Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
jastud

Re: Aparát do 50 000 - na doma i koncerty

Příspěvek od jastud »

To je marny hyeno. Vzdej to.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
innerself

Příspěvek od innerself »

Mě baví a inspiruje hlavně high gain, když je na relativně pokojový hlasitosti. Teda každej má pokojovou hlasitost jinou. Je to o něco víc nahlas, než hraní v noci. To je nahlas i elektrika na sucho. Klasická kytara je už tuplem nepoužitelná. Já teda rozlišuju ve zkušebně 3 hlasitosti.

1, s bubeníkem (takhle nahlas se hraje fakt jenom s kapelou)

2, na nahrávání (tam je to o dost níž, než s kapelou, ale sám bych si to takhle nahlas taky nedal)

3, na samotný zahrání pro radost, trénink, a potěšení. Tak je to za mě i to pokojový hraní a i soused s vrtačkou dělá větší metal. Možná stejná úroveň hluku jako vysavač. Takhle si zahraju vlastně sám nejradši a hrajeme takhle i ve zkušebně, když se sejdou jenom kytaristi. Nikdy mi teda nepřišlo, že by to hrálo hrozně. Po několikátý opakuju, že právě když je to nahlas na kapelní hlasitost, tak mi zní všechno stejně jako plech. Moje uši asi už prostě nevnímaj barvu, ale výkon. Hlavně že se všude řiká a píše, jak high gainy jsou celý o preampu, ale když to neni dostatečně nahlas, tak to zároveň nehraje. Tohle si pro mě dost protiřečí. A několikrát se tu už psalo, že high gainy zůstávaj s vysokym výkonem právě kvůli tomu, aby zůstal koncák čistej i při brutální hlasitosti.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

Když bys opravdu chtěl trvat na analogu a lampě, tak je zajímavej kompromis Engl E530. Plnohodnotnej 2 kanál tube preamp (i když Clean bývá podceňován, myslím, že zbytečně) a má zabudovanej Speaker out, tedy trandovej konec s nějakými pár Watty. Co jsem čet, utáhne to i větší box a výsledek není úplně blbej. Podobná koncepce je i ten PV Piranha. Ale to je takové ořezané cvičítko. To jen pro případný zájem zarytého analogisty. Osobně se také kloním k simulantům, mulťákům, popř. IR´s.

Naposledy upravil(a) torst dne 25.07.2021 12:21, celkem upraveno 1 x.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ladap

Příspěvek od Ladap »

Fender DRRI na volume 4 se nedusí a 12" celestion ruby red není prapodivný minireprák.
Na zkreslení mě moc neužije, mě stačí když to občas chroupne, ale když chci, tak krabičky mi kreslí pro moje uši dobře a volume pedál mám až za nima. Nemám pocit že s kapelou mi to hraje líp než doma.
Zkreslený zvuk chce už nějakou hlasitost bez ohledu na zdroj zvuku. Jinak je to jako bouchat pěstí do stolu tak aby to nikdo neslyšel...
MetallicaFAN

Příspěvek od MetallicaFAN »

Moja osobna skusenost
Proces hladania u mna trval cca 3 roky a vyskusal som vselico… ciel bol kvalitny HIGH GAIN zvuk s kvalitnymi efektami v “signal chain”ˇ Takze som svoje hladanie ukoncil tymto:
1. Skusobna a live-
- Blackstar Series One 104 6L6 - 4 kanal, DPR (dynamic power reduction) plynuly od 10W - 100 W. Zatial som ho mal najviac tak cca na 50% a je to brutal. Hra rovnako dobre pri 10 W ako pri 100W. Vratane izbovych hlasitosti, hra presne to co si nakrutis, od krasnych cleanov cez AC/DC az po DeathM. S mojim Fractalom to krasne funguje zaroven aj ako MIDI prepinac cize menis kanaly podla presetov ako si nastavis. Ma S/R slucku, a MIC vystup teda kablom hned do mixu podla zelania. Max spokojnost.
- BOX Blackstar 4x12 V30.
- Fractal AX8 (dnes uz je novsia verzia FM3) - MAX spokojnost, tu je skoda cokolvek pisat, ospevovat, je to TOP-ka v tejto kategorii s milionom moznosti a kombinacii, funkcii. Ani nepochybuj ze by si nenasiel zvuk ktory hlafas, je to iba o case stravenom pri nastavovani, resp daju sa kupit uz hotove presety na nete za par penez. Spolu s tym ampom to dava taku variabilitu ze “dovidenia”ˇ

DOMACE HRANIE
1. AX8 sa da vyuzit aj doma cez sluchatka pripadne cez nejake male kombo. Ja mam Blackstar BEAM 2x10W tranzistor a v pohode to staci na to aby ta po hrani na vyssich hlasitostiach prestali susedia zdravit. Toto malicke kombo je zaroven aj moja cestovna verzia (pracovne cesty) teda plus gitara, ma to vstavane efekty aj gainy s ktorymi si plne vvystacim ked som z domu prec.

Z veci ktore som realne vyskusal mam napr iRig2 HD, ktory hra uzasne aj s 100W ampom aj na sluchatka. Ma vsak par nevyhod, preto je to z “profi” hladiska iba taka hracka. Ale napr na cestach alebo doma posluzi…za tie peniaze 😃.
Z veci ktore stoja za zmienku som napr vlastnil kombo Peavey 6505+112. Cleaby to hralo nadherne, so skreslenym zvukom som spokojny nebol. Ale tych 60W lampovych hralo pekne nahlas.

Ostatne veci co som vyskusal nebudem zmienovat, par krabiciak som si ponechal a pouzivam ich. Teda Noise suppressor, a DROP od Dogitechu.

Super vec je napr wireless SHURE co pouzivam. Nechcem nikdy zazit ked mas vyhuleny aparat a vytrhnes si kabel z gitary ked nan stupis. Ta pecka musi byt cool 😄.

Z predchadzajucich komentov suhlasim s tym ze ak to rozpocet dovoluje treba si nieco (tu hlavnu zostavu) kupit do skusobne a na doma nieco mensie, co sa v bytovke da akceptovat. Tahat zakazdym cca 100 kg aparatury po case zacne byt otrava, preto som aj ja zvolil tuto cestu.

A este mozno ku gitare. Sam som ich skusil par a nakoniec som zvolil cestu kvality a postupne budem dokupovat iba kvalitne kusky. Ak to s gitarou myslis vazne tento pristup ma urcite zmysel nakolko tie kusky maju kvalitu, hraju tak ako od nich ocakavas a nic neriesis.
Toto su moje osobne skusenosti.
Prikladam link s ukazkou z live vystupenia so zostavou o ktorej pisem, nahravky su iba z mobilu.

https://youtu.be/LsTcnZJndOI

https://youtu.be/5P7qDJy0wxg
https://www.youtube.com/channel/UCGh_Fu ... a43LD4VVVQ

ESP LTD KH602
Fractal Audio AX8
Blackstar Series One 104 - 6L6
Blackstar Series One 412B V30
Fořt

Příspěvek od Fořt »

MetallicaFAN píše: 25.07.2021 22:25 Z predchadzajucich komentov suhlasim s tym ze ak to rozpocet dovoluje treba si nieco (tu hlavnu zostavu) kupit do skusobne a na doma nieco mensie, co sa v bytovke da akceptovat. Tahat zakazdym cca 100 kg aparatury po case zacne byt otrava, preto som aj ja zvolil tuto cestu.
Souhlas. Proč vlastně mít jeden a tentýž aparát na doma a koncerty? Mně to přijde nepohodlné z hlediska transportu. Pokud by ten aparát byla nějaká 100 W hlava s bednou 4x12, a já bydlel někde v 10. patře paneláku, asi bych si na doma fakt pořídil něco čistě na doma, a neřešil, zda to utáhne koncerty. Aparát na koncerty bych nechal odpočívat ve zkušebně, a zbytečně bych ho nezapínal a nežhavil kvůli provozu v přidušeném režimu.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Na doma je stoprocentne lepsi digital s dobryma poslechovyma monitorama nez lampa s temer libovolnym 12" reprakem na 0.5w. Jasne, kazdy repro hraje potichu jinak, ale ve vysledku to zase vsechno smazne digital se slusnyma bednama - lepsi kontrola hlasitosti a zvuku celkove. Priduseny kytarovy reprak je priduseny kytarovy reprak, rozumim tomu nadseni z pocitu, ze hrajes na velkou bednu a ven leze hlasitost telefonniho zvoneni, ale digital je trochu jinde :) Ten DV Mark se mi moc nelibil, za me je Fractal ci Kemper dal.

nedavno jsem mel obdobi kdy jsem potreboval udelat nejake nahravky kytary doma a mel jsem na to dva aparaty s master volume, nakonec jsem to vzdal a nahral to ke spokojenosti vsech vystupem ze smycky pres IR. Zvuk nerozlisitelny od nahravky pres mikrofon.

Chapu ale potrebu udelat si radost a mit novou hracku, volil bych v tom pripade treba zminovany Mark V:25, nas basak ho ma a je to fakt super. Navic neni nejak prehnane velky, hezky sedi na 1x12 a je to krasna hracka. Obecne vetsina klasickych Mesa/Boogie zesilovacu je koncipovana tak, ze se vetsina zvuku udeje v preampu a konec zustava skoro az do limitu cisty (navic imho pak nejde o nejaky super libozvucny zkresleni), takze i ty vetsi hlavy by mohly bejt slusna alternativa, krom blbyho prubehu volume hrajou furt slusne.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Mark V:25 na tady ten účel nefunguje dobře. Na papíře možná jo, ale v reálu nemá, v podstatě jako většina EL84, dobře využitelné master volume a abych si 'nadávkoval' to domácí volume, o kterém je tu řeč, jsem musel použít Captora s -20dB útlumem.
Třeba torstem zmiňovaný Engl 530 funguje, ale leze z toho v podstatě jenom higain. Crunch je jenom pro germanofily, kterým se líbí hrůzy jako je Hugjes a Kettner.
Jenom abych to tak nějak zhrnul, to že jste tady v podstatě nikdo nehráli na aparát, který splňuje dané požadavky, neznamená, že neexistuje :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

bubucci píše: 26.07.2021 19:24 Mark V:25 na tady ten účel nefunguje dobře. Na papíře možná jo, ale v reálu nemá, v podstatě jako většina EL84, dobře využitelné master volume a abych si 'nadávkoval' to domácí volume, o kterém je tu řeč, jsem musel použít Captora s -20dB útlumem.
Třeba torstem zmiňovaný Engl 530 funguje, ale leze z toho v podstatě jenom higain. Crunch je jenom pro germanofily, kterým se líbí hrůzy jako je Hugjes a Kettner.
Jenom abych to tak nějak zhrnul, to že jste tady v podstatě nikdo nehráli na aparát, který splňuje dané požadavky, neznamená, že neexistuje :D
co to znamena nadavkoval? jakoze nastavil presne hladinu hlasitosti masteru? s tim jsem teda problem nemel a docela me prekvapilo, ze to s el84 furt hraje jako Mark :) Z toho co tu padlo je to za me nejbliz tomu "all in one" reseni ve formatu tradicniho aparatu.
torst

Příspěvek od torst »

Aparát na doma:
https://hudebnibazar.cz/zoom-fire-7010/ID292027/
/srry za torstrolling, už jsem si dlouho nezazlobil !/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

přesně, nastavit master na dané volume. Teď jsem si to jenom narychlo zkusil appkou a průměr je nějakých 47dB, spičky kolem 65dB, cca 60-70cm od repra. Prcek už spí a řekl bych že TV určitě víc nahlas než já.
Kdybych ty už neměl ozkoušené, tak neřeknu ani popel, ale krom nejnovější generace AXE a QC jsem je měl všechny, IR mám komplet Celestiony, Ownhammer a ML lab, solidní 5'' KRK monitory a furt na ten kytarový box s lampovým aparátem mám zvuk, na který mně baví hrát víc i při tady té skromné hlasitosti. Už jsem to tu psal, jeden z hlavních faktorů je ta G12-65tka (měl jsem i tu ET65, jako ty a ta není stejná), perfektní low-volume repro.
To že to tady někdo zkusí se dvěma low-end kombama a rádoby českým vitntydž butikem se šišatým reprem a bude trvdit, že to nejde, tak s klidným svědomím můžu říct, že je to jenom jeho vlastní omezeností a nedostatkem zkušeností...a ve finále doporučí low-end modeler :lol: :lol:
jastud

Příspěvek od jastud »

Ja zas muzu s klidnym svedomim rict, ze nazory Kinxe a hyenika jsou nasobne hodnotnejsi nez kecy chytraka, ktery resi krizi stredniho veku nakupem butikovych kytar a aparatu a o kazdem tvrdi, ze je to konecne reseni a nejlepsi vec na svete.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Tady se jedou psychologické rozbory, koukám ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
volfi

Příspěvek od volfi »

No nevim nevim, pokud Prejdák píše, že je na něj moc ironball a blackstar přepnutej na <1w, tak mu nebude fungovat skoro nic, (Ironball umí hrát opravdu potichu). Pravděpodobně se tu bavíme o hodně nízké hlasitosti, kde je dle mě úplně jedno jak moc "dobře" to hraje. I spoustu tranzitorovejch komb bude mít problém. Například Fender Frontman 15, neumí hrát potichu, do bytu absolutní nesmysl. Mě by teda zajímalo, zda tazatel potřebuje na doma "super" lampovej zvuk? Co všechno má za použitelné vybavení... (monitory, sluchátka....). Přecejenom 50K je pěknejch, ale pokud k tomu musí kupovat reprobox a další vybavení, aby mohl hrát potichu doma, tak už to není tak pěkný.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

bohužel ty psychologické rozbory jsou to jediné, na co se tady někteří zmůžou, protože o aparátech vědí naprosté h***o 😀
V podstatě se tu řeší koupě aparátu, který většina viděla maximálně na eshopu 😀😀
A střední krize se řeší zásadně pořízením bicyklu a projížďkama s ostatníma krizáka 😂
volfi

Příspěvek od volfi »

bubucci píše: 27.07.2021 7:54 bohužel ty psychologické rozbory jsou to jediné, na co se tady někteří zmůžou, protože o aparátech vědí naprosté h***o 😀
V podstatě se tu řeší koupě aparátu, který většina viděla maximálně na eshopu 😀😀
A střední krize se řeší zásadně pořízením bicyklu a projížďkama s ostatníma krizáka 😂
O aparátech vím h***o, ale nikdo z nás neví jakou hlasitost opravdu Prejdák potřebuje. Naprosto dokážu pochopit, že i nízká hlasitost z 3 palcovejch monitorů by mu mohla vadit. Proto nechápu, co je špatného na tom doma hrát do sluchátek, přes VST, helix nebo cokoliv jiného. S prvním ironballem a HK tubemaiserem 36 s 1x12HB vintage se dá hrát i v paneláku, zvuk mě nebere, ale hlasitost je naprosto ok. Pokud je tohle na tazatele hodně, tak nevěřim že cokoliv jinýho bude lepší.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Není náhodou už ten název topicu nesmysl (pokud tedy "doma" znamená byt v bytovém domě)? To bude vždycky kompromis, jde jen o to na kterou stranu.
To je jako hledat auto na závody a pro rodinu - v sobotu pár RZ na rally, v neděli do Kauflandu, a občas odvézt třeba boiler na chatu.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Proto jsem tu psal i čísla.
Asi holt máme každý jiné nároky a pokud někomu příjde VST přes notebook jako dobrý kytarový zvuk, tak ok. Pak naprosto chápu ty názory, jak kytary dělají snímače, na dřevu nezáleží a podobné tragédie…
torst

Příspěvek od torst »

No asi záleží na kvalitě VST, ne? Jsou starší skřípavé a současné, které mají obrovskou zátěž CPU a hrajou skvěle, Mercuriall a td. Co jineho je Kemper než hodně kvalitní VST plus IR ?
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Pokud by měl tazatel zájem, tak můžu nabídnout Atomic Amplifirebox, umí to udělat velmi pěkný zvuky. Původně jsem ho chtěl mít právě na doma, ale nakonec jsem usoudil, že mi Line 6 POD Studio na domácí hraní a nahrávání stačí a tak je u mě nevyužitý. Stejně doma na elektriku nejčastěji cvičím jen nasucho :-D Kdyžtak SZ

p-atomic-amplifirebox-47360
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“