Hraní sol
Pravidla fóra
Re: Hraní sol
Knocking má přece ve sloce střídavě Ami a C, v jednotlivých verších. To musí solo zohlednit. Jinak - o sole se vůbec neuvažuje stylem "jaké tóny tam patří .... ". Solo hraješ tak, že hraješ to, co slyšíš (ne to, co tam patří), v hlavě, ještě před tím, než to zahraješ ... Přehraj si tu melodii v makovici, chlape, nebo si ji zapískej, zazpívej, pak teprv šahej na kytaru. Anebo naopak .... Najeď si na nějakou vlnu, kdy tvá hlava, srdce, ruce a kytara jednou jsou. Pak se vyjadřuješ přímo levačkou a trsátkem a sám sebe překvapuješ, slyšíš to a analyzuješ až potom. Tak to jde také .... Ale to bys musel být sakra na vlně, aby ti to rovnou hrálo, aniž bys věděl, který tón zazní. Spíše je to naopak, ruce hrají o zloměk vteřiny později to, co už dávno víš a slyšíš.
Díky všem, budu to zpracovávat. Léta 
takovej génius nejsem. nejdřív si musím najít tóninu, ve které je píseň, a pak vím kam šahat, resp. z čeho vařit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Jakou toninu? O tom jsem v životě neslyšel ... V mé poslední kapele nezaznělo ani na vteřinu nic přejatého, ani na rozcvičku .... a také ani slovo o tom, v jaké tonině hrajeme, jak se jmenuje souzvuk, který kytarista rozjel, tóny, noty .... hraje se dle srdce a uší, ni? 
To bys musel mít absolutní sluch.
Je naprosto normální, že když hraješ do něčeho a neznáš tóninu, musíš si prvně najít, v čem to je. Pakliže jsi v životě neslyšel o tónině, tak si musíš najít ne správnou tóninu, ale ty správné tóny.
Je naprosto normální, že když hraješ do něčeho a neznáš tóninu, musíš si prvně najít, v čem to je. Pakliže jsi v životě neslyšel o tónině, tak si musíš najít ne správnou tóninu, ale ty správné tóny.
nistarypard píše: 8.01.2019 19:37 Jakou toninu? O tom jsem v životě neslyšel ... V mé poslední kapele nezaznělo ani na vteřinu nic přejatého, ani na rozcvičku .... a také ani slovo o tom, v jaké tonině hrajeme, jak se jmenuje souzvuk, který kytarista rozjel, tóny, noty .... hraje se dle srdce a uší, ni?![]()
Bohužel na takové úrovni geniality jako Ty tady nikdo není...
-
Miloš V.
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
- Kontaktovat uživatele:
To je už skutečně vyšší level, asi ne geniality, ale takhle to tedy rozhodně nejde každému. Já nejsem výjimka 
Můj vzor je Peter Buck, R.E.M., takže se soly šetřím... ale když soluju, jdu na to tak, že si v hlavě vymyslim melodii sóla, zjistím si, v jaké tonine píseň je, a následně v tonech té toniny najdu tu zamýšlenou melodii. Ještě to chce začít tónem z prvního akordu a končit tónem z posledního akordu.
Když dam takhle dohromady sólo, tak ho pak hraju pokaždé stejně, v rámci toho, co hraju za muziku, to prochazi
Můj vzor je Peter Buck, R.E.M., takže se soly šetřím... ale když soluju, jdu na to tak, že si v hlavě vymyslim melodii sóla, zjistím si, v jaké tonine píseň je, a následně v tonech té toniny najdu tu zamýšlenou melodii. Ještě to chce začít tónem z prvního akordu a končit tónem z posledního akordu.
Když dam takhle dohromady sólo, tak ho pak hraju pokaždé stejně, v rámci toho, co hraju za muziku, to prochazi
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
vymyšlených sól moc nemám, spíš improvizuju, na učení jsem línej. Ale samozřejmě v dané tónině.
Lze hrát i zcela chaoticky, říká se tomu freejazz, vůbec neodsuzuju, když se trefeji do nálady, bývá to zajímavý.
P.S. Znáte Pavlíček, Kocáb - Černé světlo?
Lze hrát i zcela chaoticky, říká se tomu freejazz, vůbec neodsuzuju, když se trefeji do nálady, bývá to zajímavý.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
-
Miloš V.
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
- Kontaktovat uživatele:
Černé světlo neznám, ale podle zběžného poslechu něčeho z toho na youtube to zní zajímavě, hlavně po zvukové stránce, co jsem tak pochopil, tak je to celé improvizované, to jsem na to zvědav, poslechnu si to celé, nečekám od toho, že to půjde v plné délce stopáže poslouchat, to obvykle nejdou ani koncertní jamy, když se zvrhnou, ale čistě ze studijních důvodů to bude velmi zajímavý poslech... snad ne až příliš náročný
torst píše: 9.01.2019 9:17 vymyšlených sól moc nemám, spíš improvizuju, na učení jsem línej. Ale samozřejmě v dané tónině.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
Kamarád a jeho dospívající syn se pustili do bigbeatu, mají akustiku i elektriku plus combo. Docela s tím zápoleji a hlavně klukovi to jde. Tak ne že bych byl machr na edukaci. Ale nabreptal jsem do foťáku svojí metodu jak sólovat. Odvodil jsem si jí už na úplném začátku, v časech svých jinošských samoukovských let a od té doby jí s úspěchem využívám ve všech kapelách i domácích onaniích. Třeba to někdo ocení i zde. Jsou tu myslím tací (hyenik, Kinx, Hendrek...) kteří se teprv učí jak vzít kytaru správně do ruky, ti to možná přijmou s povděkem.
torst píše: 9.11.2021 0:00 Jsou tu myslím tací (hyenik, Kinx, Hendrek...) kteří se teprv učí jak vzít kytaru správně do ruky, ti to možná přijmou s povděkem.
Jako k Torstovi můžete mít spoustu výtek, ale že by neměl nadhled říct nemůžete
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Zas jsem se něco nového díky torstovi přiučil. Místo toho aby mi chlapi řekli hrajeme to v e mol a já si chytl základní box e mol pentatoniky, pohrdlivě nabídnutou ruku odmítnu a budu se snažit šmrdlat na éčku něco, dokud nenajdu půltóny paralelní durové stupnice. Jako proč ne, i šokovat publikum je někdy třeba.
Ale jinak díky za návod. Pro ty, kteří prostě neví jak na improvizaci, toto může být jedna z cest.
Ale jinak díky za návod. Pro ty, kteří prostě neví jak na improvizaci, toto může být jedna z cest.
Placka: Drzé čelo lepší než poplužní dvůr !
Hendrek: Jasně, že když mi řekneš A dur, tak vím kam. (když mi řekneš E moll, pro mě je to G dur, sorry jako....) I To hledání na éčku použiju, když uslyším v rádiu písničku a potřebuju se do ní chytnout. Hendrekovi řeknou "e moll". Já jsem hrál v kapelách, kde kytarista pomalu nevěděl, jak se jmenují tóny jednotlivých strun. Tu pontatoniku umím, ale jen ten základní box (v C dur V. poloha). Od mládí mi k srdci nepřirostla, řekl jsem si, proč se záměrně ochuzovat o dva tóny. Naopak ještě rád přidám navíc bluecový (dis) nebo mollový (gis) tón. Teď si říkám, že to možná byla chyba, že jsem se připravil o ty klasickou rockovou melodiku. Na druhou stranu, jsem rapl, vím,objevitel slepých uliček, ale snad mi to něco dalo, kus originality (?). Asi je zřejmé, že v teorii a hud. nauce trochu kulhám. Nezastírám, nedělám z toho přednost, na druhou stranu - Hendrix neuměl noty ....!! :-S
Hendrek: Jasně, že když mi řekneš A dur, tak vím kam. (když mi řekneš E moll, pro mě je to G dur, sorry jako....) I To hledání na éčku použiju, když uslyším v rádiu písničku a potřebuju se do ní chytnout. Hendrekovi řeknou "e moll". Já jsem hrál v kapelách, kde kytarista pomalu nevěděl, jak se jmenují tóny jednotlivých strun. Tu pontatoniku umím, ale jen ten základní box (v C dur V. poloha). Od mládí mi k srdci nepřirostla, řekl jsem si, proč se záměrně ochuzovat o dva tóny. Naopak ještě rád přidám navíc bluecový (dis) nebo mollový (gis) tón. Teď si říkám, že to možná byla chyba, že jsem se připravil o ty klasickou rockovou melodiku. Na druhou stranu, jsem rapl, vím,objevitel slepých uliček, ale snad mi to něco dalo, kus originality (?). Asi je zřejmé, že v teorii a hud. nauce trochu kulhám. Nezastírám, nedělám z toho přednost, na druhou stranu - Hendrix neuměl noty ....!! :-S
Torste máš malíček téměř jako prsteníček, to se to pak hraje tvl. Můj malíček je cca do poloviny délky prsteníčku a velký E mi při hraní prostě drnčí. Howgh.
Nacrewl: Mám malíček 5,5 cm, prsteníček 7 cm a celkově dost malou ruku. Myslím, že v tom to není. Ale od začátku jsem se učil "klasické držení", tedy palec proti krku a využití všech 4 prstů. Okoukal jsem to tak v 80´tých od idola Pavlíčka a také z fotek v andrštově publikaci. To rockové "hluboké" držení má své výhody a spousta virtuozů ho používá (já také, při bendingu a pod.), ale většinou je to spojeno s potlačením malíčku, prostě sólování 3 prsty. Hraje tak Gilmour a jiní a kam se na ně hrabu se svým malíčkem!! Ale prostě tohle je taková moje specialita a jsem na ní trošičku hrdej! P.S.: Příhoda z Pavlíčkovi autobiografie - když ho chtěli lanařit do jedné kapely - podmínka byla hraní sól všemi 4 prsty.
Mrkni na Stevieho Vaie, ten má prsty jak pavouk nohy a patřičně je využívá.
Ale třeba takhle buchta má taky malou ruku a jak to mrská! :
P.P.S.: Co je velký E mi?
Mrkni na Stevieho Vaie, ten má prsty jak pavouk nohy a patřičně je využívá.
Ale třeba takhle buchta má taky malou ruku a jak to mrská! :
P.P.S.: Co je velký E mi?
Torst:
Hmm ta buchta je dobrá, přesně takhle v životě hrát nebudu
Pro srovnání prsteníček 7,8 cm a malik 4,8. No nic nebudu tu fňukat když vidím, že to fakt jde a budu drtit tvoje Boxy.
Hmm ta buchta je dobrá, přesně takhle v životě hrát nebudu
Pro srovnání prsteníček 7,8 cm a malik 4,8. No nic nebudu tu fňukat když vidím, že to fakt jde a budu drtit tvoje Boxy.
Já si musím postesknout (ale už jsem tu na to téma fňukal), já pořád nechápu, jak zapojit nadrcenou teorii do toho, co mi zní v hlavě. Protože vědět, co můžu zahrát, ale nevědět, jak to bude znít, je k ničemu.
Asi si to vidím jinak: Když mi bude znít v hlavě melodie a budu si jí chtít zahrát, tak na to potřebuju znát stupnici - prstoklad, abych jí moh na hmatníku najít, šel jsem po ladících tónech a nesahal na ty nepatřičné.
Když budu chtít improvizovat do nějakého podkladu, opět se musím držet tónů, které do dané písně, tóniny patří. Samozřejmě jsou vyjímky, zajímavé stupnice, výjezdy, bluesový, mollový tón, ale ten základ durové stupnice potřebuju, aspoň teda já ano.
Když budu chtít improvizovat do nějakého podkladu, opět se musím držet tónů, které do dané písně, tóniny patří. Samozřejmě jsou vyjímky, zajímavé stupnice, výjezdy, bluesový, mollový tón, ale ten základ durové stupnice potřebuju, aspoň teda já ano.
Přesně takhle jsem to drcení myslel. Znát, vědět kde je na hmatníku tón, který chci zahrát a ne metodou pokus omyl