Kytary Martin

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Kytary Martin

Příspěvek od džetro »

Na Gibsonu mám nitro a ty šmouhy mě fakt štvou (nehraju trsátkem, jen plastovými prstýnky, žádný "rozmach" a přesto to vypadá hrozně, furt leštím, už jsem to nevydržel a nalepil průhledný picguard, tak to pomohlo.
Naproti tomu moje nová Sigma aged má povrchovou úpravu tak drsmou že si skoro zadřu třísku :-) není na tom nic vidět, tenhle povrch mi vyhovuje.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Martin a lak, to je vůbec kapitola sama pro sebe. Je sice tenký, o tom žádná, formule jistě vznikla na základě dlouholetých zkušeností, ale já přesto mám trochu jiné představy o tom, jak by měl lak na dřevu držet. Např. kamarád kytarář má vystavený lak z přední desky nějakého Martina, který celý stáhnul jako slupku, klepnutí kytarou o roh stolu apod. vyvolá odfouknutí laku kolem inkriminovaného místa (foto), některé nástroje mají tzv. "sticky neck" a to je pak nejlepší lak z krku úplně odstranit, zkrátka není divu, že se pak výrobci uchylují k metodě, kdy poslední fází výroby je namočení hotové kytary do sudu s nějakým polysajrajtem (samozřejmě přeháním, ale zase ne tolik) a pak můžete kytarou louskat ořechy a nic se nestane...
IMG_20211031_134646.jpg
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Tak to zírám....
Byli jsme zvyklí na hojnost zboží všeho druhu a pak už stačila jen správná investiční nálada a člověk si mohl pořídit skoro co chtěl. Už jsme se dozvěděli že není dřevo, čipy, močovina a bůhví co ještě, ale že bude problém si koupit i kytaru..? Samozřejmě jde Martiny a mě před chvílí napadlo, jak je na tom náš úhlavní dodavatel a prodejce značky C.F.Martin Kytary.cz. A tohle jsou výsledky :

Údaje se netýkají řady Little Martin a (více, či méně) umělohmotné X Series. Tedy, počínaje Road Series výše mají Kytary.cz na svých stránkách uvedeno 39 modelů kytar. Z toho

na prodejně - 4 modely
dovoz do konce 2021 - 2 modely
dovoz v roce 2022 - 28 modelů (1 model v lednu, ostatních 27 modelů duben až říjen)
dovoz v roce 2023 - 1 model
dodání na dotaz - 4 modely

Naštěstí jsou i jiné značky, ale Martina pod stromečkem letos asi bude mít málokdo...
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

...naštěstí jsou i jiné obchody než jen kytary.cz. Např. v Huml music mají mít na prodejně 7 modelů Martin, od polomasivů až po řadu 28...
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Jasně, to jsou, ale až se nástroje doprodají, tak předpokládám hlavním (jediným?) zdrojem těch kytar jsou Kytary.cz a tam háky zejí prázdnotou a situace by se měla zlepšovat nejdřív za půl roku...
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

To je asi pravda, ale pořád není tak málo šťastlivců, kteří by teoreticky nějakou Martinku pod stromečkem nalézt mohli:-)
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Pořád nechápu proč tak lpíte na nových kytarách. Kámošovi konečně přišel v kontejneru ten půltucet investičních Martinek a je to teda pecka neskutečná. Dokonce i ta chudinka s přerostlým pickguardem a la brutopýr (asi podle Lestera Flatta, ale zfušovaně) je tak ošklivá až je pěkná. Na povedený kytary se prostě hrálo.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
himself

Příspěvek od himself »

Modelem je minen kus?
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

Ne, určitého modelu může být na prodejně/ve skladu i více kusů. I když myslím, že zrovna Martinek se příliš velké počty kusů momentálně opravdu netýkají...
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Ty čtyři dostupné modely v Kytary.cz představují celkem pět ks kytar...
Martin v druhé dekádě 21. století vyráběl v průměru cca 110 000 ks kytar ročně, ale v covidovém roce 2020 to bylo "jen" cca 87 000 ks (pokles 21%) a čísla letošního roku asi také nebudou žádná hitparáda. To se někde projevit musí...
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Dostal se mi do ruky docela zajímavý sběratelský Martin s poněkud komplikovaným názvem Martin HD-28 GM LSH (Grand Marquis Large Sound hole). Tahle je z roku 1994 a nevyrobilo se jich mnoho, častěji se můžeme setkat s jednodušší a méně zdobenou verzí HD-28 Marquis, ale ani těch se nevyrobilo bůhví kolik. Kytara se podobá modelu D-42 (hlava, hmatník, kobylka), má o 8 mm větší průměr rezonančního otvoru (standard je 100 mm) a disponuje Forward Shifted Scalloped Braces, tedy dopředu posunutými zeslabovanými žebry. Gravírované zlacené mechaniky vypadají velmi luxusně, kytara má bohaté zdobení "rybí kostí" a celkově je velmi pěkná a neobvyklá. Zvuk je mohutný, trochu ostřejší, zkrátka typický Martin.
Nedávno se jeden kus s krásným sunburstem prodal na Reverb.com za cca 3500 USD, což byla opravdu přátelská cena, obvykle je problém za tuto cenu sehnat jednodušší variantu Marquis.
Přílohy
IMG_20210930_090442.jpg
IMG_20210930_090353.jpg
IMG_20210930_090338.jpg
IMG_20210930_090316.jpg
IMG_20210930_090302.jpg
IMG_20210930_090238.jpg
IMG_20210930_090225.jpg
himself

Příspěvek od himself »

Paráda! Očekával jsem fotku, ze které by byl patrný ten LSH :)
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Je to jen + 8 mm na průměru...
Přílohy
IMG_20211112_094124.jpg
himself

Příspěvek od himself »

Krasavice! Myslím, že i těch 8mm se pozná (tedy vizuálně).
Nelíbí se mi ten 12. pražec, jak je nápis hodně do krajů.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Já se pořád nemůžu vynadívat na D-41, pro někoho asi zbytečně přeplácaná kytara, jejíž ozdoby navíc díky výrobní náročnosti zvedají cenu nástroje o několik desítek tisíc, ale nemůžu si pomoct. Navíc skvostně hraje, nedávnou jsem ji asi dvě hodiny pečlivě porovnával s HD-28, obě kytary měly stejné nové struny dAddario XS a zkoušel jsem všechno možné, zvuk jednotlivých strun, různých dvojic strun, zvuk akordů v polohách, rify, hru prsty, nehty přes více strun, tlusté trsátko, tenké trsátko, dřevěné trsátko atd. a nakonec jsem si s uspokojením oddechl, protože zvítězila D-41. Kdybych to shrnul do jedné věty, obě kytary měly srovnatelnou hlasitost, dozvuk, charakter tónu a perfektně vybalancované výšky/středy/basy, ale D-41 k tomu má zpívající cinkavé výšky.
Četl jsem nějaké spekulace, že by to mohla být společná vlastnost nejvyšších modelů s abalonovým lemováním, ale těžko říct, vyšší modely by měly mít výběrový materiál, ale ten se údajně vybírá hlavně na základě vlastností vizuálních a ne akustických, ale i to spolu nakonec může souviset.
V Kytary.cz jsem před časem chvíli zkoumal D-42 a také porovnával s HD-28 a zase z toho ta dražší vyšla lépe. Přitom podle papírových parametrů jsou ty kytary prakticky úplně stejné. Takže hlavní je, že za víc peněz je víc muziky a to tajemství jak se to dělá pro nás asi zůstane navždy skryté za zdmi C.F.Martin Company...
Přílohy
IMG_20211028_184343.jpg
Naposledy upravil(a) Šimkojc dne 18.11.2021 9:00, celkem upraveno 1 x.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

himself píše: 12.11.2021 10:09 Krasavice! Myslím, že i těch 8mm se pozná (tedy vizuálně).
Nelíbí se mi ten 12. pražec, jak je nápis hodně do krajů.
Takhle vypadá pořádná díra ...

https://www.fretboardjournal.com/featur ... rtin-d-28/
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Jo, to je ta chuděra od bráchu Whiteovic co přežila i průstřel vzduchovkou. :mrgreen: Na tu se nahrálo neuvěřitelný kvanta skvělý muziky. Jak od Clarence tak od Tondy.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
jastud

Příspěvek od jastud »

Ne, pořádná díra vypadá takhle: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Trigger_(guitar)
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

kdo by si chtěl poslechnout pre war Martinky (a nejenom je) ve virtuoznim podání Ondry Kozáka, tak má možnost na jeho CD nahraném na 12 vzácných historických nástrojů https://ondrakozak.com/overtones/

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Díky za tip. Úžasný zvuk těch skladeb.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“