Pedálový předzesilovač
Pravidla fóra
Re: Pedálový předzesilovač
Dík za názor na Cuvave. Není všechno zlato co má IR.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tak dneska jsem ve zkušebně zkoušel death metal a metal master. A jsem prostě jak Ola. Líbí se mi víc metal master. Teda neni to 100:0, ale asi o preferenci člověka, co je pro metalovej zvuk u něj víc. Jestli je to větší srozumitelnost pro dž dž dž, nebo výsledná barva. Zkoušeno na koncáku 6505.torst píše: 10.04.2021 16:27 Fakt Metal Master? No já ho mám v Digi DF7. Přijde mi naprosto hroznej, nepoužitelnej, tak nějak nosovej, rádobysimulační. Co jsem čet názory, tak ho haní kde kdo. To už zlatej Metal Zone !
Death Metal je právě dobrej, že nepřidá nic navíc, funguje opravdu jen jako higain preamp s 3way korekcema.
Metal master je o dost víc tight, ale jak tam neni mid knob, tak tam člověk nenakroutí nic pořádnýho. Morph poťák je docela k hovnu. Buď nám to udělá ještě větší Včko, nebo je to nakopne v tak úzkym pásmu, že je to prostě katastrofa. Použitelný to teda je někde mezi čtvrtkou a půlkou. Zase na druhou stranu to hraje jako ty pro mě lepší tranzistory, kde jsou takový ty tupý a bodavý vejšky. Prostě tam chybí taková ta uchrčenost lampáčů, který jsem tam u tranďáků dostal grafickým eq ve smyčce.
Death metal je pravej opak. Lepší posazení frekvencí v post ekvalizaci, ale je to fakt hrozný bláto na dž dž dž. Jestli to bylo srovnávaný s rectifierem, tak by to mohlo sedět. Mě to ale vadilo víc, než horší výsledná barva.
Nakonec je použitelný vlastně oboje stejně, nebo spíš použitelný to pořádně neni ani jedno, ale od krabky z bazaru za 9 kil, nemůžeme čekat, že to bude hrát jak preampy za 7 talířů. Asi by oboje šlo vytunit přidanym eq. Metal master za sebou a death metal před sebou. Možná že s jiným power ampem by si moh metal master rozumět víc. Triple xxx preamp si za mě s koncákem 6505 taky moc nerozuměl. Bohužel stejně člověk i k tady těm krabkám potřebuje lampovej konec, kterej i samostatně stojí skoro stejně, jako kompletní celolampový hlavy.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Dík za obsáhlej report. Jestli 2. odstavec má být pochvala DMM, tak jsem slepej. :-Z
Můj názor znáš, stojim si za DDM. Porovnával jsem s E530 a bylo to hodně blízko. Jedinou nevýhodou DDM je pro každého neregulovatelnej Gain. Ale dá se to dopbastlit nebo stahnout kytaru. To už se opakuju. Nenutim, chápu.
Můj názor znáš, stojim si za DDM. Porovnával jsem s E530 a bylo to hodně blízko. Jedinou nevýhodou DDM je pro každého neregulovatelnej Gain. Ale dá se to dopbastlit nebo stahnout kytaru. To už se opakuju. Nenutim, chápu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
No byla to pochvala z půlky
Na post ekvalizaci dobrý, ale na charakter zkreslení hrůza
Engl 530 jsem sice nezkoušel, ale engly na charakter zkreslení určitě nejsou bláto. Jestli jsou ale posazený post ekvalizačně podobně je relativně dost možný. To jediný bylo pro DDM to plus 
Koch pedaltone za 8k:
https://hudebnibazar.cz/prodam-koch-pdt ... /ID396105/
https://hudebnibazar.cz/prodam-koch-pdt ... /ID396105/
V pátek a včera jsem zase zkoušel s krabkama laborovoat v různejch koncákách mejch peaveyů a oboje bylo vždycky tak moc rozdílný, že jsem se rozhodnul pustit do koncáku šum a kouknout jakou křivku to vytváří. Nevim jestli je JSX od konkurence tak odlišný, ale presence i na 0 už dávaly kopec cca na 6 khz a ten zvyšovánim presence postupně stoupal. 6505 nejvíc presence zabírá cca od třičtvrtě dráhy a razantně skokově narůstá na 10khz. Samozřejmě jsem to zaznamenal, kdyby mi někdo nevěřil. Přidávám obrázky do přílohy. záběr 6505 záběr JSX Zvukově jsem to už tenkrát nahrával a prostě slyšiteklně to jiný je. Teď jsem ještě víc skeptičtější k těm zásuvnym modulum od salvy a randallu, ale je možný, že schválně vybíraj modely, který můžou mít ten koncák řešenej na podobný bázi. Nicméně ještě i lituju uživatele preampu Peavey rockmaster, kterej by měl bejt vloženej právě v preampu JSX, protože najít k tomu koncák asi nebude nic lehkýho. Zejtra zkusim přidat i koncák englu savage, kterej akorát nemá resonance ale depth switch. Takže nastavení zapnuto, nebo vypnuto, tak uvidim, co se s tim dá vykouzlit.innerself píše: 7.10.2018 7:48 Jdu si sem rejpnout, když se tu v minulosti řešilo, že presence a resonance nemaj nějak zásadní vlil na zvuk. Aby to bylo fér, tak jsem vzal Digitech Death Metal a propojil ho jak s koncákem 6505, tak i JSX. Resonance i presence jsem chtěl u obou nastavit na půlku, ale 6505 měla tolik basů, že jsem resonance musel stáhnout na 2/10. Digitech jsem taky nechalo všechno na 12ti hodinách i když tam jsou ty vejšky taky brutální a musí se stahovat, ale zkrátka jsem chtěl nahrát jak velkej vliv má poweramp u různejch zesilovačů i když člověk použije uplně stejnej preamp. No nezávidim teda lidem co maj rackovou verzi a musí hledat koncák kterej jim sedne s jejich preampem![]()
Jinak zaznamenal jsem to tak, že jsem z PC do koncáků pustil šum ze softwaru arta a přes DI box behringera (takovej ten červenej), co se cpe mezi hlavu a box, jsem ten signál poslal zpátky do pc.
Chválím sofistikovaný přístup!
Neplyne z toho, že je důležitý, aby poweramp měl dostatečné množství dobře navržených regulátorů, aby nebyl problém to sladit?
Neplyne z toho, že je důležitý, aby poweramp měl dostatečné množství dobře navržených regulátorů, aby nebyl problém to sladit?
To je asi otázka pro znalejší. Já umim hodnotit to, co slyšim a odhalit maixmálně příčinu. Proč tomu tak je obvodem, už jde mimo mě
Za mě (doufám že to čte torst
) je nejzásadnější to, že s tim danym preampem to funguje dobře a proto to i tak líbivě hraje. Zároveň to potvrzuje i ten fakt, kterej jsem tu tvrdil už dřív, že u jsx ty nejvyšší frekvence tahá preamp a u 6505 koncák. Teda alespoň pocitově. Troufám si i říct, že podobně jako JSX, funguje i mesa rectifier. Tam taky se vyloženě ten písek přidává spíš vejškama v preampu, ale možná už si to blbě pamatuju. Zajímavý je, že u 6505 v manuálu píšou, že presence zabírá na 2 khz. Mně to ale prostě pořád ukazovalo 10 khz. A když si někde v pc pustim nějakou zvukovou stopu a přidám na EQ těch 10 khz, tak bych řek, že ta frekvence tomu fakt odpovídá. Když jsem chtěl ty koncáky vyladit nějak podobně, tak to fakt nešlo. Asi by to chtělo i ke každý krabce navrhnout tou firmou i dobrej koncák. By se pak hrálo na metalzone jako v devadesátkách, akorát by zvuk zněl konečně pořádně 
Když jsem ještě jezdil s Triaxisem a koncáky (Peav. Classic, ESH, Fryette), tak jsem si na svůj box nastavil zvuky s pres/rez na 12 hod. Pak jsem právě pres/rez používal na rychlé přizpůsobení svého zvuku na půjčených boxech, abych nemusel roze*írat Triaxis. Vesměs mi to fungovalo.
Co se týká skepse k modulům a litování majitelů Rockmasteru, tak to snad ani není potřeba, ono to totiž všechno hraje dobře, když se to dobře nastaví.
Co se týká skepse k modulům a litování majitelů Rockmasteru, tak to snad ani není potřeba, ono to totiž všechno hraje dobře, když se to dobře nastaví.
| Cruel YT | Cruel sptf
Ono to vesměs funguje, ale neni to prostě tak dobrý, jak by mohlo bejt
Bubucci mi jednou i psal, že právě jeho kámoš rockmaster měl a že to nehrálo moc dobře, pak vyměnil koncák za vht a bylo to lepší. Stejně to ale nebylo ono a nejlepší bylo vyměnit preamp. Je teda možný že mu ten preamp prostě neseděl, to netvrdim, ale je zkrátka vidět, že presence funguje jinak, než na 6505 a když jsem tyhle zesilovače zkoušel křížit, taky to nebylo nějak světoborný a každýmu zesilovači to degradovalo zvuk. Ale jak píšeš vesměs by to i tak fungovalo, jenom ne s tak dobrym výsledkem 
Tak engl savage má úplně jinak řešený presence. Připomínalo to klasickej tone třeba na TSku. Oproti peavey to nemá teda pevně danou frekvenci, ale putuje frekvence vpravo. V minimální pozici ty vejšky padaly dolu, což u 6505 zůstaly rovný a u jsx pořád nahulený. V maximální pozici je savage taky tak rapidně nahulenej na 10khz jako 6505 a tam si to je podobný. Při nastavení depth on a presence na 7,5 to bylo cca tam kde jsx s presence a resonance na 0. Nechci to tu zasírat podruhý. Kdyby to někoho zajímalo, tak sem nahraju foto.
Každopádně fakt je pro mě lepší mít komplet celej zesilovač. Na experimenty s preampem a power ampem jsem asi starej a už je to na mě moc kombinací a hledání.
Nicméně fakt nejsou high gainy koncákem na jedno brdo. Liší se prostě stejně jako jejich preampy.
Každopádně fakt je pro mě lepší mít komplet celej zesilovač. Na experimenty s preampem a power ampem jsem asi starej a už je to na mě moc kombinací a hledání.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jakým způsobem jsi těch 10kHz naměřil?
Psal jsem to vejš, kde jde i vidět, že u 6505 hlavně po půlce dráhy poťáku tam narůstá těch 10khz razantnějš. Prostě čim víc bylo presence vpravo, tim větší byl kopec cca centrem na 10khz.
Zapojení a ještě podrobnější popis propojení:
Z výstupu zvukovky v PC jsem zapojil kabel, kterej ved do returnu aparátu. Mezi aparát a reprobox jsem připojil DI box Behringer GI100 ULTRA-G, na kterym byly veškerý přepínače(spínače) vypnutý. Z xlr výstupu DI boxu (značenýho output to mixer) jsem to zapojil zpět do vstupu zvukovky v PC. V něm jsem pustil program ARTA, kterej generuje bílej šum a vylezly mi ty grafy, který jsem fotil vejš. Sice telefonem, ale přečíst se to dá
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
A proč Tě zajímají frekvence, které Tvůj Celestion V30 a jemu podobní nemají nejmenší šanci
slyšitelně přehrát? Tak leda v toleranci cca - 30 dB. Takže to nikdy ze svého aparátu nemůžeš slyšet.
Jedná se zřejmě o vyšší harmonické které se generují díky zkreslení, které obvod presence způsobuje.
Ale je to prostě šumák, vždyť i sám výrobce Celestion garantuje u svých reproduktorů max. 5 kHz. Tedy hodně daleko od Tvých 10 kHz.
slyšitelně přehrát? Tak leda v toleranci cca - 30 dB. Takže to nikdy ze svého aparátu nemůžeš slyšet.
Jedná se zřejmě o vyšší harmonické které se generují díky zkreslení, které obvod presence způsobuje.
Ale je to prostě šumák, vždyť i sám výrobce Celestion garantuje u svých reproduktorů max. 5 kHz. Tedy hodně daleko od Tvých 10 kHz.
Vážně? Pokud bys neměl zapnuté oba PADy, tak by ti to utavilo comp.innerself píše: 5.10.2021 12:17 Mezi aparát a reprobox jsem připojil DI box Behringer GI100 ULTRA-G, na kterym byly veškerý přepínače(spínače) vypnutý.
Chápu, že reprák to ani nemusí dát, ale ze zvuku jde cejtit právě pocitově takový ty chrčáky, jak lidi píšou na netu, že jim vadí právě u 6505 že jsou "fizzy". Mě se tyhle chrčivý vejšky do jistý míry líbí. Nevim teda jaká to je v závěru frekvence, nicméně pocitově je to fakt někde dost frekvenčně vysoko. Když ale nějakou nahrávku riffu samotný kytary zaznamenám v nějakym ekvalizéru, kterej mi taky ukáže křivku, tak tam stejně ty vejšky nad 10khz jsou. Zmizí možná asi něco přes 16khz, tka nevim jeslti je tam dá třeba mikrofon zpátky? Nerejpu, ale fakt nevim, jenom koukám, co mi ukazuje graf.
Nicméně muj záměr byl stejně ukázat, že nezáleží jenom čistě na preampu, jak se hojně u high gainu tvrdí, ale i ten onen koncák má fakt minimálně z poloviny stejnej vliv na výslednej zvuk. A i to, že 6505 zvedá presence na 10khz, který teda nejspíš reprák nechytne, tak výslednej zvuk je stejně jinej, než třeba u JSX nebo savage, kde to zabírá prostě fakt jinde a i jinak.
torst: neutaví. Nejsem sebevrah a z výstupu zvukovky jsem nepustil 100%, ale cca 18%. Nebo teda u JSX a Savage bych to moh stáhnout masterem, ale 6505 ho má v preampu. Tam by mě to zabilo
Nicméně muj záměr byl stejně ukázat, že nezáleží jenom čistě na preampu, jak se hojně u high gainu tvrdí, ale i ten onen koncák má fakt minimálně z poloviny stejnej vliv na výslednej zvuk. A i to, že 6505 zvedá presence na 10khz, který teda nejspíš reprák nechytne, tak výslednej zvuk je stejně jinej, než třeba u JSX nebo savage, kde to zabírá prostě fakt jinde a i jinak.
torst: neutaví. Nejsem sebevrah a z výstupu zvukovky jsem nepustil 100%, ale cca 18%. Nebo teda u JSX a Savage bych to moh stáhnout masterem, ale 6505 ho má v preampu. Tam by mě to zabilo
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tvoje problematika s chrčením na výškách nemá nic společného s frekvencemi okolo 10 kHz. Tvůj aparát to prostě neumí zahrát a buď za to rád. Obrať se na zákaznickou podporu Celestion a nech si to od nich vysvětlit.
Řeknou Ti jednoduše to, že jejich reproduktory jsou takto úmyslně konstruované ( je jedno, jestli je to pravda, nebo lež ) a že tyhle frekvence jsou u kytarových aparátů zásadně nechtěné. A to je pravda. Pochopitelně vyjma aparátů na akustiky.
Zkus si za kytarovou hlavu zapojit hifi bednu, ať víš, jak vypadá fakt hnusnej zkreslenej zvuk díky frekvencím řekněme nad 6 - 7kHz, co se týče high gainu.
Co se týče vlivu koncového stupně na zvuk, tak to je snad jasný. Já se tedy ještě nikdy nesetkal s nikým, kdo by tohle rozporoval. Proč dokazuješ něco, co každý ví?
Řeknou Ti jednoduše to, že jejich reproduktory jsou takto úmyslně konstruované ( je jedno, jestli je to pravda, nebo lež ) a že tyhle frekvence jsou u kytarových aparátů zásadně nechtěné. A to je pravda. Pochopitelně vyjma aparátů na akustiky.
Zkus si za kytarovou hlavu zapojit hifi bednu, ať víš, jak vypadá fakt hnusnej zkreslenej zvuk díky frekvencím řekněme nad 6 - 7kHz, co se týče high gainu.
Co se týče vlivu koncového stupně na zvuk, tak to je snad jasný. Já se tedy ještě nikdy nesetkal s nikým, kdo by tohle rozporoval. Proč dokazuješ něco, co každý ví?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem si na něco vzpomněl. Existuje jeden kytarový reproduktor, který umí zahrát jakž takž i těch 10 kHz.
Je to takový univerzál vyráběný pro country muzikanty, pro pedálové steel kytary a pod. Dokonce hraje hezky i na basu, akustika je přes něj excelentní. Jednou jsem zkoušel, jak přes něj bude znít zkreslené tele. Bylo to fakt příšerné a neveřím tomu, že by se to mohlo líbit byť nahluchlému metalistovi.
Problém byly samozřejmě ty výšky. https://usspeaker.com/beyma%20liberty-1.htm
Je to takový univerzál vyráběný pro country muzikanty, pro pedálové steel kytary a pod. Dokonce hraje hezky i na basu, akustika je přes něj excelentní. Jednou jsem zkoušel, jak přes něj bude znít zkreslené tele. Bylo to fakt příšerné a neveřím tomu, že by se to mohlo líbit byť nahluchlému metalistovi.
Problém byly samozřejmě ty výšky. https://usspeaker.com/beyma%20liberty-1.htm
Ale já je tam nepotřebuju přece nacpat. Poukazuju na to, že koncáky zabíraly jinde a zvukově to jiný bylo. 6505 je s presence dost uchrčená a přišlo mi to, že když si přidám někde na eq 10khz, že je to ta frekvence taková ta vosí ubzučená. Tim nechci říct. jo je to ona a žádná jiná. Jenom, že mi to timhle miniexperimentem tak teda přišlo. A to že to vliv nemá, tu psal minimálně torst 2x. Tohle jsem jenom tak náhodně našel:
pedalovy-predzesilovac-19382-160#p750546
pedalovy-predzesilovac-19382?view-post=753512#p753528
salvation-mods-33431-520#p785422
Jo a ještě jsem vlastně jednou zkoušel i grafickej ekvalizér pro kytaru ve smyčce, kde byla šavle na 16k a taky to bylo slyšet i z repráků.
pedalovy-predzesilovac-19382-160#p750546
pedalovy-predzesilovac-19382?view-post=753512#p753528
salvation-mods-33431-520#p785422
Jo a ještě jsem vlastně jednou zkoušel i grafickej ekvalizér pro kytaru ve smyčce, kde byla šavle na 16k a taky to bylo slyšet i z repráků.
@mmjuz Jestli ono to nebude taky tím lidským uchem, vzhledem k tomu, že má ucho cirka 15 db jump z cca 5 na 10 kHz a ty nemusíš mít vyrovnaný spektrum abys ty megavýšky slyšel. Tak i když je celestýn přehraje s 20 db propadem a ještě zkresleně a jako bonus jen některé, neznamená to přeci, že tam jejich přítomnost člověk neslyší (I když si běžně nikdo LPF na 7kHz na kytaře nevšimne, a to ani kytarista).
P.S. teďka jsem byl na venkovní akci typu zvučí se sama kapela; Peavey Valveking 112 (bez majku); na pódiu to řvalo a auditorium venku neslyšelo. No tak se vytáhlo ze sendu do mixu, tam se stáhly výšky a bylo. Štvalo to někoho z publika? Ne. A to tam byly profi (jakože hodně profi) muzikanti. Tyhlecty žabomyší války tu stejně vedem jen my, gearheadi.
P.S. teďka jsem byl na venkovní akci typu zvučí se sama kapela; Peavey Valveking 112 (bez majku); na pódiu to řvalo a auditorium venku neslyšelo. No tak se vytáhlo ze sendu do mixu, tam se stáhly výšky a bylo. Štvalo to někoho z publika? Ne. A to tam byly profi (jakože hodně profi) muzikanti. Tyhlecty žabomyší války tu stejně vedem jen my, gearheadi.