Koupě "z druhé ruky"

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Dag
Nový uživatel

Koupě "z druhé ruky"

Příspěvek od Dag »

Dobrý den všem,
mám prosbu - naskytla se mi koupě použité akustické kytary Seagull S6 + CEDAR. Kytara je prý 5 let stará. Mám dvě pochybnosti:
1. šíře krku na 0. pražci je podle výrobce 45,72 mm (oproti verzi "slim", jež má 43,69 mm)
- protože jsme při krádeži přišli o obě naše kytary, nemám bohužel s čím porovnat - jen se bojím, zda tato varianta krku není příliš široká
2. papírový štítek uvnitř kytary mi přijde trochu zmačkaný (viz foto) a nevím, jak si to vysvětlit
kytara.PNG
Nemám možnost se na nástroj podívat předem - je 100 km daleko - pokud možno nechci vážit zbytečnou cestu.
Předem děkuji za Vaše náměty.
Čavli

Re: Koupě "z druhé ruky"

Příspěvek od Čavli »

A to nemáš žádné fotky ???
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Dag
Nový uživatel

Příspěvek od Dag »

Čavli píše: 8.08.2021 22:35 A to nemáš žádné fotky ???
Nějaké fotky jsou - na nich kytara vypadá dobře:
kytara1.PNG
kytara2.PNG
himself

Příspěvek od himself »

Asi bych se na to nefixoval, jestli Ti je 100 km jet pro kytaru moc (obzvláště, jestli jsou nějaké pochybnosti), tak se na ni vyprdni a počkej si na jinou. Není to přeci žádná raritka lepší je kupovat s vyzkoušením.
Kytaru za 2,5 jsem si nechal poslat, pro kytaru za 10 jsem si dojel 100 km a na kytaru za 64 jsem si vzal dovolenou a jel jsem do ciziny. Tož tak.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Za mne v pohodě, ta kytara je dobrá, resp. je to otázka ceny a stavu.
Ořech 45 mm se dnes stal víceméně standardem, a i já mám 2 kytary téhle šířky. Pocitově hraje další roli rozteč strun na ořechu (jde předělat), a profil krku. Pokud nemáš extrémě malé ruce, nebude to problém.
Co se týká pomačkané etikety, myslím, že to "pomačkání" je u nich jen potisk. Kdo má Seagull mohl by se mrknout.
Pokud je dobrá cena, zajel bych se mrknout. Když ji dobře prohlédneš, tak při rozumné ceně když tak pošleš dál. Myslím, že u Seagulla to nebude problém.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Dag
Nový uživatel

Příspěvek od Dag »

himself píše: 9.08.2021 7:24 Asi bych se na to nefixoval, jestli Ti je 100 km jet pro kytaru moc (obzvláště, jestli jsou nějaké pochybnosti), tak se na ni vyprdni a počkej si na jinou. Není to přeci žádná raritka lepší je kupovat s vyzkoušením.
Kytaru za 2,5 jsem si nechal poslat, pro kytaru za 10 jsem si dojel 100 km a na kytaru za 64 jsem si vzal dovolenou a jel jsem do ciziny. Tož tak.
Čavli píše: 9.08.2021 7:57 Za mne v pohodě, ta kytara je dobrá, resp. je to otázka ceny a stavu.
Ořech 45 mm se dnes stal víceméně standardem, a i já mám 2 kytary téhle šířky. Pocitově hraje další roli rozteč strun na ořechu (jde předělat), a profil krku. Pokud nemáš extrémě malé ruce, nebude to problém.
Co se týká pomačkané etikety, myslím, že to "pomačkání" je u nich jen potisk. Kdo má Seagull mohl by se mrknout.
Pokud je dobrá cena, zajel bych se mrknout. Když ji dobře prohlédneš, tak při rozumné ceně když tak pošleš dál. Myslím, že u Seagulla to nebude problém.
Děkuji za náhled - rozhodla jsem se, že se na ni pojedu podívat - a uvidím.
Jen se potýkám s takovou základní věcí - protože jsem samouk, nevím, jak ověřit, zda kytara ladí ve všech polohách, a zvláště v oktávách. Při běžném ladění se neobejdu bez ladičky, a tak nevím, zda ji lze využít i při tomto posouzení a hlavně jak (nikde to nemůžu najít).
himself

Příspěvek od himself »

Stáhni si ladičku do telefonu pokud nemáš, nalaď prázdnou strunu a zahraj na ní oktávu (12. pražec) a na ladičce uvidíš, jak moc přesně je to oktáva. Tzn prázdné E4 cca 330 Hz, oktává by měla být dvojnásobek, cca 660 Hz. Trošku paradox je, že zrovna se Seagullem jsem hodně válčil s intonací a končilo to přefrézováním kobylky, ale to byla kytara z konce devadesátek z nějaké nepovedené série, dnes už se s tím nesetkávám ani u levných kytar.
Ještě aspoň trochu prověř krk - zjednodušeně řešeno by měl být slušně nízký dohmat po celém hmatníku a nikde by nemělo nic drnčet - žádná struna/žádný pražec.
José

Příspěvek od José »

Základní test intonace i pro hluchaře mého typu a bez ladičky je zmáčknutý 12. pražec a flažolet nad ním -> měli by být tonálně stejné - pokud nejsou je někde problém.
himself

Příspěvek od himself »

Budeš se divit, stejně jako já, ale pro hluchaře to teda úplně není.
José

Příspěvek od José »

Asi není hluchař jako hluchař, já tohle slyším spíš než malinko rozjetou oktávu, zvlášť když se rozjede barva (prázdná struna vs hraná na pražci), plus docela pomáhá i to, že si to člověk snaží zpívat/broukat. Ale je pravda, že dneska mobil to usnadňuje.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Pokud je dobře seřízená a nic nedrnčí, tak samozřejmě OK, není co řešit.
Nízký dohmat ale není úplně podstatný, může být jen špatně seřízena, třeba po výměně strun za jinou sílu, nebo napadena kytarářem - kutilem.
Podstatný je stav pražců, a rovnost krku, a nesmí být boule za kobylkou přední desky. Nějaké zkroucení či bouli na hmatníku atd. pozná stejně jen ten, kdo o kytarách něco ví.
U 5 let starého Seagulla bych nečekal nějaký problém.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Dag
Nový uživatel

Příspěvek od Dag »

Moc děkuji za všechny rady a doporučení - zítra se na ni jedu podívat, tak dám potom vědět.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

S křížkem po funuse (nevšiml jsem si). Etiketa je pomuchlaná z výroby, potisk. Viz můj historický kousek. Ještě bych kouknul na výrobní číslo, jestli je opravdu jen 5 let stará. Některé o dost starší ročníky S6 měly chybně nalepenou kobylku a neladily. Schválně, co řekneš na ten krk. Já jsem si zvyknul na 42,8 - 43 mm a Seagull mi teď připadá jako hrozné heblo.
79D7BA6C-717E-4C2B-90C7-8B2F640F199F.jpeg
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“