Domácí karaoke - technika

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
rajce63

Domácí karaoke - technika

Příspěvek od rajce63 »

Zdravím,
rád bych se zeptal, jakou techniku potřebuji pro domácí karaoke. Jedná se o zcela amatérskou úroveň, "party level".
Zatím jsem vlastníkem notebooku a reproduktorů (edifier r1700bt) a uvažuji o mikrofonu v hodnotě 500 korun z aliexpressu. Jak je to s nutností zesilovače, externí zvukové karty, mixážního pultu? Co potřebuji, aby bylo karaoke "použitelné"? Internet poskytuje mnoho informací, ale zajímá mě vlastní zkušenost. Děkuji všem za radu a předem se omlouvám za kvalitativní úroveň dotazu. :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí karaoke - technika

Příspěvek od Hendrek »

Přesunul jsem dotaz do sekce Studio a recording, protože dle mého názoru nebude vybavení o moc jiné, než pro domácí nahrávací studio.
Navíc tu bude akorát zobrazovač pro texty (ať již TV či projektor) připojený k PC. A na PC nějaký karaoke SW.
Čili když to shrnu, potřebuješ:
- Mikrofon (nebo dva pro zábavu ve dvou)
- stojan, pokud mikrofon nechceš držet v ruce
- mikrofonní kabel
- externí zvukovku s mikrofonním vstupem (případně dvoukanálovou) nebo mixpult, kde smícháš zvuk z PC se zpěvem
- PC s karaoke SW
- zobrazovač textů připojený k PC
- aktivní repráky připojené ke zvukové kartě nebo mixpultu

PS: nejsem si úplně jistý, jestli jsou bezdrátová repra vhodná (kvůli možné latenci). Podle mě bude zapotřebí zpěv poslat do reproduktorů ze zvukovky Direct monitoringem, tedy bezlatenčně. A to se bez drátů IMHO neobejde.
rajce63

Příspěvek od rajce63 »

Dobře, děkuji, jako externí zvukovou kartu používám Fiio X5 a předpokládám, že k tomu mikrofon připojit nelze. V tom případě bych uvažoval o mixpultu, např. něco jako Behringer XENYX 302USB?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ano, například. Je to mixpult i audio rozhraní zároveň. Mám doma u PC něco obdobného:
the t.mix MicroMix 2 USB
Ten můj má výhodu v tom, že má BT, tedy dá se připojit zdroj zvuku i bezdrátově. BT je nezávislý na kanálech CH1, CH2, CH3, jde přímo na master out.
Pokud už bys to kupoval u Thomanna, přibral bych mikrofon the t.bone MB85 Beta (kvalitní kopie Shure SM58), k tomu nějaké příslušenství, ať máš poštovné zdarma, a neřešil nějaký mikrofon z Aliexpressu.
rajce63

Příspěvek od rajce63 »

Vypadá to pěkně, ale na použití několikrát ročně je to hodně peněz. Nemohl by stačit opět aliexpress? :D Přiznám se, že úplně přesně nechápu, jak funguje zapojení tohoto produktu. Každopádně pokud by to fungovalo, tak by celý set stál kolem 1000 kč.

https://www.aliexpress.com/item/VAKIND- ... 5711343a54
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To by člověk musel juknout na příslušnou dokumentaci, ale můj osobní názor je, že i když jen párkrát ročně, tak člověk nemusí lovit až u samého dna (navíc ze vzhledu fakt není jasné, jak se to zapojuje a co všechno to umí; mám pocit, že to umí všechno, kromě sázení brambor.....asi bych do toho proto nešel. (JOKE)). 8)

Ale je to každého boj.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud k tomu dohledáš manuál, kde vyčteš, zda to umí to, co potřebuješ, proč ne. Osobně si ale myslím, že jako u ostatních levných věcí na Ali, toto bude kámen úrazu (nemám čas to dohledávat, tak jen tipuji). Bez manuálu bych do toho určitě nešel.
rajce63

Příspěvek od rajce63 »

Nakonec mám možnost koupit použitý Behringer XENYX Q502USB, jen se ještě zeptám, zda a jak zde zapojím mikrofon na 3,5 mm jack, reproduktory taky na 3,5 mm jack a notebook. Předpokládám, že budu potřebovat nějaké redukce.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jaký to máš mikrofon, prosím tě? To je něco, co se normálně připojuje přímo do PC? Něco na Skype nebo podobně?
To jsou elektretové mikrofony, které vyžadují napájení z PC. To do mixu nezapojíš. Pořiď si normální mikrofon s XLR, klidně na Ali, bude to IMHO lepší, než cokoliv, co se připojuje přes 3,5 jack.
Reprobedýnky připojíš přes kabel 2x 6,3mm TS / 3,5 TRS.
PC připojíš přes USB, mix se ti zobrazí jako další zvuková karta.
rajce63

Příspěvek od rajce63 »

mikrofon Neewer NW-800
https://www.aliexpress.com/item/Neewer- ... 4c4dyUZa4R

a připojení reproduktorů viz příloha:
Přílohy
48369509_350851738831188_5644501760488767488_n.jpg
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Výborně, ten mikrofon je normální kondenzátorový s XLR konektorem (ten přiložený kabel je pitomost). Čili si k tomu pořiď normální mikrofonní kabel XLR-XLR.
A bedny zapojíš normálními kabely s RCA na jedné straně (cinch) a 6,3mm jacky na druhé. Buď 2x mono kabel, nebo jeden stereo (např. tento).
Vše seženeš v jakýchkoliv hudebninách či obchodech s audio technikou.

Zapojení co kam je doufám jasné.
ArnyZN

Příspěvek od ArnyZN »

Zdravím, vykopnu tohle téma, ať zbytečně nezakládám nové. Dcera si přeje pod stromeček nějaký mikrofon na zpívání. Jsem zvyklý, když už něco dětem plním, aby to za něco stálo. Rovnou jsem tedy zavrhl nějaké dětské naleštěné bídy, v podobě pestrobarevných nesmyslů s fontánkami a v podstatě nulovým technickým potenciálem. A přesnul jsem se k party boxům s funkcemi karaoke a jakous takous vizí, že by to mohlo fungovat. Ale.....ALE...zjistil jsem, že na youtube není vůbec možné dohledat nějaké slušné testy v tomto ohledu. Všude jen, jak to hraje atd. pár indických (patrně je to tam populární) rádoby zpěváků tamějších folklórních písní, ale to mi neřeklo nic. Pak si říkám, že se zeptám na zdejším fóru, zda nemá někdo zkušenost s něčím podobným. Nejspíš mi v tuto chvíli až tak nejde o nahrávání, ale o ten efekt mikrofon, podkres a že si to dcera se synátorem užijí. Ale na druhou stranu, nechci, abych já trpěl. Řekneme, že k audio technice mám docela vztah, zkušenosti s muzicírováním taky, takže mi není cizí argument, že nějaký mix a PA by bylo nejlepší, ale to je cenově vzdálené.

https://www.datart.cz/party-reproduktor ... gLuI_D_BwE

Velmi zajímavý stroj, ale jak už to bývá....JBL si za to nechává zaplatit a 100W....těžko říci. Ten jediný se na youtube docela objevuje.

Pak třeba i tohle https://www.okay.cz/party-reproduktor-b ... t-pa20led/

Vůbec mi není jasné, jak to bude hlasité apod. Takže zvažuju objednat něco potenciálně schopného, vyzkoušet na tajňačku a případně vrátit.

Osobně si myslím, že nějaký výkonnější bluetooth reproduktor by to měl dát s přehledem. A mnohem více půjde spíše asi o kvalitu mikrofonu a tam jsem skeptický :-)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“