Údržba kytary

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
dlabajíč

Údržba kytary

Příspěvek od dlabajíč »

Zdravím vás všechny.
Trochu jsem tu hledal ale toto téma sem přímo nikde nenašel.
Potřebuju trochu poradit ohledně údržby kytary. tzn. :
1. údržba a konzervace hmatníku
2. co vzít na kytaru abych ji vyleštil a nepoškodil
3. Jak a čím lubrikovat nultý pražec, tak aby se kytara nerozlaďovala.

Nikdy jsem to moc neřešil, vždycky jsem měl spíš levnější kytary na které jsem tak trochu sr.l, teď jsem nedávno pořídil Gibsona tak je mi líto ho trochu neudržovat.
Vždycky jsem kytaru lešti prontem proti prachu :-D i hmatník i tělo. A do nultého pražce jsem strouhal trochu grafitu z tužky. U Lespaulů je známo že potřebují nulťák ošetřovat, jsou technicky špatně řešené v tomto směru.
Má někdo zkušenosti s tím, co opravdu funguje? Dík
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
billie.raf

Re: Údržba kytary

Příspěvek od billie.raf »

dlabajíč píše:Zdravím vás všechny.
Trochu jsem tu hledal ale toto téma sem přímo nikde nenašel.
Potřebuju trochu poradit ohledně údržby kytary. tzn. :
1. údržba a konzervace hmatníku
2. co vzít na kytaru abych ji vyleštil a nepoškodil
3. Jak a čím lubrikovat nultý pražec, tak aby se kytara nerozlaďovala.

Nikdy jsem to moc neřešil, vždycky jsem měl spíš levnější kytary na které jsem tak trochu sr.l, teď jsem nedávno pořídil Gibsona tak je mi líto ho trochu neudržovat.
Vždycky jsem kytaru lešti prontem proti prachu :-D i hmatník i tělo. A do nultého pražce jsem strouhal trochu grafitu z tužky. U Lespaulů je známo že potřebují nulťák ošetřovat, jsou technicky špatně řešené v tomto směru.
Má někdo zkušenosti s tím, co opravdu funguje? Dík
Zdravim, buď jsi hledal špatně nebo málo ;-)

1. vyčistim kartáčkem na zuby s pomocí jarové vody nebo tímto DUNLOP Formula 6524, osušim, ošetřim tímto Gibson Luthier's Choice Fretboard Conditioner (bílá lahvička se zelenym nápisem), případně tímto DUNLOP Formula 6554

2. nepoužívám, ale tímto DUNLOP Formula 654

3. nastrouham do drážek nuláku grafit, to je lubrikant a kdo maže, ten jede :-) případně to jde tímto, ale je to drahý BIG BENDS Nut Sauce Bench-Luber

Edit: nemáš tam něco težšího? :D
Edit2: bod 2 mam vyzkoušen tak, že to používá táta a je s tim velice spokojenej
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
grock

Příspěvek od grock »

Gibsony nejsou špatně řešené na nuláku, zejména když uvážíš, že nemají srážecí stromečky. :wink: Tahle pověra má původ v menzuře, díky které i menší posun struny (i při bendingu) má větší vliv na intonaci.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Asi myslí to, že se D a G zařezávají i do stran drážky v ořechu, nejen dolů.
grock

Příspěvek od grock »

Jasně, jenže pokud se dobře podíváme na dobře udělanou drážku, tak ta vede od okraje ořechu směrem na ladící kolík a tedy nikoliv rovnoběžně s drážkou u e . Jde tedy stále o 1 lom struny na rozdíl od 1 lomu v nuláku a 2. lomu na stromečku u Fenderu. Pouze je tento lom vytočený do strany, ale je stále pouze jeden.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
man_voice

Příspěvek od man_voice »

Každý z nás patlá elektrické kytary jinými čistícími prostředky..........
Jaký je Váš názor na tyto svérázné kombinace prostředků, které nejsou určené přímo na kytary?

Zdroj: Honza Běhounek - ALEXIM
https://www.youtube.com/watch?v=JKOsSbqZjbY&t=1580s
technický papír nanáší na toaletní papír a čistí lakovaný hmatník el. kytary od nečistot, následné ošetření je DIAVOU (leštěnka na nábytek), opět papírem

Zdroj: Beetoven Beat https://www.youtube.com/watch?v=jWsUHEOdXRQ
Tento zkušený borec pošplíchá bez uzardění komplet celou kytaru renovátorem nábytku ALEX ve spreji a utře švédskou utěrkou, dále používá strojní olej na kola a šicí stroje

Pokud máte tip na další alchymistické pokusy, sem s nimi.....:-)
himself

Příspěvek od himself »

Určitě sem někdo nalinkuje toho borce, který vykoupe kytaru i s rukama ve WD 40 a hraje :)
torst

Příspěvek od torst »

mě potěšilo, že nejsem sám, že i v Aleximu používají Diavu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

Já věděl, že to přijde :D
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Diava obsahuje petrolej. Tomu bych se vyhnul ...
WD po vyprchání rozpouštědel smrdí jak nafta.

Jinak kytara je normální nábytek. Takže s přihlédnutím k povrchové úpravě lze použít běžné prostředky na nábytek.
Na nelakované části potom olej (fermež), který zasychá a nežlukne.
Běžný lněný olej je úplně ideální. Potravinářské kvůli žluknutí určitě ne. I ten olej na šicí stroje se běžně používá.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

TO WDéčko si myslel tohle? :lol: https://youtu.be/OpmqTA8RFcQ?t=5007
Čas 1:23:27
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
himself

Příspěvek od himself »

Jo :)
volfi

Příspěvek od volfi »

Pokud se budeme bavit o běžných prostředcích, tak na čištění isopropyl. Je oproti technickému lihu o dost čistší, navíc se rychle vypaří. Na impregnaci hmatníku minerální olej (to co je na šicí stroje, je pravděpodobně minerální olej).
Ale nějak nevidím důvod proč nekoupit, prostředky k tomu určeny. Nejsou v nich zázračný látky, ale spíš jde o to, že jsou čistý.
Dunlop 01 smrdí jak saponát a isopropyl.
Dunlop 02 je minerální olej.
Bigbends Fret Juice je minerální olej.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
man_voice

Příspěvek od man_voice »

Co s poškrabaným lakem od hraní v místě pod snímači? Je na to nějaký prostředek?
Přílohy
20211104_130321.jpg
ajdam

Příspěvek od ajdam »

man_voice píše: 4.11.2021 13:13 Co s poškrabaným lakem od hraní v místě pod snímači? Je na to nějaký prostředek?
Šmirglpapír a pak leštící pasta
https://www.stewmac.com/video-and-ideas ... e-buffing/
http://customguitarbuild.com/buffing-a- ... -a-buffer/

já bych to nechal, jak to je :-)
volfi

Příspěvek od volfi »

Ty škrábance vypadají hodně jemně, šlo by to vyleštit. Leštící pastu zvolit podle druhu laku, nekupoval bych levný leštěnky, ale aspoň něco jako 3M.
Postup: Odstrojit kytaru. Přelepit voděodolnou páskou všechny otvory. Nanést vhodnou leštící pastu na lešticí kotouč a na vrtačce nebo leštičce opatrně s otáčkama. Nesmíš to přehřát. Během leštění lehce vlhčíme vodou. A budeš muset přeleštit celou kytaru, aby výsledek byl celiství.
Za mě bych se na to vykašlal, šrámy na kytaru patří.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

já celkem s úspěchem použil pastu Tempo
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
man_voice

Příspěvek od man_voice »

Tempo je na karosérie aut, ne?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ano, je na lak
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
volfi

Příspěvek od volfi »

Tempo, je taková nejběžnější aspoň trochu slušná. Je hodně hrubá a ubírá dost laku, tou se dá leštit i rukou.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“