Vyhraná kytara

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Ladap

Re: Vyhraná kytara

Příspěvek od Ladap »

Když vezmu do ruky akustickou kytaru (drátěnku) na kterou jsem dlouho nehrál tak chvíli trvá než se mi naladí uši a začnu její zvuk využívat tak aby se mi to líbilo. Někdy mě překvapí jak hraje super a jindy je mi vyloženě protivná - a většinou něco mezi. Ale nevěřím že se mění kytara.
A španělka (nylonka), ta je supercitlivá na prsty, na nehty, na to jestli jsem hrál moc ,nebo měl pauzu a na kdoví co všechno. Někdy bych jí rozšlapal a jindy jí nedokážu dát z ruky. Ale nevěřím že se mění kytara.
torst

Příspěvek od torst »

... no, když si vezmu, že během roku několikrát upravuji výztuhou prohnutí krku, tak tvrdit, že se kytara nemění ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ladap

Příspěvek od Ladap »

Všechno se mění, ale chtěl jsem říct je to hlavně mezi židlí a kytarou.(A španělka výztuhu nemá.)
torst

Příspěvek od torst »

Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
man_voice

Příspěvek od man_voice »

Podle mne má každý hudebni nástroj duši. Není to jen soubor dřevěných, plastových a kovových komponentů spojených k sobě. Kdo vnímá kytaru jako kus dřeva o dost sám sebe ochuzuje a troufnu si říct, že na jeho hře a na jeho výrazu a na feelingu je to potom hodně znát....
Čavli

Příspěvek od Čavli »

torst píše: 13.12.2018 11:33 ... no, když si vezmu, že během roku několikrát upravuji výztuhou prohnutí krku, tak tvrdit, že se kytara nemění ...
Je to starý post, ale zeptám se: Proč to děláš? To tak často měníš tenzi strun? Jinej důvod mi nenapadá.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
torst

Příspěvek od torst »

Nevím, prostě najednou kouknu na krk a vidím, že je buď moc nebo málo prohnutý. Tenzi, sílu, ladění určitě neměním. Jestli je to teplotou, vlhkostí, nevím. Možná to není několikrát za rok, možná jen jednou a asi u některé kytary víc u jiné méně. Nesleduju to přesně. Ale určitě u mě neplatí, že po jednom nastavení výztuhy krk drží prohnutí několik let beze změny.
P.S.: Nebo se matice výztuky povoluje vibracemi při hraní ?
volfi

Příspěvek od volfi »

man_voice píše: 13.11.2021 10:03 Podle mne má každý hudebni nástroj duši. Není to jen soubor dřevěných, plastových a kovových komponentů spojených k sobě. Kdo vnímá kytaru jako kus dřeva o dost sám sebe ochuzuje a troufnu si říct, že na jeho hře a na jeho výrazu a na feelingu je to potom hodně znát....
hmmm a co ještě má duši? :lol: Zesilovač, kabel a trsátko taky?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Čavli

Příspěvek od Čavli »

torst píše: 14.11.2021 11:05 Nevím, prostě najednou kouknu na krk a vidím, že je buď moc nebo málo prohnutý. Tenzi, sílu, ladění určitě neměním. Jestli je to teplotou, vlhkostí, nevím. Možná to není několikrát za rok, možná jen jednou a asi u některé kytary víc u jiné méně. Nesleduju to přesně. Ale určitě u mě neplatí, že po jednom nastavení výztuhy krk drží prohnutí několik let beze změny.
P.S.: Nebo se matice výztuky povoluje vibracemi při hraní ?
Nástroj reaguje na nové nastavení výztuhy třeba i několik dnů, zejména když byl třeba dlouho bez strun, ale déle myslím ne.
Vlhkost zvedá nebo snižuje kobylku, takže mírně mění úhel tahu strun na ořechu, a to vliv na reliéf asi má, ale hodně nepatrný. Větší roli hraje vysychání hmatníku.
Každopádně výkyvům vlhkosti by se mělo předcházet, a hmatník napouštět, jinak vylézají pražce.
Problémy s reliéfem umí udělat i nevhodně použitý rozměr pražců.

Na jakých strunách, jak měříš, a na kolik nastavuješ reliéf?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
man_voice

Příspěvek od man_voice »

volfi píše: 14.11.2021 12:09
man_voice píše: 13.11.2021 10:03 Podle mne má každý hudebni nástroj duši. Není to jen soubor dřevěných, plastových a kovových komponentů spojených k sobě. Kdo vnímá kytaru jako kus dřeva o dost sám sebe ochuzuje a troufnu si říct, že na jeho hře a na jeho výrazu a na feelingu je to potom hodně znát....
Tak na tuto oduševnělou otázku je myslím zbytečné cokoliv odpovidat. Byla by to ztráta času. Zkusím odpovědět odkazem, kde se lze něco podstatného dozvědět
https://youtu.be/MzsmHhWWnHw
torst

Příspěvek od torst »

Ćavlí: Struny Addarka .10, výška v 1/2 hmatníku chlup pod strunou zmáčklou na začátku a na konci. Chlup= desetiny mm.
man-voice: Dík za odkaz, s chutí se podívám!
Duše kytary:
- Fakta o rozehrávání nástroje asi nejsou teorie. Viz Tonerite.
- Názor R. Pokorného: "Při profesionálním vytížení vyhrajete novej nástroj tak do roka." http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... rpen~2009/
- Duše nástroje - mockrát jsem čet (a cítím to i u sebe), že určitá kytara tě vede tím svým "vintage" směrem. Les Paul=blues, jazz, Stratocaster=Hendrix, Clapton, Knopfler, Superstraty=metal, Lubovky=jazz tradice etc....
- A mnoho kytaristů ti řekne, že hrajou na Steinberger nebo Parker právě proto, že žádnou "duši" nemají, takže je nenutí k ničemu inklinovat, směřovat, takže mají svobodu a mohou se vyjádřit jen za sebe, bez "nátlaku" nástroje.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

torst píše: 14.11.2021 17:34 Ćavlí: Struny Addarka .10, výška v 1/2 hmatníku chlup pod strunou zmáčklou na začátku a na konci. Chlup= desetiny mm.
Možná jsi to jen blbě napsal, ale reliéf se neměří v 1/2 hmatníku, ale v 1/2 krku.
Já mačkám 1. a 12. a měřím na 7. pražci. Za 12. pražcem už krk na výztuhu nereaguje, a nepřesné napojení krku na tělo by to oběma směry ovlivňovalo. Správné napojení krku jde potom ověřit (po správném nastavení reliéfu) stejně, a za použití 6. a 20. pražce. V půlce (12. pr.) by měla být podobná výška nad pražcem, tzn. reliéf pokračuje +- stejně. Tohle už se seřídit nedá, je to dáno z výroby, a často bohužel špatně.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
torst

Příspěvek od torst »

Hmm, tak dalece jsem nešel, pojem "reliéf" znám až teď od tebe. Že za bodem spoje krk-tělo už výztuha nepůsobí mě nikdy nenapadlo, ale je to logické, jak píšeš, uznávám. Pak by s tím výrobce měl počítat a "bombírování" dělat za spojem na pevno. Ale pro mé oko stačí dotyk na 1. a posledním pražci a v 1/2 úseku nějaký malý zdvih. Je to asi nedokonalé, možná to přehodnotím. Dík za vyškolení!
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 14.11.2021 17:34 Duše kytary:
- Názor R. Pokorného: "Při profesionálním vytížení vyhrajete novej nástroj tak do roka." http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... rpen~2009/
- Duše nástroje - mockrát jsem čet (a cítím to i u sebe), že určitá kytara tě vede tím svým "vintage" směrem. Les Paul=blues, jazz, Stratocaster=Hendrix, Clapton, Knopfler, Superstraty=metal, Lubovky=jazz tradice etc....
- A mnoho kytaristů ti řekne, že hrajou na Steinberger nebo Parker právě proto, že žádnou "duši" nemají, takže je nenutí k ničemu inklinovat, směřovat, takže mají svobodu a mohou se vyjádřit jen za sebe, bez "nátlaku" nástroje.
Myslím, že na rozehrání kytary, i elektrické, něco určitě je. A zcela určitě to funguje i opačně. Kytara, na kterou se nehraje, "chcípne". Opakovaně jsem to poznal na kytarách v hudebninách na Jungmaňáku. Modely, které tam visí už nejméně 2 roky, vůbec nehrají. A nezáleží na cenovce. Ani nemyslím, že by to bylo starýma strunama, i když možná taky, i když nejsou ohrané, už jen natažením přestávají po určité době hrát. Do těch hudebnin myslím moc lidí nechodí, a ty kytary tou nečinností trpí.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Fořt píše: 14.11.2021 22:16
torst píše: 14.11.2021 17:34 Duše kytary:
Myslím, že na rozehrání kytary, i elektrické, něco určitě je. A zcela určitě to funguje i opačně. Kytara, na kterou se nehraje, "chcípne". Opakovaně jsem to poznal na kytarách v hudebninách na Jungmaňáku. Modely, které tam visí už nejméně 2 roky, vůbec nehrají. A nezáleží na cenovce. Ani nemyslím, že by to bylo starýma strunama, i když možná taky, i když nejsou ohrané, už jen natažením přestávají po určité době hrát. Do těch hudebnin myslím moc lidí nechodí, a ty kytary tou nečinností trpí.
A nebude to tím, že ty kytary nehrajou od začátku a proto tam teda visí tak dlouho?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak vyloučit se to samozřejmě nedá. Ale třeba kytary Hagstrom, na které se tam specializují, a Ibanezky a Cortky, by tak špatné být neměly. Fakt nehrála slušně jedna jediná z nich (zkoušeno tedy jen na sucho).
volfi

Příspěvek od volfi »

man_voice píše: 14.11.2021 17:15
volfi píše: 14.11.2021 12:09
Tak na tuto oduševnělou otázku je myslím zbytečné cokoliv odpovidat. Byla by to ztráta času. Zkusím odpovědět odkazem, kde se lze něco podstatného dozvědět
https://youtu.be/MzsmHhWWnHw
Nevím co jsem se měl z videa dozvědět? Pěkný kytary, zajímavej smyčec, pán vypadá jako sympaťák, pravděpodobně hraje muziku, která mě úplně nebere.
Bylo to pouze popíchnutí, protože o duších se píše snad všude. "BMW E30 mělo duši".... Ať si každej věří na co chce, ale za mě tu takzvanou duši dodává věcem člověk. Žádná moje kytara duši nemá, je to jen soubor komponentů. Na každou kytaru hraju něco jinýho, ale jen kvůli zvuku a pocitu z kytary. Samozřejmě neberu kytaru jen jako kus dřeva, některé pro mě mají dost sentimentální hodnotu. Takhle to mám i se zesilovačema, na každej hraju něco jinýho. Pokud Trevorův LP má v sobě "duši", která ho nutí hrát blues, tak kdyby mi tu kytaru půjčil, tak určitě na ní blues hrát nebudu.
Za rozehrání kytary se podepíšu, Tonerite funguje a jde to vysvětlit i bez duší.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

ta ''duše'' je něco, čím se znaží starší generace (aka boomers) popsat, to že kytara splňuje základní požadavky jako je rezonance, sustain, frekvenčně vyvážené spektrum pro danou kombinaci materiálů a jejich kombinace, která ve finále rozlišuje šmejd, solidně hrající kytaru, skvěle hrající kytaru a svatý grál. To jsou věci, které se špatně popisují přes slova nebo ukázky.
Teď o víkendu jsem hrál na vintage tele z 65 roku a ty kytary mají zvuk, který v moderním (80's-nahoru) teleti nenajdeš. Těžko říct, jestli je to 'vyhráním' a nebo tím, že je to 'staré poctivé dřevo' a nebo ta 'duše' :) Měli jsme tam i moderního CS strata z 2020 a ikdyž to byl nadstardartní kus a osobně se mi líbí víc než např. to tele, ale pořád ten vintage má zvuk, který jsem ještě u moderních replik jako je Fender CS, Suhr, LsL atd neslyšel.
volfi

Příspěvek od volfi »

Těžko říct proč to tak je, mě osobně příjde nejschůdnější ta varianta, že starší dřevo je lepší dřevo. U toho dřeva přece probíhají poměrně zdlouhavé procesy stárnutí. Asi by bylo poměrně zajímavé sehnat 100let starou olši a javor, která ležela v suchu a vyrobit z toho novou kytaru a pak to porovnat s originál vintage kytarou a novou custom shop kytarou. Ale to se mi fakt nepoštěstí. :D
himself

Příspěvek od himself »

To je jen otázka peněz :)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“