BIAS

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Trevor
Odborník

Re: BIAS

Příspěvek od Trevor »

Mohlo
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Trevor píše: 23.04.2021 21:01Mohlo
Díky :D Zdála se mi zvukem 5150 totiž trošku víc směrem hot.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak jsem ze zvědavosti zkoušel měřit továrně nastavenej bias 6505, s kterym se teda nedá bez úpravy hnout. A pohyboval se od 35 do 38%. Měřil jsem to teda podle lampy co ukazovala největší proud. A to jsem si tenkrát řikal u JSX, jestli nejsem na 42% moc nízko :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar a sílu innerselfe, nechceš už nechat ten bias na pokoji? :) Dovolím si drobnou poznámku. Zabývat se biasem u hi-gain zesilovačů, což Peavey 5150 a 6505 jistě jsou, Ti nepřinese žádný užitek. Signál je už omezen (zkreslen - má snížený headroom) v předzesilovači a jestli nastavíš bias koncového stupně "too hot" nebo "too cold" se projeví pouze rychlejším nebo pomalejším opotřebováním koncových elektronek. To je taky důvod proč jsou ve výrobě biasovány koncové stupně hi-gainů (Peavey, Mesa Boogie) "cold" právě jen tak vysoko, aby zaniklo přechodové zkreslení, je tady lepší použít osciloskop než spoléhat na uši. U vintage zesilovačů, které mají jen dva předzesilovací stupně a jsou "proslavené" především svým čistým zvukem (Fender, Marshall Plexi, Hiwatt) se hrátky s biasem zvukově projeví mnohem víc.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
innerself

Příspěvek od innerself »

Přišlo mi, že by někoho mohlo zajímat, jak to peavey posílá do světa. Moc jsem infa o tom nenašel. Vlastně jednou tady v minulosti někdo psal, že měl něco kolem padesáti. To že to nemá na zvuk vliv u high gainů se hádat nebudu, protože sám moc dobře vim, že má. Nevim teda kdy se to pro moje ucho projeví a kolik od sebe to musí bejt, abych zaznamenal rozdíl, každopádně tam rozdíl je. Klidně ať mi někdo napíše, že ne. Já mu stejně neuvěřim, protože mám zkušenost jinou.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Je to slyset, ale ne tolik jako u normálního zesilovace na kytaru, to chtel říci, stejnak mas treba 100w zesik a hrajes na tretinu hlasitosti, nevíš kdy v jake třídě hraješ, dynamika te nezajímá
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

jednou jsem 6505+ přelampovával a kromě extrémních hodnot se teda žádná velká, resp. skoro žádná, změna nekonala. Schválně jsem si točil s potem biasu mezi 20-50mA a zároveň hrál. Ten zesilovač je dynamicky placka, takže to ani nemá smysl řešit.
innerself

Příspěvek od innerself »

Ono nic nemá smysl řešit :D Jenom mě to tenkrát donutilo u bazarový 5150 se podívat dovnitř, proč to nehraje stejně tak dobře, jako kytaristovo tovární 6505. A o tom jsem psal už v roce 2013.

Ale zase na druhou stranu chápu, že pokud jsi šel zezadu a otočil jsi poťákem a šel zase dopředu, tak to rychle zapomeneš. Ten hlavní charakter zvuku zůstává jak s cold nebo hot biasem. To já když porovnávám, tak mám 2 zesilovače zapojený na jeden reprobox, pomocí krabičky od HDR (kopie tonebone headbone) a mezi nima přepínám. To mám do teďka. Samozřejmě vyrovnávám i hlasitosti.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Měl jsem vyhozené šasi, proč bych to obcházel ? Dokonce i kolega na to hrál, když já jsem točil, abych zrovna slyšeli, jestli to něco dělá.
Ale chápu, že když porovnáváš nastavení biasu oproti nastavení biasu na jiném zesilovači, že tam slyšíš rozdíl :lol: :lol: Akorát bias je to poslední, na co bych ten rozdíl sváděl :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak ona 5150 a 6505 je absolutně jinej zesilovač no :D Je potom zajímavý, že když se u 5150 stáhnul dolu a lampy už nesvítily modře, tak ten zvuk byl na 99% stejnej. Předtim to nešlo absolutně dohnat a potenciometrama jsem moh kroutit, jak jsem chtěl.

https://youtu.be/WDfzl_vV1sQ?t=258

Rozdíl tam fakt neni :D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

je fajn, že na zesilovači s tolerancemi součástek ±20% nastavíš na 99% stejný zvuk :D
A cold bias od výroby je příkladem špatného/extrémního nastavení, ale pokud se dostaneš někde mezi 50-75% tak už ten rozdíl není postřehnutelný.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jako šlo mi to docela v pohodě. Podobnej zvuk nastavim i s těma dvěma odlišnejma zesilovačema. Ale jako rozdíl člověk pozná. Je to jinej zesilovač.

Aha tak ty máš jinou zkušenost. Tak to je jiná. Tak daleko jsem byl vždycky jenom na zkoušku a stejně jsem to vždycky stáhnul níž. Tam kde to samozřejmě šlo.

No a právě proto jsem sem napsal tu hodnotu biasu, jak ho peavey pustili do světa. Je otázka, jestli to tak dělaj schválně, nebo to neřeší a nechaj tam skoro všechno, pokud tam nejsou vyloženě extrémně nízký, nebo vysoký hodnoty. Pro 6505+ a další, co maj ty test vývody, taky peavey udává, že se tam má nastavit 55 vdc. Což ale s jednim setem lamp můžeme bejt ultra dole a s druhym setem zase ultra nahoře. Například Eurotubes se z tohohle doporučení chytali za hlavu.
Jak jsem ale psal teď nahoře, když jsem to zkoušel já, tak se mi taky líbil bias nízko. A určitá podobnost mi přišla mezi hot biasem s 6l6gc a cold biasem EL34. Víc jsem to ale nezkoumal, protože mi 6L6GC sedí víc.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jedna rychlá otázka pro zkušený praktiky. Může bejt riziko u peavey 6505 při výměně lamp ten, že by byl bias s novejma lampama někdy moc hot, když je napevno nastavenej dávát nízky hodnoty? Zatim co jsem nastavoval bias vždycky kámošum, tak jsem i při tom nejnižšim nastavení, se nikdy nedostal do nějakejch extrémně vysokejch čísel. Do nízkejch to samo šlo, ale zatim mi fakt nic nedávalo tak vysoký hodnoty, i když byl nastavenej maximum cold bias, kterej tam nastavit šel. Je to teda možný, nebo je tam jenom riziko, že to spíš spadne někam moc nízko a docházelo by k přechodovýmu zkreslení.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

To mi přijde jako nějakej překlad z google prekladače : )
nejde to napsat jednodušeji?
Stejně budeš při výměně měřit katodový proud nee?
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No u 5150/6505 se může měřit co chce, ale stejně tam nic nastavit nejde, protože neni (od továrny) čim. 5150II/6505+ už sice nastavit podle měření jde, ale prej je rozsah trimru na bias tak malej, že z krajní do krajní hodnoty byla změna podle lidí na netu jenom 12 mA. Co jsem googlil, tak Jerry z FJA mods psal, že stejně i ta 6505+ se nedostane do nějakejch vytavenějšich hodnot a i při maximálnim nastavení je to pořád dost nastudeno. Proto se provádí plošně u 6505+ modifikace odporu R68 z 12k na nižší hodnoty (lidi doporučujou 7k), aby byl rozsah širší a mohlo se to nastavit víc na hot. Proto se ptám, jestli je teda možný, že by byl proud někdy přes čáru, když to samo peavey továrně takhle "škrtí" na studeno.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Trevor: on čeká odpověď Ano-Ne. Řekni mu Ano, ať má klid...🙂
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nikdy jsem se s tím nesetkal, u běžných elektronek, co se obecně prodávají
Dals tam nové a májí neuměrně veliký proud, nebo tě to zajímá jen teoreticky?
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

JirkaT píše: 25.10.2021 15:45 Trevor: on čeká odpověď Ano-Ne. Řekni mu Ano, ať má klid...🙂
Když já přesně nevím kde je jádro dotazu,nerad bych ho uvedl na špatnou cestu : )
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Jirko: Prosim nevyjadřuj se. Nemyslim to zle, ale oproti ostatnim nejsi značenej odborník a za druhý jsi málokdy poradil něco kloudnýho.

Trevor: Ptám se zatim teoreticky. Mám 6505 z roku 2013 a jsou tam furt tovární lampy, takže mě může výměna brzo čekat. Zkrátka když si představíš, že tam bias nastavit ničim nejde a dáš tam spárovanou čtveřici, kterou ti poslali poštou, tak jestli je pravděpodobný, že bias s novejma lampama by moh bejt klidně přes 90%, nebo je spíš pravděpodobnější, že by byl třeba jenom 10%. Protože na netu píšou i lidi, co ty peavey modifikujou, že od výroby je bias 6505 nastavenej tak, že "hot bias" je tam prakticky nemožnej, i když tam ty nový lampy člověk dá.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Já predpokladam ze je to nastavený tak aby se to nepodelalo, tedy i s novou elektronkou v rozumnych mezi ch, ale radsi koupit set primo pro tenhle zesik, nebo si ten bias obvod upravit a máš klid
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“