Hraji přes 7 let a mám už 4. akustickou kytaru. První byla Fender CD-60, pak Sigma DM-ST, k ní jsem si koupil LAG Tramontane T70D a před pár dny skvělou Fender PM1 mahagon.
Šlo to takto: po prvních dvou letech rozbrnkání jsem dal Fendera kámošovi a koupil si příjemnou polomasivní Sigmu. Byla fajn, akorát jsem si říkal: ten krk je trošku jiný, než má Fender, jiná rozteč strun a tak, ale to si zvykneš. Tak jsem si zvykal. Pak jsem si koupil LAG a říkal jsem si: ten krk je trošku mělčí než má Fender, ale zvykneš si. Zvykal jsem si. Pak jsem měl po letech svého prvního Fendera u kamaráda v ruce a doslova v šoku, jak o mnoho pohodlněji a samozřejměji se mi na něj hraje, jsem mu ho zabavil a vzal si ho zpátky
Před pár dny jsem se rozhodl posunout se dále a koupil jsem si z druhé ruky Fendera PM1, skvěle znějící kytaru za ty peníze, s nadějí, že to snad bude na chlup stejná kytara a krk a za pár dnů mi došlo, že to zase není ono. Má jiný krk než levnější bráška, papírově stejný, ale trošku mělčí a hned je to znát. Na prodejně, cokoliv vezmu do ruky, není to ono. Na svou obhajobu musím uvést, že mám hodně nekonfekční velikost a tvar ruky, velké dlaně, dlouhé prsty a dost odsazený palec a vypadá to, že snad jediné, co mi sedí, je moje první kytara. Nevím, jestli to prostě tak náhodou tehdy vyšlo, že jsem si vybral to NEJ pro mě nebo je to tím, že jsem se na ni učil od začátku a je tam jakási zvláštní fixace nebo co, ale nic mi nesedne tak jako ona. Učím se technicky těžší styly jako ragtime a boomchick a tam je každý milimetr znát. Nejde o to hrát základní akordy v základní poloze, ale jakmile jde o něco trochu techničtějšího, je to znát. Zahraju to samozřejmě na všechny kytary, ale jen Fender je mi pohodlný a tak zvláštně samozřejmý a o tom to je
Řešil někdy někdo něco podobného? Je řešením nechat si vyrobit kytaru na zakázku? Díky moc za všechny postřehy někoho, kdo měl nebo má podobný zvláštní problém.