Kombo (reprobox) s 1,2,4 reproduktory- jaký je v tom praktický rozdíl?
Pravidla fóra
-
Bambusatko
Kombo (reprobox) s 1,2,4 reproduktory- jaký je v tom praktický rozdíl?
Ahoj všem...jakej je praktickej rozdíl (výhoda/nevýhoda) jestli výslednej zvuk kytary leze z 1,2,4 reprákovýho komba/ bedny? Laicky bych řekl, že důležitej je dostatečnej výkon aparátu, ale jakej má význam mít víc repráků v bedně?
Předem díky za vysvětlení...
Předem díky za vysvětlení...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kombo (reprobox) s 1,2,4 reproduktory- jaký je v tom praktický rozdíl?
To se zase pobavíme.
-
Bambusatko
No...já čekám, že mi to někdo rozumně vysvětlí...
)
-
Bambusatko
Doufám že ten rozdíl není podobný jako u vietnamského rčení "čím víc pruhů, tím víc Adidas"...
)
To neni moc na vysvetlovani, psalo se tu o tom hodně, si to vyzkousej na vlastni ucho a uvidis
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
-
Bambusatko
No a kde to najdu? Rád si počtu...právě než budu mít možnost si to vyzkoušet, tak bych se rád zeptal někoho, kdo s tím už má zkušenost z praxe...respektive mi jde o to, jestli má význam se zabejvat otázkou jestli je nějakej praktickej rozdíl mít při stejným výkonu 1, nebo více repráků...
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
jak by řekl Yngwie Malsteen 'more is more' 
4x12 má plnej, hutnej strukturovanej zvuk, šířku a nepropíchne ti ucho, tím jak hraje v celé ploše. 1x12 je ostrá, středová, málo basů, agresivní. Vnitřní rozměr, objem bedny se projeví i při témže reproduktoru. Záleží na stylu. Na metal 412, na blues i 112. 2x12 je kompromis. Musíš vzít v úvahu i rozměr a váhu při stěhování.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Podívej se, celý ten systém násobení reproduktorů v jedné bedně byl vymyšlený kvůi získání vyššího akustického tlaku při stejném výkonu. Tedy, když máš jeden reproduktor, dá Ti určitý akustický tlak,
dáš do jedné bedny dva stejné a máš při původním výkonu + 3 dB, tedy dvojnásobný akustický tlak.
Když dáš 4 ks těch samých reproduktorů, máš už + 6 dB proti jednomu kusu. O nic jiného nikdy nešlo.
V dobách, kdy neexistovalo PA, to bylo potřeba. Pochopitelně platí, že když dáš jeden mizerný reproduktor,
bude to hrát mizerně, když dáš 4 ks mizerných reproduktorů, bude to hrát pořád mizerně, jen o 6 dB hlasitěji
při stejném výkonu. Ale pak je kolem toho spoustu pohádek a reklamních žvástů, kterým také můžeš věřit.
Podle mě je lepší mít jeden luxusní reproduktor v dobře udělaném boxu krmený slušným zesilovačem,
než mít čtyry kryply v obří škatuli a honit to nějakou šunkou. Ovšem můžeš si výhody téhle filosofie nějak oddůvodnit. Záleží na Tvé mentalitě. Rovnež je nutné brát v úvahu image. Pro některé muzikanty je ta
kulisa za zády nutná, aby se zbavili třeba svých komplexů, či studu při veřejným vystupování, což se dá
pochopit, také se čelem k davu lidí moc dobře necítím, ale je dobré si tyhle věci přiznat, nikoli omýlat
nějaké debilní mantry jak velká bedna hraje líp než malá. Např. v klubu pro padesát lidí, kdy jedeš na desetinu výkonu a ještě Ti zvukař nadává...
dáš do jedné bedny dva stejné a máš při původním výkonu + 3 dB, tedy dvojnásobný akustický tlak.
Když dáš 4 ks těch samých reproduktorů, máš už + 6 dB proti jednomu kusu. O nic jiného nikdy nešlo.
V dobách, kdy neexistovalo PA, to bylo potřeba. Pochopitelně platí, že když dáš jeden mizerný reproduktor,
bude to hrát mizerně, když dáš 4 ks mizerných reproduktorů, bude to hrát pořád mizerně, jen o 6 dB hlasitěji
při stejném výkonu. Ale pak je kolem toho spoustu pohádek a reklamních žvástů, kterým také můžeš věřit.
Podle mě je lepší mít jeden luxusní reproduktor v dobře udělaném boxu krmený slušným zesilovačem,
než mít čtyry kryply v obří škatuli a honit to nějakou šunkou. Ovšem můžeš si výhody téhle filosofie nějak oddůvodnit. Záleží na Tvé mentalitě. Rovnež je nutné brát v úvahu image. Pro některé muzikanty je ta
kulisa za zády nutná, aby se zbavili třeba svých komplexů, či studu při veřejným vystupování, což se dá
pochopit, také se čelem k davu lidí moc dobře necítím, ale je dobré si tyhle věci přiznat, nikoli omýlat
nějaké debilní mantry jak velká bedna hraje líp než malá. Např. v klubu pro padesát lidí, kdy jedeš na desetinu výkonu a ještě Ti zvukař nadává...
Tak aby mi to tolik neřvalo, jako na stadionu, tak mám na zesilovači knoflík volume ne? Nebo respektive master volume. Podle mě se neptá jestli je lepší mít 1 špičkovej reprobox, nebo 4 děsný, ale jestli je znát když mám 1 špičkovej nebo 4 špičkový 
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
-
Bambusatko
Hoši (torst a mmjuz) díky!!!...ve Vašich dvou příspěvcích jsem se dozvěděl vše...
-
Bambusatko
Když budu mluvit konkrétně...přemejšlím o pořízení komba Peavey bandit (1x12" repro)...a nebo z hlediska lepšího zvuku pak Peavey TransTube Special 212 (2x12" repro)...bandita se hodně vychvaluje ale zase má jen jeden reprák...
)...chci to do zkušebny, ale i na živý hraní...jako univerzální aparát...styl garážovej punk...
-
Bambusatko
jo a lampáče nechci...u trandů se mi líbí bezúdržbovost, stabilita a nepotřeba měnit drahý lampy...a tak jsem dle hesla dobrej poměr cena/výkon/spolehlivost nakonec skončil u horkýho favorita právě Peavey bandit...
Hochu, hochu, naprosto souhlasim s oběma příspěvky. Protože Bandit je můj hlavní aparát, tedy v kapele (doma Laney). Je to naprostej luxus a v tranďákách špička. Té "nedostatečnosti" 1x12 jsem si vědom a proto pod Bandita stavím ještě malou 1x12, připojenou do Speaker out.
https://www.hudebnicentrum.cz/kustom-de ... UmEALw_wcB
Výkon tak vzroste z 80 na 100W, přibydou basy, prostě ten plnej modern rock zvuk. Je to samozřejmě kompromis, ale z hlediska rozměru a stěhování ideál. Paradoxně i zvuk mikrofonem do PA nebo nahrávky, kterej beru z comba, zní mohutně, široce.
https://www.hudebnicentrum.cz/kustom-de ... UmEALw_wcB
Výkon tak vzroste z 80 na 100W, přibydou basy, prostě ten plnej modern rock zvuk. Je to samozřejmě kompromis, ale z hlediska rozměru a stěhování ideál. Paradoxně i zvuk mikrofonem do PA nebo nahrávky, kterej beru z comba, zní mohutně, široce.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud někde v inzerci ( objevuje se to celkem často ), koupíš starší verzi z 80. let, max. někde z první
půle 90. let, přesné data změn neznám, nejsem fetišista na Peavey, nicméně ty starší verze se skutečnými
tranzostory v diskrétní verzi a s luxusním reproduktorem Scorpion jsou opravdu výborné a netřeba žádný další box. Novější napodobeniny staré legendy už bych moc vážně nebral.
půle 90. let, přesné data změn neznám, nejsem fetišista na Peavey, nicméně ty starší verze se skutečnými
tranzostory v diskrétní verzi a s luxusním reproduktorem Scorpion jsou opravdu výborné a netřeba žádný další box. Novější napodobeniny staré legendy už bych moc vážně nebral.
1. Bluestripe (ještě ne Transtube), 2. Silverstripe (1. Transtube, mám, snad nejlepší), 3. Red Stripe, 4. Současné Číny. Ale nečet jsem na ty nové nějaké odsudky, neobával bych se.
V tom mém je repro Peavey Sheffield a hraje slovy mmjuze luxusně.
Ale nesouhlasím, že netřeba další box. Záleží od stylu, ale ze sebelepšího comba se sebelepším reprem tu "stěnu" prostě nedostaneš. Zvlášť, když si ho dáš na židli (zabiješ basy, při poslechy hráče). Proto přidávám +1x12. Mám tam nějaké shitové repro HH. Ale na tu "lepší židli" to bohatě stačí, najednou je to ten "kouř", dostane to "koule" v basech.
https://www.casopismuzikus.cz/testy/pea ... ricky-test
P.S.: Je to Made in U.K., což mi přijde jako rarita (?).
Zde ještě původní samodomo bedna 1x12. Ale účel plnila bez výhrad. Nyní už Kustom.
V tom mém je repro Peavey Sheffield a hraje slovy mmjuze luxusně.
Ale nesouhlasím, že netřeba další box. Záleží od stylu, ale ze sebelepšího comba se sebelepším reprem tu "stěnu" prostě nedostaneš. Zvlášť, když si ho dáš na židli (zabiješ basy, při poslechy hráče). Proto přidávám +1x12. Mám tam nějaké shitové repro HH. Ale na tu "lepší židli" to bohatě stačí, najednou je to ten "kouř", dostane to "koule" v basech.
https://www.casopismuzikus.cz/testy/pea ... ricky-test
P.S.: Je to Made in U.K., což mi přijde jako rarita (?).
Zde ještě původní samodomo bedna 1x12. Ale účel plnila bez výhrad. Nyní už Kustom.
-
Bambusatko
Tak připojit k banditovi ještě jedno repro 12" mě nenapadlo...myslel jsem,že to zesík komba najednou neutáhne...takhle je to vlastně taková "mini sestava"...
...
Máte někdo zkušenosti s tím Peavey transtube special s 2x12" repro?...je to stejná technologie (transtube) jako Bandita, tak si myslím,že by to mělo hrát stejně dobře+ je to stále varianta "all in one" bez nutnosti připojovat další box...jen kytara, footswitch, kombo...v jednoduchosti je síla...

Máte někdo zkušenosti s tím Peavey transtube special s 2x12" repro?...je to stejná technologie (transtube) jako Bandita, tak si myslím,že by to mělo hrát stejně dobře+ je to stále varianta "all in one" bez nutnosti připojovat další box...jen kytara, footswitch, kombo...v jednoduchosti je síla...
Nemám, ale bude to totéž, lepší , ... a těžší. Už ten Bandit se pronese. proto se mi líbí to rozšíření 1x12. Občas hrajem někde, kde je k zapůjčení 1x12 nebo 2x12, tak vezmu jen combo a půjčím si. Je to variabilní.
Často hrajem v malých sálech na nástrojovku - combo nasměruju na sebe a kapelu, box do lidí. Je to variabilní.
Často hrajem v malých sálech na nástrojovku - combo nasměruju na sebe a kapelu, box do lidí. Je to variabilní.
-
Bambusatko
to torst: je fakt,že máš pravdu...je to zajímavý a hlavně operativní řešení...
...
...moc se nevyznám v elektronice...to můžu k zesíku připojit libovolnej počet repráků a bude to pořád hrát?...tuším, že je třeba dát pozor hlavně na impedanci...ale když k Banditovi připojím teoreticky velkej box se 4x12" repro, tak to bude mít cca pořád stejnej výkon, akorát ten zvuk bude hutnější, basovější díky většímu prostoru toho reproboxu?...v tomhle se fakt nevyznám, tak sorry za pro někoho možná stupidní otázky...
...moc se nevyznám v elektronice...to můžu k zesíku připojit libovolnej počet repráků a bude to pořád hrát?...tuším, že je třeba dát pozor hlavně na impedanci...ale když k Banditovi připojím teoreticky velkej box se 4x12" repro, tak to bude mít cca pořád stejnej výkon, akorát ten zvuk bude hutnější, basovější díky většímu prostoru toho reproboxu?...v tomhle se fakt nevyznám, tak sorry za pro někoho možná stupidní otázky...
Hlavně musíš zachovat stejnou impedanci, tedy ideálně 8 Ohm, ev. víc. (ne méně!). Potom to rozkládání výkonu je složitější úvaha, do hry vstupuje citlivost repra a pod. V podstatě, když připojíš 412, vlastní Bandit už bude hrát jen 1/5 výkonu, ostatní přebere box. Ale to už plácám. mmjuz, Abu nebo Tube Guru vysvětlí odborněji.