Dobrý den,
Rozhodl jsem se investovat své těžce vydřené peníze do el. kytar. Z důvodu komunikace a možnosti vyzkoušení jsem se omezil na Českou republiku a Slovensko. Se značek se mi líbí značky Gibson, Tokai a Fender.
K vyhledávání potenciálních možností koupi používám
Hudebnibazar.cz
Bazos.cz
Sbazar.cz
Předpoklady
Perfekní stav
Dobrý zvuk
cena nad 50 000 kč
Doporučte prosím, kytary které se vám líbí a osobně by jste do nich investovali. V případě že vlastníte el.kytaru splňující výše uvedené požadavky a chcete ji prost, nabídněte prosím.
Naposledy upravil(a) prasopal666 dne 1.12.2021 10:13, celkem upraveno 4 x.
Jseš si fakt jistej, že tomu hodně dobře rozumíš? "Se mi líbí" ve mě vyvolává malé podezření.
A nejsem si jistej, jestli má smysl se zabývat kytarama za 30 tisíc.
vasekh píše: 1.12.2021 10:59
Jseš si fakt jistej, že tomu hodně dobře rozumíš? "Se mi líbí" ve mě vyvolává malé podezření.
A nejsem si jistej, jestli má smysl se zabývat kytarama za 30 tisíc.
nerozumim tomu vůbec, jen na kytaru hraju a již jednoho Fendra originál USA mám. Je pravdou že Fendry, které tady ukazuji se mi pouze "líbí" a jsou poněkud levnější, o to více mohu posoudit jejich zvuk.
dal bych to radši do bitcoinu, protože tady postovaný festival předraženosti nemá s investováním nic společného Kytara, která má potenciál se buď na bazaru neohřeje ani den nebo se tam vůbec neobjeví.
Jedině vintage nástroje (do roku 1970) popř. solidní kusy z transition ery 1970-1980, ale tam je podmínka se vyznat v historii daných kytar a být schopen is ověřit stav, původ a originalitu.
Na kytarách typu Fender Stratocaster kolem roku 90 není nic speciálního. Mám rok 93´ a ano je to opravdu dobrá kytara, na kterou se moc nehrálo a je zachovalá. Ale rozhodně není investiční a není na ní nic speciálního. Aby něco bylo Investiční tak to musí bejt populární a v omezeném počtu. Tokai není moc populární ani u nás natož ve světě. Když už tak Fender, Gibson a možná Guild. Navíc tu originalitu budeš muset bejt schopnej doložit. Mám teoreticky jednu investiční věc, akustiku z roku 1938, po odborné renovaci panem Vokounem, ale nemám papír o tom, že to je pravej kus ze Schoenbachu. S papírem cena cca. 60-80k? (teď jsem možná přestřelil) bez něj skoro nic.
Řekl bych, že BTC je daleko lepší a jednodušší volba investice.
PS: Pokud nakoupíš BTC, tak se nelekej až spadne cena a drž ho aspoň několik let Doporučuji investovat, pouze hodnotu o kterou si můžeš dovolit přijít.
bitcoin
Fakt se na to radši vykašli, protože vybírat na jednu stranu čínský Tokai za 8.000,- a na druhou Gibsona, který je o 20 tisíc přestřelený a potom '56 Reissue, které leží na bazaru asi 2 roky, dává představu o Tvém rozhledu a zkušenostech. Nic ve zlém.
Tak ony i ty novejsi kytary nez "true vintage" maji urcitej investicbi potencial, to samy tuzny moderni limitky nebo dnes i refin nastroje. Chce to ale hodne erudice, napr u vintage Fenderu je 100% overeni originality kvuli jejich skladackovy konstrukci takrka nemozny.
Určitě to někdo ověřit umí, asi nebude z čech. Ale jako investice mi dává smysl něco, co v nějaký blízký době (10-20 let) znásobí svojí hodnotu minimálně 3x (samozřejmě i se započtenou inflací atd.). Abych se kytar zastal, tak minimálně je to dobrý k udržení hodnoty. Pokud koupím starou kytaru, tak jí pravděpodobně za to samé i prodám.
Problém s investicema u novejch věcí je v tom, že v posledních letech spoustu lidí začlo do něčeho investovat. A je jedno jestli jsou to kytary, auta, chlast, LEGO atd. Pokud jsi před 10 lety koupil krabici Lega za 3K, tak jí dneska prodáš klidně za 30K. Ale dnešní krabici Lega za 10 let už tak výhodně neprodáš, protože spoustu lidí dnes nakupuje Lego investičně a čeká až ho bude moct prodat. Otázka jestli se tohle děje už i u kytar, ale nedivil bych se. Výrobci dělaj čímdal častěji ty limitky a bude to jenom kvuli tomu, že ví že to prodaj, jelikož to lidi berou jako investici.
Ten výběr nástrojů je opravdu jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Radši bych být tebou spojil síly s nějakým odborníkem, klidně těmi co nakupují butikové nástroje do Kytar v Modřanech. Jasně, bude to stát peníze, ale jsou tam určité záruky že neproděláš kalhoty. Každopádně mi pořád dává větší smysl cpát přebytečné peníze do nástrojů než třeba do BTC. BTC mi sice možná v horizontu 10 let něco nezanedbatelného vydělá, ale nezahraju si na něj.
Kamarád vyloženě investuje do starých (<1975) Martinek, ale ten by mi taky dokázal u piva vykládat dlouhé hodiny rozumy o tom kdy se u kterých modelů rozhodli něco šidit, kdy zase přišli na to že jim to kazí prodeje a začli to dělat jako dřív, kdy v Nazarethu nabrali politováníhodnou bandičku lemplů a kdy je zas vyházeli a nabrali fachmany. To jsou dlouhé roky nasávání znalostí, až se jednou v dobrém rozpoložení rozhoupu pořídit si nějakou tu D28, budu doufat že si mě vezme pod svá křídla a nenechá mě napospas internetovým supům.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
No počkej, ale to jsou dva rozdílný světy. Pokud kupuješ kytaru jako investici, tak ti teoreticky může bejt jedno jestli si na ní zahraješ. Dejme tomu že bych koupil nějakýho ECHT Gibsona ze 60 let. Cenově třeba za 200K, pokud tu kytaru beru jako investici, tak leží ve futrálu ve správné teplotě a vlhkosti. A brnku si na ní dvakrát za rok, jen z důvodu toho jestli je kytara v pořádku.
Pokud se nepletu, tak u těch opravdu vintage kytar, je dobré je mít v co nejlepším funkčním i estetickém stavu. Omlácený starý Gibson bude levnější než neomlácený. Protože těch zachovalejch kusů je míň. Nebudu přece riskovat, to že s ní klepnu někde o stůl, nebo že trsátkem se trefím do 60 let zkřehlého rámečku na snímače a poškodim ho. Na tyhle kytary náhradní díly nejsou, respektive jsou, ale snižujou cenu.
Já osobně budu radši investovat do něčeho jiného, abych pak mohl toho Gibsona koupit a nechat si ho a neřešit, zda má cenu nebo ne, jelikož je to můj koníček. Navíc si myslím, že je jsou na světě výhodnější investice než kytary. Může se zdát, že u věci jako kytara má člověk jistotu v tom, že to vždycky za něco prodá a není tam ten risk jako u akcií, cryptoměn, atd. Ale i ta kytara může třeba shořet, vyplaví tě soused, nebo nějakej červotoč, poškození, atd.
Abych to shrnul, doufám, že moje investice a práce zajistí to, že do několika let budu mít pár pěknejch a vzácnejch kousků, který nebudu muset prodat.
PS: Ten tvůj kamárád ty Martinky i prodává, nebo si je syslí, protože ty kytary má rád?
volfi píše: 1.12.2021 17:11
PS: Ten tvůj kamárád ty Martinky i prodává, nebo si je syslí, protože ty kytary má rád?
Syslí a pravidelně venčí, minimálně tak 4 kousky z cca 8. Asi to není investice se vším všudy, ale ty kytary jsou drahé jak prase i fest otřískané. Asi nevydělá (on ale spíš jednou synové) majlant, ale asi ani výrazně neprodělá. A ještě si užije super nástroje.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Dejme tomu že bych koupil nějakýho ECHT Gibsona ze 60 let. Cenově třeba za 200K, pokud tu kytaru beru jako investici, tak leží ve futrálu ve správné teplotě a vlhkosti. A brnku si na ní dvakrát za rok, jen z důvodu toho jestli je kytara v pořádku.
Jinak ty Fender skládačky, na tom už se napálila hromada lidí, tam je to fakt peklo. Máš origo '64 za dejme tomu za 25k USD a skládačku '63 krk '65 tělo máš třeba za 10k USD. Z pohledu hráče bych v tom neviděl takový rozdíl, ale právě ten sběratelský/investiční potenciál je v čudu.
Dejme tomu že bych koupil nějakýho ECHT Gibsona ze 60 let. Cenově třeba za 200K, pokud tu kytaru beru jako investici, tak leží ve futrálu ve správné teplotě a vlhkosti. A brnku si na ní dvakrát za rok, jen z důvodu toho jestli je kytara v pořádku.