskou nádražní halou projíždí kombajn. S reverbama a delayema jak se šafránem.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Já si hraní na mikrofon posledního půl roku užívám (co jsem koupil Rode M3) Normálně používám zpěvový konďák Audio Technica na zpěv a foukací harmoniky v akustických nástrojích magnetické snímače a zmíněný Rode na dobarvení (už se to převrátilo, že mikrofon je hlavní zdroj a snímače na dobarvení) Hodně malých koncertů jsem hrál jen přes Rode a malé akustické kombíčko Bugera, trochu se u toho musím hrbit (mikrák je hodně směrový) chtělo by to velkomembránový, je v plánu.
Jinak se zvukaři, souhlas, reverby a delaye to je jejich
Ale mám spíš na zvukaře štěstí i když se nejraději zvučím sám (což je většina mých koncertů)
Jinak se zvukaři, souhlas, reverby a delaye to je jejich
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Dobrý, funguje to.
Co kontrabas, nehodil by se ještě?
Co kontrabas, nehodil by se ještě?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Mně ten zvuk připadá jak z šelakové desky Osvobozeného divadla z 30. let minulého století. To je schválně tak zkreslené?
Předpokládám, že to není přímo náběr z mikrofonu, ale nahrávka na mobil.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Každopádně z té ukázky vůbec není moc poznat, jestli to funguje nebo ne. Hlavně v tomhle případě tam snad jediná výhoda jsou ušetřené peníze. Hrajete dva na stejné nástroje do jednoho mikrofonu. Ani nedáváte možnost zvukaři, aby z toho udělal stereo. Pohybujete se ve stejném frekvenčním pásmu, nepůsobí to vůbec zajímavě.
Ve chvíli, kdy si pořídíte nějaký vhodný mikrofonek do housliček a každý své akustické kombo, z kterého vás vezme zvukař linkou, dva mikrofony na zpěv jsou také na každém koncertě, tak pak se vám i zvukaři otevírá spoustu možností, jak zvuk udělat zajímavější, barevnější. Tohle působí poněkud nedokonale. Tedy bez urážky.
Ve chvíli, kdy si pořídíte nějaký vhodný mikrofonek do housliček a každý své akustické kombo, z kterého vás vezme zvukař linkou, dva mikrofony na zpěv jsou také na každém koncertě, tak pak se vám i zvukaři otevírá spoustu možností, jak zvuk udělat zajímavější, barevnější. Tohle působí poněkud nedokonale. Tedy bez urážky.
Pokud to bylo na mobil, tak klobouk dolů před tím, kdo to takhle stabilně udržel. Spíš bych řekl foťák /podle kvality videa nic moc) na stativu?
Já tam vidím hlavní nevýhodu v nabírání ruchů, včetně větru (podle stromů bylo dost větrno), pokud je tedy nenabíral mikrofon na kameře. Taky kročejový hluk z pódia, v takovéhle muzice se neschová, na rozdíl od nějakého bigbeatu. Ten velkomembránový kondík, aby to vše sejmul, potřeboval asi dost gainu. Vlastní dynamické mikrofony a snímače nebo mikrofony do houslí by to asi zvládly lépe, ale proč hned stereo, když přirozeně to duo žádnou podstatnou stereofonní bázi nemělo? Trochu to, mmjuzi, odporuje tvému předchozímu příspěvku... Komba bych taky neřešil, stačil by asi DI box nebo preamp (pro piezo), vždyť měli před sebou hafo odposlechů.
Pro housle doporučuju vyzkoušet levný klipový mikrofon Korg (on je to vlastně piezo snímač), připevněný na kobylku dává překvapivě použitelný výsledek, dokonce i bez preampu s vysokou vstupní impedancí.
https://kytary.cz/korg-cm-300-bkrd/HN196326/
Na YT jsem našel jen ukázku pro cello s předchozím modelem CM-200 (nejspíš identický s CM-300):
Já tam vidím hlavní nevýhodu v nabírání ruchů, včetně větru (podle stromů bylo dost větrno), pokud je tedy nenabíral mikrofon na kameře. Taky kročejový hluk z pódia, v takovéhle muzice se neschová, na rozdíl od nějakého bigbeatu. Ten velkomembránový kondík, aby to vše sejmul, potřeboval asi dost gainu. Vlastní dynamické mikrofony a snímače nebo mikrofony do houslí by to asi zvládly lépe, ale proč hned stereo, když přirozeně to duo žádnou podstatnou stereofonní bázi nemělo? Trochu to, mmjuzi, odporuje tvému předchozímu příspěvku... Komba bych taky neřešil, stačil by asi DI box nebo preamp (pro piezo), vždyť měli před sebou hafo odposlechů.
Pro housle doporučuju vyzkoušet levný klipový mikrofon Korg (on je to vlastně piezo snímač), připevněný na kobylku dává překvapivě použitelný výsledek, dokonce i bez preampu s vysokou vstupní impedancí.
https://kytary.cz/korg-cm-300-bkrd/HN196326/
Na YT jsem našel jen ukázku pro cello s předchozím modelem CM-200 (nejspíš identický s CM-300):
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ale neodporuje. Když se kapela stylizuje do 50. let, má tři různé akustické nástroje a hraje z velké části autentickou muziku, třeba toho Mackie Messera, který je na videu v mém předchozím příspěvku, tak to smysl má. Je to prostě součást show.
Když jsou na podiu dva muzikanti se stejnými nástroji, tak je VŽDY inteligentní zvukař mírně rozhodí pravá / levá, aby byl projev čitelnější. A tomu se právě říká stereo.
Když jsou na podiu dva muzikanti se stejnými nástroji, tak je VŽDY inteligentní zvukař mírně rozhodí pravá / levá, aby byl projev čitelnější. A tomu se právě říká stereo.
mmjuzovy neotřesitelné pravdy 
Stereo je úplně to poslední, co někoho na koncertě zajímá. Kontaktní snímání zblízka vždycky dává méně přirozený zvuk než z dálky (bavíme se o akustických nástrojích). Vyjadřovat se k frekvencím je už totální mimóza, protože to je dáno mikrofonkem toho foťáku/mobilu.
Vítr, ano, to může být problém. Do slušné míry řešitelný "molitanem". Přenos dupání taktéž, ale ořez basů by to měl taky většinou vyřešit.
Stereo je úplně to poslední, co někoho na koncertě zajímá. Kontaktní snímání zblízka vždycky dává méně přirozený zvuk než z dálky (bavíme se o akustických nástrojích). Vyjadřovat se k frekvencím je už totální mimóza, protože to je dáno mikrofonkem toho foťáku/mobilu.
Vítr, ano, to může být problém. Do slušné míry řešitelný "molitanem". Přenos dupání taktéž, ale ořez basů by to měl taky většinou vyřešit.
Je to nahrané i se zvukem na nějaký foťákvasekh píše: 20.07.2021 14:37 Předpokládám, že to není přímo náběr z mikrofonu, ale nahrávka na mobil.