Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od Abu »

Projistotu bych to neprepinal behem hry (kdyz zni nejaky ton) ale prestal bych na chvilku hrat, nebo treba i stahnul volume na kytare. Pokud je v ty krabicce klasicky 2x3 pol nebo 3x3 pol prepinac, tak to vykonove vydrzi (viz parametry co psal JirkaT). Impedanci na zesiku nemenit.
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jako na stránkách maj, že to můžu tak zapojit, ale s tou impedancí jsem nevěděl, kvůli tomu mírnýmu propouštění. Tak díky ;)
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Promer ohmmetrem jestli tam je nebo neni nejaky odpor. Sepnuta cesta musi mit odpor co nejmensi ( < 1ohm), rozepnuta co nejvetsi (> 1Mohm).
"Mirne propusteni" muze byt nejaka kapacitni vazba u vysokoimpedancniho vstupu.
Hraju výhradně na šrot.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Já bych to rozhodně nedělal, pokud to není přímo od výroby určené pro přepínání boxů, což asi není.
Proč?
Jednou jsem byl u pana Fairaisla (ESH) a ten mi vysvětloval jak je lepší mít hlavu připojenou dvěma reproduktorovýma kabelama k bedně, než jedním. Logicky, žene se přes to až desítky wattů energie a pro kytarové boxy je spojení obyčejného jacku ve zdířce s dosedajícím plíškem na ploše pikometrů. Několikrát prý viděl, hlavně u basových věcí s jackem, jak se to přivařilo k sobě.
Kam se s tím ale chci dostat je to, že je to bezpečnější. Proč? Protože jak vime, lampáče "neumí" hrát bez zátěže a můžou bez ní shořet = odejde koncové trafo, kterému se propálí vinutí. Tohle může při provozu nastat právě v momentě kdy hrajeme a na milisekundu ten reproduktorový kabel ztratí spojení a zesík je tedy na moment bez zátěže. Ta malá chvilka stačí aby to odešlo.

A tohle vlastně chcete tímto dělat dobrovolně? Hodně štěstí! 8) Kdyžtak číslo na ESH vám pak mohu poslat, až to budete potřebovat opravit.

EDIT: Ta ART krabička je na signál, ne výkonový switching. Tam krátké rozpojení nevadí, ale u výkonového ano. Na přepínání boxů pro zesilovač jsou tyhle věci. Všimněte si, že stojí trochu jiné peníze. To proto, že právě tuhle věc co jsem psal mají pořešenou:
https://www.thomann.de/cz/palmer_tino.htm
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Demilich píše: 9.06.2021 9:47EDIT: Ta ART krabička je na signál, ne výkonový switching. Tam krátké rozpojení nevadí, ale u výkonového ano. Na přepínání boxů pro zesilovač jsou tyhle věci. Všimněte si, že stojí trochu jiné peníze. To proto, že právě tuhle věc co jsem psal mají pořešenou:
V té drahé krabičce bude dohromady asi velké naleštěné prd. Nejspíše něco podobného, jako je řešení krabičky, co postoval innerself:
Na jacka k zesilovači připojit natvrdo odpor, řekněme 33 ohmů na 10 W. A tím eliminovat to, že se na chvilku výstup ze zesilovače při přepínání "ocitne" bez zátěže. :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Demilich píše: 9.06.2021 9:47 EDIT: Ta ART krabička je na signál, ne výkonový switching. Tam krátké rozpojení nevadí, ale u výkonového ano. Na přepínání boxů pro zesilovač jsou tyhle věci. Všimněte si, že stojí trochu jiné peníze. To proto, že právě tuhle věc co jsem psal mají pořešenou:
Na oficiálních stránkách maj nakreslený, že to tak použít jde: http://artecsound.com/effect/se-swb.htm. U toho opačnýho propojení, který zmiňuješ i tim odkazem (tzn. 2 aparáty na 1 box) teda píšou, že ten nezvolenej apec bude jako odpojenej. A tam by už byl ten malér, kterej popisuješ. Na tohle zapojení dvou hlav na jeden reprobox mám zařízení od HDR, který vypadá podobně, jako ten palmer. Tam je to jasný a možná by šlo to propojení použít obráceně taky, jenže nevim jak je to konstruovaný a manuál k tomu nebyl. Možná nějaký instrukce v mailu bych dohledal. Ale mám ho přes 6 let určitě. Nicméně to používám k propojení obou hlav na jeden box, kde se mezi tim líp dělaj srovnávačky. Teď když potřebuju jeden apec na dva boxy, tak by zátěž měla teoreticky proudit dál, akorát ten switch by měl vybrat jestli signál projede A nebo B.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Přestože je takové přepínání boxů nebo aparátů lákavé, u lampových aparátů bych to nedělal. Přestože některé mají jakési ochrany proti proražení výstupáku. Přestože existují speciální přepínače s umělými zátěžemi pro neaktivní zesilovač, s kvalitními relátky "make before break", co nejdřív odpojí vstup, pak připojí umělou zátěž, pak teprve odpojí reprobednu. Spoléhat se na to nedá, nestojí to za tu škodu. Viděl jsem vyhořelé ty switche i zesilovače.
Jednoduchý AB switch na přepínání kytarových reprobeden je ruská ruleta.
innerself

Příspěvek od innerself »

Já mam tohle zařízení akorát bez těch smyček přes 6 let a žádnej problém jsem neměl. https://www.hdramplification.com/cz/acc ... tcher.html
Na porovnávačky hlav je to úplně ideální. Všechno vždycky fungovalo, někdy teda to trošku víc brumí, ale to i když se zapnou ve zkušebně všechny zářivky.
torst

Příspěvek od torst »

Strachu ze zničení lamp. zesíku samozřejmě rozumím. Nicméně si vybavuju, jak jsem před koncertem nemoh rozchodit ESH + box, načež jsem zjistil, že v boxu je zkurrvenej jack. Takže hlava se snažila bez zátěže. No a půjčil jsem si box jinej a hrál jsem na něj, zesilovač přežil. Ani to nechci podceňovat, ale ani dramatizovat.
Výšeuvedene možnosti asi fungují, ale znova: AB switche určeného primárně pro kytaru a krabičky bych se bál. To bych radeji zamontoval do pixly od olejovek 3 zdířky a 1 switch. Klidně páčkovej, otočnej. Nebo musíš měnit boxy i během hraní?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

torst píše: 10.06.2021 12:16 Nebo musíš měnit boxy i během hraní?
Ne, šlo mi čistě jenom o srovnávačku. Ono to jde i blbě nahrát a kromě toho i záleží, kde člověk stojí. Chtěl jsem nahrát riff do looperu, přepínat mezi boxama a určit si, jakej mi sedí víc a jakýho se mám případně zbavit. Nebo spíš je to kytaristovo vercajk, takže mluvim za něj :D Samozřejmě i já bych přidal svuj názor :D
antoninstrnad
Bandzone: https://bandzone.cz/antoninstrnad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od antoninstrnad »

Ahoj, mám dotaz jestli bude rozdíl ve zvuku ( a nemyslím hlasitost, ale zabarvení ), mezi stejným typem repro v jiné impedanci. 8, nebo 16 ohmů. Konkrétně, Celestion V type v bedně 1x12 na Rocktron Velocity.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ano, malý rozdíl tam je
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

https://www.youtube.com/watch?v=_-Trno4YZN0&t=21069s
5:51:09 Impedance - 8 or 16 Ohms?
torst

Příspěvek od torst »

Mezi dvěmi V30 8 a 16 Ohm rozdíl bude, ale ne kvůli ohmáži, ale proto, že každý reprák hraje trochu jinak i při stejných ohmech. Kdysi jsem měl 4x12 s V30 a laboroval jsem a nahrával od jednotlivých reper. Ani nemá smysl popisovat propastný rozdíl mezi původními UK a novými China. Ale i mezi nimi byly rozdíly.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

jasně že tam bude rozdíl z důvodu rozdílné impedanci. 16ohm má vždycky víc výšek a basů, 8ohm je středovější.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

bubucci píše: 21.10.2021 10:43 jasně že tam bude rozdíl z důvodu rozdílné impedanci. 16ohm má vždycky víc výšek a basů, 8ohm je středovější.
Není to spíš o impedančním přizpůsobení?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

bubucci píše: 21.10.2021 10:43 jasně že tam bude rozdíl z důvodu rozdílné impedanci. 16ohm má vždycky víc výšek a basů, 8ohm je středovější.
Je to tak, nevím proč. Z toho videa to taky vyplývá. Zní úplně jinak. Jakoby z ekvalizace do V to otočil do mid boost. U lamp i tranzistorů se to chová zhruba stejně, takže přizpůsobením impedance nebo jinými vlastnostmi různých odboček výstupáku to nebude.
https://youtu.be/_-Trno4YZN0?t=21493
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jestli to nebude rozdilnou indukcnosti civek
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
José

Příspěvek od José »

Aneb proč impedance nerovná se odpor. :D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

čekal bych, že v tom videu (Hop pole studios) zapojí obě repra do 8ohm výstupu.
Osobně jsem teda nezaznamenal rozdíl v použití 8ohm nebo 16ohm výstupu u 16ohm boxu. Doma mám 8ohm a někdy si to zapomenu přepnout. To už mi přišel větší rozdíl v zapojení par-ser a ser-par u 4x12.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“