Kytary Martin

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Japhy

Re: Kytary Martin

Příspěvek od Japhy »

Asi jo, na jamu novej nástroj prostě zajímá každýho kdo tam nepřišel jako doprovod. A kde jinde kromě bytu, zkušebny a občas pódia vlastně hraju.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
bromden

Příspěvek od bromden »

himself píše: 11.08.2021 19:45 Ale já to já bych tolik zdobení asi taky nechtěl, ba ani déčko bych nechtěl. Ale říkám si, že čína z bazaru za 23 musí hrát jak z praku (jinak nemá smysl). Tak by mě to zajímalo. Co se týká značky/neznačky, s tím mám trochu vnitřní boj. Souhlasím, ať je na tom napsáto třeba ChinaGuitars a ne Martin, ale kdyby to hrálo špičkově, asi bych to skousnul.
Vedle ve vlákně LP se řeší, jak šla dolů kvalita Gibsonů a mně se třeba mnohem víc líbí L-00, než Martiny, ale při představě, že za to dám 50 nebo víc a bude to hrát jen "dobře"... no uf.
Nevím, poměrně nedávno jsem měl tu čest s LG-2 a to bylo po všech stránkách zcela dokonalé. A to byla kytara kupovaná tak 2018/19. Ale z jednoho kusu asi nelze soudit. Jinak mně se teda zas víc líbí Martin, 000-28 je takovej svatej grál. Tak třeba někdy...
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Japhy píše: 11.08.2021 20:34 Asi jo, na jamu novej nástroj prostě zajímá každýho kdo tam nepřišel jako doprovod. A kde jinde kromě bytu, zkušebny a občas pódia vlastně hraju.
Tak nějak. Připadal bych si jako hovado i sám před sebou. A cena je těžký ústřel. V přepočtu 1000 dolarů za jetý fejk z Číny? Za to bývaly 3 ks i s futrálem. Divím se, že to Zajíček vzal na servis. Já bych ho s tím poslal do Šanghaje. Z principu.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Tak vida, chtěl jsem napsat zdrcující komentář už včera, ale večer se trochu vymkl z kontroly a teď vidím, že vše podstatné včetně správného názoru "kamkoliv bych to vzal" už bylo napsáno. Tisíckrát raději bych se smířil se skutečností, že Martin D45 si v dohledné době nekoupím, protože na něj nemám, resp. si nemůžu a nechci dovolit dát 150 000 Kč bez DPH a víc (ceny stoupají) za kytaru, než si pořídit takovou hrůzu a navíc tím financovat čínské fejkařství. Je to hnus velebnosti. Kdyby se to jmenovalo jakkoli jinak, neřeknu ani popel, ale Martin? Sorry jako…
Psát že kytara je k nerozeznání od originálu včetně (z prstu vycucaného) výrobního čísla je také známkou jisté morální otrlosti, je to jako vytisknout Porsche na 3D tiskárně a říkat, že je k nerozeznání od pravého. A že to posvětil pan Zajíček, no, bůhví jak to bylo. Cena je samozřejmě nesmyslná, ale vzhledem k tomu, že šťastný majitel se toho chce zbavit a ještě něco vydělat, zřejmě mu to tak nějak plus/mínus vychází. Nechce se mi to hledat, ale taková nádhera může stát klidně i 400 USD, k tomu 200 USD poštovné, DPH, clo a jsme už na nějakých cca 17k. I tyhle fejky mají na bazaru (bohužel) svoje kupce, ale za cenu asi tak do 10k, jinak myslím nemá s prodejem šanci. Za požadovanou cenu 23 000 Kč se už při troše trpělivosti dá z druhé ruky pořídit celomasivní Martin DRS2 a pokud nevadí umělé materiály, za 19 000 Kč je v Kytary.cz nový polomasivní Martin z „X“ series.
Ta nabízená kytara možná není ani špatná, ale pod názvem Martin to není nic jiného, než bezcenný padělek.
himself

Příspěvek od himself »

Páni, tady zaznělo tolik jediného správného a neochvějného moudra, že musím změnit názor. Ne, nezajímalo by mě to.
Placka

Příspěvek od Placka »

Martin LXME - máte někdo zkušenost? Aktuálně je na bazaru
Hledám nějakou elektroakustiku-práskačku na malý akce. Hraju na to parkrát za večer, žádný velký umění. Mám slušný Déčko od Dowiny, ale rád bych něco menšího, s dobrým zvukem ze snímače, čím líp to bude hrát na sucho tím samozřejmě lépe. Klidně bazar, řekněme do 10k, kdyby byla fakt dobrá nabídka, tak třeba do 15
himself

Příspěvek od himself »

Jak jsem psal někde vedle, tyhle malé kytary mě často překvapí, jak jsou hlasité, ale ten zvuk je na mě moc protivný. Skoro bych řekl, že to tím pádem bude do hospody ideální. Jen už nevím, jestli to, co jsem držel asi 2x v ruce, bylo tohle, nebo LX1.
Placka

Příspěvek od Placka »

Mám to na akce s kapelou (cover band, prostě "zabavofka"), ne na akustický hraní v hospodě. Z malej kytar mám právě podobnej pocit (ale nemám s nima moc zkušeností, obecně jsem mizernej a nepříliš zkusenej akustickej hráč). Když bude malá kytara znít slušně i na ucho, bude to fajn bonus, byť primární využití plánuji při hraní s kapelou přes PA
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

LXME je úplně nejzákladnější, nejlevnější a nejumělohmotnější (včetně přední desky) Martin ze všech Martinů. Akustický zvuk nebude nic moc a stejně tak Fishman Sonitone je low end mezi snímači. Fungovat to bude, ale muselo by se to asi vyzkoušet v konkrétních podmínkách. Nicméně určitě by se našlo i pár lepších a levnějších řešení. Navíc já osobně nesnáším inzeráty typu "Cenu nabídněte", Cena dohodou" apod. ...
Placka

Příspěvek od Placka »

Jasný, asi to zatím nechám být, spíš budu sledovat bazar, co pěkného kde vykoukne...
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

bromden píše: 11.08.2021 20:45
himself píše: 11.08.2021 19:45 Ale já to já bych tolik zdobení asi taky nechtěl, ba ani déčko bych nechtěl. Ale říkám si, že čína z bazaru za 23 musí hrát jak z praku (jinak nemá smysl). Tak by mě to zajímalo. Co se týká značky/neznačky, s tím mám trochu vnitřní boj. Souhlasím, ať je na tom napsáto třeba ChinaGuitars a ne Martin, ale kdyby to hrálo špičkově, asi bych to skousnul.
Vedle ve vlákně LP se řeší, jak šla dolů kvalita Gibsonů a mně se třeba mnohem víc líbí L-00, než Martiny, ale při představě, že za to dám 50 nebo víc a bude to hrát jen "dobře"... no uf.
Nevím, poměrně nedávno jsem měl tu čest s LG-2 a to bylo po všech stránkách zcela dokonalé. A to byla kytara kupovaná tak 2018/19. Ale z jednoho kusu asi nelze soudit. Jinak mně se teda zas víc líbí Martin, 000-28 je takovej svatej grál. Tak třeba někdy...
Hraju na Gibson LG-2 tři roky, mám ročník 2015 naprostá spokojenost, mám verzi bez pickguardu a jediné co mě štve je, že na tom nitrolaku je vidět každá šmouha od prstýnků (s trsátkem si to neumím vůbec představit) ale zas to jde vyleštit Sitolem, jen nevím kolikrát to ten lak vydrží.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Je fakt, že jak říká klasik "de gustibus non est disputandum". Zprostředkovával jsem kamarádovi prodej v butiku Kytary.cz Gibsona L1 1928 a měl jsem ho pár dní doma. Kejtra bratru asi za 80k, ale vůbec se mi to nelíbilo, osobně bych za ni nedal ani deset. Navíc lakovaná takovým divným hrubým polomatem, jako by to stříkal někdo doma v garáži. Respektuji i takové nástroje, ale moje uši a oči jsou jinde. Asi tím, že nehraju blues.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Šimkojc píše: 15.08.2021 14:22 Je fakt, že jak říká klasik "de gustibus non est disputandum". Zprostředkovával jsem kamarádovi prodej v butiku Kytary.cz Gibsona L1 1928 a měl jsem ho pár dní doma. Kejtra bratru asi za 80k, ale vůbec se mi to nelíbilo, osobně bych za ni nedal ani deset. Navíc lakovaná takovým divným hrubým polomatem, jako by to stříkal někdo doma v garáži. Respektuji i takové nástroje, ale moje uši a oči jsou jinde. Asi tím, že nehraju blues.
Když jsem se díval před časem na devítidílnou historii country na ČT Art, tak tam vycházely tak 3 - 4 Gibsony na jednoho Martina, až jsem se tomu sám divil.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Vůbec nechci upřednostňovat Martina, i Gibson dělá skvělé kytary, ale myslím, že tenkrát to bylo dáno spíš aktuální dostupností nástrojů a cenou, než rozdílem v kvalitě obou značek. Někde jsem vyšťoural, že kolem roku 1940, kdy Gibson J35 stál 35 USD, za Martina D28 bylo třeba z portmoné vytáhnout 2x tolik....
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Ve "Furším" vlákně se řeší dlouhé dodací lhůty. Podíval jsem se jak jsou na tom Kytary.cz s dodacími lhůtami Martinů. Některé kytary májí přijít až v lednu - aha, on je to leden 2023...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

šuby duby amerika
zvykejme si
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Jiří Zelist

Příspěvek od Jiří Zelist »

Placka píše: 13.08.2021 8:20 Martin LXME - máte někdo zkušenost? Aktuálně je na bazaru
Hledám nějakou elektroakustiku-práskačku na malý akce. Hraju na to parkrát za večer, žádný velký umění. Mám slušný Déčko od Dowiny, ale rád bych něco menšího, s dobrým zvukem ze snímače, čím líp to bude hrát na sucho tím samozřejmě lépe. Klidně bazar, řekněme do 10k, kdyby byla fakt dobrá nabídka, tak třeba do 15
Ahoj, mám Martin LX1e a musím říct, ze hraje slušně a jsem s ni dost spokojen. Samozřejmě nehraje tolik basy jako moje D-18, zvuk je vyvážený středový. Určitě doporučuji ji vyzkoušet. Např. na kytarách ji maji teď skladem, je tam ale dost drahá, na netu ji lze sehnat za necelých 10tis.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Navštívil jsem včera Kytary.cz vykonat malý srovnávací test, neboť můj kamarád laškuje nákupem použité D42 a protože není z Prahy, požádal mě o vyzkoušení tohoto modelu a doporučení pro/proti.
Vzal jsem s sebou pro porovnání svou HD28. Martin D42 stojí 186 000 Kč a s VIP slevou cca 175 000 Kč. Kytara je nádherná, dokonale řemeslně zpracovaná a zvukově přesně tak, jak má taková kytara znít. Ve srovnání s HD28 za poloviční cenu vyšla D42 ze srovnání asi nakonec přece jen o maličko lépe, ale přesné výsledky bychom dostali jen tehdy, kdyby obě kytary měly stejné struny a byly stejně seřízené. HD28 měla Elixíry 012 a akci E6 nad 12. pražcem 2,25 mm a D42 měl Martiny 013 s akcí E6 nad 12. pražcem cca 2,75 mm. Díky tvrdším strunám a vyššímu dohmatu se tedy D42 proti HD28 jevila jako tvrdá kytara s agresivnějším a mírně mohutnějším zvukem, ale moc bych za to nedal, že HD28 s třináctkami by hrála hodně podobně. Nakonec oba nástroje jsou ve stejné kombinaci smrk + indický palisandr + Forward Shifted Scalloped X Braces a liší se hlavně zdobením.
Takže pokud někdo nemá hluboko do kapsy a nejde mu jen o zvuk, ale řeší i machrindex nástroje a další aspekty, zklamaný nebude. Ovšem prakticky stejné vlastnosti získá i při koupi HD28 a za ušetřený peníz může pořídit třeba pěknou Škodu Octavia kombi z roku 2009 s motorem 118 kW, najeto 155 000 tis. km, nebo 2000 točených plzeňských Prazdrojů atd.

A ještě jeden postřeh. Nedávno jsem uvažoval o doplnění své rodiny Martinů o model 000-28EC. Ikonickou akustickou zbraní Erica Claptona byl sice model 000-42EC, který se stal jedním ze svatých grálů sběratelů, ale kluci a holky od Martina ukázali, že jim to marketingově myslí a posunuli tento věhlas na výrazně levnější model 000-28, který se úspěšně prodává už řadu let.
Takže vzal jsem tuto kytaru ze zdi, brnknul na ni a zase ji rychle vrátil. Akce asi 3 mm, prohnutý krk a totálně hluché struny. Toto prosím za 120 000 Kč. Přitom by stačilo 15 minut na nastavení výztuhy v krku a výměnu strun, které jsou v nákupu za stovku. Kdysi jsem v Kytary.cz (ještě na Pankráci) kupoval Seagull S6 a ten měl na sobě visačku s informaci, že tehdy a tehdy ho pan ten a ten seřídil na hodnoty, které byly na visačce zapsány. A to byla kytara tenkrát asi za 10k....
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Pěkné postřehy. Vlastně jsi i popsal, proč třeba já mám s Martinem problém. Jednak na ně cpou třináctky struny a dost často mají příliš vysokou akci. Což už pro mne znamená, že nemám šanci si nástroj doopravdy vyzkoušet. Jasně, lze později seřídit, vyměnit struny za jiné... jenže kytara mi musí padnout do rukou i uší na první dobrou. A to se mi stalo jen u jednoho Martina, bohužel ale polomasívního za 40k. A to jsem dát sice mohl, ale nechtěl. Za 40k bylo kolem více celomasivů s výrazně lepším zvukem a pohodlím.
Vím, že vnímáš Martiny více jako investiční nástroj, ale upřímně, nejsem si jistý, jestli současná produkce dokáže obhájit svou cenu. Jako ochrana před inflací podle mého budou fungovat modely vyrobené v minulém století, o těch současných si to úplně nemyslím.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

To se uvidí časem, nejmladší kytara z minulého století je už také 22 let stará a těch opravdu zachovalých logicky ubývá. Měl jsem v ruce D18 tuším z roku 1969 a vůbec to nehrálo, kytara byla hluchá, mrtvá.
Na druhou stranu můj nejnovější přírůstek je D18 Reimagined z roku 2018 a po seřízení (měla samozřejmě vysoký dohmat) je prostě skvělá a i kdybych na ní schválně hledal mouchy, tak srovnání s mojí druhou D18 z roku 1999 vyznívá jednoznačně ve prospěch té nové. Jenže vlastně není divu, protože Reimagined D18 dostala žebrování vyšších modelů, tedy (stejně jako třeba D42) Forward Shifted Scalloped X Braces a to je na zvuku poznat. Našel bych snad jednu jedinou malou mušku a tou je rozteč strun na 0. pražci, která je sice velmi pohodlných 39 mm, ale krajní struny E1 a E6 jsou již docela dost blízko okraje hmatníku...
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“