AUDACITY - nahrávka se přehrává v jiné tónině
Pravidla fóra
AUDACITY - nahrávka se přehrává v jiné tónině
Zdravím,
potřeboval bych pomoci s problémem v Audacity. Běžně s ním pracuji pár let a nyní zřejmě po aktualizaci,
když si nahrávám kytaru a nahrávku následně přehraji, je nahraná (přehrává se) v jiné tónině.
Prolezl jsem celé nastavení, intuitivně všemožné vyzkoušel a nic...
Dnes se mi stalo, že první nahrávací pokus byl OK, pak už zase posunuto do jiné tóniny.
Byl bych moc rád, za jakoukoli pomoc.
Vláďa
potřeboval bych pomoci s problémem v Audacity. Běžně s ním pracuji pár let a nyní zřejmě po aktualizaci,
když si nahrávám kytaru a nahrávku následně přehraji, je nahraná (přehrává se) v jiné tónině.
Prolezl jsem celé nastavení, intuitivně všemožné vyzkoušel a nic...
Dnes se mi stalo, že první nahrávací pokus byl OK, pak už zase posunuto do jiné tóniny.
Byl bych moc rád, za jakoukoli pomoc.
Vláďa
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: AUDACITY - nahrávka se přehrává v jiné tónině
Nemůže být problém v nastavení vzorkování 44,1 vs. 48 kHz? Případně kvantizace nebo nastavení bpm.
Co to je "přehrává se v jiné tónině"? Že hraješ v Cdur, ale přehrává se to v Gdur, to asi nebude, že ...
Je to tedy posun ladění? Kterým směrem? O kolik? Centy, půltóny? Tempo je v pořádku?
Je to tedy posun ladění? Kterým směrem? O kolik? Centy, půltóny? Tempo je v pořádku?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jak píše Hendrek - tohle bude na tuty problém samplovací frekvence. Audio editor nepracuje s "tóninami" - ještě i předpokládám, že je přehrávané audio pomalejší/rychlejší.
P.
P.
Děkuji za podnět, vyzkouším to...Hendrek píše: 14.09.2021 20:37 Nemůže být problém v nastavení vzorkování 44,1 vs. 48 kHz? Případně kvantizace nebo nastavení bpm.
Je to tak, jde o posun cca o tón. Nahrávám Gdur na přehraje Fdur + kousek nad a to ve správném tempu...Čavli píše: 14.09.2021 20:42 Co to je "přehrává se v jiné tónině"? Že hraješ v Cdur, ale přehrává se to v Gdur, to asi nebude, že ...
Blázinec.
Vyzkoušel jsem tu doporučenou frekvenci 48000 a nic se nezměnilo. Nahrávka je stejně rychlá, nepřehrává se pomaleji, nebo rychleji... Nahrávám Gdur a přehraje to Fdur + kousek nad.pavlii píše: 15.09.2021 6:52 Jak píše Hendrek - tohle bude na tuty problém samplovací frekvence. Audio editor nepracuje s "tóninami" - ještě i předpokládám, že je přehrávané audio pomalejší/rychlejší.
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Vždyť je to audio - to je pak technicky nemožné. Tak nahráváš přes efekt, kterým se ti ten zvuk posune. Jiná možnost není (když jsi vyloučil tu samplovačku). Nebo je to naopak - nahrávka je OK, ale přehrává se ti to přes efekt.
Jak to hraje, když zaznamenané audio přehraješ v obyč přehrávači (VLC apod.)?
P.
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
V Cubase se např. změnil pitch nahraného samplu, když se změnilo nastavení tempa bpm nad danou stopou.
Každopádně si myslím, že zakopaný pes bude v nastavení. Nově založený čistý projekt od píky by se ale takto neměl chovat, to by se v něm musel začít někdo hrabat a něco změnit.
Každopádně si myslím, že zakopaný pes bude v nastavení. Nově založený čistý projekt od píky by se ale takto neměl chovat, to by se v něm musel začít někdo hrabat a něco změnit.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2Hendrek: ale dané audio ve stopě musí být nastaveno na "Musical Mode", což není defaultní nastavení a i když je začátečník tvor nevyzpytatelný, tak k tomuhle se jen tak obvykle neprokliká
navíc je to jiný soft; Audacity fakt znám jen z rychlíku a nemyslím, že by tohle umělo (a když už, tak ne na nějaký jednoduchý klik).
Vlastně jsi to podchytil stejně v závěru (pokud na tohle jsou v Audacity nástroje). Jen si nemyslím, že by to při jakémkoli nastavení fungovalo takto instantně, tj. hned po záznamu pustím přehrávání a hraje to jinak - to fakt mi přijde jako nemožnost.
P.
Vlastně jsi to podchytil stejně v závěru (pokud na tohle jsou v Audacity nástroje). Jen si nemyslím, že by to při jakémkoli nastavení fungovalo takto instantně, tj. hned po záznamu pustím přehrávání a hraje to jinak - to fakt mi přijde jako nemožnost.
P.
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Tohle chování mi připomnělo jednu mou starou zvukovku. Když jsem si přehrál v počítači např. DVD pak přehrávač normálně zavřel tak mi na zvukovce zůstala zaseklá vyšší samplovací frekvence. Takže když jsem si potom pustil v počítači třeba TV tak to znělo jak kdyby si herci dali hélium. A musel jsem manuálně přepnout samplovací frekvenci. Takže bych se podíval do win a do nastavení zvukovky jestli je všude nastavená stejná samplovací frekvence jako v Audacity.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Minimálně 5 let nahrávám přes multiefekt ZOOM, externí zvukovku M-Audio Fast Track a i po letošním nákupu nového NTB jsem už stačil nahrát v pohodě několik stop a najednou ten posun. Do nastavení jsem se nehrabal, nejsem zase tak dobrý IT, jen jsem vybral pro vstu a výstup tu mou externí zvukovku.pavlii píše: 15.09.2021 12:16 Vždyť je to audio - to je pak technicky nemožné. Tak nahráváš přes efekt, kterým se ti ten zvuk posune. Jiná možnost není (když jsi vyloučil tu samplovačku). Nebo je to naopak - nahrávka je OK, ale přehrává se ti to přes efekt.
P.
Na přehrávači jsem to nezkoušel, protože bych to musel vyexportovat, což dělám až s konečnou nahrávkou...
Kluci, budu ještě večer zkoušet podle vašich postřehů, prostě to nechápu. Třeba včera jsem to zkusil - OK.
Začal jsem tedy kytaru nahrávat v půlce písničky - posunutá tónina...
Začal jsem tedy kytaru nahrávat v půlce písničky - posunutá tónina...
Tak problém je zřejmě vyřešen. Když začínám s úplně novou nahrávkou, tak je to OK. Ten problém, který jsem popisoval dělá pouze na rozdělané nahrávce, kde jsou již nahrané nějaké stopy a ty jsou nahrané na jiné, nezaktualizované verzi. Při pokračování na nejnovější verzi programu ta začalo dělat neplechu. To mě napadlo, když jsem si uvědomil, že nová verze ukládá soubory s jinou příponou...
Každopádně Vám moc díky za podněty a snahu mi pomoci.
Vláďa
Každopádně Vám moc díky za podněty a snahu mi pomoci.
Vláďa
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hmm...že by bug? 
P.
P.