Gibson SG 61 s Maestro Vibrolou od Thomanna - dík nechci

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
yeeshkul
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Gibson SG 61 s Maestro Vibrolou od Thomanna - dík nechci

Příspěvek od yeeshkul »

V červnu jsem si objednal Gibson SG 61 s Vibrolou od Thomanna za 42k. Přišla v září a hrála výborně, i když příšerně drnčela, ale to by se jistě dalo poladit. Lem krku byl od druhého pražce k nultému seříznut nožem. Nechápal jsem co o má znamenat a kytaru vrátil.
Poslali mi hned jinou. Ta byla míň rezonantní, zato měla nesbroušené pražce a dřela do ruky jako čína za 2k. K tomu měla snímač zaražený jednou podélnou stranou do rámečku, takže druhou stranou trčel nahoru. To bylo vykompenzováno strunami asi 7 mm vysoko. Opět jsem jí vrátil, hlavně kvůli těm pražcům.
Ač jich měli na skladě ještě pár, rozhodli se mi už nic neposílat se vzkazem, že byla naprosto v pořádku. Ok, díky Thomanne.
Včera jsem na Kytary.cz našel to samé od Epiphone za 14k a zvuk to má jako ten lepší z vrácených Gibsonů. Mimochodem, měli pár kusů a ty se dost zásadně lišily zvukem už nasucho, tak pozor.

Tohle vážně vypadá, že Thomann neprodává standardní "made in USA" kvalitu. Tohle by v USA neprodali ani náhodou a nadělali by si problémy. Recenzenti ale pějí na tenhle model chválu, takže pes musí být zakopaný jinde. Tipuji, že u Thomanna.
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
Demilich

Re: Gibson SG 61 s Maestro Vibrolou od Thomanna - dík nechci

Příspěvek od Demilich »

Uch, příběh jak z hororu. :? Upřímnou soustrast. Kytaru jedině s osobním zkoušením. O to víc, má-li to být v takové cenové...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ručně škrábaný binding je klasika na US Gibsonech, některé to mají pěknější, některé jsou jak když je špihlá dělník při epileťáku, ale jako důvod pro reklamaci ? Bez fotek jento těžko soudit.
Nějaké základní seřízení u kytary s tenkým mahagonovým krkem, navíc u nové kytary, je taky nutnost.
Ten druhý kus vypadá na šptatně udělaný PLEK bez dodatečneho zabroušení korunek.
Každopádně je to docela smutné. Příště bych zkusil PRSku 😀
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Co čekáš u Gibsona za 41k :D . Dnešní USA modely jsou prostě masivní produkce není tomu věnován zdaleka takový čas jako kdysi. Já si nedávno koupil 88 LP Standarda a musím říct, že zpracování je fakt moc hezké.

Zvukově jsem taky nadšený. Stačilo trochu přitlačit a máš ojedinělý nástroj, který si nemůžeš jen tak zajít koupit do obchodu.

https://i.postimg.cc/BbTXyfNZ/IMG-6495.jpg
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

yeeshkul píše: 6.12.2021 20:28
Tohle vážně vypadá, že Thomann neprodává standardní "made in USA" kvalitu. Tohle by v USA neprodali ani náhodou a nadělali by si problémy. Recenzenti ale pějí na tenhle model chválu, takže pes musí být zakopaný jinde. Tipuji, že u Thomanna.
nastroje jsou stejne dobre i nahovno jak v usa tak tady, dost jsem je tam prebiral. Tahle zkusenost me mrzi, nicmene mel jsem za to, ze se QC v poslednim roce az dvou u Gibsonu o neco zlepsila, holt sahli vedle vickrat.
jastud

Příspěvek od jastud »

Mně stačila Gibson factory tour na youtube k tomu, abych si o Gibsonu přestal dělat jakékoliv iluze a přestal po jejich kytarách toužit.
Ve srovnání s tím co jsem naživo viděl u Martina, nebo na youtube třeba u Godina, byl Gibson tak o dvě třídy horší.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Mrknul jsem tam zběžně na ten Godin a nic zásadně lepšího jsem neviděl. On je dost rozdíl dělat něco na způsob strata a Les Paula, který má lepený krk, nitro, binding atd. a navíc ve nesrovnatelném množství. Gibson má Custom shop a tam je to zpracování na top úrovni. Celkově je Godin tak na úrovni low-end Gibsonu řady Tribute, aspoň teda ten jejich Summit nebo na co jsem to hrál.
jastud

Příspěvek od jastud »

Godin je schopný za 30k udělat výbornou kytaru (jednu takovou mám doma). A kupodivu umí i lepené krky (taky mám takovou doma). Fender umí skvělou kytaru za 40k (taky mám takovou doma). Gibsony za 50k co jsem měl v ruce, byly zpracováním tak na úrovni nižších řad Squieru. Ad Custom shop: za 150k+ umí udělat pěknou kytaru kde kdo. To fakt není měřítko fabriky.

Co se produkce týče: Godin min. 250k kytar ročně, Gibson 170k. Tak nevím jak moc je to nesrovnatelné.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Tak srovnávat kytaru se šroubovaným krkem a Les Paula se vším všudy ať už zpracováním nebo výrobními náklady, to jsou jabka a hrušky. Ano Fábie v základu bude spolehlivější než 5er v Individualu, dělá to z Fábie lepší auto ?
Ale klidně napiš konkrétně, co v tom procesu výroby u Godina je lepší než v procesu u Gibsona.

Roční volume u Godina je cca 175.000,- s tím, že je rozděleno mezi 6 značek.
jastud

Příspěvek od jastud »

A co je na Les Paulu tak strašně nákladného kromě lepeneho krku? Odpovím si sám: v době cnc mašin nic. Mimochodem kytaru s lepeným krkem od Godina mám za 22k.

Z gibson factory tour (tak pět let zpátky?) mě zaujal zejména bordel úplně všude a zástupy motivovaných zaměstnanců. Vypadalo to vyloženě jako firma, kde by chtěl dělat každý....

Můj Godin Session Custom 59 je ve všech ohledech lepší než kterýkoliv Gibson do 50k, který jsem kdy měl v ruce. Uznávám, ale že jich bylo jen pár (do deseti) a žádný jsem nikdy nevlastnil.

Volume u Godina bylo v roce 17 cca. 250k, teď to bude ještě víc.
https://www.edc.ca/en/article/godin-gui ... eader.html

Ale jinak jo, Gibson je nejlepší, nikdo na něj nemá a je naprosto ultimátní. Byl to už Suhr, pak Anderson, teď je to holt Gibson.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

On je v česku i problém to, že je tady pro nás kytara za 41k prostě top nástroj na úrovni Custom Shopu a každý si myslí, že za ty peníze dostane top kytaru. Bohužel kytara není lednička, která se montuje v lepším případě někde na kraji EU, kde pracovní síla je 6x levnější než průměr ve světě. Ono když si vemeš jen cenu dnešní dopravy z USA, CLO, DPH, práci lidí, kteří nemakají za 1USD/H, zisk distributora do evropy, zisk prodejce koncovému zákazníkovi atd atd, tak ta kytara prostě 15K stát nemůže a nebude. Plus platíš za značku. Gibson potřebuje aby generoval zisk a věř mi, že vše co na té kytaře udělají navíc stojí peníze. Bohužel kosmetické věci jako detail řezu na bindingu jsou asi nepodstatné. Jestli chceš perfektního Gibsona co se týče zpracování tak přitlač a kup si Custom Shop. Při troše štěstí nebudeš muset za SG až tolik připlácet oproti té u Thomanna. Vše co jsi popsal jsou řešitelné věci. I ten binding by šel zahladit. Vím, je to blbé dávat novou kytaru ke kytaráři ale jestli ti vadí tyhle detaily, nezbyde ti nic jiného.

A jestli ti Epiphone příjde stejně dobrý jako Gibson, tak zůstaň u Epiphonu.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

jastud píše: 7.12.2021 21:28 Můj Godin Session Custom 59 je ve všech ohledech lepší než kterýkoliv Gibson do 50k, který jsem kdy měl v ruce. Uznávám, ale že jich bylo jen pár (do deseti) a žádný jsem nikdy nevlastnil.
Nenapadá mě jediný Gibson, který by byl hodný srovnávaní s Godin Session Custom 59. Za mě je F1 taky lepší než WRC, pro někoho to může být ale naopak.
jastud

Příspěvek od jastud »

Třeba bezchybné zpracování, pohodlí při hře a to že mě ta kytara opravdu baví? To se ale asi nedá srovnávat. Nejspíš je to nepodstatné, když na hlavě není nápis Gibson.

Hele já vám ty vaše miláčky neberu, ale sami uznáváte, že Gibson není schopný udělat pořádně ani kytaru ve střední cenové hladině (což imho 42k je). Za tyhle prachy jsou vady které popisuje yeeshkul neakceptovatelné, můžete to okecávat jak chcete. Že dokážou za dlouhý peníze udělat skvělý nástroj nepopírám, ale za pořádný ranec to umí kdekdo.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Binding, nitro, PLEK, vykládání hmatníku, to jsou věci, které zmiňovaným kytarám chybí a dělají se ručně, takže těžko porovnávat.
Popravdě já nemám takové oko, abych udělat audit procesu podle toho, jak se tváří zaměstnanci 😀
Srovnávat lipového šroubovaného 25,5” strata s Les Paulem nebo SGčem, to snad ani nemůžeš myslet vážně 😀
Pořád je to tady debata o Gibsonu a jeho QC a já osobně s tím nemám takový problém, pokud ta kytara hraje. Pokud ne, tak je aspoň důvod si něco najít, proč ji vrátit.
Když už jsi tady z nějakého záhadného důvodu zmínil Suhr a Anderson, to jsou přiklady špičkové QC a výběru dřeva o tom žádná, ale kromě limitované 100ks Aury a už nevyráběného Bulldoga od Andersona nedělají srovnatelného.
jastud

Příspěvek od jastud »

Ach jo. Vykládání hmatníku: jakože cnc udělá kapsu do které se vlepí lichoběžník, který vypižlalo jiné cnc? Ručně dělaný PLEK? :shock: Nitro natírají štětečkem? Binding mají všechny Gibsony? :shock: Mimochodem binding zvládli i v Hořovicích na Diamantkách, takže to asi není úplně kosmická věda.

Nevím proč bych nemohl srovnávat dílenské zpracování a celkový dojem mezi lipovým šroubovaným stratem a Les Paulem nbo SG. Obojí jsou kytary, jedna z nich je udělaná dobře a ta druhá ne. Pokud mají v Gibsonu QC takové jaké mají, tak to pro mě opravdu není dobrá vizitka firmy. U Godinu to zjevně umí o dost líp. U kytary za padesát klacků fakt nechci řešit ostré pražce, doprasené lemování nebo blbě usazený snímač. Nad tím se dá přivřít oko (a opravit si to) u Vintage za deset litrů. Možná to bude jeden z důvodů proč Godin (nebo i Fender) roste a Gibson je rád, že ještě existuje. https://eu.tennessean.com/story/enterta ... 673741001/
Naposledy upravil(a) jastud dne 7.12.2021 22:31, celkem upraveno 1 x.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Kolik jsi těch Gibsonů měl, že je tady s klidem odsuzuješ? To že je někde stopa po řezu na bindingu není diletantské zpracování. Přijde mi, že lidi zapomínají na co ty kytary jsou a vrátit kytaru kvůli tomu, že je špatně seřízená výška snímače a jsou vysoko struny a pak tady na základě toho začít diskuzi, že Gibson má diletantské zpracování mi přijde úlet.

Godin má určitě lepší zpracování, když tam vlastně ani není co na té kytaře zpracovávat.
grock

Příspěvek od grock »

Že vadu nevidíš (bezchybné zpracování) a pohodlí při hře opravdu vůbec není důležité, pokud se bavíme o kvalitě kytary. Jde o rezonanci, jak to "hraje", jak z toho lezou alikvoty a harmonické, jak nemusím při střídání čistého a zkresleného upravovat eqalizaci, barvu zvuku, dynamiku, kvalitu a druh dřeva. Godin mám jen jeden a je to bezvadně zpracovaná a pohodlná mrtvá a studená kytara, relativně levná (cca30t.), až budu kytary prodávat, půjde jako první.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
grock

Příspěvek od grock »

jastud píše: 7.12.2021 22:05 Třeba bezchybné zpracování, pohodlí při hře a to že mě ta kytara opravdu baví? To se ale asi nedá srovnávat. Nejspíš je to nepodstatné, když na hlavě není nápis Gibson.

Hele já vám ty vaše miláčky neberu, ale sami uznáváte, že Gibson není schopný udělat pořádně ani kytaru ve střední cenové hladině (což imho 42k je). Za tyhle prachy jsou vady které popisuje yeeshkul neakceptovatelné, můžete to okecávat jak chcete. Že dokážou za dlouhý peníze udělat skvělý nástroj nepopírám, ale za pořádný ranec to umí kdekdo.
grock píše: 7.12.2021 22:36 Že vadu nevidíš (bezchybné zpracování) a pohodlí při hře opravdu vůbec není důležité, pokud se bavíme o kvalitě kytary. Jde o rezonanci, jak to "hraje", jak z toho lezou alikvoty a harmonické, jak nemusím při střídání čistého a zkresleného upravovat eqalizaci, barvu zvuku, dynamiku, kvalitu a druh dřeva. Godin mám jen jeden a je to bezvadně zpracovaná a pohodlná mrtvá a studená kytara, relativně levná (cca30t.), až budu kytary prodávat, půjde jako první.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
volfi

Příspěvek od volfi »

Určitě se stane, že nějakej levnější Gibson není dokonalej. Moje studio z roku 2012 je naprosto adekvátní kytara za ty prachy. Výborně se mi na ní hraje, kosmetické vady při koupi žádné, začištění pražců úplně v pohodě, jediná slabina byl nultý pražec z jakéhosi umělého kamene, výměna za pár korun. Zatím je to nejlepší lespaul kterého jsem měl, mohu porovnat se starejma EPI, jak korea tak CZ, LTD EC 400/1000, PRS SE, Ibanez ART, Vintage V 100, Cort EVL Z6. Tohle všechno jsou kytary a fous levnější, ale ten Gibson hraje výrazně lépe, nebo spíš je to úplně jiná kytara něž ty všechny vyjmenovaný. Jedinej snad ten CORT je fakt hodně slušná kytara za ty prachy. Osobně bych si rád vyzkoušel nějaké lepší LP pro další porovnání, například porovnání s nějakým novějším standartem, zda těch 30K navíc je o tolik znát.
A hrál jsem pouze na dva elektroakustické Godiny a to acousticaster a A6 z 90tek. A jsou to moc fajn kytary zpracováním, a tak nějak jsem z nich měl vždy radost.

PS: Před nějakou dobou jsem si vybíral strata a například American Professional mě vyloženě zklamal a to není levnej. Zpracovaní naprosto OK, ale ta kytara absolutně nehraje ani na sucho a ani do aparátu. Takže ani jednoduchej Fender občas neudělá dobrou kytaru.
Naposledy upravil(a) volfi dne 7.12.2021 22:44, celkem upraveno 1 x.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
jastud

Příspěvek od jastud »

Swiz píše: 7.12.2021 22:31 To že je někde stopa po řezu na bindingu není diletantské zpracování.
A co to teda je? To je jako naschvál a má to tak být?
Swiz píše: 7.12.2021 22:31 Přijde mi, že lidi zapomínají na co ty kytary jsou a vrátit kytaru kvůli tomu, že je špatně seřízená výška snímače.
Špatně seřízená výška snímače? yeeshkul popisuje něco dost jiného + ostré pražce. To je u kytary za 40k v pořádku? To jako fakt?
Hoši, chápu, že láska je láska, ale neměli byste být nesoudní.

grock: pohodlí při hře není důležité? Aha. Tak já si teda nastavuju dvoucentimetrový dohmat, povytahuju některé pražce a vrazím snímač pod rámeček. Kytara bude pak mnohem lepší. Můj Godin má všechny ty věci o kterých píšeš, alikvoty (mimochodem jaký je rozdíl mezi alikvótami a harmonickými?), hezkou barvu zvuku, rezonanci a při dobře nastaveném aparátu na to můžu hrát cokoliv jen přepínáním snímačů a prácí s volume a clonou. Mám i Godina (Radium), který tohle nemá a taky asi časem půjde z domu. Nicméně mrtvé jsou i některé Les Pauly, že?

volfi: jasně, že Fender i Godin mají kytary které prostě nehrají. Když jsem kupoval tele, tak jsem jich postupně vyzkoušel asi 20, některé byly úplně o ničem, některé byly vcelku fajn, ale nic z čeho by šel člověk do mdlob a jen z jednoho jsem okamžitě sedl na p***l (to je ten co mám doma). Stejně tak Godiny - mám tři. Session Custom je naprosto boží a zůstane u mě už nafurt, Kingpin je fajn a ve své cenovce určitě jedna z nejlepších lubovek co se dá sehnat, leč láska na celý život to není a Radium mě ze začátku hodně bavilo, ale poslední dobou ho nechávám jen ležet v šuplíku. Pak mám od Godina ještě nylonku, ale to je úplně jiný svět. Každopádně ani jeden ze zkoušených Fenderů a ani jeden z mých Godinů nemá/neměl žádné chyby ve zpracování, které bych musel dlouze okecávat.
Naposledy upravil(a) jastud dne 7.12.2021 23:07, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“