dodělání teček na hmatník

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
bundes
Bandzone: https://bandzone.cz/whitefruithoney
Kontaktovat uživatele:

dodělání teček na hmatník

Příspěvek od bundes »

Ahoj!
Fórum jsem prohledal, ale odpověď na moji otázku jsem nenašel. Koupil jsem si novou kytaru, která ale poprvý ze všech mých nástrojů nemá tečky na hmatníku. Ten je vyroben z palisandru. Řešil někdy někdo nějaké dodělání teček?
12. listopadu jsme vydali zbrusu novou věc
https://youtu.be/0-91BqDs9vo
himself

Re: dodělání teček na hmatník

Příspěvek od himself »

To jsem zvedav, sam bych to uvital za dvanactym prazcem :)
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Pro kytaráře nebo místní homemade stavitele kytar by to snad neměl být až takový problém, mrkněte do vlákna o homemade stavbě a někoho kontaktujte - kmensik, atd...
torst

Příspěvek od torst »

U mě totéž u Fender Jim Root. Vystříhal jsem si z bílého samolepícího papíru proužky a nalepil. Funguje spolehlivě, odstranění snadné. Většina kytarářů a stavitelů kytar znalých práce se dřevem a papírem by to měla zvládnout.
P1080233.JPG
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bundes
Bandzone: https://bandzone.cz/whitefruithoney
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bundes »

Ten samolepicí papír jsi sháněl někde v papírnictví? Vypadá to dobře!
12. listopadu jsme vydali zbrusu novou věc
https://youtu.be/0-91BqDs9vo
himself

Příspěvek od himself »

Obavam se, ze tohle bych nechtel :/
torst

Příspěvek od torst »

bundes: V xeroslužbě, papírnictví, samolepící etikety, kdekoli ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Pokud si na to troufneš sám, tak to není složité, záleží taky na ceně kytary, u dražší se ti budou více třást ruce. Na Aliexpress koupíš abalonové značky, je tam toho mrtě, a opatrně navrtáš dírky do hmatníku (na materiálu nezáleží) ale hloubku si předem vyzkoušet na nějakém prkýnku. Značky tam vlepíš nějakým lepidlem. Jsou tam i ty samolepící značky ale moc nevěřím, že se to dlouho udrží. Anebo to svěř nějakému opraváři kytar, a ten předpokládám, bude mít i ty značky.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Papír na hmatník? Proboha proč? Při hře to stejně není vidět.
Pokud jde o orientaci, tak použít bílý lak na nehty, a udělat tečky na hranu hmatníku.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
torst

Příspěvek od torst »

Papír vidět není, tečky na hraně vidět jsou, lichoběžníky na Standardech vidět nejsou, ptáci na PRS vidět jsou, puntíky na Fenderech vidět nejsou, obdélníky na Customech vidět jsou... a jedeme dál !!
himself

Příspěvek od himself »

Nejake problemy se zrakem?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Jsem pro ty samolepící, navrtat přesně tolik teček není p***l a pak to zabrousit už s pražci (normálně se to dělá na hmatníku před instalací pražců a vše se zabrousí do roviny) to smrdí průšvihem, někde o čtvrt milimetru uhneš a je to strašně vidět, nemluvím o případné prodejnosti takové kytary. Já bych to zákazníkovi nedělal, riziko velké (podle mně)Ty samolepky sundáš nebo necháš, kytara je furt neznehodnocená.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

U hotové kytary to není až taková sranda, protože nemůžeš kvůli pražcům pěkně zabrousit značky do roviny hmatníku, a když jo, tak to brousíš napříč létům dřeva, což nakonec může být vidět. Ideální je přebrousit celý hmatník i se značkami podélně, pak pražcovat. Takže jde to, je to pracnější, plus riziko poškození hmatníku.
Naposledy jsem to odmítl dělat a majitel se rozhodl pro kvalitní samolepící značky, dlouhodobě drží, vypadají OK.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

kmensik píše: 5.12.2021 12:35......majitel se rozhodl pro kvalitní samolepící značky, dlouhodobě drží, vypadají OK.
Měl bys prosím link na nějaké kvalitní? Díky.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

To nemám, kupoval si je sám.
Namátkou jsem něco našel, co by asi šlo. Svítivé se mi líbí.
https://www.amazon.com/Fretboard-Marker ... QYRFC?th=1
https://glowtec.co.uk/fret-finders/
https://www.inlaysticker.com/
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute, ja som si značky robil tak, že som u Soller - Sivčáka objednal nepravú perleť 6 mm. Obyčko biela umelá hmota, z jednej strany, akože vrch, trocha nažltlá, fasa materiál, pomerne tvrdý. Robil som značky na robených gitkách pre mňa, štvrť tovary, hrubé výrobky.
6-tka Fidel STRATOCASTRO No.002 pravý africký Eben hmatník, Javor krk, Jaseň Eu telo
7-čka nejaký africký koreň hmatník, zabudol som meno dreva, Javor krk, Jaseň Eu telo
Vymeral som medzi pražcami rozmer, predvŕtal som s drevárskym vrtákom malú dierku, taký špic má na začiatku vrtáka a s vrtákom do železa cca 2 mm.
Dopredu som vedel, že v hmatníku chcem iba asi 2 mm, tá značka má asi 4 mm, tak budem brúsit tú značku, lebo bude trčať. Kvôli odoberaniu materiálu z hmatníku som chcel vŕtať čo najmenej.
Keď som vyvŕtal so vŕtačkou, vybral som vrták a s rukou som vŕtal, vlastne to zarovnával, tak opatrne. Eben má jemé piliny a je tvrdý, nevytrháva vlákno, ale ten koreň vytrháva, tak som to s rukou dokončoval.
Každú značku som dopredu vyskúšal, ako sedí, a ubral rukou s tým vrtákom, je to cítiť, kde treba ešte ubrať pod rukou a tá značka tam poriadne nesedí, keď to nie je zarovnané.
Potom som to vyčistil a vyšpáral s ostrým, tenkým, krížovým skrutovačom, štetcom, kvapol sekunďák a poriadne zatlačil.
Na dvoch vytrhlo fakt minimum vlákna, ale tam keď som kvapol sekunďák a zatlačil, zasypal som to pilinami, ktoré zostali po vŕtaní.
Tie, aby som mal jemné piliny som " odzrnil " na papieri, ako, keď sa opelený outdoor odzrňuje :mrgreen:
Značky držali, tak hrubším pilníkom som začal jemne brúsit, aby som nevbehol do hmatníku a hlavne do PRAŽCA :!: treba si pri pilovaní oprieť prsty na pražec a tlačiť hranu pilníka o prsty.
Potom jemný pilník a nakoniec po vláknach nožíkom na koberce opatrne zarovnal značku. Robí sa to buď s kobercákom, žiletkou alebo cidlinou, cidlinu nemám. Robia to s cidlinou aj na pravej perleti na drahých gitkách, zdroj YT.
Na 7-čke mi jedna trocha ušla, na 12-tej polohe, neviem prečo, asi pol milimetra, je to opravitelné, vybral by som značku, zarobil piliny s epoxidom, zalial a navŕtal novú značku.
2 x meraj atď. ...... :)
Pri celom procese pilovania, je dobré mať handričku a lieh, lepšie Isopropylalkohol na kontrolu, či sa rovnomerne brúsi hmatník, resp. vystúpené vlákna, alias letokruhy.
Keď som mal 7-čku akože hotovú, tak mi to nedalo a ten hmatník som trocha primoril červeným moridlom, nie vela, no podla mňa akurát. Celú gitku dorábam, hlavne lôžko hmatníku, nulák, zarovnať pražce, tak za pochodu , keď budem mať náladu, možno aj tú značku spravím a prebrúsim hmatník, aby trocha vyliezol vzor, teraz to moridlo musí ešte poriadne vsiaknuť, alebo teda zaschnúť.
Na G-čku som nechcel tú značku rovno pod strunou, ale trochu nad, to je naschvál, aby som videl, už hrám v okuliaroch, preto aj svetlo - biele značky, dobre viditeľné. To som si pohľadom vymeral, kde ju dobre vidím.
Na Thomannovi som vysledoval, ako sú polohové značky na rôznych, aj drahých gitkách, no niekedy som prekvapený, fakt to kadejak aj nepresne dávajú, možno to je optický klam, je to aj o nástrojoch a dreve, ako to pri vŕtaní ujde, niektorým smerom.
Hlavný dôvod, prečo s tieto veci robím sám je ten, že, nevidím, ako by to gitarár robil, zobere vŕtačku, kludne do výstuhy zavŕta, nadrbe tam 4 milimetrovú značku do 3 milimetrového hmatníku a je to :!:
Pridávam foto jedného dreva, čo som teraz robil a možno tak to dokončím.
7-1.jpg
7-2.jpg
7-3.jpg
7-4.jpg
7-5.jpg
7-6.jpg
7-7.jpg
7-9.jpg
7-11 drevo.jpg
7-10.jpg
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Jaký používáš vrták, do železa? Určitě je nutné použít vrták do dřeva, dělá ostrý okraj bez otřepů a hlavně má velmi ostrou špičku a nehrozí aby při vrtání "uhnul". Značky které používáš se mi zdají volnější v otvoru, ty které se dají koupit na eBay mi připadají těsnější a hlavně tenčí, není třeba nic brousit.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
himself

Příspěvek od himself »

Pěkná práce! Nechápu ten komentář o značce na géčku?!
A tohle že je eben? To snad ne?
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ćau, dik moc, tá šestka Fidel Stratocastro je Eben, čo visí na stene, to biele telo s flakmi, tú som robil prvú, bez fotiek, tam som tiež robil značky. Táto sedmička je nejaký afro koreň, ale nie ten, čo sa dáva do akvárka, no zabudol som jak sa volá, mám ju už fakt dlho.
No, a tie značky na géčku, to je sedmička, by mali byť spravidla pod strunou, ja ich mám trocha vyžšie, aby som na ne lepšie videl.
Fakt, dík za kuknutie a dik za pochvalu
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 25.01.2022 12:30, celkem upraveno 1 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Cením trpělivost. Výsledek je perfekt. Co ten červený stolek zalitý do epoxidu, ten s tím nějak souvisí?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“