Preamp -> PA

Pedály, multiefekty, procesory, ...
honzazuzu

Preamp -> PA

Příspěvek od honzazuzu »

Zdravím,
Rád bych se zeptal na zkušenosti a názory ohledně autentičnosti zvuku,pokud bych jel (zatím první co mi padl do oka) přes AMT SS 11B, z něj do Pangauei a šup s tím do linky. Jde mi o to,že je to podstatně kompaktnější,než tahat apec. Zároveň mi z YT ukázek přijde,že je to za rozumný prachy celkem srovnatelný zvuk.
Dík za comenty, ať to hraje!
Demilich

Re: Preamp -> PA

Příspěvek od Demilich »

Hrajeme takto zkoušky s rock/hardrock kapelou v profesionálně vybavené zkušebně, kde platíme sazbu za hodinu. Máme tam mixák a PAčka jako na koncíku. Všechno funguje. Taky jsme tak odehráli už dva venkovní koncerty na malých pódiích, takže tradičně skrz zvukaře, PA, odposlechy atd.. Obojí úplně na pohodu. Používáme Mooer micro preamp s cabsimem (já, 012ka) a druhej kytarista má k tomu Mooer Radar a má plexinu (019ka myslím). Obojí v cajku. Na koncertech problém nebyl, akorát se monitory musí víc nahulit, aby ses slyšel, jak tam nemáš vlastní cajky, ale to není vůbec problém. Na pódiu je pak až nervydrásající klid a ticho (pro mě nezvyk! :D).
Jasně, ten zvuk není něco, z čeho by sis jako kytarista sednul naprdel, ale to vzhledem k ceně ani nejde čekat. Na druhou stranu bych ale rád řekl, že je ten zvuk naprosto konzistentní, jak zkušebna tak pak koncerty, a naprosto spolehlivý, nikdo ti neskopne mikrofon, nenazvučí tě na facku atd. atd.. Dokonce nám před tím preampem fungujou i některé efekty pro lehký tweaking a sólíčka. Za mě je ten zvuk prostě okej a nesere mě, slyším se, a funguje docela i volume na kytaře. Kdybych chtěl víc, připlatím za pokročilejší verze té samé technologie.
Za mě, byť jsem prvně byl skeptik (a to jsem pro tuhle naši kapelu tenhle koncept vymyslel já, jako velký experiment), to byla opravdu poučná lekce, která nás všechny přiměla se víc soustředit na to co hrajeme a jak to hrajeme, než řešit logistiku a aparáty. Na koncíku jsme nachystaní a sbalení za 10 minut a všichni jedem normálně sockou a všechno máme ve futrálech na zádech..
Takže jednoznačně: Go for it!
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
José

Příspěvek od José »

Teda pardon, že dotoho zasahuju mírným OT, ale jak to u vás řeší basák?
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jo tak basák měl ve zkušebně i na koncertě normálně kombo (v obou případech erární = netahal své vlastní, jen pedály). Ve zkušebně jen kombo a na koncertě z něj linka jela zvukařovi do mixu. Takže ten se slyšel "z vlastního". Jak měl na pódiu "větší ticho" tak to fungovalo lépe i jemu.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Placka

Příspěvek od Placka »

Myslím že tady na fóru je víc lidí, kteří takto hrají už delší dobu. Já sám jsem kombinaci lampový preamp+IR používal docela dlouho, teď o víkendu se chystám na první dvě hraní na celodigitál (Fractal FM3).
Dlouho jsem používal AMT SS-10 (bude to velmi podobné tvé ss-11), kterou jsem měl vestavěnou přímo v pedalboardu. Simulaci ampu a bedny jsem měl vyřešenou nejdřív pomocí radaru (objednal jsem ho tenkrát přímo z Číny a možná jsem byl jeden z prvních, kdo ho měl v ČR) a později pomocí impulsu v Line6 HX effects. Odposlech jsem nejdříve řešil tak, že neoimpulsovanej signál jsem posílal do returnu comba (dobře to fungovalo třeba s Caliberem 50+) a signal opatřenej impulsem ke zvukaři. Hrálo to dobře a parkrát někdo přišel, že mám dobrej zvuk. Neřešilo to ale řvoucí, směrový a relativně těžký kombo na pódiu, jen jsem měl vyřešený konstantní zvuk ke zvukařovi.
Možná už dva roky hraju vyloženě direkt, nejdříve s tou ss-10 a impulsem, teď jsem používal preamp z Mesa boogie Mark V25. U ní lze vypnout speaker out, takže celou hlavu používám jako poměrně těžkej preamp (ale jako hlava je hrozně lehká:-)). Delší dobu už hraju do inearu a jsem s tím naprosto spokojenej, slyším se krásně po celém pódiu (rád se docela hodně hejbu), po akci mi nehučí v uších...pohoda. Pár akcí jsem odehrál s RCF 408 jako odposlechem před sebou a taky uplná pohoda.
Teď už budu hrát asi celodigitálně, jen to nastavování a laborování je o hodně obtíženější, než když máš lampovej preamp, kde je pár točítek a "tak nějak" dobře to hraje při všech nastaveních...
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Za mě zase názor z druhýho břehu. Pořídil jsem AMT SS-11 a Radar. Jako... asi by to šlo vyladit, aby zvuk venku byl dobrej. Ale ten pocit - oproti hraní z lampovýho komba asi tak jako soulož přes dva prezervativy.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

ale prej lidi to nepoznají. A jde přece o lidi a ne o Tebe, ne ? :)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

V naší kapele jde o kapelu a všichni jsme se shodli, že hraní s IR do monitorů a přímo lajnou do mixu je to nejlepší, co jsme za svoji existenci s naším koncertním zvukem udělali a to jak pro sebe navzájem na podiu, tak pro zvuk v P.A. Co tak hrajeme, ze strany zvukařů byly pouze pozitivní odezvy, pokaždé se ptáme.
Neříkám, že to funguje uviverzálně, určitě záleží na stylu hudby, nástrojovém obsazení, hlasitosti kapely, solitérství hráčů (kapela fakt pro posluchače není jedinec, i když se tak nějaký kytarista s vysmaženým aparátem na podiu třeba cítí ;) ) a dalších faktorech.
U nás pozitiva jednoznačně přepraly lampové libido a vyhrála kolektivní spokojenost (co hrajeme viz podpis).

Na toto téma se nedávno psalo třeba tady:
frfr-system-vs-lampovy-aparat-47242?hig ... rd#p792166
torst

Příspěvek od torst »

vše chápu a uznávám. Jen ze zájmu - Opravdu nemáte problém se slyšitelností sebe sama? Kvalitou a vyvážeností monitorů, jumpem při sóle, přehnanými basy při P.M. a pod.?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

ne
Demilich

Příspěvek od Demilich »

torst píše: 8.09.2021 11:33 vše chápu a uznávám. Jen ze zájmu - Opravdu nemáte problém se slyšitelností sebe sama? Kvalitou a vyvážeností monitorů, jumpem při sóle, přehnanými basy při P.M. a pod.?
Slyšitelnost - naprosto bez problémů, mám svůj monitor, zvukař mi tam pošle kolik chci, klidně to může i vraždit, bude-li potřeba.
Kvalita monitorů - zatím problém nebyl.
Vyváženost - nerozumím.
Jump při sóle - Jsme dvě kytary, ale když jeden hraje sólo, druhý trochu ustoupí = hraje třeba na krkový snímač jen powerchordy dlouhé. Nebojujeme spolu, ale naopak si vycházíme vstříc = šlo by to i bez boostu. Ale máme i boost a trochu funguje, problém není.
Přehnané basy - naprosto vůbec. Spíš naopak, basů je méně, a monitor na stejdži není 4x12 bedna, takže to nehrne, ale spíš středuje a řeže.

Ale tak však co? Není to řešení pro každého a samospásná věc. Někomu to vyhovovat nebude. Já to taky provozuju jen v jedné kapele. Tam to funguje. Do druhé (doom) by mi to taky naprosto nevyhovovalo, tam to ani nezkouším. Takže mám obojí. Jak lampový amp a fullstack co pořádně hrne s pedalboardem kde kutím zvuk a řeším, tak kapelu, kde jedu na kapesní krabičky.
Obojí funguje. Obojí mě baví. Problém není.
volfi

Příspěvek od volfi »

Já v tomhle nejsem moc zběhlý, ale minulou zkoušku jsem zkusil Harley Benton dnaFX a monitor od behringeru. Irka jsem měl svoje a použil jsem nějakýho engla a upřímně mě to docela překvapilo. Čekal jsem že to bude nepoužitelný. Přehnané basy se nekonaly a slyšel jsem se solidně. Ten zvuk, co z toho lezl byl snesitelnej. Na živo bych s tím asi hrát nechtěl, ale věřím tomu, že cokoliv jiného než behringer a harley benton bude už slušné.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

snesitelný...to je přesně zvuk, který bych chtěl mít :lol: :lol: a to slovo i tak nějak to vystihuje ty digitály do plastových beden. Ale chápu, že pro hromadu lidí je dobrý zvuk sprosté slovo a zvukaře se bojí víc než vlastní matky. Hyperkorektnost kvete i v muzice :lol:
Úsměvné kliše je taky o tom lampovém libidu, a že když už si dovezu 4x12 a lampovou hlavu, tak nastane hlasitostní apokalypsa.
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak já to beru trochu jinak, vždycky si tak nějak porovnávám cenu/výkon. Prostě mě překvapilo jak zařízení za cenu cca. 5000 dokáže hrát (odposlech + efekt). Já byl vždycky odpůrce digitálu, několikrát jsem slyšel kapely, kde kytarista hrál na nějaký multiefekt do bůhví čeho a zvuk byl vždycky strašný. Třeba už za 10 let nepoznáme rozdíl mezi lampou a digitálem. Možná už něco takovýho je, ale ještě jsem to neslyšel. Stále to beru jen jako alternativní cestu, která mi přijde už poměrně slušná.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
honzazuzu

Příspěvek od honzazuzu »

Dík za odpovědi 🙂 Pochopil jsem,že na tvrdší muziku nebude digitál to pravé ořechove. Hrajeme něco mezi folk,rock a hospodou,takže doufám,že tady bych si vystačil a i digitálně by šel ten zvuk trochu ušpinit. Nenapadlo mě rovnou napsat,že jak koncerty,tak zkoušky máme odposlechy komplet v in-earech. Proto mi leze na na nervy, že zbytečně dělá rachot moje (fakt Basic) kombo. Z toho důvodu přemýšlím,jestli jít klasickou cestou lampy,kdy se mi líbí zvukově starší fendery - prostě trochu špína zvuk. A nebo se na to vybodnout a tlačit to rovnou přes digital a eliminovat ten rachot kolem. Výhodu stěhování ani zmiňovat nebudu,to bych byl šťastnej jak blecha!
Placka

Příspěvek od Placka »

Hehe, jestli hrajete do inearu, tak to není co řešit, dobrej Digital (nebo lampovej preamp +impuls) ti poslouží minimálně stejně jako jakejkoliv apec sejmutej mikrofonem. Stejně to proháníš digitálním pultem, kterej přece sebelepší lampovej zvuk zničí, zplacati, zruší všechnu dynamiku a začne to znít jako levnej tranďák, to ví přece devět z deseti netopýrů!
Teď vážně, pokud tak jako tak hraješ do uší a pokud navíc současné apec je nějaká lowcost shi*ka, neváhej a bez cestou preamp + impuls nebo rovnou celodigital.
To AMT je podle mě slušnej preamp, ale nehodí se na oldschool dirty zvuky, spíš tvrdší zkreslení
Na ty starší zvuky by se víc mohly hodit Victory preampy, na bazaru bývají kolem 7000
volfi

Příspěvek od volfi »

Já osobně bych si koupil malé lampové a lehké kombíčko. Z praktických důvodů bych chtěl, aby mělo master. Určitě by sis u Fenderu, Voxe, atd. vybral. Je to prostě bez kompromisů, otázka je kolik na to máš peněz.

Abych přidal ještě jeden postřeh k digitálu... přijde mi, že je tak trochu "jedno", co do toho leze za kytaru/snímač. Za mě mínus.
honzazuzu

Příspěvek od honzazuzu »

Placka: Koukal jsem na ty Viktorky a zaujal mě tam zrovna tenhle,co je na bazaru.

https://hudebnibazar.cz/victory-v4-coun ... /ID389146/

Dokonce to tam borec hrál s lubovkou,což bych měl stejný a líbilo se mi,co z toho leze. Asi jsem spíš pro tuhle variantu vyzkoušet,přinejhorším to bude cajk a pošlu to dál do světa 🙂
Podle čeho bych k tomu měl vybírat odpovídající impuls??

Doteď jsem hrál přes starýho Rolanda Blues Cube,buď je to hroznej vehement,nebo to neumím vyladit.
Placka

Příspěvek od Placka »

V4 Countess jsem doma chvíli měl a hrálo to dobře celkem dobře. Rozhodně to za ty peníze stojí za zkoušku, kdyžtak to s celkem minimální ztrátou prodáš dál (vzhledem k tomu, že to borec nabízí už poměrně dlouho, klidně bych mu nabídl třeba 6,5).
Výběr impulsů je velká alchymie, rozdíly mezi nimi jsou obrovské. Co se týče free variatn, můžeš začít od Torstovy sady. Docela výhodné bývá sledovat všejaké komerční tvořiče impulsů, občas dávají některé impulsy zdarma a dá se tak zadarmo nasyslit slušná sbírka. Já si nakonec koupil origo impulsy od celestionu (Celestion Gold) a ty používám nejvíc.
torst

Příspěvek od torst »

Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“