Kombo (reprobox) s 1,2,4 reproduktory- jaký je v tom praktický rozdíl?
Pravidla fóra
-
Bambusatko
Re: Kombo (reprobox) s 1,2,4 reproduktory- jaký je v tom praktický rozdíl?
No koukám,že je to celkem věda...asi je nejlepší si to vyzkoušet a podle toho se zařídit... když se dá pozor na tu impedanci,tak by se nemělo nic odpálit,ne?
-
Bambusatko
Důležitý pro mě je,že jsem pochopil jakej je rozdíl v kombech a bednách o stejným výkonu,ale s různým počtem repro ..
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Vyšší impedance na reproboxu je bezpečný omyl, nic neodpalíš, jen tam poteče menší výkon. Na nižší impedanci u reproboxu bacha. Nejvíc to vadí koncovým trafům u lampových komb. Bandita by to imho přežil, ale radši nedráždit kobru bosou nohou.
Při paralelním spojení dvou reproboxů o stejných impedancích ti impedance celé zátěže klesá na polovinu.
Kdyžtak je to určitě vzadu na kombu uvedeno, jakou zátěž můžeš připojit a manuál se dá na netu také dohledat. Mrkni kdyžtak do vlákna o Peavey Bandit (je převážně o silver stripe verzi, také jsem nadšeným majitelem, byť si užívám spíše clean a jemný crunch zvuk).
peavey-bandit-112-sheffield-8067
Někde na druhé stránce je myslím můj odkaz na zahraniční fórum, kde jsou uvedeny všechny verze tohoto komba, kde se vyráběly, od kdy do kdy, možná i manuály.
K Banditovi 112 Sheffield mám jinak i servisní schéma, kdyby bylo zapotřebí. Akorát origo náhradní díly jsou problém, ty kdyžtak zkanibalizovat z jiného nefunkčního. Můj má problém s poťáky. Předchozí majitel jej bohužel provozoval v náročných podmínkách.
Při paralelním spojení dvou reproboxů o stejných impedancích ti impedance celé zátěže klesá na polovinu.
Kdyžtak je to určitě vzadu na kombu uvedeno, jakou zátěž můžeš připojit a manuál se dá na netu také dohledat. Mrkni kdyžtak do vlákna o Peavey Bandit (je převážně o silver stripe verzi, také jsem nadšeným majitelem, byť si užívám spíše clean a jemný crunch zvuk).
peavey-bandit-112-sheffield-8067
Někde na druhé stránce je myslím můj odkaz na zahraniční fórum, kde jsou uvedeny všechny verze tohoto komba, kde se vyráběly, od kdy do kdy, možná i manuály.
K Banditovi 112 Sheffield mám jinak i servisní schéma, kdyby bylo zapotřebí. Akorát origo náhradní díly jsou problém, ty kdyžtak zkanibalizovat z jiného nefunkčního. Můj má problém s poťáky. Předchozí majitel jej bohužel provozoval v náročných podmínkách.
-
Bambusatko
to Hendrek: díky moc za vysvětlení s tou impedancí...a ten přehled Banditů je taky super, je to tam fakt hezky popsáno...
Nejsem si jistý, zda je to u lamp pravda, resp. zda to není naopak, že snesou spíš zátěž s nižší impedancí. Nepřipojení bedny je totiž zátěž s nekonečně velkou impedancí. Někde jsem to myslím viděl, snad na webu Englu nebo H&K, že v nouzi připojit raději repro s nižší než vyšší impedancí.Hendrek píše: 3.12.2021 21:00 Vyšší impedance na reproboxu je bezpečný omyl, nic neodpalíš, jen tam poteče menší výkon. Na nižší impedanci u reproboxu bacha. Nejvíc to vadí koncovým trafům u lampových komb. Bandita by to imho přežil, ale radši nedráždit kobru bosou nohou.
Fořt: je to tak jak píšeš.
Lampovému konci nižší zatěžovací impedance nevadí. Pro tranzistorový, špatně navržený konec může být výrazně nižší zatěžovací impedance smrtíci...
I krátký provoz bez zátěže a vybuzení "do plných" může být pro oba typy zesilovačů "smrtící".
U konců třídy D je to o správně navrženém jištění.
Z hlediska možnosti odpálení repráků jsou nejbezpečnější lampové konce. Ostatní typy zesilovačů při poruše, kdy se objeví na reproduktoru stejnosměrné napětí, reproduktory rychle odchází. Někdy i s kouřovými a čichovými efekty...
Lampovému konci nižší zatěžovací impedance nevadí. Pro tranzistorový, špatně navržený konec může být výrazně nižší zatěžovací impedance smrtíci...
I krátký provoz bez zátěže a vybuzení "do plných" může být pro oba typy zesilovačů "smrtící".
U konců třídy D je to o správně navrženém jištění.
Z hlediska možnosti odpálení repráků jsou nejbezpečnější lampové konce. Ostatní typy zesilovačů při poruše, kdy se objeví na reproduktoru stejnosměrné napětí, reproduktory rychle odchází. Někdy i s kouřovými a čichovými efekty...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Aha, pardon. S tou lampou jsem to zplantal. Samozřejmě lampa bez zátěže (nekonečná impedance) je nejhorší případ. Každopádně vyšší impedance (třeba 16 namísto 8, nebo 8 namísto 4) neuškodí. Ony jsou na to ty komba s výstupem na připojení externího boxu vlastně připravené. Bez připojeného externího boxu jedou s nižším výkonem do vyšší impedance interního reproduktoru, po připojení ext. repra pak plným výkonem do předepsané impedance (jako třeba právě Bandita).
https://hudebnibazar.cz/reprobox-1x12-s ... /ID413265/
výborně by pasovala k Banditovi.
výborně by pasovala k Banditovi.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
-
Bambusatko
Což bednička k banditovi je jedna věc, ale sehnat banditu silver nebo red stripe (ještě origo made in USA) to bude oříšek...něco je na e-bay, něco na reverbu...ale jako + poštovné cca 2500czk...
v Českých bazarech zatím kde nic, tu nic...no a všichni asi tušíme proč...
...tak budu čekat a třeba se někde objeví...
v Českých bazarech zatím kde nic, tu nic...no a všichni asi tušíme proč...
Tahle starší verze je horší než Silvestripe? Od tohoto prodejce jsem teď kupoval SG poštou a pohoda.
https://hudebnibazar.cz/pravey-bandit-7 ... /ID411478/
https://hudebnibazar.cz/pravey-bandit-7 ... /ID411478/
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
-
Bambusatko
no...je tam napsáno, že už je prodaný, ale taky je to starší typ ještě bez technologie Transtube...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli horší, ale třeba EQ má asi společné pro oba kanály.
-
Bambusatko
no...nebo přinejhorším koupit poslední model bandity...sice čína, ale zatím ho taky lidi celkem chválí:
viz. třeba tahle video-recenze:
https://www.youtube.com/watch?v=HxLiEQAOfFQ
viz. třeba tahle video-recenze:
https://www.youtube.com/watch?v=HxLiEQAOfFQ
Já bych nepanikařil. Ty Silverstripe na HB vídám.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
-
Bambusatko
To Torst:
tak zatím mám na co hrát, tak mám čas a počkám si...apropo za kolik se tak +- na HB objevují?
tak zatím mám na co hrát, tak mám čas a počkám si...apropo za kolik se tak +- na HB objevují?
Je to různý. 4 - 6 t.
-
Bambusatko
To jde...ještě mě napadá jedna věc ohledně toho zvuku...tak nějak jsem pochopil, že ze dvou 12" repro bude zvuk hutnější a basovější (lepší) než z jednoho 12"...při hraní na pódiu by se ale asi měli snímat oba reproduktory do PA, aby to mělo smysl...nebo se pletu?...nyní mám kombo právě s 2x12" repro, ale vždycky mi zvukař píchnul mikrák jen k jednomu repráku a hotovo...zase je fakt, že oba repráky jsou v tomto případě součástí jedný bedny...když ale k banditovi připojím externí 1x12" a budu snímat jen jedním mikrofonem jednu bednu, tak mi to nedává smysl...máte někdo v tomto směru praktický zkušenosti?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jedním mikrofonem, ekvalizaci si udělá zvukař polohou mikrofonu. Tam nejde o to, že by každá bedna hrála jinak, pokud tě zvučí zvukař, zvuk z beden je vlastně jen pro tebe, tedy i potřeba 2x12 je čistě jen o tom, jak se chceš na pódiu slyšet a cítit.
Bambusatko: Naprosto přesně popisuješ situaci, podepisuji každé písmeno! Tohle je na delší úvahy a sepsali jsme jich tady už mnoho. Ano, combo 212 hraje nejlíp, protože ty repra se doplňují i při sejmutí 1 mikrofonem. Viz to video YT. Ano, 112 hraje jedovatě, málo basů. Opět viz YT.
ALE: Před pár lety byla častá praxe, že kytarista hrál lampou do dvou 112, snímala se třeba jen jedna. Na takových koncertech jsem byl. Dodnes to nechápu, ale zvuk z PA byl bezvadný, plný, nic mu nechybělo. Logicky vzato, když nazvučim obě výškově hrající bedýnky, nedostanu součtem velký zvuk jako 412 nebo 212. Ale tady to nějak neplatilo.
Totéž Bandit s boxem. Do PA zvučim jen repro comba. A opět bezva dospělej zvuk. Ta spodní bedna je tam spíš pro kytaristu, že mu dělá ten "tlak", když před sestavou stojí.
ALE! Do hry může vstoupit i to, že se výkon dělí do dvou reper, takže to vlastní repro comba není tak zahlcené, hraje víc "v pohodě" a to se může odrazit v kvalitnějším zvuku. Jen má úvaha. Každopádně tato problematika je zajímavá, zvláštní, dotazem jsi trefil do černého.
Jestli se ti chce, mrkni sem : https://bandzone.cz/pigstyle
Poslední píseň Stíny zvratků. Ta hutná hoblovaná kytara + sóla, to je Bandit, 1 mikrákem repro comba (2. box připojen). Styl, provedení prosim shovívavě pominout.
ALE: Před pár lety byla častá praxe, že kytarista hrál lampou do dvou 112, snímala se třeba jen jedna. Na takových koncertech jsem byl. Dodnes to nechápu, ale zvuk z PA byl bezvadný, plný, nic mu nechybělo. Logicky vzato, když nazvučim obě výškově hrající bedýnky, nedostanu součtem velký zvuk jako 412 nebo 212. Ale tady to nějak neplatilo.
Totéž Bandit s boxem. Do PA zvučim jen repro comba. A opět bezva dospělej zvuk. Ta spodní bedna je tam spíš pro kytaristu, že mu dělá ten "tlak", když před sestavou stojí.
ALE! Do hry může vstoupit i to, že se výkon dělí do dvou reper, takže to vlastní repro comba není tak zahlcené, hraje víc "v pohodě" a to se může odrazit v kvalitnějším zvuku. Jen má úvaha. Každopádně tato problematika je zajímavá, zvláštní, dotazem jsi trefil do černého.
Jestli se ti chce, mrkni sem : https://bandzone.cz/pigstyle
Poslední píseň Stíny zvratků. Ta hutná hoblovaná kytara + sóla, to je Bandit, 1 mikrákem repro comba (2. box připojen). Styl, provedení prosim shovívavě pominout.
-
Bambusatko
to torst:
z výše napsaného vyplývá, že zkrátka větší bedna s více repro produkuje mohutnější a příjemnější zvuk...potom mi hlava nebere, že při použití dvou 112 beden a snímání jen jedné z nich je ten výsledný zvuk podobný jako z jedné bedny 212...ale to je jen teoretická úvaha...ty máš z praxe ověřeno, že to tak opravdu je...a to se počítá...
jen mě napadá ještě taková malá technická...pokud funguje tvoje úvaha, že při použití 2xbedny 112 se ten výkon dělí do dvou beden a pak hrajou v pohodě (s rezervou), pak by mělo být vlastně to samé použít jednu bednu 112 (samotnýho banditu) a volume dát na 1/2 hlasitosti...= bedna má rezervu, zvukař to sejme jedním mikrákem...a pošle mi zvuk zpět do odposlechu tak nahlas abych se v pohodě slyšel z odposlechu ( pak zvuk co leze z bandity bude jen pro PA, a já se budu slyšet jen s hlasitějšího odposlechu)...a nemusím se tahat s druhou bednou...
z výše napsaného vyplývá, že zkrátka větší bedna s více repro produkuje mohutnější a příjemnější zvuk...potom mi hlava nebere, že při použití dvou 112 beden a snímání jen jedné z nich je ten výsledný zvuk podobný jako z jedné bedny 212...ale to je jen teoretická úvaha...ty máš z praxe ověřeno, že to tak opravdu je...a to se počítá...
jen mě napadá ještě taková malá technická...pokud funguje tvoje úvaha, že při použití 2xbedny 112 se ten výkon dělí do dvou beden a pak hrajou v pohodě (s rezervou), pak by mělo být vlastně to samé použít jednu bednu 112 (samotnýho banditu) a volume dát na 1/2 hlasitosti...= bedna má rezervu, zvukař to sejme jedním mikrákem...a pošle mi zvuk zpět do odposlechu tak nahlas abych se v pohodě slyšel z odposlechu ( pak zvuk co leze z bandity bude jen pro PA, a já se budu slyšet jen s hlasitějšího odposlechu)...a nemusím se tahat s druhou bednou...