Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte struny?
Jaképak štráchy se strunami. Z Německa (eBay) mi přišla kytara obutá do starých, s balíčkem nových (velmi slušný prodejce). Ještě jsem nepřezul. Když pitomý, standardní, milimetrový, Dunlop vyměním za obyčejnou českou korunu, hraje to lépe a sedmnáctkrát levněji než Dunlop a třistačtyřicettřikrát levněji než ty Dada. A taky ty stříbrný stříkačky a střechy ....
Bez urážky, tento příspěvek mi opravdu nepomohl pochopit nic.starypard píše: 8.08.2021 20:09 Jaképak štráchy se strunami. Z Německa (eBay) mi přišla kytara obutá do starých, s balíčkem nových (velmi slušný prodejce). Ještě jsem nepřezul. Když pitomý, standardní, milimetrový, Dunlop vyměním za obyčejnou českou korunu, hraje to lépe a sedmnáctkrát levněji než Dunlop a třistačtyřicettřikrát levněji než ty Dada. A taky ty stříbrný stříkačky a střechy ....
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
cimrmartina hraje na kytaru stříkačkou, toho nějaké struny nezajimaji 
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Píše že hraje na starý struny místo trsátka korunou.džetro píše: 8.08.2021 20:57Bez urážky, tento příspěvek mi opravdu nepomohl pochopit nic.starypard píše: 8.08.2021 20:09 Jaképak štráchy se strunami. Z Německa (eBay) mi přišla kytara obutá do starých, s balíčkem nových (velmi slušný prodejce). Ještě jsem nepřezul. Když pitomý, standardní, milimetrový, Dunlop vyměním za obyčejnou českou korunu, hraje to lépe a sedmnáctkrát levněji než Dunlop a třistačtyřicettřikrát levněji než ty Dada. A taky ty stříbrný stříkačky a střechy ....
Mne by ale spíš zajímalo co bere a kolik, protože buď je to málo, a nebo naopak moc ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Tak jestli je v té stříkačce solidní matroš, tak si tou poslední korunou bez problémů zahraje na kytaru nejen bez strun, ale klidně i bez kytary
Na druhou stranu, hrát mincí asi někdy zkusil každý kdo slyšel jméno May. Nicméně předpokládám, vzhledem k tomu, jak se trend "masivně" ujal, že ve většině případů asi se stejnými úspěchy jako já
Příspěvek měl pobavit. Ve skutečnosti jsem tu dvanáctku z roku ´82 přezul na nová Dadárka, a tu korunu jsem včera zkusil a cinkalo to opravdu moooc hezky. Budu to užívat. Ale ta dadárka také.
a už konečně i s kometářem na frontmanovihyenik píše: 8.08.2021 11:52 Slipy se maj plnit nejenom o vánocích....
A jak to vidíte s odstupem času vy?
https://www.frontman.cz/cs/daddario-xs- ... ezovy-test
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
Potvrzuji. Dvě kytary, obě jsem z experimentálních důvodů převlékl ve stejný čas, střídat jsem se snažil rovnoměrně. Elixíry po smrti a XS hrajou a hrajou … už mám připravený paklík 12 na celomahagonku. Pokud mi to padne do ucha jako 13 na smrk/RW, nebude co řešit.
No tak jsem je teda taky koupil, kytara je dostane po servisu. Ale v libereckém Muzikeru za 590 - to trochu štíplo 
Já pořídil dvě balení za necelých 470,-/ks v rámci hromadného nákupu u Thomanna. 590,- je loupež za bílého dne. Pokud sednou, asi nejekonomičtější řešení. Mně vydrží minimálně jednou tolik než Elixíry, DR Sunbeam mi sedí o fous lépe, ale 300,- za balení a nevydrží ani polovinu co Elixíry, o Martin SP ani nemluvím. To bych jen měnil struny. Ještě tedy mám 7 balení DR a 3 balení AER, ale potom! 
Používal jsem dřív nějakou střední řadu Dadario a při vyzkoušení Elixirů jsem byl v šoku, jak dlouho ty struny vydrží. Tohle nové chci vyzkoušet vlastně hlavně proto, že to všichni chválí a zaujal mě i ten nižší.. jak to píšou... manipulační hluk?
Takže z hlediska výdrže mi stačí, když to bude podobné a basta. Cenu při dalších nákupech pořeším.
Ok, XS bychom měli, vypadají super a co XT? Nejsou potahované, ale prsí se 4x vyšší životností proti běžným strunám. Pořídil jsem je v Music City s nějakou svojí drobnou slevou za 273 Kč vč. DPH (Bronze), ale ještě nevyzkoušel. Má někdo zkušenost?
To Šimkojc. XT jsou takové "tužší" a docela brzy se špiní, pod trsadlem i třepí, podobně, jako např. Elixir. Výdrž nemohu hodnotit, pro ten pocit tuhosti a ne zrovna ideální reakci na "něžné" dolaďování šly většinou po čtyřech týdnech dolů. Ovšem hovořím o zkušenosti zhruba z dubna až července minulého roku (2020). Nemám tušení, zda od té doby neprošly nějakou modifikací. Nicméně si troufnu říct, že jsou dost jiné, než například byly AD EXP.
to Šimkojc: XT potahované jsou (z webu D ´Addario: ,,A thin, hydrophobic coating protects every string in the set from the corrosive effects of sweat and humidity"). Prsí se tím, že to ale není negativně poznat na zvuku a pocitu ze hry, nýbrž pouze kladně na jejich výdrži. Obojí mohu potvrdit, i když mě osobně nevydržely 4x déle, ale cca 2,5x než nepotažené struny, které měním obvykle po 1 měsíci. Za sebe: s XT spokojenost (měl jsem 012 Bronze)
Mně ty XT připadaly jako neforemné dráty. Na trsátko asi OK, ale na prsty nic moc. Podobně jako nepotahované Nickel Bronze (v obchodě mi je nutili pomalu jako zjevení boží). Ty jsem sundal v podstatě obratem.
...z čehož jasně plyne, že struny jsou opravdu extrémně subjektivní záležitost:-) Mimochodem - Nickel-Bronze jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Jo, a hraji také hlavně prsty:-)
Naposledy upravil(a) Ahasver dne 19.08.2021 15:32, celkem upraveno 1 x.
Ono nejsou potahované, jako potahované ...Šimkojc píše: 19.08.2021 10:51 Ok, XS bychom měli, vypadají super a co XT? Nejsou potahované, ale prsí se 4x vyšší životností proti běžným strunám.
Wire Coated vs. Film Covered
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Naprosto souhlasímAhasver píše: 19.08.2021 14:49 ...z čehož jasně plyne, že struny jsou opravdu extrémně subjektivní záležitost:-) …
Tak hlavně každé struny zní jinak na každé kytaře (tvar, velikost materiály, setup), navíc na stejné kytaře zní jinak v různých sílách. K tomu ještě různé styly a techniky hry, a máme tady mraky kombinací, které nám dají hodně objektivních alternativ.
A potom teprve přichází subjektivní dojem.
Co se mi líbí na Martin D28 mi nesedí na Furch V1 SR, jiné používám na GA na fingerpicking, a jiné na 12strunce. A "subjektivní záležitost" v tom tím pádem vůbec není.
A potom teprve přichází subjektivní dojem.
Co se mi líbí na Martin D28 mi nesedí na Furch V1 SR, jiné používám na GA na fingerpicking, a jiné na 12strunce. A "subjektivní záležitost" v tom tím pádem vůbec není.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
to čavli: Hádat se nehodlám, nemělo by to cenu - každý jsme evidentně o svojí pravdě přesvědčeni a pochybuji, že někdo z nás změní názor. Objektivní určitě je, že rozdíly JSOU. Ale CO kterému uchu lahodí (a na jaké kytaře) - to subjektivní je. A ty subjektivní dojmy různých kytaristů mě právě baví sledovat. Proto trvám na svém názoru o subjektivitě:-) Koneckonců, je velmi pravděpodobné, že bych dejme tomu já na totožných kytarách měl úplně jiné struny. I kytarář Petr Procházka na svém fóru napsal: ,,Názor na typ strun je vždy subjektivní." (19.04.18)